KNRM ontvangt tweetal cheques

De plaatselijke afdeling van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij ontving afgelopen zaterdag tijdens de Nationale Reddingbootdag een tweetal bijzondere donaties. Aan het begin van de dag mocht Marcel Kemper in het reddingstation Paal 8 te West aan Zee een cheque van €1.258,10 in ontvangst nemen uit handen van Tineke van Leunen en Anna Muijskens namens de organisatie van de Fjoertoer. ’s Middags werd er een tweede cheque aangeboden door Arianne Buning uit Zuidhorn. Haar man Jelle Buning, die in september 2021 overleed aan kanker, is jaren geleden door KNRM’ers gered uit zee ter hoogte van de strandovergang bij Kaap Hoorn. Hij maakte hierover de theatervoorstelling ‘De ideale drenkeling’. Met de verkoop van zelfgemaakte pindarotsjes had Arianne €4.310,= opgehaald. 

Hotel-restaurant Caracol in nieuw jasje

Hotel-restaurant Caracol op West kent sinds kort nieuwe eigenaren. Ewald Overdijk en Yvon Konijn namen het pand in de Molenstraat over en eind april heropenden zij, onder dezelfde naam, het nieuwe restaurant. Hoewel ze niet voor een naamsverandering kozen, gingen zij wel voor een geheel nieuw concept. “We willen een sfeer neerzetten waarbij gasten zich direct thuisvoelen”, vertelt Yvon. “We denken dat het gelukt is. ‘Wat is het hier heerlijk huiselijk’, horen we nu al vaak.”

Rommelmarkt in de Stilen

Sneupers, koopjesjagers en ook mensen die het goede doel wilde steunen konden zaterdag 13 mei terecht in de Stilen, waar Stichting Vrienden van de Stilen een rommelmarkt had georganiseerd. Naast tweedehandsspullen werden er ook brei- en haakwerkjes verkocht die door bewoners van het verzorgingshuis gemaakt waren, waren er Terschellinger pofkes te koop en konden bezoekers loten aanschaffen om mooie prijzen te winnen. Aan het eind van de dag bleek de opbrengst van de rommelmarkt €1.946,80 te bedragen. De pofkes alleen al, die waren gebakken door vrijwilligers, brachten €515,- op. 

Tweede fase project Doortrappen

Enkele weken terug was in de Terschellinger een artikel te lezen over de aftrap van het project Doortrappen. Het is een landelijk initiatief waar ook gemeente Terschelling aan meedoet en dat ervoor moet zorgen dat ouderen langer en veiliger op de fiets blijven stappen. Er werd toen op een zonnige dag een mooie en gezellige route gefietst over het eiland. Op donderdag 11 mei werd er een tweede dag georganiseerd, waarbij er naast het fietsen van een route van 25 kilometer ook een proefritje op een driewieler kon worden gemaakt. Daarnaast kregen aanwezigen kosteloos een spiegel gemonteerd op hun stuur.

Nieuwe gezichten bij SJT

Stichting Jeugdwerk Terschelling (SJT) heeft als belangrijkste doelstelling het organiseren, stimuleren en in stand houden van jeugdwerk voor kinderen en jongeren van 6 t/m 16 jaar op het eiland. Sinds jaar en dag is Wim Bakker het aanspreekpunt als beroepskracht, maar sinds vorige maand zijn Irene Romar en Tanja Cupido de nieuwe gezichten bij SJT. Irene en Tanja werken beiden parttime en houden zo overzicht over alle activiteiten die door de stichting worden georganiseerd. Momenteel lopen ze mee met Wim, die per november met pensioen gaat. Daarna nemen de twee jonge en enthousiaste dames het stokje van hem over.

Reddingbootdag trekt veel bezoekers

Afgelopen zaterdag waren de reddingstations van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij in het hele land opengesteld voor het publiek tijdens de Nationale Reddingbootdag. Zowel op de steiger in de Kom op West Terschelling als in het boothuis van Paal 8 en op het strand was het de hele dag een komen en gaan van bezoekers. Op West meldden zich 21 nieuwe donateurs aan. Bij de station Paal 8 meldden zich 29 nieuwe donateurs aan en maakten 182 personen een vaartochtje met de Frans Hogewind. “Bij beide stations kan men terugkijken op een geslaagde dag en is men blij met de nieuwe aanmeldingen van ‘redders aan de wal’”, aldus Frouke de Jong namens de KNRM.


Terugblik op koninklijk bezoek aan Terschelling

Vorige week dinsdag bezochten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima het eiland. Ze brachten daarbij een bezoek aan verschillende organisaties die een maatschappelijke functie vervullen binnen het eiland, zoals de KNRM, het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB) en ze kregen in de Tonnenloods op West een voorproefje van de Oerol-voorstelling van Tryater. Als klap op de vuurpijl werd Willem-Alexander door Flang Cupido verwittigd van het feit dat hij al jaren erelid is van onze eilander Willem Club. Foto's: Loek Buter, Lennard Jan Geerts, Tjitske Faber en Neeke Smit. 

Oorlog in mijn buurt: leren door ontmoeting

Op woensdagochtend 10 mei vond in de Sint Janskerk in Hoorn de ‘eindontmoeting’ plaats van het scholenproject ‘Oorlog in mijn Buurt’. Het project, dat begeleid werd door Marjoke Hopman, Maaike Buurman en Leonie Blaak, startte op maandag 3 april met vier gastlessen bij het Bunkermuseum over dwangarbeiders van Terschelling, een geschiedenisles, een zogenaamde ‘goed/fout’-les en een les over interviewtechnieken. Op die manier waren ze goed voorbereid op hun bezoek aan een Terschellinger die als kind de oorlog had meegemaakt. Van dit bezoek werd een verslag gemaakt, dat de kinderen vorige week woensdagochtend presenteerden. Tijdens de tien presentaties werden op de achtergrond foto’s getoond – gemaakt door Leonie Blaak – die lieten zien hoe het gesprek bij de oudere thuis was verlopen, met als laatste foto een groepsportret van de kinderen en ‘hun’ oudere. 

 

SCT sterk tegen de Sweach: 3-0

Na twee weekenden zonder wedstrijden mocht Sportclub Terschelling zondag 14 mei de degens kruisen tegen De Sweach. Er werden door beide ploegen in de eerste twintig minuten van de wedstrijd weinig kansen gecreëerd. In de 41ste minuut was het toch Terschelling dat op een 1-0 voorsprong kwam. In de tweede helft kreeg ook De Sweach kansen, maar lukte het niet om te scoren. De thuisploeg begon steeds beter de ruimtes te bespelen en zag dat beloond worden in de 67ste minuut: 2-0. Tien minuten voor tijd dacht de Sweach de aansluitingstreffer te kunnen maken, maar Kelvin Müller wist de bal van de doellijn weg te werken. De invallers van Sportclub zorgden uiteindelijk in de 85ste minuut voor het slotakkoord: 3-0. Voor Terschelling een mooie overwinning op een hoog geklasseerde ploeg. 

Vossersschool 3 wint schoolvoetbaltoernooi

Vorige week woensdag waren de velden van Sportclub Terschelling in Midsland het toneel van het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi. Alle vijf basisscholen van het eiland waren vertegenwoordigd in de strijd om de eilander wisselbokaal. Na een aantal spannende voorrondes werd de finale een Westerse derby: team Prinses Margrietschool 2 en team CBS Vossersschool 3 wisten de finale te behalen. Deze finale werd beslist door een doelpunt van Jarin Nieboer en zo won team Vossersschool 3 de finale met 1-0. 

AVV wint van FFS

Op zondag 14 mei stond voor AVV de uitwedstrijd tegen FFS op het programma. AVV begon sterk aan de wedstrijd en creëerde dan ook een aantal kansen. Helaas ging FFS er met de eerste goal vandoor middels een lage voorzet van de rechter zijkant. AVV bleef doorgaan met goed spel en kreeg na een overtreding van de keeper van FFS een penalty toegewezen: 1-1.  Kort daarna liep Iemke de Bruin goed door op een steekbal en schoof de bal door de benen van de keeper: 1-2. FFS begon scherp aan de tweede helft, maar AVV trok de vorm van de tweede helft door: 1-3. Hier hield het echter niet op, want AVV schoot door een goede vrije trap van Sander de Haan de 1-4 binnen, wat ook de eindstand werd. 


Koninklijk Paar bezoekt Terschelling

Op dinsdag 9 en woensdag 10 mei brachten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een bezoek aan Terschelling. De komst van het koningspaar naar het eiland was onderdeel van een streekbezoek aan de vijf Waddeneilanden, waarbij gesprekken rond leefbaarheid centraal stonden. Dinsdag overdag waren eerst Texel en Vlieland aan de beurt, en rond half zes arriveerden de Koning en Koningin met de Tiger op Terschelling. Hier werden de steiger en het boothuis van de KNRM bezocht, en na een diner in hotel Nap woonden de gasten een voorstelling van Tryater in de Tonnenloods bij. Na een overnachting op De Groene Draeck en een bezoek aan het MIWB vertrok het koninklijk paar op woensdagochtend per helikopter naar Ameland.
Foto: Neeke Smit

Nieuwe podwalk op Terschelling

Onder het motto ‘Beleef de indringende verhalen van de Atlantikwall’ is vorige week in samenwerking met het Bunker Museum Terschelling en de VVV Terschelling een nieuwe podwalk gelanceerd. Een podwalk is een gps-gestuurde audiotour, waarbij je op basis van je locatie een verhaal krijgt te horen. Terschelling had een belangrijke, strategische functie voor de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog. Liefst 550 bunkers werden er op het eiland gebouwd. Terschelling werd omgebouwd tot een amper toegankelijke vesting. Hoe beleefden de eilandbewoners deze bezetting? De podwalk Terschelling in oorlogstijd vertelt het indringende verhaal van Terschellinger Iem Smit, gebaseerd op zijn eigen dagboek. 

Veel deelnemers aan Nationale Herdenking

Vorige week donderdagavond namen op West-Terschelling ongeveer tweehonderd mensen deel aan de Stille Tocht ter herdenking van de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesmissies nadien. De stoet werd bij het oorlogsmonument opgewacht door nog eens zo’n tweehonderd eilanders en eilandgasten. Aansluitend werden er kransen gelegd door diverse instanties en organisaties. Voorafgaand aan de twee minuten stilte blies trompettist Kees Jan Doeksen de Taptoe. Hierna speelde muziekvereniging Schylge het Wilhelmus en maakten de aanwezigen een rondgang over de begraafplaats, die eindigde op de naastgelegen Oorlogsbegraafplaats, waar ter afsluiting van de plechtigheid een groet werd gebracht bij het herdenkingsmonument.

