Colors@Home van Wieren opent winkel in Midsland

Op vrijdag 29 maart om 13.00 uur opende de nieuwe winkel Colors@Home van Wieren aan de Oosterburen 46 te Midsland. Het is de tweede vestiging van vader en zoon, Frans en Tako van Wieren, naast hun gelijknamige winkel en showroom in Franeker. De vestiging in Midsland is een uitbreiding op de mobiele showroom die vanaf begin september elke dinsdag en woensdag op Terschelling aanwezig is.  Colors@Home van Wieren verkoopt gordijnen, binnen- en buitenzonwering, allerlei soorten vloeren, (zorg)bedden, matrassen en boxsprings met toebehoren. “Voor elk product bieden we het complete plaatje”, vertelt Tako, “dus we verkopen niet alleen bedden, maar ook alles wat daarbij hoort, zoals dekbedden, kussens et cetera. We hebben alle soorten en maten, ideaal voor thuis maar ook voor vakantiewoningen.”  

Ook burgemeester Cazemier weigert vergunning Eilân 

Burgemeester Roel Cazemier heeft opnieuw de vergunning voor het festival Eilân, gepland nabij het Duinmeertje van Hee op Terschelling, geweigerd. Dit liet hij recentelijk in een memo weten aan de gemeenteraad. Na een eerdere weigering in 2022 en een daaropvolgende vernietiging door de rechter wegens onvoldoende motivering, blijft de burgemeester bij zijn standpunt. De redenen voor de weigering zijn tweeledig: zorgen over de medische veiligheid en milieubezorgdheid.

Even voorstellen: Maaike Buurman

Vanaf april is Maaike Buurman haar eigen praktijk in hypnotherapie gestart in Landerum. Maaike is al enige jaren werkzaam als hypnotherapeut maar had tot op heden geen vaste, eigen praktijkruimte. Deze vond ze dit jaar in Landerum op nummer 8, het kleine huisje naast de wolwinkel Tante Lies. “Tijdens hypnotherapie gebruik ik trance om de cliënt te helpen zijn of haar eigen oplossing te vinden”, vertelt Maaike. “De oplossing voor problemen zit vaak in het onderbewuste opgesloten, door in trance te gaan kun je hierbij komen door middel van visualisaties. De client ervaart een eigen beleving en ik begeleid diegene met mijn stem overal doorheen. Eigenlijk komt het erop neer dat ik mensen help in te zien waar het knelpunt zit en hen begeleid om hier zelf een oplossing in te vinden.” 

Fietstocht voor doortrappers

Vorige week woensdagochtend vond de aftrap plaats van het project Doortrappen op Terschelling. Onder leiding van buurtsportcoach Reyer Vos en stagiaire Nine Postma namen ongeveer twintig personen deel aan een fietstocht over het eiland. Start- en eindpunt was de kantine van SC Terschelling in Midsland. De enthousiaste dames en heren werden rond de klok van 10.00 uur verwelkomd door wethouder Jeltje Hoekstra. Na een korte warming-up begon de groep aan een 15 kilometer lange tocht over het oostelijk deel van het eiland, met Reyer voorop. De tocht werd afgesloten met een lunch in de kantine. Na afloop kregen de fietsers een afscheidscadeau mee in de vorm van een speciaal doortrap-kaartspel.


Even voorstellen: Isa Welten, nieuwe eigenaar van De Bionier

Met de overdracht van de sleutels aan Isa Welten is een nieuw hoofdstuk begonnen voor De Bionier, de biologische supermarkt in het hart van West-Terschelling. Begin vorige maand nam Sanna Copini afscheid van haar winkel en klanten om haar pad op de vaste wal te vervolgen. De winkel sloot tijdelijk zijn deuren, wat Isa de kans gaf zich voor te bereiden op haar nieuwe rol. Sinds maandag 25 maart is De Bionier weer volledig operationeel, tot vreugde van vaste klanten en bezoekers. Isa, die net als veel familieleden al vanaf jonge leeftijd werkzaam was in de horeca, heeft een passie voor koken, voeding en patisserie. De eerste week was intensief voor Isa, al kijkt ze er voldaan op terug. “Het was gezellig druk, en zowel vaste klanten als andere geïnteresseerden kwamen even een kijkje nemen of kwamen langs om me te groeten en succes te wensen.”

Eerste klaverjastoernooi in ‘t Wapen 

Alle klaverjassers die de oproep voor het klaverjastoernooi in ’t Wapen van Terschelling op Facebook hadden gezien, waren vanaf de eerste avond meteen enthousiast. Het eerste seizoen Klaverjassen in ‘t Wapen gaat de boeken in als gezellig en verbindend. Idwine Zorgdrager bedacht iedere week de leukste, lekkerste en verrassendste prijzen. De competitie werd dinsdag 26 maart afgesloten, waarbij er vooraf samen werd gegeten en vooral veel werd gelachen.

Puzzelrit te paard

Tweede Paasdag organiseerden de Terschellinger Ruiters en et Hossefolk een tocht voor hun leden waaraan twintig teams deelnamen. Onderweg passeerden ze vijf posten waar een opdracht moest worden uitgevoerd, zoals het op volgorde leggen van foto’s van huizen, Meslanzer woorden vertalen, ballen slaan, titels van liedjes raden aan de hand van pictogrammen, en geblinddoekt koek proeven. Bij elke post moesten de deelnemers ook een vraag beantwoorden. Bij het goede antwoord kregen ze een letter waar een woord mee moest worden gevormd. Ook in de route waren letters verstopt. Het woord dat moest worden gevormd was: HIËRARCHIE. Nadat alle uitslagen waren verwerkt poseerden de prijswinnaars voor de foto.

Biljarten in café Lieman

Op maandag 25 maart was café Lieman het strijdtoneel voor het jaarlijkse 10 over rood biljarttoernooi, met dit keer maar liefst 42 deelnemers. Door een afzegging sprong cafébaas Arend zelf in, en hoe: hij speelde zich naar de eerste plek. Scheidsrechters Piet Spanjer en Hannes Smit zorgden ervoor dat alles op rolletjes verliep. 

AVV boekt nipte overwinning tegen Langweer

AVV mocht het zondagmiddag 31 maart op eigen veld opnemen tegen de ploeg uit Langweer. Langweer kwam sterk uit de startblokken, maar AVV herpakte zich en begon de wedstrijd over te nemen, wat na een perfect genomen corner resulteerde in de 1-0. AVV had hierna zijn sterke periode in de eerste helft gehad; het initiatief ging naar Langweer wat uiteindelijk resulteerde in een tegentreffer. Vervolgens zette AVV weer druk en viel de 2-1, wat ook de ruststand was. Na de rust kreeg AVV direct twee goede kansen, die helaas niet werden benut. Wat later kreeg Larson Hek aan de andere kant van het veld weer een grote kans, die helaas niet werd verzilverd. In de eindfase van de wedstrijd stond AVV met samengeknepen billen te verdedigen, maar er viel geen tegengoal meer zodat de wedstrijd eindigde in een zwaar bevochten 2-1 overwinning. 

 

Mooi!Terschelling: ‘Vrijheid op een eiland’

Het eiland Terschelling ademt vrijheid. Vrijheid om te gaan en te staan waar we willen, vrijheid om te genieten van de weidse uitzichten en de prachtige natuur, en ook: vrijheid om de wereld buiten het eiland te ontdekken. We weten niet beter en vinden het vaak vanzelfsprekend. Maar dat is het natuurlijk niet, en daarom staan we er in de nieuwe Mooi!Terschelling uitgebreid bij stil. Paardrijden, wandelen, fietsen, zeilen, je kunt op Terschelling letterlijk en figuurlijk alle kanten op. En ook de dieren krijgen hier alle ruimte. We wensen u veel leesplezier!

Fjoertoer Terschelling: minder strand, maar dezelfde beleving

De onstuimige weersomstandigheden vormden tijdens de zestiende Fjoertoer Terschelling van afgelopen zaterdagavond zowel voor organisatie als deelnemers een echte uitdaging. Maar dankzij een aantal maatregelen – zo werd de route over het strand ingekort – konden de 4.500 deelnemers toch volop genieten van tal van bijzondere vuur- en lichteffecten onderweg. Antsje van der Zee blikt namens de organisatie dan ook tevreden terug. “Er werd voor zaterdagavond harde wind verwacht, tot windkracht zeven, gecombineerd met hoog water. Dus hebben we besloten om de drie kilometer op het strand tussen Midsland aan Zee en West aan Zee te vervangen door een route door de duinen. Ook kon het kampvuur bij West aan Zee helaas niet worden ontstoken. Voor de wandelbeleving maakte het gelukkig weinig verschil, we kregen na afloop alleen maar positieve reacties. Opvallend dit jaar was dat er relatief weinig uitvallers waren en de EHBO gelukkig weinig te doen had.” 
Foto's: Neeke Smit en Marjolein van Roosmalen

Buurtvereniging Nieuw-West viert 50-jarig jubileum

Zondag 24 maart was een bijzondere dag voor buurtvereniging Nieuw-West, die haar 50-jarig jubileum vierde. Leden en genodigden kwamen samen onder het genot van hapjes en drankjes om herinneringen op te halen aan de rijke geschiedenis van de vereniging. Opgericht in 1974 in de toen nog nieuwe wijk Nieuw-West, vond de vereniging haar eerste thuis in het zaaltje van de lokale rooms-katholieke kerk.

Tegenwoordig heeft de buurtvereniging een thuisbasis op de oude helihaven. Het nieuwe gebouw is het kloppende hart van de vereniging, waar vanuit verschillende activiteiten worden georganiseerd.

Windrichting speelt schelpentellers parten

Afgelopen zaterdag werd voor het derde jaar op rij de landelijke Schelpenteldag georganiseerd. Vanaf 10.00 uur was er bij strandpaviljoen De Branding in Midsland aan Zee een Schelpendesk ingericht waar je terecht kon voor informatie en om een telkaart plus verzamelzakje op te halen. De desk werd bemand door de eilander schelpenkenner bij uitstek Gerrit Doeksen, samen met Chrisje van Ek van de Waddenvereniging. Ondanks de straffe noordwestenwind, die de tellers niet gunstig was gezind, had men over aanloop niet te klagen. Voor de excursie die om 13.00 uur op het programma stond hadden zich een kleine twintig personen aangemeld. Tijdens de excursie werd uitleg gegeven over hoe schelpdieren leven, voor welke uitdagingen ze staan en welke keuzes ze zoal maken.

Bijzondere strandvondst

Vorige week woensdagavond troffen Remi Hoeve en zijn dochter Maamke op het strand tussen Hoorn en Formerum een Pijlinktvis aan. De lengte van staart tot tentakels was ongeveer 90 centimeter. “Toen we hem in de branding vonden was hij al dood, maar omdat hij nog helemaal gaaf en vers was heb ik het vermoeden dat hij vlak voordat hij aanspoelde is doodgegaan”, aldus Remi. “De grote ogen en de snavelachtige mond kon je nog goed zien. Ik weet niet of het heel bijzonder is. Het is in ieder geval voor ons de eerste keer dat we er een gevonden hebben.”

Beleven, blessen en planten tijdens Boomfeestdag 

Afgelopen week gingen ruim honderd eilander basisschoolkinderen met een schep en een jong boompje de natuur in, begeleid door de boswachters van Staatsbosbeheer. Op diverse locaties op het eiland hielpen de leerlingen uit groep 7 en 8 met het planten van ruim 300 bomen. Boomfeestdag is een vast onderdeel van het jaarlijkse educatieprogramma van Staatsbosbeheer voor eilander basisscholen. Naast het planten van bomen worden er ook verschillende doe-opdrachten uitgevoerd. Tijdens het blessen - het markeren van bomen - leerden leerlingen met andere ogen te kijken naar bomen. Het observeren, beoordelen en bepalen onder welke categorie een boom valt, is een nauwkeurig werkje. De leerlingen van OBS en CBS ‘t Jok hadden een iets ander programma. Zij brachten een bezoek aan de Rimkeskooi.

AVV en SC Terschelling spelen oefenduel

Beide eilander voetbalteams hadden een vrij weekend, en daarom werd er op zaterdag 23 maart een oefenwedstrijd gespeeld in Hoorn. De wedstrijd duurde twee keer 40 minuten en werd geleid door Arco Zorgdrager. AVV begon scherp en kreeg al na twee minuten een verdiende penalty, die Larson Hek keurig raak schoot. In de 37e minuut werd het 2-0 uit een corner. De tweede helft was weer voor AVV. Al in de 48ste minuut werd het 3-0 doordat Sander de Haan de paal raakte en David Smit uit de rebound de bal binnentikte. Hierna kreeg Terschelling een paar goede kansen. In de 52ste minuut verdween een afstandsschot van Leendert Roos in de verre hoek: 3-1. Kort hierna viel de aansluitingstreffer vanuit een vrije trap: 3-2. De mannen van AVV wisten zich daarna te herpakken en dat leverde de 4-2 op, wat ook de eindstand zou worden. Na 80 minuten floot de scheidsrechter af. Het was een nette en vooral zeer sportieve oefenwedstrijd. 

‘Maestro mania’ tijdens voorjaarsconcert Schylge

Op zaterdagavond 16 maart transformeerde ET10 in Midsland-Noord tot een muzikaal mekka voor de eilandbewoners. Niet alleen vanwege het voorjaarsconcert van Muziekvereniging Schylge, maar ook omdat de titelstrijd 'Maestro van Terschelling 2024' op het programma stond. Vijf dappere dirigenten voor even – Joost Hoogland, Saskia Pals, Dirk-Jan van Schie, Margreet Reekers en Erwin 'Tukker' Zweers – stonden klaar om de baton te hanteren als nooit tevoren. Naast de ereprijs van de jury werd er ook een speciale orkestprijs toegekend aan de dirigent die het meest in de smaak viel bij de orkestleden zelf. Deze prijs werd in de wacht gesleept door Dirk-Jan van Schie. Eén dirigent sprong er echter duidelijk uit, en dat was Tukker. Overmand door blijdschap en enigszins verrast, deelde Tukker na afloop met zijn herkenbare glimlach: "Ontzettend leuk, ik had het echt niet verwacht."

Volg kosteloos een reanimatiecursus 

De Stichting AED Terschelling en de Gemeente Terschelling hebben de handen ineengeslagen om het eiland nog (hart)veiliger te maken. Met meer dan tachtig AED’s (Automatische Externe Defibrillatoren) verspreid over het eiland, is Terschelling goed voorbereid op noodsituaties. Deze AED's zorgen ervoor dat binnen een straal van 600 meter in de bewoonde gebieden van het eiland altijd een levensreddend apparaat beschikbaar is. Om te zorgen voor voldoende mensen om deze AED’s te kunnen bedienen, biedt de stichting in samenwerking met de gemeente via de buurtschappen kosteloos een reanimatiecursus aan. 

 

Waterbeheer op Terschelling  

Op veel verschillende plaatsen op Terschelling is momenteel sprake van hoog grondwater en wateroverlast. Meerdere wegen, zoals de Badweg Formerum en de Badweg Hoorn, zijn ondergelopen, verschillende bospaden zijn onbegaanbaar, kelders lopen onder en vele tuinen veranderen in modderpoelen. Om hier meer achtergrond bij te geven gingen we in gesprek met Albert Kiers (Wetterskip Fryslân), Fred Kroeze (gemeente Terschelling) en Joeri Lamers (Staatsbosbeheer Terschelling), o.a. over oorzaken, klimaatverandering, maatregelen, duurzame tips, verzilting, de zoetwaterbel, de kracht van de natuur en ook over de verwachting hoelang het nog zo nat blijft. 
Foto's: Rixt Wind - Wetterskip Fryslân

Feestelijke presentatie 'Meslânzer Woardeboek' 

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Het Wapen van Terschelling in Midsland werd op donderdag 14 maart het 'Meslânzer Woardeboek' gepresenteerd; een boek waaraan jarenlange inspanning door vele betrokkenen voorafging. Het woordenboek, een unieke compilatie van het Meslânzers markeert een belangrijk moment voor het behoud van dit culturele erfgoed. Remko Pals, voorzitter van de cultuurhistorische vereniging Schylge myn Lântse, benadrukte de omvangrijke inspanningen die nodig waren om dit project tot een goed einde te brengen. Al in de vorige eeuw begon het verzamelen van Meslânzer woorden, naar aanleiding van een oproep van Jo Smit, een toonaangevend eilander schrijver. Deze verzameling vormde de basis van het project. Piet Smit is sinds 2008 de drijvende kracht achter de hernieuwde werkgroep, evenals Nel Swart en lexicograaf Siebren Dyk, betrokken via de Fryske Academie.

Pieter Breuker neemt Lutineprijs 2023 in ontvangst

In de raadzaal van het gemeentehuis ontving schrijver Pieter Breuker op vrijdag 15 maart de jaarlijkse Lutineprijs uit handen van wethouder Gea van Essen. De prijs werd hem toegekend door burgemeester en wethouders op advies van de Lutineprijs-jury vanwege zijn betekenisvolle bijdrage aan de historiografie van Terschelling met het boek ‘Op naar Terschelling - Pioniers, badgasten en toeristen 1581-1940’. De jury prees unaniem Breukers werk voor zijn diepgang en veelzijdige blik op de evolutie van toerisme op het eiland, een fundamentele pijler van Terschellings bestaansbasis. 

Ruilbeurs voor historische plaatjes gezellig druk

De spaaractie voor het boek 'Historisch Terschelling', gelanceerd door de PLUS supermarkt in Midsland ter gelegenheid van de winkelopening, heeft de gemeenschap van Terschelling in zijn greep. Inwoners van het eiland zijn volop aan het verzamelen van de 200 benodigde plaatjes om hun boeken compleet te maken. Het enthousiasme rond de actie heeft geleid tot een uniek gemeenschapsevenement: een ruilbeurs georganiseerd door de Bibliotheek Midsland, die zaterdag 16 maart plaatsvond. “Het evenement is ontzettend goed bezocht”, vertelt Esther Warnaar van de bibliotheek even voor het einde van de ruilochtend. “We hebben zeker zo`n 200 mensen binnengehad.”

 

Twee zeehonden weer terug naar zee 

Een bijzondere gebeurtenis op het strand van Terschelling: twee grijze zeehonden, Goose en Orca, kregen op donderdag 14 maart hun vrijheid terug. Na een periode van herstel in Zeehondencentrum Pieterburen zijn deze twee zeebewoners succesvol teruggekeerd naar hun natuurlijke habitat in de Noordzee. Goose, die op oudejaarsdag vanaf Egmond aan Zee naar de opvang werd gebracht, had te kampen met bijtwonden op zijn romp en een van zijn flippers. Ook Orca, eveneens opgevangen op 31 december, kon na ongeveer tweeënhalve maand van zorg en aansterken de stap naar de vrije natuur maken. Onder het genot van een aangenaam voorjaarszonnetje waren zo`n dertig mensen toeschouwer van de bijzondere vrijlating.

 

AVV pakt een punt tegen Nieuweschoot

Op zondag 17 maart mocht AVV het aan de wal opnemen tegen de nummer vijf op de ranglijst: Nieuweschoot. Ook al was AVV tijdens de momenten van balbezit veelal gevaarlijk, toch vielen er in de eerste helft geen doelpunten. In de rust hoorden mannen van Aest de aanwijzingen aan van Jan de Jonge. Hij riep op niet te verslappen en direct te laten zien van dik hout gesneden te zijn. Dit deed AVV door meteen sterk spel neer te zetten. Jesse Mier kreeg een uitgelezen kans om de 0-1 te maken, maar de keeper van Nieuweschoot viste de bal knap uit de hoek. Ook Iemke de Bruin kreeg een mooie kans. In de 75e minuut wist Alex Pitoňák dan toch handig de keeper voorbij te spelen: 0-1. AVV besloot te wisselen, en zo mochten Sander de Haan, Robert Terpstra en Sem van Sijp het team versterken. Helaas wist de tegenpartij alsnog de gelijkmakende 1-1 binnen te tikken. Al voelde het enigszins als verliezen, AVV ging toch tevreden naar huis met een punt tegen de nummer vijf. 

Steven Klijn vindt voor de vijfde keer op rij eerste kievitsei

Op dinsdag 5 maart meldde Steven Klijn om 15.00 uur voor de vijfde keer in successie de vondst van het eerste kievitsei op Terschelling. Slechts enkele meters verwijderd van de vindplaats van vorig jaar trof hij in een weiland in de Stryper polder een nestje aan met daarin één ei. “Vanaf half februari had ik het gevoel dat de vrouwtjeskievit hier een eitje ging leggen”, vertelt Steven. “Op dinsdagochtend was ze al druk bezig en ’s middags was het eindelijk zover.” Na de melding kwam Arie Doeksen, voorzitter van de Vogelwacht Terschelling, ter plekke om de echtheid van het eitje te controleren. Hij overhandigde Steven een speciaal vervaardigd aardewerken bord. Ook de burgemeester van Terschelling, Roel Cazemier kwam langs. “Ik ben hier niet alleen om Steven Klijn te feliciteren, maar ook uit respect en als blijk van waardering voor het werk van de vrijwilligers van een organisatie zoals de Vogelwacht op Terschelling.”

Zeldzame rode wouw gespot bij Formerumer bos

Afgelopen zondag ontmoette Maarten Sjoers, gids bij Eco Safari Terschelling, tijdens de tour een bijzondere vogel. Een rode wouw, een havikachtige vogel, streek neer op het eilander zand. “Tijdens een tochtje zagen we aan de oostkant van het Formerumer bos, op een plek waar vaak een buizerd zit, een vogel in het veld”, vertelt Maarten. “Deze had echter een ander silhouet, en toen we hem zagen vliegen had ik door dat we met een heel andere vogel te maken hadden. Met een spanwijdte van zo’n 1 meter 70 is de rode wouw een imposante verschijning. Hij streek zo`n 30 à 40 meter bij ons vandaan neer in het gras.” De rode wouw is een zeldzame verschijning in Nederland. De laatste keer dat de soort werd gesignaleerd op Terschelling was ongeveer vijf jaar geleden. Maarten vermoedt dat de koude oostenwind te maken heeft gehad met het aanwaaien van de bijzondere vogel. 