 


Eilander kinderen naar Nationale Kinderherdenking

Op donderdag 4 mei vond er in Madurodam de Nationale Kinderherdenking (NKH) plaats. Tijdens deze herdenking, die voor én door kinderen wordt georganiseerd, kunnen kinderen tussen de acht en dertien jaar op hun eigen manier stilstaan bij oorlog, de slachtoffers ervan en vrijheid. Een groep van zeventien kinderen en vijftien volwassenen van CBS ’t Jok en CBS de Vossersschool vertrok die dag in een bus richting Den Haag, om bij deze herdenking aanwezig te zijn. Het werd een indrukwekkend bezoek waarbij ook overnacht moest worden. “Van begin tot het eind was alles fantastisch georganiseerd en onze dank daarvoor is groot”, zegt Pauline de Bakker, juf van groep 7/8 van de Vossersschool.
Foto: Pauline de Bakker

WoonFriesland verduurzaamt historische woningen 

Een tweetal monumentale woningen aan de Burgemeester Eschauzierstraat die al een paar jaar leeg staan, worden binnenkort geschikt gemaakt voor bewoning. "Woonruimte is schaars, ook op een eiland als Terschelling”, zegt Sigrid Hoekstra, directeur-bestuurder van WoonFriesland. “Vandaar dat WoonFriesland haar uiterste best doet om beschikbare én betaalbare woningen aan te bieden aan eilandbewoners. Voordat we een woning aanbieden, investeren we vaak eerst in het verduurzamen en opknappen van de betreffende woning." De beide woningen hebben naast een hoge leeftijd een beschermde monumentenstatus. Daardoor is verduurzamen een precisiewerkje en kostbaar. In het op maat gemaakte plan van aanpak ligt de focus op verduurzamen met behoud van alle authentieke elementen. 


Volle zaal tijdens Comedytrain in hotel Paal 8

Op zondag 7 mei reisden vier comedians van Comedytrain af naar Terschelling, om een programma vol hilariteit te verzorgen in Hotel aan Zee Paal 8. De tachtig stoelen in de zaal waren zo goed als allemaal bezet, en rond 16.15 uur werd de middag afgetrapt door hotelmanager Marion Riemersma. De mannen die het aandurfden om vanuit Amsterdam naar Terschelling te komen waren Rayen Panday, David Linszen en Jorn van Dam. De zogenaamde ‘Master of Ceremony’ Howard Komproe praatte het programma aan elkaar. Het werd een hilarische en verfrissende middag en de conclusie is gerechtvaardigd dat een dergelijk evenement zeker een aanwinst is voor het eiland.  

Marktkramen uit de winterstalling 

De afgelopen week kwamen de liefhebbers van winkelen in de open lucht ruim aan hun trekken. Op woensdag 3 mei vond de eerste braderie van het nieuwe seizoen plaats in Midsland. Twee dagen later werd, eveneens in de Oosterburen in Midsland, de jaarlijks terugkerende Proeveri gehouden. Bezoekers konden zich na aanschaf van een stempelkaart bij diverse uitstallingen tegoed doen aan uiteenlopende lekkernijen. En afgelopen zondag werd in de tuin van Zus Kooyman aan de Longway op West de rommelmarkt ‘Tussen Kunst & Kliko’ georganiseerd. Daar wisselden tweedehands- en nieuwe spullen van eigenaar terwijl de tuin tevens gold als een sociale ontmoetingsplaats. Ook daar was het gezellig druk.

Meitoernooi spannend en fanatiek

Op zaterdag 6 mei werd het 57ste Meitoernooi gespeeld op camping De Kooi bij Hee. De deelnemende volleyballers en de toeschouwers werden deze dag gezegend met uitstekende weersomstandigheden, zowel tijdens de sportieve activiteiten als bij de afsluitende barbecue. Er werd in drie categorieën gestreden in competitieverband: heren, dames en gemengd. Er hadden zich dit jaar een aantal nieuwe teams aangemeld, maar toch werden er helaas minder deelnemende teams geteld dan vorige jaren. Desalniettemin werd er fanatiek gespeeld door alle teams, en veel wedstrijden waren dan ook erg spannend. De uitslag vindt u in de krant van deze week. 

Tweede ONK-wedstrijd voor Daan Elferink

Zondag 7 mei reisde eilander motorcrosser Daan Elferink af naar Westerbork voor zijn tweede ONK-wedstrijd. In de tijdtraining reed Daan zeer overtuigend naar een keurige zevende plek. In de eerste manche viel hij helaas in de eerste bocht, waardoor hij als 24ste door de eerste ronde kwam. Na een inhaalrace ging het nog een keer mis en hij werd uiteindelijk 26ste. De tweede manche verliep een stuk beter. Langzaamaan wist hij zichzelf verder naar voren te brengen in het crossgeweld, wat een mooie elfde plek opleverde. In het algemeen klassement eindigde Daan op positie achttien. 

Boogschutters in de prijzen aan de wal

Het laatste weekend van april reisden de leden van het Terschellinger Handboog Collectief (THC) af naar Nijverdal. Daar schoten ze bij vereniging Sagitta et Arcus de 3D jachtronde. De eilanders hebben genoten van het weekend, mede vanwege de uitdagende en gevarieerde shoot. Daarnaast gingen er maar liefst drie prijzen mee terug naar het eiland: Lex Oosterbaan verdiende de eerste prijs in de klasse Historische Bogen en behaalde 512 punten. De tweede prijs in de categorie Bare Bow Recurve werd gewonnen door Wim Rolff met 550 punten en tot slot werd Randy Steegmans tweede binnen Bowhunter Recurve met 630 punten. 

Lintjesdragers ontvangen op het gemeentehuis

Er waren dit jaar geen Terschellingers voorgedragen voor een Koninklijke Onderscheiding. Om Koningsdag toch een bijzonder tintje te geven werd, evenals vorig jaar, een gezellig samenzijn georganiseerd voor inwoners die in het verleden zijn gedecoreerd op Terschelling. Onder het genot van een kopje koffie met gebak ontving burgemeester Caroline van de Pol de genodigden donderdagochtend in de publiekshal van het gemeentehuis op West. “Ik voel me vereerd zoveel gedecoreerden te mogen ontvangen”, aldus de burgemeester. 

 

Nieuw boek over vooroorlogse zomerhuizen 

Afgelopen week verscheen het boek ‘Eerstelingen’ van Eilard Jacobs, met als ondertitel ‘Zomerhuizen op Terschelling tot en met 1945’. In de jaren tot de Tweede Wereldoorlog werden er zo`n tachtig zomerhuisjes gebouwd op het eiland, waarvan Jacobs er zoveel mogelijk probeerde in kaart te brengen. Naast beschrijvingen van de huisjes bevat het boek ook zeventig historische foto’s. De lancering van het boek vond plaats op dinsdagochtend 25 april in zomerhuisje Zonneschijn aan de Duinweg in Lies; het huisje dat al sinds drie generaties in het bezit is van de familie van Jacobs. 

Week van de Stenen Winkel’ op West-Terschelling

In de week van 8 t/m 14 mei vindt op West de ‘Week van de Stenen Winkel’ plaats, een initiatief om de lokale winkels in het zonnetje te zetten. Bijna alle winkeliers van West-Terschelling doen mee aan deze landelijke campagne. De winkeliers organiseren gedurende deze week allerlei feestelijke activiteiten op de winkelvloer om de kracht van echte winkels te vieren, samen met hun klanten. De deelnemende winkeliers zijn Bij Suuz, boekhandel Funke, drogisterij Marlies Mast, De Bionier, De Conserverie, De Strandloper Schoenen, Fraai, Hema Terschelling, Jonker Watersport, Kiem, Knop E-bike Shop, Lijftijd Terschelling, Maud Interieur & Meer, Onder de Toer, Overzee, Pand 26, Rowels, Sjoerdje Jeans and More, Slijterij Lutine, ’t Lokaal, VVV Terschelling, Wuxalia en Zeeders TS 49. 

Zwemtrap ‘Achter dam’ officieel geopend 

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op de havendam werd afgelopen zaterdagochtend de nieuwe zwemtrap officieel geopend door voormalig wethouder Sietze Haringa. Het buitendijkse wad/strand bij de westelijke havendam is van oudsher voor de bewoners van West (en ook daarbuiten) een populaire plek om te zwemmen, en dankzij deze trap kan iedereen die ‘achter dam’ wil zwemmen voortaan veilig het water in. Om de aanleg van de zwemtrap te realiseren en te financieren, werd de Stichting Achter dam opgericht. Met behulp van Jan Pieter Kok werden er subsidiegevers, sponsoren en donateurs gezocht, vertelde voorzitter Annie Feenstra. “Dat verliep allemaal voorspoedig zodat we op vrij korte termijn de plannen uit konden voeren.”  

Koningsdag: vrijmarkten, spelletjes en puzzelen 

Verdeeld over drie locaties (West, Midsland en Hoorn) is de 56e verjaardag van koning Willem Alexander op Terschelling gevierd met diverse activiteiten. Er waren vrijmarkten, waar kinderen hun koopwaar aanboden die uitgestald lag op kleedjes, en de Oranjecomités organiseerden spelletjes waarmee de kinderen prijzen konden verdienen. Mede dankzij het mooie weer was er overal sprake van een gezellige drukte.n.

Oekraïense kinderen verder in regulier onderwijs

De Oekraïense kinderen die ongeveer een jaar geleden naar het eiland kwamen en les kregen op basisschool ’t Jok in Hoorn, gaan vanaf afgelopen week verder binnen de reguliere klassen. Na een aangepast programma en veel een-op-een begeleiding, wordt na een jaar de financiering van het aangepaste onderwijs voor de kinderen stopgezet. Voor begeleiders Rinske Bergsma, Karin Winter, Anneke van der Veen en Janneke Baarslag betekent dit (zo goed als) het einde van hun bijzondere inspanningen. “Deze bos bloemen kan niet uitdrukken hoe dankbaar ik ben voor jullie inzet”, sprak directeur openbaar onderwijs Loes Dijk tijdens hun afscheid. 

Zeldzame hop strijkt neer op Terschelling

Afgelopen week besloot een hop even uit te rusten op Terschelling. Dat is bijzonder, want een hop wordt hier niet vaak gezien. Hij staat op de Rode Lijst van broedvogels in ons land, wat betekent dat hij officieel verdwenen is. Toch werd hij gespot op ons eiland, en boswachter Anno Smit snelde naar het gebied tussen het Hoornerbos en het strand om een glimp van de gekuifde rood-zwart-witte vogel op te vangen. Met succes: zittend op de windwijzer van strandpaviljoen Kaap Hoorn, werd de hop door Anno vereeuwigd op beeld.     

Koningsspelen voor de basisscholen 

Op woensdag 26 april deden de eilander basisscholen mee met de Koningsspelen. In 2013 werden deze voor het eerst georganiseerd in het kader van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander. Na een goed Koningsontbijt op school stond er voor alle groepen een sportieve activiteit op het programma. Voor de Prinses Margrietschool en de Vossersschool was een leuk programma gemaakt door Nine Postma, als onderdeel van haar CIOS-opleiding. Voor de groepen uit Midsland en Hoorn was in de gymzaal de Stoek door Arine van der Zee een freerunning-parcours uitgezet met onder andere de airtrack van EDO, waar de kinderen hun trucs op konden proberen. Al met al was het een sportieve en actieve dag.

Woon- en cadeauwinkel Noord geopend in Midsland

Afgelopen week opende op de Westerburen 19, het voormalige pand van Fotostudio Hart&Kamstra, de woon- en cadeauwinkel van Petra en Cees Hek. Op 20 april was er van 16 tot 19 uur gelegenheid om alvast een kijkje in Noord te nemen onder het genot van een hapje en een drankje; op vrijdag 21 april om tien uur openden Petra en Cees de winkel officieel. “We hebben hele goede reacties gehad van vrienden, familie, buren en mede-ondernemers”, vertelt Petra. “Ook Marianne Hart en Hans Kamstra, die langskwamen om te zien hoe de winkel getransformeerd was, waren aangenaam verrast.” De winkel is licht en ruim en heeft een assortiment dat voornamelijk bestaat uit woonaccessoires, cadeauartikelen en kleding. 

 

Avond vol glitter en glamour bij concert Jubal 

Bij binnenkomst bij het jaarlijkse voorjaarsconcert van muziekvereniging Jubal op zaterdag 22 april was het snel duidelijk wat het thema was: Broadway in concert. De muzikanten liepen in gala en de verschillende ruimtes waren chique aangekleed met rode lopers, glimmende ballonnen en gouden slingers. Naast de vaste programmaonderdelen, zoals de verloting en een optreden van de Nije Bleazers, waren er een aantal gastoptredens. De eilander tiener Max Zweekhorst was één van de gasten en drumde de sterren van de hemel. De avond werd geleid door de twee vaste dirigenten van het orkest die elkaar afwisselden: Eric Roelofsen en Sjaak van der Reijden. Uiteraard werd er ook aandacht besteed aan de twee jubilarissen: Lisanne Broersma en Bianca Jongsma.


Vereniging Terschellinger Volksdansen 75 jaar

In november 1947 werd de Vereniging Terschellinger Volksdansen (VTV) opgericht in Hoorn, daarna volgden de afdelingen West-Terschelling en Midsland. Elke afdeling heeft een eigen bestuur en daarnaast is er één algemeen bestuur. Het 75-jarig bestaan wordt gevierd met een feestweekend voor alle leden, vrijdag 5 tot en met zondag 7 mei, in de Wierschuur. Een bewust gekozen locatie, aldus Jan Kees Smit, voorzitter van het algemeen bestuur. “Vroeger kende iedereen de Terschellinger dansen. In die tijd ging men naar de Grië op de Boschplaat, meestal op zondag, om daar te eten en om met elkaar te dansen. Daarom past de Wierschuur goed bij het feest van ons 75-jarig bestaan. Volksdansen is sfeer, emotie en passie en het zijn altijd hele gezellige avonden.”

Verkeersexamen voor basisschooljeugd

Afgelopen vrijdag namen 38 leerlingen van groep 7 van alle eilander basisscholen deel aan het verkeersexamen dat jaarlijks door Veilig Verkeer Nederland wordt georganiseerd. De route van het verkeersexamen ging door Midsland, met start en de finish bij het clubgebouw van SC Terschelling. Na de fietscheck, zoals ieder jaar gratis uitgevoerd door Germen de Groot van De Groot Fietsen uit Midsland, konden de deelnemers hun hesjes met startnummer halen. Het verkeersexamen vond plaats onder leiding van ex-politieman Kees Jan Doeksen, die de door ziekte afwezige Jelle Cupido verving. Overigens heeft ook bij het verkeersexamen de digitalisering haar intrede gedaan: de controleposten langs de route noteerden hun waarnemingen in een app. Alle leerlingen slaagden; de diploma’s worden op een later tijdstip uitgereikt in de klas.  

SJT zet vrijwilligers in het zonnetje

Afgelopen vrijdag organiseerde het bestuur van de Stichting Jeugdwerk Terschelling het jaarlijkse etentje voor alle vrijwilligers van de stichting als blijk van waardering voor hun inzet. “Zonder jullie kan de SJT haar werk niet doen”, sprak SJT-voorzitter Remi Hougee. “Denk aan alle clubs, de jeugdsoos, jeugdsurvival en natuurlijke de zomerkampen.” SJT-beroepskracht Wim Bakker was ook aanwezig op deze avond. Hij zit sinds eind november 2022 thuis met burn-out klachten. Remi: “Met extra inzet van vele vrijwilligers is het gehele club- en soosprogramma gewoon doorgegaan. Dat is een groot compliment waard.” Speciaal genoemd werd Simone Dahmes, die dit jaar haar dertigste vrijwilligersjaar bij de SJT viert. 

Kick-off Oerol: per tandem over het eiland

Met z’n allen op de tandem, en bij ieder stop wisselen zodat je daarna weer met iemand anders op de fiets zit. Het is al enige tijd het beproefde recept bij de jaarlijks kick-off van het Oerol Festival, want het blijkt een uitstekende manier om zowel elkaar als het eiland te leren kennen. En zo trotseerden zo’n vijftig oude én nieuwe Oerolmedewerkers op dinsdagmiddag 18 april de stevige wind tijdens een fietstocht over Terschelling. “De aanleiding voor de kick-off is dat er in april veel nieuwe collega's starten in aanloop naar het festival”, vertelt Carola Poleij, hoofd marketing en communicatie. “We verzorgen dan in een dag een soort Oerol-spoedcursus.”

Foto: Berbe Rinders

Uitbreiding voor Loonbedrijf Luc Lok

Sinds mei 2018 runt Luc Lok (33) zijn loonbedrijf voor agrarisch landwerk. Luc nam het bedrijf over van Jelle Cupido nadat hij twaalf jaar lang bij hem in dienst was. Sinds enkele weken heeft Luc een nieuwe tak bij zijn bedrijf getrokken: het legen van vetputten en de verhuur van mobiele toiletten. “Ik heb dit werk van Duinhof overgenomen”, legt Luc uit. “Voor mij is het een mooie en welkome aanvulling op het werk. Met mijn agrarische werkzaamheden ben ik seizoensgebonden. Zo heb ik het de maanden december en januari bijvoorbeeld heel rustig. Het legen van vetputten en de mobiele toiletverhuur zorgen ervoor dat ik mijn werkseizoen kan verlengen.” 

Boscross te paard

Afgelopen zondag organiseerde vereniging De Terschellinger Ruiters een boscross voor haar leden. Onder leiding van Liesbeth Wijnalda waren in het bos van Formerum een elftal hindernissen opgebouwd. De paarden en pony’s moesten over vreemde voorwerpen heen springen zoals containers, speciekuipen en autobanden. Voor het eindklassement was de snelheid waarmee je je paard door het parcours liet lopen belangrijk evenals het al dan niet correct nemen van de hindernissen. Na het bosparcours wachtte er nog een springparcours van acht hindernissen, opgebouwd in de bak van de manege in Formerum. Na afloop werden de tijd en de strafpunten bij elkaar opgeteld en deelden Liesbeth en haar lintenmeisjes de prijzen uit aan de eerste drie. 

Hunnighouwersgat wint de Jo Krul-bokaal

Vorige week donderdag werd de jaarlijkse schoolroeiwedstrijd om de Jo Krul-bokaal gehouden op het Duinmeertje van Hee. De wedstijd stond oorspronkelijk voor woensdag 12 april gepland, maar op die dag was er een sterke zuidwestenwind kracht 5 en dat was iets te veel van het goede. Donderdag de 20e daarentegen was het perfect roeiweer met een gunstige NO-wind. Er deden dit jaar negen teams mee: twee van ’t Jok, drie van het Hunnighouwersgat, twee van de Prinses Margrietschool en twee van de CBS Vossersschool. Na een spannende finale waren de winnaars: 1. HHG 1:  2,50, 2. ’t Jok 2:  2,58, 3. Pr.Margr. 1: 3,01, 4.  HHG 2:  3,05. De Koperen Bel, de trofee voor de mooist roeiende ploeg, werd gewonnen door het team van de Vossersschool 2. 

Foto: Eke Heuff

AVV niet sterk genoeg tegen Blauw Rood’20

Op zondag 23 april reisde AVV af naar Bolsward, waar even na 12 uur werd afgetrapt op het kunstgrasveld van de thuisploeg Blauw Rood’20. In de tiende minuut schoot een verdediger van AVV de bal in de voeten van de tegenstander, die de bal vervolgens gemakkelijk wist binnen te schieten. Vlak voor rust viel de gelijkmaker, maar kort daarna de 2-1. De tweede helft gingen de mannen van Jan Jongsma 3-4-3 spelen. Ook probeerden ze meer kansen te creëren en minder de lange bal te spelen. Dit lukte helaas ook de tweede helft niet. Blauw Rood bleef gevaarlijk en in de 71ste minuut werd het 3-1 door een vrije trap. Ondanks weinig kansen viel in de 89e minuut de aansluitingstreffer, waardoor de eindstand 3-2 was. 

SCT speelt gelijk tegen Oldeboorn

Sportclub Terschelling speelde zondag thuis in een boeiende wedstrijd gelijk tegen Oldeboorn. Helaas kwam Terschelling al binnen tien minuten al op achterstand. Hierna kreeg Sportclub vier kansen, maar de uiteindelijke afwerking was onnauwkeurig. De gastheren waren wel succesvol: 0-2. Terschelling reageerde vlug waardoor de ruststand 1-2 was voor Terschelling. Na rust werd een goede aanval over links via Leendert en Laurens Roos door Watja Carli afgewerkt: 2-2. De strijd bleef gelijk opgaan en via 2-3 werd het dankzij Tom Gerrits 3-3. Hierna werd niet meer gescoord en moesten beide ploegen genoegen nemen met de puntendeling. 