Gemeenteraad wil twee burgemeesters voorkomen

De politieke turbulentie op Terschelling bereikte vorige week een nieuwe fase met het indienen van een formeel verzoek door de gemeenteraad voor het ontslag van burgemeester Caroline van de Pol. Deze stap is genomen om te voorkomen dat het eiland eind maart over twee burgemeesters beschikt. Van de Pol zou burgemeester worden in Castricum, maar zag daar vanwege gezondheidsredenen vanaf. De stap om ontslag voor de burgemeester te verzoeken, lijkt erop te wijzen dat Van de Pol zelf geen ontslag heeft genomen, een feit dat door niemand wordt bevestigd. Waarnemend burgemeester Cazemier licht toe dat de breed aangenomen motie van juridische aard is; noodzakelijk om het ontslagproces te versnellen. Het verzoek dat nu via de Friese commissaris van de Koning Arno Brok naar de minister van Binnenlandse Zaken gaat, zal een einde moeten maken aan deze bijzondere situatie. 

Succesvolle eerste inspiratiedag van VHC Waddenfood

Op dinsdag 5 maart organiseerde VHC Waddenfood van 11.00 tot 16.00 uur voor de eerste keer een inspiratiedag voor eilander ondernemers. Twintig leveranciers gaven deze dag uitleg over hun producten in de loods van VHC Waddenfood. Buiten, bij de voordeur, werd er vlees gebarbecued en vis gerookt; binnen werden er kookworkshops en proeverijen gegeven. Er konden allerlei verschillende producten worden uitgeprobeerd. Van koffie en gebak tot wijn en cocktails, en van een broodje gerookte zalm tot een softijsje met verschillende toppings. Wim Reinigert, eigenaar van VHC Waddenfood, kijkt terug op een geslaagde dag. “Het was een gezellige dag met een prima opkomst. Ik denk dat er ruim vijftig bedrijven langs zijn geweest. Iedereen die ik graag wilde zien heb ik gezien, dus ik ben dik tevreden. Daarnaast hebben we deze dag onze nieuwe huisstijl plus logo kunnen presenteren.” 

 

Eilander jongeren discussiëren over asielzoekers 

De Terschellinger jongerenbeweging Jamaar kwam op woensdagavond 6 maart in de Stayokay op West bijeen voor een discussieavond over asielzoekers. Er waren ook vier medewerkers van het COA aanwezig om vragen te beantwoorden en eventuele punten te verduidelijken. De gespreksleiding lag in handen van Ernst Zoomers. De avond begon met de stelling: ‘Asielzoekers horen niet op een eiland’. Hiermee was niemand van de aanwezigen het eens. "Als wij zouden moeten vluchten, hoop je ook dat je ergens terecht kunt", was de mening van een aantal jongeren. Of er daadwerkelijk asielzoekers op het eiland komen, is aan de burgemeester. De jongeren staan er in ieder geval voor open. Wel zijn er zorgen over de mening van de rest van het eiland. Bij de afgelopen landelijke verkiezingen was de PVV ook op Terschelling de grootste partij. Daarom werd het idee geopperd voor buddy's; eilanders die asielzoekers moeten helpen om in de typische Terschellinger gemeenschap mee te kunnen draaien.

SCT verliest met 4-1 van de Wilper Boys 

Na een goede thuiswedstrijd afgelopen week tegen Zevenhuizen reisde Sportclub Terschelling dit weekend af naar de Wilper Boys. De uitslag werd evenals vorige week 4-1, maar ook ditmaal helaas in het voordeel van de thuisploeg. De thuisploeg liet op het hobbelige veld meteen zien wat de bedoeling was van deze middag: veel lange ballen en het veld langhouden, en kwam in de 27e minuut op voorsprong. De Wilper Boys sloegen in de 42e minuut nogmaals toe: 2-0. Direct na de thee was het doelman Van Rees die met een goede redding de eilanders nog in de wedstrijd hield, maar lang mocht dit niet baten: in de 54e minuut viel de 3-0. De thuisploeg bleef effectief en zette in de 74e minuut de 4-0 op de teller. Bent Heeger bracht de eilanders vlak voor tijd nog met een goede goal op het scorebord en daarmee was de wedstrijd gedaan, eindstand 4-1. 

AVV pakt drie punten tegen Aengwirden

Vrijdagnacht besloot AVV om voor de grap die zondag tijdens de wedstrijd tegen Aengwirden de voetbaltas eens thuis te laten. Deze ludieke actie had een positieve invloed op het spel van AVV, dat sterk aan de wedstrijd begon. Al na vijf minuten stond het 1-0 dankzij een voorzet van Sander Smit die via het hoofd van Alex Pitonak in het doel belandde. Even later viel de 2-0, toen een mislukte voorzet van Gerlof Dijkstra door de wind over de keeper heen werd getild. Een afstandsschot van Aaron Kemper bleek aan het einde van de eerste helft onhoudbaar voor de keeper van Aengwirden, zodat AVV met een 3-0 voorsprong aan de thee ging. In de tweede helft bleef AVV kansen creëren. De 4-0 kreeg AVV cadeau van de verdediging van Aengwirden, die de bal inleverde bij Alex Pitonak. Na een aantal wissels kreeg AVV het wat moeilijker met Aengwirden, maar met 4-2 was de overwinning binnen. 

Klucht ‘Gebak en oude taarten’ zorgt voor hilarische avond

Afgelopen week was het dorpshuis De Stoek in Hoorn het toneel van een bijzonder theaterfestijn. Het gezelschap 'Samen Uit' bracht daar de klucht 'Gebak en oude taarten' ten tonele, een voorstelling die garant stond voor een avond vol humor en verrassende wendingen. Met maar liefst drie nagenoeg uitverkochte shows - op woensdagmiddag, vrijdagavond en zaterdagavond - bewees het gezelschap dat theater nog steeds leeft op Terschelling. Onder de bezielende regie van Tanja Cupido wisten de acteurs van 'Samen Uit' het publiek van begin tot eind te vermaken. De voorstellingen werden gekenmerkt door een aaneenschakeling van komische situaties, waarbij het talent en de timing van de acteurs zorgden voor een avond vol plezier en gelach. 

Strand en Kaap Hoorn weer toegankelijk ondanks nattigheid

De aanhoudende regenval dit najaar zorgde ervoor dat grote delen van het Hoornse bos en de omliggende gebieden onder water kwamen te staan. Hierdoor werden het strand bij Hoorn, inclusief strandpaviljoen Kaap Hoorn, onbereikbaar. Dit vormde een logistieke uitdaging voor strandpaviljoen Kaap Hoorn, dat ongeacht de omstandigheden doorging met de geplande nieuwbouw. “Dat het water zo lang zou blijven staan, hadden we nooit voor mogelijk gehouden”, zegt eigenaar Joost de Boer. “In eerste instantie voelde ik me nogal in de kou gelaten door alle betrokken partijen”, zegt Joost. “Maar ik begrijp dat het geen onwil is; het is gewoon een extreme situatie die erg complex ligt.” Intussen kwamen enkele eilander aannemers na overleg met Staatsbosbeheer met een praktische oplossing door een deel van het ruiterpad door het bos te verhogen met zand, zodat bezoekers zonder problemen te voet naar het paviljoen en het strand kunnen komen.

 

Lokale trots tijdens voorjaarsbeurs van Kooyman 

Op dinsdag 27 februari vond op het bedrijventerrein van Terschelling de jaarlijkse voorjaarsbeurs van groothandel Kooyman plaats. De loods van het familiebedrijf transformeerde voor een dag in een bruisende markt waar lokale ondernemers de kans kregen om te zien, proeven, en ervaren wat nieuwe en bestaande leveranciers te bieden hebben voor hun bedrijf. Van 15.00 tot 20.00 uur was het een komen en gaan van geïnteresseerde bezoekers, die langs de diverse stands trokken waar van alles werd gepresenteerd: van kaashotdogs tot stofzuigers en van speciaalbieren tot lokale groentes. Ongeveer 35 bedrijven meldden zich aan om zichzelf te presenteren aan de eilander (horeca)bedrijven, en het was vanaf het eerste moment al gezellig druk in de loods. Bijzondere aandacht ging uit naar leveranciers die voor het eerst hun opwachting maakten op de beurs, waaronder Het Brouwdok en Boer&Chef. 

Bruinvis gered van de Koffieboonplaat

Vorige week dinsdagochtend kregen de zeehondenwachters van Terschelling een melding dat er een levende bruinvis lag op de Koffieboonplaat. “Zo’n melding komt niet vaak voor omdat de meeste gestrande bruinvissen al overleden zijn”, vertelt zeehondenwachter Ies Akkerdaas. “We hadden dus geen tijd te verliezen. Gelukkig kregen we van Staatsbosbeheer toestemming om met de auto het terrein op te gaan. Toen we bij de bruinvis kwamen, bleek dat ze al behoorlijk aan het uitdrogen was, dus hebben we haar met natte handdoeken zo vochtig mogelijk gehouden en snel meegenomen.” De bruinvis werd vervolgens met een reddingboot van de KNRM naar Harlingen vervoerd en aldaar overgedragen aan de dierenambulance van SOS Dolfijn. “Deze stichting beschikt over een nieuw opvangcentrum in Anna Paulowna, daar is zij heengebracht en in het bassin gedaan.” De bruinvis, die de naam Iza heeft gekregen, kan inmiddels weer zelfstandig zwemmen en knapt langzaam op. 

 

Nieuw op Terschelling: de Avondvierdaagse

In veel Nederlandse gemeentes is het een jaarlijks terugkerend wandelfeest: de Avondvierdaagse. Waarom zou dat niet ook op Terschelling kunnen, vroegen buurtsportcoach Reyer Vos en MooiWeer-eigenaar Bas van Es zich af. “Het leek mij geweldig als de eilander basisschoolleerlingen ook mee zouden kunnen doen aan de Avondvierdaagse”, vertelt Bas. “Toen ik dat met Reyer besprak, was hij meteen enthousiast en hebben we het samen met één van de werkgroepen van het Sportakkoord opgepakt.” En met succes, want inmiddels zijn de voorbereidingen voor een eilander Avondvierdaagse in volle gang. Als data voor het nieuwe evenement zijn 21, 22, 23 en 24 mei gekozen. “Op dinsdag 21 mei beginnen we om oost, bij de Dwarsdijk”, zegt Reyer. “Op woensdag starten we in Hoorn bij ’t Jok, op donderdag bij ET10 in Midsland en we sluiten af bij MooiWeer, op de parkeerplaats naast het zwembad. Er zijn vier verschillende routes van 5 kilometer, die zijn gemaakt door de organisatie van de Brandariswandeltochten. Het is geweldig hoeveel medewerking we krijgen van iedereen voor dit nieuwe initiatief.”