Diplomazwemmen

Terschelling is sinds zaterdag 22 april weer een aantal gediplomeerde zwemmers rijker. Van 16.00 tot 17.15 uur was het de beurt aan jeugdige zwemmers om hun B of C diploma in de wacht te slepen; om 17.15 uur mochten de kandidaten voor het A-diploma zich melden. Ook waren er later in de avond twee volwassen dames die met een diploma op zak het zwembad verlieten. 

Ruim 300 gevulde dozen naar Noord-Syrië 

Afgelopen week konden inwoners van Terschelling kleding, dekens en hygiëneproducten doneren voor de slachtoffers van de aardbeving in Noord-Syrië. De situatie in Noord-Syrië was al voor de aardbeving schrijnend; miljoenen mensen wonen in vluchtelingenkampen en humanitaire hulp is erg gelimiteerd. Voor de inzameling, die werd georganiseerd door Sippy Dekker, stelde Kooyman Grootverbruik ruimte beschikbaar in hun pand op het industrieterrein van West. Sippy is heel tevreden met de opbrengst: “We hebben tussen de 300 en 350 dozen kunnen vullen met bruikbare spullen, fantastisch!” De gevulde dozen worden door TST naar Deventer gebracht waar zich het centrale verzamelpunt bevindt van Stichting Help Syrië. Sippy: “Zij zorgen dat de spullen op plaats van bestemming worden gebracht.” 

Ideeën genoeg voor de toekomst van De Stoek in Hoorn

Op dinsdag 11 april werd er in dorpshuis De Stoek in Hoorn een ‘inspiratieavond’ georganiseerd over de toekomst van het dorpshuis. “Met een opkomst van ruim 45 inwoners uit Formerum, Lies, Hoorn en Oosterend was het gezellig druk”, vertelt Hessel Pettinga, een van de organisatoren. “Het doel was om te inventariseren of er nog behoefte is aan een dorpshuis en om ideeën op te halen bij de inwoners. En dat is gelukt: er kwamen een aantal thema’s naar boven, evenals leuke activiteiten voor jong en oud, en ook voor de ‘vergeten’ groep, de 30-40’ers. Ook voor De Stoek als gebouw waren er veel opbouwende suggesties.” 

Digitale archief ‘Erfgoed Terschelling’ krijgt steeds meer vorm

Het digitale archief ‘Erfgoed Terschelling’ begint zich steeds meer te vullen. Onder andere het Bunkermuseum, Weekblad de Terschellinger, Sportclub Terschelling, Cultuurhistorische Vereniging Schylge myn Lântse, Stichting Brandaris Wandeltochten, sloeproeiteam Cornelis Douwes, Stichting HT, Biljartvereniging Midsland en de Strandzeilvereniging sloten zich al aan. De archieven van de aangesloten partijen worden allemaal zichtbaar op de website www.erfgoedterschelling.nl. 

Mannenkoor West Aleta Singers: “Zing met ons mee!”

De West Aleta Singers, het bekendste en ook enige mannenkoor van Terschelling, is op zoek naar nieuwe zangers. Daarom organiseert de vereniging een ‘Zing met ons mee’ op zaterdagmiddag 29 april om 15.30 uur in de Stoek in Hoorn. Het koor hoopt daarmee eilander mannen te enthousiasmeren om lid te worden van hun gezelschap. “Je hoeft niet te denken dat je al moet kunnen zingen”, vertelt voorzitter Cees Mier, “Iedere stem is geschikt, en ook noten lezen hoef je niet te kunnen.”

De West Aleta Singers oefenen iedere maandagavond in Ons Huis op West. De open repetitie vindt echter plaats in de Stoek in Hoorn. “We vinden het mooi om eens iets om Oost te organiseren”, legt Cees uit. “Mannen, en ook hun vrouwen, kunnen vrijblijvend een 'kijkje in de keuken' nemen, met een hapje en drankje achteraf."
Foto: Jan van der Zee

Jongerengemeenteraad kiest voor overdekte tribune

Op donderdag 13 april organiseerden het Schylger Jouw en de griffie van de gemeenteraad van Terschelling een jongerengemeenteraad voor de derde klas van het VMBO. Drie groepen bedachten elk een project begeleid door vrijwilligers van de Stichting Jeugdwerk Terschelling en geadviseerd door medewerkers van Staatsbosbeheer en de gemeente Terschelling. Het doel van de jongerengemeenteraad is jongeren inzicht te geven in de werking van de democratie en het functioneren van de gemeente(raad). Uiteindelijk werd het plan voor een overdekte tribune op het voetbalveld van SC Terschelling met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen door de jongerengemeenteraad aangenomen. Voor het uitvoeren van het plan ligt 1.250 euro klaar, al gaat het voor dat bedrag niet lukken een tribune te bouwen. Wel gaan de initiatiefnemers medestanders verzamelen om dit voor elkaar te krijgen. 

Motorcross: hoe gaat het met Marcel Conijn?

Naar aanleiding van het artikel over de Terschellinger motorcrosser Daan Elferink, kwam de vraag hoe het gaat met ‘die andere’ Terschellinger motorcrosser, Marcel Conijn. Navraag bij zijn moeder, Aaltje Conijn, leert dat Marcel van de MX2-klasse inmiddels is overgestapt op de MX1, de zwaarste klasse. Inmiddels heeft Marcel al diverse wedstrijden gereden, vertelt Aaltje. “Onder andere in Lierop en de Dutch Masters met Jeffrey Herlings en Calvin Vlaanderen. Deze wedstrijden verliepen prima. Ook heeft Marcel al drie Open Nederlandse Kampioenschap MX1-wedstrijden gereden in Heerde, Delfzijl en St Isidoriushoeve , waar twee mooie podiumplaatsen zijn behaald. We zijn ervan overtuigd dat we weer gaan genieten van mooie sportmomenten in 2023.”

Foto: Danny Relouw

Terschelling wint van Zevenhuizen 

Afgelopen weekend aanvaardde SC Terschelling de lange reis richting het Groninger Zevenhuizen. Voor aanvang stonden beide ploegen gelijk in puntenaantal, wat goed was voor een vierde plaats op de ranglijst. Terschelling begon zeer voortvarend aan de wedstrijd en zag zichzelf daarvoor binnen acht minuten beloond worden: 0-1. Zevenhuizen liet zich gelden via hun rechtsbuiten, maar tot echte kansen kwam dit niet. Zo was het wederom SCT die tot scoren kwam: Jort Elferink liet een hoge crossbal eenmaal stuiteren om vervolgens genadeloos uit te halen. Na rust hield de eilander defensie keurig stand en tien minuten voor tijd bepaalde Jan Jaap Haan de eindstand van 0-3. 

Koploper Wispolia te sterk voor AVV 

Zondag 16 april slaagde AVV er niet in om het sterke spel tegen Langezwaag voort te zetten tegen de koploper Wispolia. Na de aftrap werd AVV vrijwel direct onder druk gezet. Terwijl AVV nog zoekende was, profiteerden de gasten middels een uitbraak langs de zijkant. AVV kreeg wat kansen, maar slaagde er niet in te scoren. Wispolia had het echter op de heupen en liep voor rust uit naar een 0-3 voorsprong. In de tweede helft wist AVV wat ze te doen stond. Het team begon sterk en wist dit keer wél tot scoren te komen. De gasten bleven echter gevaarlijk en in de laatste minuten van de wedstrijd schoot Wispolia de bal middels een rebound keurig in de kruising, wat resulteerde in een eindstand van 1-4. 

Nieuw in Midsland: ‘gemakswinkel’ Primera

Afgelopen vrijdag werd de nieuwe Primera-winkel in de Westerburen in Midsland feestelijk geopend. ’s Ochtends om 9.00 uur knipte Fleur, het dochtertje van de eigenaren Marijn en Els Kapinga, een geelblauw lint door, waarmee de opening van het 536e filiaal van de franchise-winkelketen een feit was. In de ‘gemakswinkel’ kun je o.a. terecht voor rookwaren, tijdschriften, kansspelen, boeken, cadeaukaarten, wenskaarten en tickets. “Het idee om naast onze supermarkt een Primera-vestiging te openen, ontstond toen we hoorden dat onze buren hun pand wilden verkopen”, vertelt Martijn. “Het is de eerste stap in een totaalplan waarin we onze Coop-winkel in een later stadium willen veranderen in een PLUS-supermarkt.”

Seizoen afgesloten bij SJT-houtclub

Zoals bij de meeste kinderclubs van de Stichting Jeugdwerk Terschelling loopt het seizoen van de SJT-houtclub vanaf de herfstvakantie tot aan Pasen. Dit seizoen werden er door de tien jongens en twee meisjes prachtige werkstukken gemaakt. Traditioneel werd tijdens de laatste clubmiddag een ‘toernooi’ gehouden om de Gouden Spijker. Om de Gouden Spijker te winnen moet je de beste zijn op de onderdelen balkzagen, spijker slaan, gereedschap raden en het oefenen van het timmermansoog. De trofee werd dit jaar gewonnen door Marin van Vugt. De Gouden Hamer, de trofee voor het mooiste werkstuk, ging naar Len Schroder. 

Expositie 100 jaar passagiersdienst door Rederij Doeksen 

Van donderdag 6 april t/m zondag 11 juni 2023 is in Gemeentemuseum het Hannemahuis in Harlingen de expositie ‘Terschellinger Stoombootmaatschappij 1923-2023: 100 jaar passagiersdienst door Rederij Doeksen’ te zien. De expositie werd geopend door Dirk Spoor, directeur van Rederij Doeksen. Het bedrijf viert hiermee dat het dit jaar honderd jaar geleden is dat de Terschellinger Stoomboot Maatschappij werd overgenomen. Vanaf 1923 voert Rederij Doeksen de passagiersdiensten van en naar de eilanden Terschelling en Vlieland uit.

Koninklijk Paar bezoekt de Waddeneilanden

Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen op dinsdag 9 en woensdag 10 mei een bezoek aan de vijf Waddeneilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Het bezoek staat in het teken van de leefbaarheid op de Waddeneilanden en de complexiteit van de vraagstukken die daarbij een rol spelen. Na hun bezoek aan Texel en Vlieland komt het Koninklijk Paar op dinsdagmiddag met de veerboot naar Terschelling, waar de KNRM wordt bezocht. ’s Avonds is er een voorstelling van Tryater in het kader van het Oerol festival. Op woensdagochtend volgt een bezoek aan het MIWB; hierna vertrekt het Koninklijk Paar naar Ameland. 

Speeltuin op West geopend

Op Goede Vrijdag is de nieuwe speeltuin bij het pand van MooiWeer aan de Sportlaan op West Terschelling in gebruik genomen. Het idee om een kinderspeeltuin aan te leggen is afkomstig van Bas van Es, samen met zijn vader en compagnon Martin. De toestellen, die allemaal van hout gemaakt zijn, vormen samen een echte eilander speeltuin. Zo is er een scheepswrak, drenkelingenhuisje, een surfplank en een kabelbaan, en natuurlijk ontbreken de schommel, de zandbak, een duikelrek en de trampoline niet. De speeltuin is dagelijks gratis toegankelijk tijdens de openingstijden van het hoofdgebouw.

 

Langer fit maar vooral gezellig fietsen: project Doortrappen

Vanaf 2023 doet ook Gemeente Terschelling mee met het landelijke project Doortrappen. Naast bewegen en veiligheid staat hierbij ook het sociale aspect centraal. Op woensdag 5 april vond de aftrap van het project plaats in de vorm van een fietstocht over het eiland. Rond 9.30 uur verzamelden de deelnemers, voornamelijk eilander fietsers, zich in de sportkantine van Sportclub Terschelling in Midsland. “Eigenlijk heeft ons eiland dit fietsproject niet nodig: wij hebben al zoveel vitale ouderen die nog dagelijks op de fiets stappen”, grapte wethouder Gea van Essen in haar welkomstwoord. Vervolgens stapte men op de fiets om een mooie route te fietsen vanaf Midsland naar Striep, en vervolgens langs het wad naar West. 

Paaspuzzelrit

Op Tweede Paasdag organiseerden paardenhoudersvereniging ‘ét Hossefolk’ en De Terschellinger Ruiters een puzzelrit voor hun leden. Er meldden zich zestien koppels aan, die onder het zadel dan wel aangespannen vanuit de manege in Formerum vertrokken voor een twee durende rit door het bos- en duingebied rond Formerum en Midsland. Onderweg kwamen de deelnemers langs posten waar hun geheugen werd getest of waar ze een kennis- of behendigheidsopdracht moesten uitvoeren. Hiermee konden ze een letter verdienen. In combinatie met de letters die ze op de route konden aantreffen, vormden deze het woord JUBILEUMFEEST. Tevens waren er punten te verdienen voor het best geklede/versierde paar(d). 

Mooi!Terschelling: ‘Een eiland in groei en bloei’

Met trots presenteren wij deze week de voorjaarseditie van Mooi!Terschelling, waarin het eiland laat zien hoe het momenteel groeit en bloeit. We bezoeken schapenboerderij de Zeekraal en bloemisterij Lobelia, leren hoe je duurzaam tuiniert en wat er allemaal aan eetbaars te vinden is in de natuur, en waarom vogels eigenlijk worden voorzien van ringen. En ook erg leuk: we mochten een kijkje komen nemen bij kinderopvang Prokino. Kortom: deze nieuwe Mooi!Terschelling bruist van de energie en interessante artikelen. U vindt deze kleurrijke bijlage bij de krant van deze week. 

Maud Interieur & Meer: Uw Schylger Vakwinkel in een nieuw jasje 

De reeds bestaande winkel van Maud en Hugo Christiaanse, Uw Schylger Vakwinkel aan de Burg. Reedekerstraat op West, gaat door onder een nieuwe naam en concept. Daarnaast heeft de winkel een metamorfose ondergaan, en is er meer ruimte voor gordijnen, zonwering, behang en vloeren. Maud volgde in de coronaperiode een opleiding tot interieurstylist. “Omdat we de winkel al zeventien jaar samen doen, hebben we natuurlijk beiden behoorlijk wat ervaring opgedaan. Omdat ik mijn kennis graag verder wilde uitbreiden, besloot ik te starten met een beroepsopleiding. Met het aanbieden van het totaalpakket aan kleur- en interieurbehoeften, en het bijbehorende advies en service, willen we ons graag onderscheiden op het eiland.” 

Klapmuts geboren op Vlieland

Op maandagochtend 27 maart werd op het strand van Vlieland een klapmutspup geboren, een uiterst zeldzame gebeurtenis. De klapmuts is een zeehondensoort die van nature leeft in de Noordelijke IJszee. Om het jong en de moeder zo min mogelijk te storen werd op dinsdag het strand afgezet. Omdat de klapmuts een zeer korte zoogperiode kent van vier dagen, heeft de moeder haar pup inmiddels verlaten. Om hem rust te geven, is hij inmiddels verplaatst naar voor publiek niet toegankelijk natuurgebied. Normaliter blijft het jong in Groenland achter op het ijs, zodat hij zijn dorst kan lessen. In Nederland ontbreekt dit ijs, wat het team van experts wel zorgen baart. Het uiteindelijke doel is om het mannetje, dat door het betrokken team ‘Willem’ is genoemd naar de Vlielander zeehondenwachter die hem ontdekte, weer in de richting van zijn natuurlijke habitat te krijgen. 

Foto: Jeroen Hoekendijk

Nieuwe speur- en puzzelroute door West-Terschelling

Afgelopen vrijdagmiddag werd bij de VVV Terschelling een nieuwe speur- en puzzelroute door West-Terschelling gepresenteerd. Het is een initiatief van Edwin Zijlstra, die onder de noemer City Sherlocks vergelijkbare routes ontwikkelde voor o.a. Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog. Hij overhandigde vrijdag de Terschellinger route aan wethouder Jeltje Hoekstra. “Het werkt heel eenvoudig”, aldus Edwin, “je downloadt de app op je mobiele telefoon, schaft vervolgens de gewenste route aan en de speurtocht kan beginnen. Je kunt onderweg de weg vinden met behulp van diverse foto-opdrachten, rekenvragen, kennisvragen en zoekopdrachten. Als alle vragen zijn beantwoord, kun je aan het eind van de route een mysterie oplossen. Spelenderwijs kom je zo ook van alles te weten over de bestemming waar je bent.” 

Chocolaterie Chocmans geopend in Midsland

Het dorp Midsland is sinds 1 april een nieuwe winkel rijker: Chocolaterie ChocMans.  Initiatiefnemer en chocolatier Cinty Molmans runt de winkel en workshoplocatie samen met Ingrid Schuur. Bij ChocMans vind je onder andere ambachtelijke, klassieke en moderne bonbons, chocoblokken en -tabletten, truffels en andere chocoladeproducten. Daarnaast zijn er verse noten en ouderwets schepsnoepgoed verkrijgbaar. In het midden van de winkel staat een lange werktafel met apparatuur waarmee de vele verschillende bonbons worden gemaakt en waar chocoladeworkshops zullen worden gegeven. 

De Bakker in Midsland: lekker en lokaal

Afgelopen zaterdagochtend openden Bodil Swart en Sacha de Jong de deuren van ‘De Bakker’, een nieuwe bakkerij annex lunchroom aan de Oosterburen 9 in Midsland. Zowel Bodil als Sacha liepen al langer rond met het idee om voor zichzelf te beginnen. Met Sacha’s achtergrond als patissier was een bakkerij een logische keuze, zegt Bodil. “Ik kom zelf uit de horeca en we vormen zo een prima combi.” Want je kunt bij De Bakker niet alleen ambachtelijk brood halen, maar je kunt er ook ontbijten, thee- en koffiedrinken en lunchen. “We zijn naast bakkerij dus ook lunchroom, maar dat vind ik zo oubollig klinken. Al dekt die benaming de lading wel. Want we hebben een bakkerij met daarnaast heerlijk gebak en lekkere broodjes, waarbij we zoveel mogelijk gebruikmaken van lokale producten.”

Tuigwedstrijd 

In het weekend dat rijvereniging de Terschellinger Ruiters haar 75-jarig jubileumfeest vierde, organiseerde paardenhoudersvereniging ‘et Hossefolk’ de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen op het veld bij de vereniging in Formerum. Aan de wedstrijd gingen twee zondagen vooraf waarop werd gelest bij de heer Albert Lueks uit Diever, eem paardenman pur sang. Al deze nieuwe kennis werd afgelopen zondag in de praktijk gebracht tijdens de wedstrijd. Mevrouw Muggen beoordeelde de paarden en ruiter of menner en mevrouw Kruiswijk beoordeelde de deelnemers op het schoonste geheel. In de Terschellinger van deze week vindt u alle uitslagen. 

FC Harlingen bewijst zich als sterkste van de competitie

Na een knappe thuisoverwinning vorige week mocht Sportclub Terschelling zondag 2 april de degens kruisen tegen koploper FC Harlingen. De onvervalste waddenderby was voor de bezoekers een belangrijke wedstrijd, en dat was mede te zien aan de supportersschare die met een eigen kotter naar het eiland was gevaren. Van oudsher heeft Harlingen het altijd lastig om de punten van het eiland mee te nemen, en ook dit weekend was dat weer het geval: na een wedstrijd die mede werd beïnvloed door de straffe noordoostenwind, werd het 0-1 voor de bezoekers, die lieten zien de beste en meest stabiele ploeg te zijn in de 4e klasse van de KNVB. 

Vijftiende Fjoertoer: na de wind kwam de magie 

In de dagen voorafgaand aan de vijftiende Fjoertoer Terschelling op zaterdagavond 24 maart, leek het erop dat de onstuimige weersomstandigheden een hoofdrol zouden gaan spelen. ’s Avonds nam de harde wind echter af en bleef het bovendien droog, en zo konden de ruim 4.000 wandelaars volop genieten van het eiland en tal van mooie vuur- en lichteffecten. De avond ervoor, op vrijdag, werd onder een prachtig heldere sterrenhemel voor de tweede keer de Lytse Fjoertoer gehouden, een wandeltocht van zes kilometer voor kinderen en hun (groot)ouders. Zij konden onder meer genieten van een prachtig en kleurrijk bloemenveld, waarvoor de kinderen van de eilander basisscholen houten bloemen hadden beschilderd met speciale verf die oplicht in het donker. 
Foto: Neeke Smit

Vernieuwde Jumbo Mier: groen en ruim 

Op woensdagochtend 22 maart, klokslag 9 uur, vond de opening plaats van de vernieuwde Jumbo Mier in Formerum. Het was aan Marin Burrie, de dochter van Marieke, en neefje Willem Mier jr. om het lint door te knippen en de winkel officieel te openen. Hierna werden de eerste 150 klanten verrast met een mooie bos bloemen en een heerlijke appeltaart. “Na twaalf jaar was het tijd dat Jumbo Mier met de tijd meeging”, zegt eigenaar Marieke Mier. “Met deze verbouwing hebben we een groene winkel gerealiseerd. Zo zijn de koel- en vriesinstallaties volledig energieneutraal, hebben we energiezuinige ledverlichting door de gehele winkel en is er een warmte-terugwinsysteem aangelegd.”