Knappe overwinning van SCT op Zevenhuizen

Sportclub Terschelling was na de winterstop nog niet in de goede vorm van de eerste helft van de competitie geweest, maar afgelopen zondag kwam daar verandering in thuis tegen Zevenhuizen. De eilanders wisten na een goede wedstrijd uiteindelijk met een 4-1 winst van het veld af te stappen. De beide ploegen tastten elkaar wat af in de beginfase, maar al snel werd duidelijk dat Terschelling de overhand had. Toch werd er gerust met een 1-1 stand. Na rust kon rechtsback Pieter Miedema zijn aanvalskwaliteiten steeds beter benutten. Zo was hij er als de kippen bij om een bal binnen de zestien door een woud van benen keurig binnen te schieten: 2-1. Direct daarna tikte Leendert Roos de 3-1 binnen. Ook het slotakkoord was voor Terschelling. De ingevallen Ariën Roos wist zijn tweede optreden dit seizoen in het team te bekronen met zijn tweede doelpunt dit seizoen, waarmee de eindstand op 4-1 werd bepaald. 

Trailrun Terschelling mogelijk dankzij alternatieve routes 

Afgelopen zondag vond de zevende editie van de Trailrun Terschelling plaats, een hardloopwedstrijd van 10, 15 en 25 kilometer over onverharde paden door de omgeving van West-Terschelling met start en finish bij MooiWeer aan de Sportlaan op West. “Al was dat zeker geen uitgemaakte zaak”, vertelt Bas van Es namens organisator MooiWeer. “Zo’n vier weken geleden was het namelijk wel duidelijk dat de trailrun vanwege het hoge water alleen door zou kunnen gaan met een aanpassing van de routes. We hebben in overleg met Staatsbosbeheer en de gemeente ervoor gekozen om de langste afstand, de 48 kilometer, te schrappen, en de 25 kilometer te laten bestaan uit een ronde van 10 en van 15 kilometer door de bossen van West en door de duinen.” En zo werd het alsnog een mooie en sportieve dag, zegt Bas. “Het is allemaal heel relaxed verlopen. We kregen veel positieve reacties over de nieuwe route, al vonden veel deelnemers het begin, dat over de Tiger ging, best pittig. En ook lukte het niet om droge voeten te houden, maar dat hoorde er dit keer echt bij.” 

 

AVV verliest in Bolsward van Blauw Rood

Op een mooie zondagmiddag mocht AVV aftrappen in de uitwedstrijd tegen Blauw Rood. De Bolswarders hadden wat goed te maken na de uitglijder van het vorige weekend tegen Tijnje en kwamen gemotiveerd uit de kleedkamer. De eerste helft was vol kansen over en weer. Met een achterstand van 3-1 werd er gerust. In de rust ging Martijn Jongsma eruit en kwam Jesse Mier erin. Met frisse moed en een tactische bespreking van trainer Jan Schulting kwam AVV gretig uit de startblokken en creëerde wederom een aantal mooie kansen. Helaas misten deze allen het doel. Waar AVV de kansen niet benutte, wisten de Bolswarders hier wel mee om te gaan: in de slotfase van de wedstrijd werden er drie doelpunten gescoord. AVV maakte via een vrije trap van Aaron Kemper nog een doelpunt, maar dit was helaas niet genoeg. Zo eindigde de wedstrijd in 6-2.

Milieujutten in de 

voorjaarsvakantie

Het is inmiddels een echte traditie geworden: tijdens de voorjaarsvakantie het strand schoonmaken en zwerfafval verwijderen. Tussen 14 en 21 februari organiseerde Stayokay Terschelling in samenwerking met de Waddenvereniging, Staatsbosbeheer en de Stichting Milieujutter Terschelling alweer voor de 32e keer een strandschoonmaakactie in de vorm van een milieujutweek. De opzet is dat gasten een speciaal arrangement boeken bij de Stayokay waarbij zij ’s morgens onder begeleiding afval verwijderen van het strand en het aanliggende duingebied, en de rest van de dag een afwisselend, educatief en vooral ontspannen programma volgen.

“Gedurende de week waren er in totaal 38 mensen actief bezig”, vertelt Jan Zeggelaar van Stayokay. “En er is in totaal 1255 kilogram afval verzameld. Al met al was het een zeer geslaagde jutweek.”

Buurtsportcoach Reyer Vos wil iedereen in beweging krijgen

Sinds 1 september vorig jaar is Reyer Vos (38) de nieuwe Buurtsportcoach op Terschelling. Dat betekent dat hij de verbindende schakel is tussen gemeente, onderwijs, sportverenigingen en zorg- en welzijnsinstellingen. Inmiddels heeft hij al diverse activiteiten mogen initiëren en (mede)organiseren, zoals in december de opening van de nieuwe Pannakooi in Midsland en eind januari het schoolschaatsen voor de groepen 7 en 8. Reyer is voor 20 uur per week in dienst van uitvoeringsorganisatie Sport Fryslân. “Dat is een snelgroeiende organisatie met een duidelijke visie”, vertelt hij. “Kort gezegd: ze willen iedereen aan het bewegen krijgen, omdat dat goed voor je is.” Momenteel is Reyer onder meer bezig om alle sportclubs en -verenigingen op het eiland te leren kennen. “Ik wil kijken welke vragen en behoeftes er zijn en hoe ik daarbij kan aansluiten.” Verder is hij druk met het Waddentoernooi, dat op vrijdag 24 en zaterdag 25 mei gehouden wordt op Terschelling.

Zandvangers geplaatst voor duinonderzoek

De komende twee jaar vindt er in de duinen van Terschelling op verschillende plekken onderzoek plaats naar stuivend zand. Een groep onderzoekers gaat onder andere kijken hoe ver zand het eiland op stuift en wat de samenstelling van het zand is. Daarom zijn er, samen met Staatsbosbeheer, afgelopen week op drie plekken zandvangers geplaatst. De zandvangers bestaan uit open buizen die op verschillende afstanden van de zeeduinen staan. Ze zijn onderdeel van een veel groter onderzoeksproject langs de gehele Nederlandse kust. Aan het begin van de Boschplaat zijn achter de stuivende duinen twee rijen zandvangers geplaatst om te zien hoe ver en hoeveel zand er in de achterliggende duinen komt. Ter controle zijn bij Formerum ook zandvangers geplaatst, maar dan in een stuk waar de duinen niet stuiven. Ook kijken de onderzoekers naar het effect van stuivend zand op de plantengroei en bodemsamenstelling in de buurt van de zandvangers. 

Roland van Roermund en Judith Schoorl van Waddenvibe

Roland van Roermund en Judith Schoorl, een ondernemend duo uit de Zaanstreek, hebben hun leven in de snelle maatschappij ingewisseld voor een bestaan op het (relatief) rustgevende Terschelling. Sinds oktober afgelopen jaar wonen ze in de Commandeurstraat op West, en zijn ze gestart met Waddenvibe, een bedrijf dat zich specialiseert in het beheer van recreatiewoningen en -accommodaties op het eiland. Roland: “Wij streven naar het bieden van een 5-sterrenervaring; niet alleen voor de eigenaar van de woning, maar ook voor gasten.” Waddenvibe wil een stapje verder te gaan dan traditionele beheerbedrijven, benadrukt Judith. "Bij ons gaat het om het totale plaatje, waarin de sfeer een sleutelrol speelt in de servicebeleving. Deze aanpak zien wij als fundamenteel voor zowel commercieel succes als voor het creëren van een memorabele ervaring. Daarbij is een juiste prijs-kwaliteitverhouding belangrijk, evenals aandacht voor zowel de verhuurder als de gasten. Onze filosofie is gericht op ontzorgen en het toevoegen van een persoonlijke touch."

Rederij Doeksen vergroent Noord-Nederland 

Rederij Doeksen heeft opnieuw een substantiële stap gezet in het vergroenen van haar vloot. Vrachtcatamaran Noord-Nederland vaart sinds deze week met vier nieuwe hoofdmotoren en een nieuwe generatorset. Hiermee voldoet het schip aan de meest recente milieunormen voor de binnenvaart. De klus werd binnen zeven weken geklaard door partners Sandfirden Technics uit Den Oever, HR Piping uit Sumar en Piet Brouwer Elektrotechniek uit Urk, samen met de technische en nautische afdelingen van Rederij Doeksen. Maarten Schouwenaar, manager technische zaken: “Simpel gezegd zet het nieuw geplaatste Selective Catalytic Reduction (SCR)-systeem stikstofoxide om in waterdamp en stikstof. Zonder oxiden dus, waardoor het onschadelijk is. Hierdoor wordt een afname gerealiseerd van 95% stikstofoxide en 97-98% fijnstof ten opzichte van de oude motoren.”

11 Dorpentocht te paard

Afgelopen zondag organiseerden de Terschellinger Ruiters en paardenhoudersvereniging et Hossefolk de jaarlijkse 11 Dorpentocht voor hun leden. Eigenlijk stond deze puzzeltocht voor ruiters en menners een week eerder op de kalender, maar vanwege de weersomstandigheden (het regende vorige week zondag langdurig) was het evenement een week verplaatst. Gelukkig troffen de deelnemers het nu veel beter: het was een prachtig zonnige zondag. Het traject van de tocht had een lengte van in totaal 32 kilometer en verspreid over de route waren stempelposten waar een vraag moest worden beantwoord. Het totaal aantal gereden kilometers en de gescoorde punten bij de opdrachten waren bepalend voor de einduitslag. 

AVV laat SSA Oosterstreek ver achter zich 

Op zondag 25 februari ging AVV op bezoek bij SSA Oosterstreek Zandhuizen. AVV begon sterk en na diverse gemiste kansen kopte Alex Pitonak in de 10e minuut de bal mooi binnen vanuit een corner. In de 30e minuut viel de 0-2, nadat Aaron Kemper met een lange haal Alex Pitonak bereikte, die de meegelopen Larson Hek vond, die wel raad wist met de bal. Dit werd ook de ruststand. In de 55e minuut kwam Albert Cupido erin, bij wie het eerste balcontact direct resulteerde in een doelpunt. Vijf minuten later schoot Larson Hek een vrije trap feilloos in de kruising: 0-4. Dankzij een penalty voor de tegenstander werd het 1-4. SSA ging hierna iets beter voetballen, maar een steekbal van Albert Cupido stuurde Larson Hek weg, die een hattrick op zijn naam schreef en de 1-5 binnenschoot. In de 85e minuut volgde een knappe combinatie van Albert Cupido, Alex Pitonak en Jan Baarveld, waaruit de 1-6 voortvloeide. Zandhuizen zakte met de overgebleven tien man helemaal in elkaar, wat Alex Pitonak de kans gaf de 1-7 binnen te schieten. AVV nam dan ook terecht de drie punten mee terug naar Terschelling. 