Even voorstellen: barbier Nina Bossina

Sinds begin dit jaar is er een heuse barbershop op het eiland genaamd ‘Cut the Crab’. Hier kun je als man terecht voor een haarknipbeurt, het trimmen van je baard en een traditionele scheerbeurt. Nina (34) verhuisde twintig jaar geleden met haar vader vanuit Bussum naar Terschelling. Ze werkte als stewardess in Amsterdam, maar kreeg heimwee naar het eiland. “Ik werk in de keuken van de Walvis en begin dit jaar ben ik officieel begonnen als barbier, na een opleiding aan de Barber School in Amsterdam.” Vanaf de eerste les was ze verkocht, zegt ze. “Een traditionele kapper knipt in principe rond, zowel vrouwen als mannen. Een herenkapper en barbier knipt de mannen vierkant en daardoor krijg je een echt mannelijke coupe. Ik heb deze techniek geleerd en ik vind het superleuk leuk om te doen.” 

Vereniging De Terschellinger Ruiters bestaat 75 jaar

Vereniging De Terschellinger Ruiters viert haar 75-jarig bestaan met een feest op vrijdag 31 maart in Wyb in Midsland. Iedereen die een kaartje heeft weten te bemachtigen kan die avond ‘høken met de Heinoos’ en dansen op de muziek van DJ Dixon. De rijvereniging, in 1947 is opgericht door acht eilanders, telt momenteel 76 volwassen leden en 34 jeugdleden. Het oorspronkelijke doel om ‘paardenliefhebbers van Terschelling te onderrichten in de verzorging en het gebruik van het paard, hun te leren rijden in het zadel en daarmee de liefde voor en de kennis van het paard te bevorderen’, geldt nog steeds, zegt Marieke Hellevoort, voorzitter van het bestuur. “Iedereen kan lid wil worden en lessen volgen, al moet je wel zelf een paard of pony meenemen.” 

Klusdag Jonge Jan

Op zaterdag 25 maart heeft voetbalteam SDS Wekerom de Jonge Jan geholpen met klussen. “Acht jaar geleden boden zij hun hulp ook aan, wat een fijne en nuttige dag opleverde met deze behulpzame mannen”, vertelt Alice Terpstra. Achttien man sterk was de hele dag aan de gang in en om de Jonge Jan: mobiele moestuinbakken maken, schoffelen, terrassen en looppaden egaliseren, de parkeerplaats onkruidvrij maken, grasmaaien en de plafonds en gangen witten in de dagbesteding. Na deze gezellige klusdag liepen de mannen ook nog even de Fjoertoer. Alice: “Wij zijn heel blij met deze hulp en alles ziet er weer tiptop uit. De Jonge Jan gaat goed voorbereid het seizoen in. SDS Wekerom, heel erg bedankt!”

Reddingboot Brandaris 100 jaar oud

Zondag 19 maart werd het feit gevierd dat de reddingboot Brandaris exact 100 jaar geleden voor het eerst afmeerde aan de steiger in de haven van West Terschelling. Op 23 maart 1923, klokke 12.00 uur, stonden de burgemeester en vertegenwoordigers van het reddingswezen de boot op te wachten. Net als toen hing de vlag op de vuurtoren in top ter viering van dit heugelijke feit. Vergezeld door de KNRM-reddingboten Arie Visser en Frans Hogewind kwam de Brandaris ll de haven binnen varen met aan boord de met een originele gele zuidwester uitgeruste vrijwilligers. Vervolgens werd er gezamenlijk het glas geheven, een toast uitgebracht en werden er uiteraard diverse verhalen uit de oude doos uitgewisseld. Ter herinnering kreeg iedereen die aanwezig was een speciaal herinneringsschildje uitgereikt. 

Familie Knop opent E-bike Shop op West

Op zaterdag 18 maart opende de familie Knop een nieuwe winkel aan de Raadhuisstraat 3, op de hoek tegenover café het Zwaantje. Al vrij snel na de opening om 16.00 uur stroomde de ‘Knop E-bike Shop’ vol met vrienden, familie en geïnteresseerden. “Op deze locatie gaan we alleen nieuwe fietsen verkopen”, vertelt Piet Bakker. “Ook willen we de particuliere reparaties hier gaan uitvoeren, zodat de zaken wat meer gescheiden zijn.” In de winkel pronken prachtige nieuwe fietsen, en de wanden zijn gevuld met accessoires. In het achterste gedeelte van de zaak is een werkplaats ingericht.  

Stemmen voor Terschellinger kandidaten

Bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten en het Wetterskip stonden vijf Terschellingers op de lijst van verkiesbare personen. Bij het Waterschap was dat op lijst 2 (Water Natuurlijk) Freek Zwart, die 143 stemmen kreeg, en Arjan Berkhuysen 211. Bij de Provinciale Staten kreeg Christa Oosterbaan (PvdA) 580 stemmen terwijl Rieme-Jan Tjittes en Ally Wiegman (beiden VVD) respectievelijke 40 en 30 stemmen kregen. Het opkomstpercentage op Terschelling was 67% van het aantal kiesgerechtigden van 4196. Het totaal aantal getelde stemmen was 2794, waarvan 27 blanco en 14 ongeldig. 

Beurs Kooyman ouderwets goed bezocht 

Na twee jaar van afwezigheid vanwege corona kon ondernemend Terschelling op dinsdag 14 maart weer inspiratie opdoen tijdens de jaarlijkse beurs van horecagroothandel Kooyman Grootverbruik. In hun eigen loods aan de Nieuwe Dijk op West vulde Kooyman samen met tientallen vertegenwoordigers van horecamerken de gangpaden van de loods met stands, proeverijen en demonstraties. “We zijn heel tevreden”, vertelt Willem Kooyman. “Super natuurlijk dat de beurs na twee jaar eindelijk weer door kan gaan. De opkomst was weer als vanouds: we hebben ongeveer zeventig bedrijven mogen verwelkomen op de beurs.”

Interactieve wandeling door Hoorn voor bewoners Stilen

Op vrijdag 17 maart organiseerde Gerben Bakker van de Zeekraal in Oosterend voor de bewoners van de Stilen een interactieve ‘wandeling’ door Hoorn. Met zijn eigen camera, en in het gezelschap van Piet-Jan Terpstra, maakte hij een rondje door het dorp, om daar een bezoek te brengen aan bewoners en ondernemers. In de zaal van de Stilen kwamen zo`n 20 à 30 bewoners bijeen, om op een groot scherm de wandeling van Gerben en Piet-Jan te volgen. “Ik vind het gewoon prachtig om dit voor die mensen te kunnen doen”, vertelt Gerben. “Voor hen is het echt even een soort uitje. In de coronaperiode ben ik hiermee begonnen, toen gaf ik ze een rondleiding door onze eigen boerderij.”

Even voorstellen: Sam Zantman

Sinds begin dit jaar kun je op Terschelling terecht bij Wandelwad Coaching, de nieuwe onderneming van wandelcoach Sam Zantman. “Het is een mooie aanvulling op mijn ervaring als maatschappelijk werker”, vertelt ze “Iedereen vanaf 18 jaar met een hulpvraag kan bij mij terecht en elke sessie doen we dus tijdens een wandeling. Het voordeel van praten met een wandelcoach is dat je tijdens de sessie niet in een ruimte tegenover elkaar zit, maar lekker buiten aan het wandelen bent. Ook de beweging die je maakt tijdens het lopen zorgt voor een bepaalde cadans die ontspannend werkt. Daarnaast kan ik als coach inspelen op wat we tegenkomen in de natuur en dat toepassen op ons gesprek. Dat maakt het heel beeldend.”

Middeleeuwse dakpan gevonden

Het voormalige schietterrein op West wordt twee keer per jaar geïnspecteerd en opgeruimd door personeel van de Explosive Clearance Group (ECG). Recentelijk troffen Steven Jonkers en Martijn de Keyser van de ECG tijdens opruimwerkzaamheden die zij samen met Jan Terpstra van Trip-Hek uitvoerden, een dakpan aan die dateert uit de middeleeuwen. Het is een zogenaamde ‘monnik’. Deze bolle dakpan wordt vaak gebruikt samen met een holle dakpan, een ‘non’, waarbij ze om en om worden gelegd. De dakpan werd geschonken aan het Wrakkenmuseum. Hille van Dieren was erg blij met deze bijzondere vondst, die volgens hem afkomstig is van de lading van een schip. “Een welkome aanvulling in de vitrine”, aldus Hille. 

Gelijkspel voor SCT 

Na een afgelaste wedstrijd vorige week in en tegen Warga, speelde Sportclub Terschelling afgelopen zondag de eerste van de drie opeenvolgende thuiswedstrijden. Na een uitstekend begin en een ruststand van 2-0, was SCT niet bij machte om het goede spel in de tweede helft van de wedstrijd een vervolg te geven. Na een dikke tien minuten in de tweede helft kwamen de bezoekers op 2-1. Hier werden de eilanders onrustig van, al wisten ze zich de laatste twintig minuten toch weer wat te herpakken. Helaas ging het in de laatste seconden toch nog mis. Na balbezit van SCT wist Thor in de laatste minuut nog eenmaal uit een alles-of-niets poging in het zestienmetergebied van Terschelling te komen en de 2-2 uit een scrimmage binnen te punteren. 

Volkstoneel trekt volle zalen

De Cultuur Historische Vereniging ‘Schylge myn Lântse’ kan tevreden terugkijken op de toneelmiddag en -avonden die werden georganiseerd in De Stoek in Hoorn. Onder leiding van regisseur Geeske Roos speelden negen leden van toneelvereniging ‘de Aaster Joonpraters’ vier keer de klucht ‘Yn’e snee’ voor een uitverkocht huis. Het verhaal gaat over de belevenissen van zes Terschellingers die als prijs bij een verloting een week naar Zwitserland hebben gewonnen. Ze komen daar terecht in een enigszins sinister hotel en raken bovendien ingesloten door hevige sneeuwval. Diverse hilarische en spannende ontwikkelingen zorgden ervoor dat het publiek optimaal werd vermaakt. 