Onderhoudende voordrachtavond in drie eilander dialecten

Vorige week dinsdagavond organiseerde de ‘Foardrachtjong Brainstorm Groep’ in Het Wapen van Terschelling een gezellig samenzijn waar afwisselend verhalen, versjes, liedjes en kluchtige stukjes werden voorgedragen in de drie dialecten die Terschelling rijk is. Na een welkomstwoord van Edith Roos, een van de initiatiefneemsters van de groep, was de beurt aan Cor Swart, de eerste voordrager in het Meslânzers. Hierna bestond het programma aansluitend uit Sil Roos, Aukje Schol, het duo Brenda en Marijke Collens, Annie Feenstra, Egbert Zorgdrager, de twee vriendinnen Jaap Bos en Marina Dijksman en het muzikale kwartet van de Aaster Joon praters, bestaande uit Richard en Allard van de Veen, Janny Cruiming en Baukje Roos. De avond werd afgesloten door het duo Nico Donkerbroek en Edith Roos, en last but not least Willem Mier.

Tijdelijke aanlegplaats veerdienst komt in zicht 

Op woensdag 14 februari vond in de Tonnenloods op West weer een inloopmoment plaats rond de werkzaamheden aan het veerhaventerrein. Belangstellenden werden van 16.00 tot 19.00 uur bijgepraat over de lopende werkzaamheden aan het veerhaventerrein. Met de plaatsing van nieuwe palen voor de kade, die de basis vormen voor een tijdelijke autobrug, worden de ingrijpende veranderingen steeds meer zichtbaar. Het minimaliseren van hinder voor passagiers is een topprioriteit, zegt Jan Roelof Witting namens Rijkswaterstaat. “Ondanks de omvangrijke werkzaamheden blijft de opstelruimte voor auto's vrijwel ongewijzigd. De planning is zo ingericht dat de impact op drukke momenten – zoals het Oerolfestival – zo klein mogelijk is.”

Gastlessen verbinden scholieren met eilander bedrijfsleven 

VMBO 't Schylger Jouw was vorige week donderdag het toneel van een bijzonder onderwijsproject. De leerlingen werden door zestien eilander ondernemingen onder hun hoede genomen voor een dag vol praktijkgerichte gastlessen. Het was een veelzijdige dag, waarbij de leerlingen niet alleen luisterden maar vooral ook zelf aan de slag konden. De eilander ondernemers die de gastlessen verzorgden, waren afkomstig uit de meest uiteenlopende branches. Zelfs burgemeester Roel Cazemier kwam langs om een gastles te geven; daarbij hadden enkele leerlingen de eer om eventjes de ambtsketting om hun nek te dragen en zich voor korte tijd burgemeester te voelen. Het doel van dit project, dat werd begeleid door decaan Clarinde Boersma, is om de leerlingen niet alleen kennis te laten maken met verschillende beroepen, maar ook om te laten zien hoe belangrijk praktijkervaring is.

Sigarenmeetwedstrijd onverminderd populair 

Afgelopen vrijdagavond vond de traditionele sigarenmeetwedstrijd, oftewel de strijd om ’de Paal van Midsland’, plaats in café de Schotse Vier. Rond de klok van 20.00 uur hadden zich vijf dames en 21 mannen voor deelname aangemeld, onder wie een aantal nieuwe, jonge gezichten. Na de deskundige meting van Jildau de Boer bleek Herman Kooijman met 16,71 mm de kortste peuk te hebben, gevolgd door de Ben Pleijzier (17,29 mm) en Tjalfjan Bakker (17,43 mm). Bij de dames was Ilse Morsink met 13,85 mm de winnares, en zette daarmee beste prestatie overall neer. Japke Horn werd tweede met 17,35 mm en Marjolein Pleijzier derde met 19,36 mm. 

Luna frisse aanwinst voor Torenstraat op West

Sinds vrijdag 16 februari is de Torenstraat op West een nieuwe modewinkel rijker: 'Luna'. Na maanden van voorbereiding en een grondige verbouwing opende de 24-jarige Luna Das met trots de deuren van haar eigen kledingwinkel. Om 15.30 uur knipte ze, onder het toeziend oog van veel belangstellenden, het lintje door. De jonge ondernemer was blij verrast door alle aandacht die ze kreeg tijdens haar openingsweekend. “De bezoekjes, bloemenzee en lieve attenties maakten de eerste dagen megageslaagd.” Luna, een echte Terschellingse en afgestudeerd aan de TMO Fashion Business School in Doorn, koesterde al van jongs af aan een passie voor mode en had al vroeg de droom om een eigen winkel te runnen. Die droom zet ze nu om in realiteit, na zes jaar ervaring op te hebben gedaan bij andere modewinkels. 

Burenbier in De Stilen

Zoals bekend is De Stilen naast een woon-zorgcentrum een buurtschap waar lief en leed met elkaar wordt gedeeld. Op donderdagavond 15 februari werd het jaarlijkse Stilenbier gehouden met vaste immelsman Willem Mier, die de avond vanaf 19.00 uur vakkundig aan elkaar praatte. Natuurlijk was er een afvaardiging van de Terschellinger Volksdansers inclusief speelmannen Jaap Smit, Anne Abma en speelvrouwen Baukje Swart en Yvonne Hoeksema om al dansend en muziekmakend de avond nog meer sfeer te geven.

AVV wint glansrijk van Sport Vereent

Op zondagmiddag 18 februari speelde AVV voor de verandering een keer in Midsland op het kunstgras. Het hoofdveld in Hoorn bleek eind van de ochtend te nat; gelukkig bood het veld van SCT een perfecte oplossing. Enkele kilometers van ‘huis’ won AVV overtuigend met 5-0 van tegenstander Sport Vereent. Assistent-trainer Jan de Jonge gaf acte de préséance, bij afwezigheid van hoofdtrainer Schulting. AVV begon sterk aan de wedstrijd en probeerde de aanval te zoeken. Ook Sport Vereent wilde graag aanvallen en zocht snel de lange bal op de twee aanvallers. AVV was tijdens deze regenachtige middag echter de betere ploeg op het kunstgras en boekte dan ook een dik verdiende overwinning. 

Coop Kapinga heropent als ‘groene’ PLUS


Vorige week woensdagochtend knipten Els en Marijn Kapinga samen een lint door waarmee ze hun nieuwe PLUS Kapinga Terschelling in de Oosterburen in Midsland officieel openden. De grondig verbouwde supermarkt, voorheen Coop Kapinga, kreeg een totaal nieuwe indeling en een groter assortiment. “Alleen de buitenmuren herinneren nog aan de oude situatie”, vertelt Marijn. “We hebben nu een complete supermarkt met een slimmere indeling en meer vers dan voorheen. Ook wordt de winkel een stuk groener, en dat niet alleen vanwege de huisstijlkleuren van PLUS.” 

De komende zes weken zullen er diverse acties in het teken van de opening staan. Een daarvan is een historische spaaractie. “Samen met Frans Schot en Piet Luidenga hebben we allerlei historische plaatjes van Terschelling bij elkaar gezocht. Klanten krijgen bij iedere 10 euro een set van vier plaatjes, die ze in een gratis verzamelalbum kunnen plakken. We krijgen daar heel positieve reacties op!” 
Foto's interieur: Peter Timmer

Wederom vermelding Gault&Millau voor ’t Golfje

Begin februari kwam de Gault&Millau restaurantgids 2024 uit. In de Gault&Millau restaurantgids worden Nederlandse restaurants beoordeeld op een schaal tot twintig punten. Vanaf 17 punten behoren restaurants tot de absolute top van Nederland. Dit jaar werd voor de vijfde keer op rij Restaurant ’t Golfje hierin opgenomen, met een score van maar liefst 13,5 punten. “Sinds onze opening, we bestaan dit jaar vijf jaar, hebben we een vermelding”, vertellen de trotse eigenaren, Frans van der Meeren en Kik van Scheppingen. “Vijf jaar geleden kregen we 13 punten, vorig jaar zijn we gestegen naar 13,5 en deze score hebben we dit jaar weten te behouden. We zijn hier superblij mee, ook met de bijbehorende recensie. Een mooie erkenning voor ons harde werk en het geeft energie voor de toekomst.”

Caroline van de Pol toch geen burgemeester in Castricum

Voormalig burgemeester van Terschelling Caroline van de Pol heeft besloten af te zien van haar voorgenomen benoeming als burgemeester van Castricum. Dit nieuws bereikte de gemeenteraad van Castricum vorige week via een persoonlijk schrijven, gericht aan de Noord-Hollandse commissaris van de Koning, Arthur van Dijk. "Tot mijn grote verdriet zal ik niet uw burgemeester worden”, aldus Van de Pol in haar brief. “Mijn persoonlijke situatie, mijn gezondheid, stelt mij niet in staat om de 100 procent te kunnen geven die het burgemeesterschap nodig heeft. En u verdient een burgemeester die er vanaf dag één staat." Haar definitieve benoeming tot burgemeester van Castricum moest nog worden beoordeeld door de demissionair minister van Binnenlandse Zaken, waarna een koninklijk besluit de benoeming officieel zou maken. Inmiddels is Ben Tap, oud-wethouder in Hoorn, voorgedragen als burgemeester van Castricum. Het is de bedoeling dat hij op 28 maart a.s. wordt beëdigd. 

Tweede editie Toerismedag biedt blik op de toekomst 

Op dinsdagmiddag 6 februari opende restaurant De Bras op West-Terschelling zijn deuren voor de tweede editie van de Toerismedag; een evenement voor lokale ondernemers om in de laatste trends en ontwikkelingen binnen het toerisme te duiken. De middag werd georganiseerd door Sherpa’s Stories, die namens het Terschelling Ondernemers Fonds (TOF) samen met de VVV verantwoordelijk is voor de marketing van Terschelling. Naast de laatste trends en ontwikkelingen die aan bod kwamen, was er ook ruimte voor interessante gastsprekers. Zo nam Kirsten Jassies, expert op het gebied van contentmarketing, de aanwezigen mee in de wondere wereld van social media. Volgens Kirsten halen vooral jongeren hun inspiratie uit apps als TikTok en Instagram, en gebruiken ze deze media als zoekmachine. Jan Scheele, die zich dagelijks bezighoudt met de wereld van Artificial Intelligence (AI), legde uit hoe je AI binnen je bedrijfsvoering zou kunnen inzetten om efficiënter te werken. Na afloop van de presentaties bood de Toerismedag uiteraard ook ruimte voor netwerken. 

Diplomazwemmen 

Het was 10 februari weer een vrolijke zaterdag in zwembad De Dôbe op West, waar een golf van enthousiasme door het water ging. Jonge zwemhelden, hun ouders en grootouders vulden het gebouw, allemaal gekomen voor het diplomazwemmen. Het werd een dag gevuld met trots, plezier en natuurlijk... de welverdiende zwemdiploma’s! Van jong tot iets ouder waagden de kinderen de sprong in het diepe, hun zwemvaardigheden tonend aan de trotse toeschouwers. In de krant van deze week de namen van alle geslaagden voor het A-, B- en C-diploma. 