Geen ontslag voor burgemeester Van de Pol

Dinsdag 7 maart heeft Commissaris van de Koning Arno Brok de gemeenteraad en het college van B&W van Terschelling in een brief zijn standpunt uiteengezet over de bestuurscrisis op het eiland. In de brief blikt hij terug op de gang van zaken van de afgelopen maanden en geeft hij aan het niet zomaar te accepteren dat burgemeester Caroline van de Pol op 25 januari jl. de wacht werd aangezegd door de gemeenteraad. Hij sluit de brief af met een “moreel appel” op alle betrokkenen en verzoekt de raadsleden om in het belang van de gemeente Terschelling “samen de schouders eronder te zetten.”

SJT Jeugdsurvival: veel kilometers en veel hilariteit 

Zaterdagavond 11 maart stond voor de Terschellinger jeugd in het teken van veel kilometers rennen, klimmen, klauteren en hier en daar tactisch denkwerk. Precies om 18.15 uur vertrokken de eerste groepen vanuit jeugdsoos De Bunker van de Stichting Jeugdwerk Terschelling in Midsland. In totaal telde de wedstrijd, die jaarlijks voor de jeugd van 12 t/m 17 jaar wordt georganiseerd, tien deelnemende ploegen. Het parcours voerde de meer dan honderd deelnemers en hun begeleiders langs negen verschillende posten. Bij iedere post werd een opdracht uitgevoerd, die vaak aankwam op fysieke handigheid gecombineerd met goed samenwerken. Dit vergde de nodige onderlinge communicatie en gevoel voor ritme, wat hier en dan nogal een opgave bleek en komische momenten opleverde. De uitslag vindt u in de Terschellinger van deze week. 

Steven Klijn vindt het eerste kievitsei

Het is Steven Klijn voor het vierde achtereenvolgende jaar gelukt om op Terschelling het eerste kievitsei te vinden. Dit jaar trof hij het nestje met daarin één ei aan in een weiland in de Stryper polder, dat biologisch wordt beheerd door Neeke van Zwol. Maandagochtend 13 maart meldde hij om 09.45 uur zijn vondst in de speciale app. 

Voor de 64-jarige Steven, die op achtjarige leeftijd begon met het zoeken van kievitseieren, is het de elfde keer dat hij de concurrentie voor blijft. “Ieder jaar is het weer een sport om het ei als eerste te vinden”, zegt hij. “Ik had deze plek al ruim een week op het oog, maar door de wisselende temperaturen duurde het wat langer dan normaal voordat het ei in het nestje werd gelegd.”

 

Gastrobar Onder de Pannen

Vanaf heden gaat café-restaurant Onder de Pannen in Midsland door als gastrobar Onder de Pannen. “Niet dat we  een nieuw concept neerzetten”, zegt chef-kok Pieter Tjepkema lachend. “Wij geven hiermee datgene wat wij doen een naam die daar beter bij past.” In 2021 is Onder de Pannen rigoureus verbouwd. “Toen zijn we van eetcafé naar café-restaurant gegaan”, vertelt Pieter. “Na bezoekjes te hebben gebracht aan diverse gastrobars in binnen- en buitenland kwamen wij tot de conclusie dat dat precies de benaming is die bij ons past. De term gastrobar drukt onze liefde voor de gastronomie uit: de kunst van lekker eten en drinken in een bruisende sfeer.”

Leerlingen stellen eigen bibliotheek samen

Afgelopen schooljaar heeft iedere leerling van ’t Schylger Jouw een leesboek uitgekozen om daarmee het aanbod aan boeken binnen de school uit te breiden. Op deze manier hopen de docenten een aantrekkelijke collectie van boeken te creëren voor de leerlingen. Op woensdag 22 februari werden de klassen om de beurt in de bibliotheek verwacht. Een aantal docenten van ’t Schylger Jouw had, samen met leesconsulente Hanna Ruig, een plan opgezet om de boeken op een feestelijke manier uit te reiken aan de leerlingen. Hierbij waren ook Terschellinger schrijfster Aukje Schol en schrijver/dichter Ruud Knier aanwezig. “Eindelijk eens een volle boekenkast!”, klonk het enthousiast. 

Veel afval verwijderd door milieujutters 

Vorige week vond de 31e editie plaats van de jaarlijkse door Stayokay Terschelling georganiseerde schoonmaakactie. Er kwamen zo’n dertig vrijwilligers naar Terschelling om zwerfafval op te ruimen van het Noordzeestrand. De milieujutters gingen ’s ochtends met de milieujutters van Terschelling Jan-Boy Bosma, Guus Schweigmann en Hans Buren op pad en verwijderden met z’n allen maar liefst 760 kilo zwerfafval. ’s Middags en/of ’s avonds waren er diverse lezingen en presentaties. 

“Opvallend was de grote hoeveelheid plastic die we verzamelden”, vertelt Suzanne Engels, die samen met haar collega Jan Zeggelaar de groep vanuit Stayokay begeleidde. “Op donderdag boekten we een triest record van ruim 500 kilogram.”

Abseilen van de Brandaris

Vorige week woensdag trokken de vuurtorenwachters van de Brandaris veel bekijks. In plaats van met de trap of lift begaven zij zich via touwen langs de buitenmuur vanuit de controleruimte naar de begane grond. Het abseilen gebeurde in het kader van de jaarlijkse veiligheidstraining waarbij het personeel in geval van brand de toren kan verlaten. Normaal gesproken vindt het abseilen plaats in een opleidingscentrum in Heerenveen van een minder grote hoogte. Dit jaar was de oefening op Terschelling georganiseerd om de realiteit te kunnen nabootsen. 

Nieuwe datum beroepsprocedures Festival Eilân  

Bij de Rechtbank Noord-Nederland lopen verschillende beroepsprocedures met betrekking tot de vergunningprocedure voor het Eilân festival, dat vorig jaar in september was gepland bij het Duinmeertje van Hee. Op 20 december jl. vond er een hoorzitting plaats bij de rechtbank in Groningen. Daarbij werden de natuurvergunning, de omgevingsvergunning en de ontheffing voor het stiltegebied behandeld. De rechter heeft de dag na de hoorzitting besloten om het onderzoek te heropenen. Dit betekent dat er op donderdag 4 mei a.s. een nieuwe zitting is gepland, deze keer bij de rechtbank in Leeuwarden. Op deze zitting zal ook de beroepsprocedure worden behandeld die Chasing the Hihat heeft aangespannen tegen de geweigerde evenementenvergunning door de burgemeester van Terschelling.

Gemeente doneert één euro per inwoner aan giro 555

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 1 maart dienden de coalitiepartijen VVD en Plaatselijk Belang een motie in waarin het college werd verzocht een donatie te doen aan giro 555 van één euro per inwoner van gemeente Terschelling. De gemeenteraad stemde unaniem in met de motie. De lopende hulpactie zorgt ervoor dat er de nodige hulp kan worden geboden aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië, die plaatsvond op 6 februari. Als gevolg van de aardbeving verloren meer dan 50.000 mensen het leven en raakten miljoenen mensen dakloos. 

Veel animo voor excursie Waterpracht

Staatsbosbeheer (SBB) voert sinds het najaar van 2022 grootschalige (graaf)werkzaamheden uit op West. Het doel van dit project, met de naam ‘Waterpracht’, is het terugbrengen van het grondwaterpeil in de natuurlijke staat. Op woensdag 1 maart organiseerde SBB een excursie om belangstellenden een beeld te geven van het project. Boswachter Joeri Lamers van SBB, die de excursie leidde, was content met de opkomst. “Zeker 45 mensen hebben zich aangemeld, dus we gingen met een grote groep op pad.” Tijdens de excursie vertelde Lamers onder meer dat de afwateringssloten veel minder diep worden gemaakt, zodat de natuur het water langer vast kan houden. 

Trailrun Terschelling voor het eerst in het voorjaar

Na vijf herfstedities van de Trailrun Terschelling werd op zondag 5 maart de eerste voorjaarseditie georganiseerd. Het nieuwe pand van MooiWeer aan de Sportlaan diende daarbij als start- en finishlocatie. In feite verving de Trailrun van zondag de afgelaste editie van oktober 2020. Omdat veel toenmalige inschrijvers inmiddels andere plannen hadden gemaakt, waren er dit keer minder deelnemers dan anders. Toch keek Bas van Es van MooiWeer tevreden terug. “Ik ben er trots op hoe we deze eerste voorjaarseditie van de Trailrun met z’n allen hebben neergezet. Dat er minder deelnemers waren, was eigenlijk een voordeel. Omdat we nog maar net in het nieuwe pand zitten, hebben we deze Trailrun beschouwd als een try-out.” De diverse prijswinnaars en de uitslagen van de eilander deelnemers vindt u in de Terschellinger van deze week. 

Diverse olievaten aangespoeld op het strand

Afgelopen weekend zijn acht olievaten aangespoeld op het Noordzeestrand van Terschelling. De eerste melding dateert van zaterdagmiddag 13.00 uur. De vinder, Menno Stok, meldde zijn vondst direct bij de politie. “Tijdens ons strandritje spotten we ter hoogte van paal 20.6 drie vaten”, vertelt hij. “Het waren olievaten met een inhoud van 170 liter die, volgens het slecht leesbare etiket, smeerolie bevatten. De brandweer kwam ter plaatse en heeft de vaten meegenomen.” Volgens een woordvoerster van de gemeente Terschelling stond de teller afgelopen maandag op acht vaten. “Wat er precies in de vaten zit, is nog niet bekend. De veiligheidsdiensten roepen op melding te maken van nieuwe vaten die gevonden worden. Ook wordt geadviseerd om er bij uit de buurt te blijven, omdat niet duidelijk is wat er in zit.”

Noorderlicht kleurt de lucht rood en groen

Afgelopen zondagavond was op veel plaatsen in Nederland het Noorderlicht te zien. Dit bijzondere natuurverschijnsel ontstaat doordat geladen deeltjes van de zon in de atmosfeer botsen tegen stikstof- en zuurstofdeeltjes. Het licht lokt altijd vele fotografen naar buiten die op jacht gaan naar het mooiste plaatje. Zo ook op Terschelling, waar onder andere fotograaf Albert Wester op pad ging. Na een eerste - vergeefse - poging kreeg hij rond 22.15 uur diverse meldingen dat er in de atmosfeer van alles gaande was. Hij sprong snel op de fiets en reed naar het Kaapsduin. “Het poollicht was zo spectaculair fel dat het paars zelfs met het blote oog zichtbaar was. Het was mijn wens om een foto van het Seinhuisje te maken met het poollicht op de achtergrond, en dat is gelukt.” 