Marcel Conijn zet keurige prestatie neer in Frankrijk

In het weekend van 2, 3 en 4 februari stond in Le Touquet in Frankrijk de zwaarste en langste strandrace voor crossmotoren, met een bezoekersaantal van 250.000 mensen, op de kalender voor Marcel Conijn. Op zondag startte de wedstrijd om 13.40 uur, die tot 16.40 uur zou duren. Dit betekende voor de deelnemers een aaneengesloten race van drie uur. Strandraces zijn een andere discipline dan ‘normale’ crosswedstrijden, waardoor diverse onderdelen van de motor moeten worden aangepast. Omdat Marcel, op een grotere brandstoftank na, met een standaard motor van start zou gaan, waren er geen hoge verwachtingen qua eindresultaat. Maar door te blijven strijden en goed te blijven omgaan met de vermoeidheid, wist hij deze loodzware race op de 24ste positie af te sluiten. Gezien het materiaal een prachtig resultaat.

Muzikantenavond weerspiegelt 

Terschellinger tradities

Op zaterdagavond 3 februari ging het er swingend aan toe in restaurant De Reis in Hoorn. De jaarlijkse Muzikantenavond, georganiseerd door de Vereniging Terschellinger Volksdansen (VTV), bracht een onderhoudende combinatie van lokale, traditionele muziek, volksdansen en vooral veel gezelligheid. Een goed gevuld programma en de goede sfeer zorgden ervoor dat het feest tot in de late uurtjes doorging. VTV-bestuurslid Marieke Hellevoort kijkt dan ook tevreden terug op het jaarlijkse muzikale feest: “Het was een supergezellige avond waar jong en oud van heeft genoten. De jongste dansers waren pas veertien jaar oud. Al met al zijn we trots op het evenement en op onze levendige vereniging met veel actieve leden!”

Veel ‘perkamenten’ kokers op het strand

De afgelopen weken waren er op de stranden van Terschelling, evenals op andere Nederlandse kustplekken, veel kokers van perkamentkokerwormen te vinden. De meeste omhulsels zijn gemiddeld zo`n 20 tot 30 centimeter lang. Gerrit Doeksen, die zeer regelmatig om het strand te vinden is, noemt het een uitzonderlijke gebeurtenis: “In zestig jaar strandbezoek heb ik dit nog nooit gezien; zelfs in kleine hoeveelheden spoelen ze maar zelden aan.” De perkamentkokerworm heeft een broos en breekbaar lichaam en beschermt zichzelf met een zelfgemaakte U-vormige koker, die wel 85 centimeter lang kan worden met een doorsnede van zo`n vier centimeter. Vermoedelijk wordt de toename van het aantal meldingen veroorzaakt door een soort die haar (kust-)areaal aan het uitbreiden is in noordelijke richting. 

Twee dagen schaatspret voor eilander jeugd

Op maandag 22 en maandag 29 januari hebben de leerlingen van de groepen 7 en 8 van de eilander basisscholen kunnen genieten van twee dagen schaatspret in de Elfstedenhal in Leeuwarden. Deze activiteit wordt om de twee jaar georganiseerd zodat alle eilander kinderen een keer mee kunnen doen. Dit jaar ging het om een groep van in totaal 75 kinderen en werd het schaatsuitje georganiseerd door vakleerkracht Arine van der Zee en Buurtsportcoach Reyer Vos. “Het was prachtig om te zien dat alle kinderen werden uitgedaagd om op zijn of haar eigen niveau mee te doen”, vertelt Reyer. “Met dank aan de Terschellinger ijsverenigingen en Rederij Doeksen waren het twee geweldig leuke sportieve dagen waarbij de kinderen op allerlei manieren hebben kunnen kennismaken met het schaatsen.”

Succesvol jaar voor TerschellingPartners

TerschellingPartners, een samenwerking van het Terschellinger Ondernemersfonds, VVV Terschelling, Rederij Doeksen en Staatsbosbeheer Terschelling, laat in een nieuwsbrief weten dat de diverse campagnes en de online-mediakanalen in 2023 voor een bereik hebben gezorgd van 16,2 miljoen. De grootste bijdrage aan dit succes werden geleverd door de social-mediakanalen @Terschelling.site en de Dark Sky campagne. Zo mocht de website www.terschelling.site in 2023 maar liefst 136.515 unieke bezoekers verwelkomen. De meest bekeken pagina was daarbij de Dark Sky-campagnepagina. Op social media behaalde Terschelling.site een totaalbereik van 7,3 miljoen. Het aantal volgers blijft groeien en resulteerde in meer dan 88.000 fans op de social-mediakanalen.

Zeesleepboot Holland blijft toch varen

In november 2023 maakte het bestuur van Stichting Zeesleepboot Holland bekend dat het in de loop van 2024 zou stoppen met de exploitatie van de zeesleper als varend erfgoed. De belangrijkste redenen waren een verwacht tekort aan vrijwilligers, aanmeerproblemen op Terschelling en een steeds toenemende druk van allerlei regelgeving. In een reactie hierop heeft de PESK-groep, met daarin oud-bestuurders, vrijwilligers en andere stakeholders, onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om de Holland toch de komende jaren in de vaart te houden. Met succes, zo blijkt nu. De PESK-groep heeft gesproken met externe deskundigen, betrokkenen uit de Holland-organisatie en grote sponsors. Samen met de PESK-groep heeft de stichting besloten dat een nieuw bestuur deze plannen zal gaan realiseren. Het besluit is mede gebaseerd op het grote aantal ontvangen steunbetuigingen van particulieren, donateurs, kleinere en grotere sponsors en van vrijwilligers. 
Foto: Neeke Smit

AVV verliest uit met 2-0 van Lemmer 

Op een bewolkte zondagmiddag trapte AVV om 12.00 uur op het sportpark in Lemmer af. De wedstrijd ging in het begin gelijk op, waarbij veel duels uitgevochten werden op het middenveld. Vlak voor rust kwam Lemmer via een penalty op een 1-0 ruststand. In de tweede helft begon Lemmer veel beter aan de wedstrijd en werd AVV naar achter gedrukt. Diverse corners en aanvallen over de flanken brachten regelmatig gevaar voor het doel van AVV. In de 75ste minuut werd AVV geholpen doordat een speler van Lemmer met een onnozele overtreding op het middenveld zijn tweede gele kaart pakte. In de 88ste minuut kreeg AVV echter de deksel op de neus doordat Lemmer de 2-0 maakte uit een goed uitgespeelde aanval. Dit zou ook de eindstand van de wedstrijd worden.

West Aleta Singers vieren jubileum met twee feestelijke concerten

Afgelopen weekend vierde het Terschellinger mannenkoor de West Aleta Singers hun gouden jubileum met twee concerten in ET10: op vrijdagavond 26 januari voor genodigden en op zondagmiddag 28 januari voor publiek. Het thema van het jubileumconcert was 'Van Oost naar West en andersom'. De feestvreugde beperkte zich niet tot de concertzaal, want op vrijdagavond bracht een liveverbinding met woonzorgcomplex De Stilen het concert rechtstreeks naar de ouderen van het eiland. Op vrijdagavond werden drie jubilarissen, Jan Jonker, Bauke Bergsma en Hans Spits, in het zonnetje gezet voor hun indrukwekkende 50 jaar bij het koor. Ook werd koor- en bestuurslid Jaap Velds uitgebreid gehuldigd voor zijn twintig jaar lange inzet voor het koor; in april vertrekken hij en zijn vrouw naar de vaste wal.
Foto's: Marlies Dekker - Terschelling in Beeld

 

Plaatjesboek Plus supermarkt vol herinneringen

Op dit ogenblik wordt de Coop in de Oosterburen te Midsland ingrijpend verbouwd zodat op woensdag 7 februari de nieuwe Plus supermarkt kan worden geopend. Ter gelegenheid van de opening bedachten de eigenaars van de winkel, Marijn en Els Kapinga, een bijzondere spaaractie. “Bij besteding van elke 10 euro aan boodschappen krijg je een setje met vier historische plaatjes”, legt Marijn uit. “Ook krijg je, eveneens gratis, een verzamelalbum ter waarde van € 5,95. Het aanbod aan plaatjes dat ik met Frans Schot en Piet Luidenga heb doorgespit, was enorm. We zijn uiteindelijk op een album met 200 plaatjes uitgekomen. Het geeft de mensen, van jong tot oud, een kijkje in de historie van Terschelling en zorgt ongetwijfeld voor veel lees-, verzamel- en plakplezier.”

Influencers geven gastles op ’t Schylger Jouw

Om de mediawijsheid van de leerlingen te vergroten en ze bewust(er) te maken van de risico’s van internet, kwamen op donderdagochtend 25 januari twee bekende influencers, Quinn en Aaron Bezemer, naar ’t Schylger Jouw om er een gastles te verzorgen. Aan het begin van de coronapandemie begonnen de tweelingbroers een TikTok-account waar ze iedere dag nieuwe filmpjes op zetten. In twee jaar tijd vergaarde hun account ‘Quinnenaaron’ ruim 680.000 volgers. Quinn en Aaron spraken met de eilander tieners vrijuit over online omgangsvormen, privacy-perikelen, omgaan met haatreacties, sexting, gesponsorde content en het gebruik van filters. De lessen waren interactief en uiteraard mochten de leerlingen van alles vragen over hoe het is om een influencer te zijn. Als klap op de vuurpijl mocht iedereen met Quinn en Aaron op de foto. 

Lidy Tuil opent haar nieuwe wijnwinkel 

Op woensdag 24 januari opende Lidy Tuil haar Latuil Wijnwinkel aan de Heereweg 28a in Midsland-Noord. “Ik vond 24-01-24 hiervoor de perfecte datum”, vertelt Lidy. Met de nieuwe winkel, die werd geopend door haar twee broers Roel en Keimpe Tuil, is een langgekoesterde wens van Lidy in vervulling gegaan. “Lidy, wij zijn erg trots op jou en we wensen je veel succes met de winkel”, sprak Roel, vlak voordat hij samen met Keimpe het gouden lint door mocht knippen. Hierna knalden de champagnekurken en was het tijd voor de aanwezigen om de winkel van binnen te bewonderen en te genieten van hapjes en drankjes.

 

Even voorstellen… Elmer ter Berg

Sinds vijf jaar woont Elmer ter Berg samen met zijn vrouw Lobke Hek en hun twee kinderen Melle en Guus op Terschelling. Lobke is geboren en getogen op Terschelling en Elmer kent Terschelling al vanaf zijn zestiende door seizoenswerk. Vorig jaar besloot Elmer zijn oude liefde, de meubelmakerij en interieurbouw, weer op te pakken. In het ‘oude trekkerhok’ van Gerard en Marion Cupido in Lies richt Elmer momenteel zijn eigen werkplaats en ontwerpstudio in. Hij hoopt alles in februari draaiende te hebben. Momenteel werkt Elmer nog alleen in opdracht. In de toekomst is het idee om daarnaast ook eigengemaakte houten meubelen te gaan verkopen. 

Vinylzucht brengt LP’s en singles naar Terschelling

Wim Haanstra en Anne-Henk van der Wal trekken al heel wat jaren onder de naam Vinylzucht samen op, gewapend met uitsluitend LP's en singles om hun publiek te vermaken. Negen jaar geleden verhuisde Wim van Heerenveen naar Terschelling, maar dat hield het duo niet tegen. Integendeel: het opende nieuwe deuren naar de podia van Terschelling, waar ze inmiddels een stevige reputatie hebben opgebouwd. Zo verzorgden ze op 27 januari voor de muzikale omlijsting van het 'Hoedjes en Pruiken Feest' in het Raadscafé. Het duo draait vooral platen uit de jaren ’60, ’70 en ’80, af en toe aangevuld met nieuwer materiaal. “Wij genieten nog steeds van elk optreden”, zegt Anne-Henk. “Het mooie is dat geen enkele avond hetzelfde is.” Wim: “We voelen en vullen elkaar heel goed aan. En ook belangrijk: we draaien niet voor onszelf, maar voor het publiek.” 

Oerol Festival presenteert nieuwe plannen én een nieuwe directeur

Op dinsdag 16 januari maakte Oerol Festival tijdens een goed bezochte nieuwjaarsborrel de plannen bekend voor de editie van 2024, die van 7 tot en met 16 plaatsvindt. Het grootste nieuws was de bekendmaking van de naam van de nieuwe algemeen directeur: Engelsman Mikey Martins. De nieuwe directeur, die een goede bekende is van Oerol, start op 1 mei 2024 en heeft aangegeven op Terschelling te komen wonen. Verder krijgt de versobering die vorig jaar is ingezet dit jaar een vervolg, vertelde hoofd productie Anne van Dooren. “In 2023 hadden we 25 locatievoorstellingen in plaats van 35. Dat is goed bevallen, dus gaan we op deze voet door.” Ook het aantal expedities is minder dan in voorgaande jaren. Speciale aandacht is er dit jaar voor het aantrekken van een jong publiek, vertelde hoofd communicatie & marketing Carola Poleij. “Zo hebben we onder de naam ‘de Jopies’ een actie waarbij jongeren tot en met 35 jaar een festivalbandje kunnen kopen voor 35 euro, wat natuurlijk een mooie prijs is voor tien dagen lang festival.”
Foto Mikey Martins: Nichon Glerum

MooiWeer wint TOV Willem Mier Aanmoedigingsprijs 

Op maandag 5 januari verzamelde de Terschellinger Ondernemersvereniging (TOV) zich voor de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst in café de Vijfpoort in Formerum. Onder de aanwezigen bevond zich, naast ondernemers en vertegenwoordigers van verschillende organisaties, ook een sterke delegatie van de gemeente, inclusief waarnemend burgemeester Roel Cazemier. TOV-voorzitter Rieme-Jan Tjittes gaf een inspirerende toespraak, waarin hij een oproep deed aan de eilander ondernemers om nog meer de krachten te bundelen. Een spannend moment was de uitreiking van de TOV Willem Mier Aanmoedigingsprijs. Vier ondernemingen waren genomineerd: Studio Tosca, de Bakker, DA Marlies Mast en MooiWeer, met name vanwege het recente ijsbaanproject. Uiteindelijk mocht MooiWeer, vertegenwoordigd door eigenaar Bas van Es, de prijs ter waarde van 1.000 euro in ontvangst nemen. 

 

Feestelijke jaarvergadering Veefonds 

Dinsdagavond werd in café De Vijfpoort de jaarvergadering van het ‘Onderling Veefonds van Oost-Terschelling’ gehouden. Het was een bijzondere en feestelijke bijeenkomst omdat het Veefonds (verzekering van vee en paarden) dit jaar 100 jaar bestaat. Het Veefonds werd in 1924 opgericht na afsplitsing van het oorspronkelijke Veefonds, dat in 1885 werd opgericht op initiatief van burgemeester Mentz. Hij zag de noodzaak in van een goede veeverzekering ten behoeve van de toentertijd honderden kleine boeren, met één tot hooguit vijf koeien per bedrijf. Het verlies van een koe was dan al gauw een enorme financiële strop. Tegenwoordig kunnen ook paarden worden verzekerd. Vroeger was het op het eiland bittere noodzaak om gezamenlijk het individuele leed te dragen, maar nog steeds is het een waardevol goed in de Terschellinger samenleving om elkaar bij tegenslag te helpen en bij te staan.

‘t Schylger Jouw zet zich in voor vleermuizen

Op 18 januari hebben leerlingen van ’t Schylger Jouw negen vleermuiskasten overgedragen aan Staatsbosbeheer, vleermuizenliefhebber Louis Zandbergen en ecoloog Daan van de Elsken. De leerlingen bouwden de kasten zelf tijdens de lessen techniek, als gevolg van een initiatief van Louis Zandbergen, die zich inzet voor de populatie van de gevleugelde diertjes op het eiland en vorig jaar de school verzocht om de leerlingen bij het project te betrekken. Anne Planting, docent techniek, pakte dit verzoek met beide handen aan: “Wij zoeken vooral interessante en zinvolle opdrachten op Terschelling. Het maken van deze kasten past daar uitstekend in.” Het leveren van geschikt hout, dat afkomstig is van Eilandbouw, werd mogelijk gemaakt door Staatsbosbeheer. 

Ruben van Zanten wint eerste Open NK Koken 

Op 11 januari vond de eerste editie van de nieuwe wedstrijd van het Gastronomisch Gilde, het Open NK koken plaats. Deze nieuwe wedstrijd stelt iedereen de mogelijkheid om deel te nemen aan een kookwedstrijd. Ruben van Zanten van ’t Havenmantsje uit Harlingen maakte de meeste indruk, en mag zich de eerste winnaar van het Open NK noemen. De juryleden waren het volledig eens met elkaar over de winnaar, die de zoon is van voormalig uitbaters van eetcafé de Boschplaat Bert en Eelkje van Zanten. “Ruben heeft fantastisch gekookt, alles was super op smaak en heel verfijnd. Het dessert was geniaal!”
Foto: Charlotte Mauritz, Annoncé Management

Voetjes van de vloer tijdens spoedcursus volksdansen

Op de woensdagavonden van 10 en 17 januari kreeg iedereen van zestien jaar en ouder de kans om de basisbeginselen van het Terschellinger volksdansen te leren. De Vereniging Terschellinger Volksdansen (VTV) organiseerde voor de eerste keer twee spoedcursussen volksdansen in de Stoek in Hoorn. De organisatie was tevreden over de opkomst. “Beide avonden was de dansvloer goed gevuld met zo`n vijftien dansparen”, vertelt penningmeester van de vereniging Marieke Hellevoort. Ook de voorzitter van de VTV, Jan Cees Smit, liet zich na de twee dansavonden positief uit over de opkomst en het enthousiasme van de dansers. “De twee spoedcursussen waren in feite een probeersel, maar we hebben gezien dat er animo voor is.”

Mini’s van SCT gaan door als nieuw jeugdteam

De toekomst van Sportclub Terschelling, de voormalige groep Mini’s van de voetbalclub, gaan samen het avontuur aan en zijn samengevoegd tot een heus twaalftal toptalentjes. Vers aangemeld binnen de KNVB is deze groep de competitie gestart onder de noemer JO8-1JM, hetgeen staat voor: jeugd onder 8 - team 1 - jongens en meiden. Deze kanjers hebben na zo’n anderhalf jaar oefenen op de zaterdagen – soms onder Siberische weersomstandigheden – op zaterdag 20 januari hun eerste echte officiële wedstrijd gespeeld onder het toeziend oog van spelbegeleider Jan Kwint. Op het gras van de Sportclub gingen ze de strijd aan met de jongens van Blauw-Wit ‘34 JO8-3 uit Leeuwarden. Menig trotse ouder was dan ook aanwezig op het sportpark in Midsland, waar overigens de JO9, 10, 11 & 12 ook speelden. Al met al was het een gezellige en drukke voetbalochtend.

Burgemeester Cazemier: “Mouwen oprollen en schouders eronder”

Op woensdag 10 januari kon op uitnodiging van de gemeente Terschelling met de nieuwe waarnemend burgemeester Roel Cazemier worden geproost op het nieuwe jaar. Cazemier beloofde in zijn nieuwjaarstoespraak dat hij zich “met hart en ziel” wilde inzetten voor de belangen van de gemeente Terschelling, de inwoners en de bezoekers. “Ik zie deze functie als een hoogtepunt in mijn loopbaan. De commissaris van de Koning gaf mij als opdracht mee om de verhoudingen te herstellen en de politieke rust op Terschelling terug te brengen. Onze blik moet gericht zijn op de toekomst, want als eilander politiek hebben we nog twee volle jaren in deze bestuursperiode waarbij vele vraagstukken onze aandacht nodig hebben. Dat betekent mouwen oprollen en de schouders eronder.”

Roel Cazemier vol vertrouwen aan de slag als waarnemend burgemeester

Op 2 januari heeft Roel Cazemier het stokje overgenomen van voormalig burgemeester Caroline van de Pol. In een verrassend snelle sollicitatieprocedure van twee weken werd Roel Cazemier door commissaris van de Koning Arno Brok benoemd tot waarnemend burgemeester. “Toen ik hoorde dat Terschelling een burgemeester zocht, heb ik mezelf gemeld bij de Friese commissaris van de Koning, Arno Brok”, vertelt Cazemier. “Daarna volgden diverse gesprekken, ook met de fractievoorzitters van eilander gemeenteraad, en op 29 december ben ik beëdigd. Al met al was het een hele vlotte sollicitatieprocedure. Als ik het zo vertel, klink het allemaal nog steeds vrij bizar. Maar het voelt heel goed, ik ben heel warm ontvangen en ik heb er vooral erg veel zin in.”


Arie en Klasien Buren vieren diamanten huwelijk

Op dinsdag 9 januari was het precies 60 jaar geleden dat Arie en Klasien Buren in het Terschellinger huwelijksbootje stapten. Dit heugelijke feit werd uitgebreid gevierd met een familiebijeenkomst op de zaterdag voorafgaand aan de feestdag, en een inloopreceptie in woonzorgcentrum De Stilen op de dinsdag zelf. Daarbij kwamen veel mensen, inclusief de nieuwe burgemeester Roel Cazemier, even aanwaaien om het echtpaar te feliciteren. “Het feest was overweldigend”, vertelt Klasien. “De kinderen en kleinkinderen hadden het zo mooi geregeld allemaal.” Het echtpaar, dat inmiddels zo`n vier jaar in De Stilen woont, woonde altijd om oost. Ze groeiden er beiden op, trouwden er, voedden er hun kinderen op en bleven er tot dat niet meer kon. “Natuurlijk was het hier wel wennen”, zegt Arie, “maar we hebben het hier ook naar ons zin, en we zijn dankbaar dat het zo kan.”

Schildersbedrijf Haarsma naar bedrijventerrein     

Afgelopen tijd vonden er enkele grote veranderingen plaats bij schildersbedrijf Haarsma: het bedrijf verhuisde begin deze maand naar het bedrijventerrein bij West, en Johan Haarsma gaat voortaan alleen verder als eigenaar. Johans broer Gert gaat als zzp’er verder onder de naam ‘Kleine Buren’. “Het is een bewuste keuze”, vertelt Johan. “Er is dan ook totaal geen sprake van ruzie en nijd.” Het was de eigen wens van Gert om zijn werkzaamheden als schilder voort te zetten als zelfstandige. “We gaan zonder, maar toch mét elkaar verder”, legt Johan uit. “Gert blijft nog steeds betrokken bij klussen voor het bedrijf. Maar ik heb veel zin om het bedrijf verder te ontwikkelen, en Gert houdt zich het liefst bezig met het fysieke werk. We kunnen nog prima samen door één deur, en alles blijft verder zoals mensen van de Haarsma’s gewend zijn.” 

Inschrijving Lytse Fjoertoer is open

Op vrijdagavond 22 maart 2024, dus de avond vóór de 16e editie van de Fjoertoer, wordt voor de derde keer de Lytse Fjoertoer georganiseerd. Kinderen tot en met 12 jaar en hun familie kunnen dan weer genieten van een parcours van 6 kilometer door de bossen rondom West-Terschelling. Net als bij de ‘grote’ Fjoertoer worden de deelnemers onderweg verrast door betoverende lichtjes en fantasierijke objecten. De inschrijving van de Lytse Fjoertoer is inmiddels geopend! Meedoen is gratis voor kinderen tot 3 jaar en, dankzij een bijdrage van het Lokaal Sportakkoord van de gemeente Terschelling, ook voor eilander kinderen tot en met 12 jaar. Gebruik dan bij inschrijving de speciale code ‘Eilander’. 

41e editie Waddentoernooi op Terschelling 

Ieder jaar wordt op een van de Waddeneilanden het Waddentoernooi georganiseerd; een sportief treffen tussen de verschillende Waddeneilanden met als inzet de Waddenbokaal. Het Waddentoernooi kent verschillende onderdelen, en wordt via een roulatiesysteem iedere keer op een ander eiland gehouden. “Dit jaar mag Terschelling het Waddentoernooi organiseren”, vertelt Buurtsportcoach Reyer Vos, die een en ander coördineert. “Dat betekent dus een thuiswedstrijd! In goed overleg met de andere vier eilanden is gekozen voor vrijdag 24 en zaterdag 25 mei 2024. Er zullen op deze dagen verspreid over het eiland wedstrijden plaatsvinden in verschillende sporten, en hoe meer sporten er meedoen, hoe mooier het is.” 

KNRM huldigt jubilarissen tijdens nieuwjaarsreceptie

Afgelopen zaterdagmiddag werden er tijdens de traditionele nieuwjaarsreceptie van de Koninklijke Nederlandse Reddingboot Maatschappij (KNRM) in het boothuis bij paal 8 te West aan Zee een vijftal jubilarissen gehuldigd: Jan Zorgdrager (10 jaar), Erwin Fopma (15 jaar), Dirk Hoekstra (30 jaar), Reijn Buren (35 jaar) en Max van der Heide (40 jaar). Harm Reinders (20 jaar) ontbrak wegens werkzaamheden. De certificaten en de bijbehorende medailles werden uitgereikt door afscheidnemende burgemeester Caroline van de Pol, in haar functie van voorzitter van de lokale commissie van de KNRM.Namens onze lokale commissie wil ik jullie een gelukkig en gezond 2024 toewensen. Het wordt een bijzonder jaar, want op 11 november 2024 bestaat de KNRM tweehonderd jaar. In die jaren is er veel veranderd, maar onveranderd is dat KNRM’ers het werk kosteloos en vrijwillig doen.”  

Duurzame schaatspret bij eerste editie Terschelling on Ice

Tijdens de kerstvakantie kon er twee weken lang worden geschaatst op de schaatsbaan die door evenementenbureau MooiWeer was aangelegd aan de Sportlaan op West. “Na twee eerdere pogingen is het deze kerstperiode dan toch gelukt om een schaatsbaan op het eiland aan te leggen”, vertelt Martin van Es. “Qua voorbereiding heeft ons team er ongeveer 1500 uur ingestoken. En zonder de sponsoring van bedrijven – zowel in geld als in natura – en de medewerking van vele vrijwilligers was het zeker niet gelukt.” Het curlingtoernooi was een groot succes, vult Bas van Es aan. “Het toernooi wordt wat mij betreft in 2024 groter, want er was een lange wachtlijst voor de inschrijving van teams.” Martin: “Al met al zijn we best trots op ons MooiWeer-team, op de promotie van Terschelling en het algemene vermaak dat we mensen hebben geboden.” Foto's: Berbe Rinders   

Veel plezier en creativiteit tijdens Lego-beurs

ET10 in Midsland-Noord had op vrijdag 5 en zaterdag 6 januari een primeur met de allereerste eilander Lego-beurs. Hoewel kleinschalig, bleek het een bruisend evenement vol gezelligheid, creativiteit en enthousiaste bezoekers. In totaal kwamen er zo`n vijfhonderd liefhebbers op het evenement af. “Het overtrof al onze verwachtingen”, vertelt medeorganisator Richard Pals. De vrijdag stond in het teken van opbouwen en creëren, waarbij Lego-liefhebbers hun favoriete bouwwerken een plekje konden geven in de aula van ET10. Op zaterdagochtend stond er een Lego-markt op het programma, waar Lego-bezitters hun bouwpareltjes of onderdelen konden verkopen of ruilen. Hierna vond de strijd om de Lego Cup plaats: een wedstrijd waarbij deelnemers vanaf het nulpunt hun mooiste en meest indrukwekkende Lego-creaties mochten bouwen. Ook diende ET10 als een heus museum en konden de bezoekers het hele weekend lang genieten van imposante bouwwerken die door Lego-enthousiastelingen vanaf het hele eiland waren aangeleverd. 

Kees Spiering gastdichter bij Dichter bij Zee

De organisatie van het poëzie-evenement Dichter bij Zee prijst zichzelf gelukkig met de komst van Kees Spiering. Als geen ander weet deze op Terschelling geboren dichter in eenvoudige woorden gevoelens op te roepen over wat het betekent om onverwacht een landschap te herkennen, of aan je eerste liefde te denken. Spiering schrijft toegankelijke poëzie, die grote vragen niet schuwt. Kees Spiering kijkt uit naar zijn optreden op Terschelling, zegt hij. “Sinds mijn debuut in 1985 heb ik op vele mooie podia mogen optreden, maar van al die optredens is dat van 18 mei 2024 nu al een van de voor mij meest bijzondere. Ten eerste omdat het plaatsvindt op mijn diep geliefde geboortegrond en in het bijzonder omdat ik mag voorlezen en vertellen in de kerk waar ik ben gedoopt.” 


Lekkernijen verkopen voor Just in Time 4 Heroes

In december organiseerde de ouderraad van basisschool ’t Hunnighouwersgat in Midsland voor de vierde keer een Sinterklaasactie. Hierbij verkochten kinderen op bestelling lekkernijen aan hun ouders, buren, opa’s, oma’s en andere bekenden. De opbrengst kwam deels ten goede aan het Sinterklaasfeest, maar ook aan de Stichting Just in Time 4 Heroes, die reisjes naar Terschelling mogelijk maakt voor kinderen met een korte levensverwachting. Het idee was om de gezinnen die naar het eiland komen een mooi prentenboek te schenken. Samen met Michiel Funke van Boekhandel Funke kwam de ouderraad tot de keuze voor boek ‘Eilandkind’ van Tamara Vrieswijk-Spijkerboer en Danielle Spijkerboer. De ouderraad bedankt Funke voor de sponsoring, evenals Jumbo Mier en Coop Midsland.

Oliebollencup en nieuwjaarsreceptie bij SCT

De eerste wedstrijd bij Sportclub Terschelling in het nieuwe jaar is van oudsher de klassieke Oliebollencup, die afgelopen week op zondag 7 januari werd gespeeld. Onder ideale omstandigheden - een zonnetje en weinig wind - werd er door de oude glorie van TVV, Quick en AVV, met hier en daar een ‘jonkie’, een leuke wedstrijd gespeeld met af en toe hoogstaande acties. Na de wedstrijd, die met 0-4 werd gewonnen door TVV en werd geleid door scheidsrechter Arjen Schaap en de grensrechters Frans Hek en Arco Zorgdrager, was er een nieuwjaarsreceptie, waarbij woorden van dank werden uitgesproken naar de vele vrijwilligers en Frans ‘Luts’ Hek als een erelid werd benoemd vanwege zijn grote verdiensten voor SCT. 
Foto's: Gerrit van Goor

Verlichte trekkers rijden over het eiland   

Vorige week donderdagavond trok evenals vorig jaar een lange stoet met lichtjes versierde trekkers en andere landbouwvoertuigen over het eiland. Het initiatief voor de eerste editie werd vorig jaar genomen door Hilda Lok uit Landerum. Het idee was tijdens de coronaperiode aan de wal ontstaan met als doel de mensen een hart onder de riem te steken. “Het was de eerste keer al meteen een groot succes”, zegt Hilda. “Zowel de toeschouwers als de bestuurders reageerden heel positief waardoor ik dit jaar dacht: gewoon weer doen.” En zo verschenen er donderdagavond uit alle hoeken en gaten van het eiland maar liefst 24 versierde voertuigen aan de start. Nieuw dit jaar was dat er een prijs was voor de mooist versierde trekker. Hierbij riep de jury unaniem Luc Lok uit tot winnaar.

 

Roel Cazemier aangesteld als waarnemend burgemeester 

Commissaris van de Koning Arno Brok heeft op het provinciehuis in Leeuwarden op vrijdag 29 december Roel Cazemier beëdigd als waarnemend burgemeester van Terschelling. Cazemier volgt Caroline van de Pol op die voorgedragen is als burgemeester van Castricum. Cazemier begon op 2 januari en blijft aan tot de benoeming van een nieuwe Kroonbenoemde burgemeester. De benoeming is tot stand gekomen in goed overleg met de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Terschelling. Brok: “Ik zie het als een groot voordeel dat de heer Cazemier ervaring heeft in twee gemeenten in het Waddengebied: Ameland en de voormalige gemeente Dongeradeel.”

Heel het Raadscafé bakt

In het kader van de actie ’Kiekje voor Sytse’, die vanaf half december voor de Stichting ALS werd gehouden, organiseerden diverse eilander bedrijven een actie. Zo hield het Raadscafé op West de actie ‘Heel het Raadscafé bakt’. Je kon daarbij drie dagen lang thuis gemaakte baksels inleveren bij het Raadscafé voor het goede doel. Het gebak, van cup-cakes tot ‘professionele’ taarten, werd aan de klanten geserveerd, waarbij de opbrengst ten goede kwam aan de actie ‘Kiekje voor Sytse’. De actie bracht in totaal bijna duizend euro op, een prachtig resultaat.