Nieuwe eigenaren voor tapasrestaurant De Reis

Per 1 maart 2023 heeft restaurant De Reis in Hoorn een nieuw gezicht, of eigenlijk: twee nieuwe gezichten. Ruben Jolink (33) en Astrid Tuinen (29) nemen het stokje over van Jaap Vis, die 21 jaar geleden (destijds samen met Flang Cupido) het tapasrestaurant startte. Ruben werkt sinds 2017 binnen het bedrijf en het koppel woont al enige tijd samen boven het restaurant. De kaart van De Reis bestaat al sinds jaar en dag uit Spaanse tapas en het stel is niet van plan om dit concept om te gooien. “Tapasgerechten zijn gewoon hartstikke leuk”, vertelt Ruben enthousiast, “Je kunt heel gevarieerd eten door meerdere kleinere gerechtjes uit te proberen.” 

 

Tijdelijk een supermarkt minder op Terschelling

Van zaterdag 4 tot en met dinsdag 21 maart is de Jumbo supermarkt in Formerum gesloten vanwege een verbouwing. “We gaan het gehele interieur van onze winkel vernieuwen”, legt manager Marieke Mier uit. “Alleen de buitenmuren en de vloer blijven bij het oude. De koelingen worden energiezuiniger, alle stellingen worden vernieuwd en we richten de winkel nog efficiënter in waardoor het assortiment kan worden vergroot. Verder verdwijnt de servicebalie van de huidige plek en wordt het kassapark vernieuwd en anders ingedeeld, zodat je nog vlotter bij ons kunt winkelen.” Tijdens de verbouwing draait de bakkerij gewoon door en kun je op vier verkooppunten verspreid over het eiland brood en banket van de Jumbo kopen. Op woensdag 22 maart om 09.00 uur staat de feestelijke heropening gepland.

Nieuw boek oud-eigenaar van de Holland 

Onlangs verscheen de nieuwe roman van de Friese schrijver Arjen Terpstra: ‘De wetten van Bill Henderson’. Terpstra, die in 2008 debuteerde als schrijver, is tevens ondernemer. Hij was eerder stuurman op de grote vaart, freelance journalist en cameraman. Hij bracht een groot deel van zijn leven door in Amerika. In 1998 kocht hij zeesleepboot Holland; de boot die een grote rol speelt in zijn nieuwe boek. Hij bracht het schip destijds onder in Stichting Zeesleepboot Holland. De zeesleper is tegenwoordig volledig in handen van de stichting, waarvan Terpstra inmiddels geen bestuurslid meer is.

Drie Terschellinger reddingboten naar Rotterdam

In Rotterdam wordt van 18 t/m 20 juni 2023 het World Maritime Rescue Congress gehouden. Het congres, dat wordt gehouden op het ss Rotterdam, wordt georganiseerd door de International Maritime Rescue Federation (IMRF), een wereldwijde organisatie van reddingmaatschappijen waar 53 landen bij zijn aangesloten. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) is de gastorganisatie, en komt met negen reddingboten naar Rotterdam. Van die negen komen er maar liefst drie van Terschelling. Een van de eilander reddingboten die in Rotterdam te bezichtigen zal zijn, is de roeireddingboot ‘Secretaris Schumacher’ uit 1900. De andere twee Terschellinger boten zijn de oudste motorreddingboot ter wereld, de ‘Jhr. J.W.H. Rutgers van Rozenburg’ uit 1907 en de ‘K.F. Sluys’ uit 1948. 

Kinderen beschilderen bloemen voor de Fjoertoer

Bij de komende editie van de Lytse Fjoertoer op vrijdag 24 maart kunnen de deelnemers genieten van een prachtig lichtgevend bloemenveld, gemaakt door de kinderen van alle eilander basisscholen. Een dag later zullen deze bloemen ook te zien zijn tijdens de ‘grote’ Fjoertoer, op zaterdagavond 25 maart. Eilandbouw heeft voor dit bijzondere scholenproject van de Fjoertoer 350 bloemen in verschillende vormen uitgesneden. De kinderen hebben de bloemen vervolgens met speciale fluorescerende (lichtgevende) verf beschilderd, waardoor de bloemen prachtig oplichten als er met een uv-lamp op wordt geschenen. Op deze manier licht straks een kleurrijk en magisch bloemenveld op in het donker. 

 

MIWB en KIM willen nog meer samenwerken 

Het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB) op Terschelling en het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder hebben vorige week donderdag een nieuwe samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Beide instituten werken al vijftien jaar samen op het gebied van opleidingen. Binnen het convenant, dat voor een periode van drie jaar wordt afgesloten, wordt gekeken hoe de samenwerking uitgebreid kan worden om het onderwijs binnen beide instituten verder te moderniseren en te verbeteren. Hierbij wordt de hoogste kwaliteit nagestreefd, om toekomstbestendige nautische professionals op te leiden die klaar zijn voor de maritieme arbeidsmarkt.
Foto: Sjoerd Bonnema

Puur Terschelling leukste uitje van Friesland 2023

Uit de ANWB-verkiezing van het ‘Leukste uitje van Nederland 2023’ kwam Puur Terschelling voor de provincie Friesland als winnaar uit de bus. En dus mocht Jochem Bierema op dinsdag 14 februari een gouden award in ontvangst nemen tijdens de feestelijke uitreiking in Nijkerk, Gelderland. “Deze prijs is echt een publieksprijs en dat is heel waardevol voor ons”, aldus Jochem. “Wij staan voor de natuurbeleving op Terschelling en het publiek heeft gekozen dat wij het leukste uitje van Friesland zijn. Daar kun je alleen maar trots op zijn.”

Opnieuw zorgtoppers gezocht op Terschelling

Per 1 juni 2023 start er opnieuw een tweejarige opleiding tot Verzorgende IG (niveau 3) op Terschelling. Noorderbreedte, Thuiszorg Het Friese Land, Kwadrantgroep en Wadzorg bieden in samenwerking met ROC Friese Poort diverse opleidingsplaatsen aan. Ook dit keer is het een betaalde Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) waarbij werken en leren wordt gecombineerd. De leerlingen ontvangen dan ook salaris voor de gewerkte uren en de opleidingsuren. En fijn om te weten: na je afstuderen kun je rekenen op een vaste baan bij de Stilen, Thuiszorg Het Friese Land of Wadzorg. In de krant van deze week vertellen Esmee Adriaans en Charlotte Wijthoef, die deze opleiding bijna hebben afgerond, waarom ze met zoveel plezier werken in de zorg. “Het werk is zo leuk, geen dag is hetzelfde”, zeggen ze enthousiast.

 

André Zeijlemaker wint Sigarenmeetwedstrijd 2023

Afgelopen vrijdagavond vond in café De Schotse Vier de traditionele sigarenmeetwedstrijd van Midsland plaats. Rond de klok van 20.00 uur hadden 25 mannen en een aantal dames zich bij de plaatsvervangend wedstrijdleider Hans Hartog aangemeld. De organisatoren waren verheugd over het feit dat er zich onder de deelnemers een aantal nieuwe, jonge gezichten bevonden. Om 20.30 uur gaf Hans Hartog het startschot. Na verloop van een half uur werd het spannend en vielen de eerste deelnemers af. Uiteindelijk, het was tegen de klok van 21.30 uur, viel de laatste askegel. Na deskundige meting, verricht door Jacky Hartog, bleek dat André Zeijlemaker met een lengte van 1,3 centimeter de kortste peuk had. De namen van de overige prijswinnaars vindt u in de krant van deze week. 

’t Golfje gestegen in Gault&Millau restaurantgids

Restaurant ’t Golfje in Midsland is door de recensenten van de befaamde Franse restaurantgids Gault&Millau beoordeeld met 13,5 punten. Ten opzichte van vorig jaar steeg het restaurant van Frans van der Meeren en Kik van Scheppingen daarmee een halve punt. Frans: “Voor ons staat voorop dat we gasten iedere keer tevreden de deur uit laten gaan. Maar zo`n vermelding en waardering is toch wel de kroon op ons werk.” De gidslancering en de uitreiking van prijzen vonden vorige week maandag 13 februari plaats in Tivoli Vredenburg in Utrecht. Ook Frans en gastvrouw van het restaurant Kik waren hierbij aanwezig. “We waren uitgenodigd, dus we wisten dat we er weer in zouden staan”, vertelt Frans. “Je staat daar in de zaal samen met de top van de Nederlandse horeca. Toen onze naam ineens op het scherm kwam en bleek dat we ook nog gestegen waren, hadden we echt een kippenvelmoment.”

SC Terschelling wint van Blue Boys

Sportclub Terschelling boekte afgelopen zondag een prima 2-0 overwinning tegen Blue Boys uit Nij Beets. Met een elftal waarin veel tieners en begin twintigers afgelopen zomer zijn ingestroomd, weet Terschelling voorlopig goed mee te draaien in de 4e klasse van de KNVB. De thuisclub kwam in de 17e minuut op voorsprong op het moeilijk bespeelbare veld. Watja Carli werd met een steekbal de diepte ingestuurd en tikte de bal langs de uitkomende keeper. De thuisploeg controleerde vervolgens de wedstrijd. In de tweede helft werd er in de 82e minuut een strafschop gegeven, die door Bent Heeger werd benut: 2-0.

 

Houtigehage te sterk voor AVV

Op zondag 19 februari werd er door AVV om 12.00 uur afgetrapt op sportpark Duinoord in Houtigehage. De wedstrijd stond in het teken van veel slordigheden en harde duels. De scheidsrechter had dan ook een zware dag. Na de aftrap ging AVV direct op zoek naar de goal van de tegenstander, In de 16e minuut verloor AVV echter de bal op het middenveld, en razendsnel lag de bal achter keeper van de eilander club. De 1-0 betekende nog meer druk richting de goal van de tegenstander wat in de 33e minuut resulteerde in de 1-1. In de 67e minuut schakelde Houtigehage snel om, en speelde een middenvelder vrij op de zestien meter. Deze wist de bovenhoek makkelijk te vinden en zijn club op 2-1 te zetten. Hierna werd het slordig en conditioneel zaten veel spelers van AVV er doorheen. Geen wonder dus dat ook nog de 3-1 viel, wat ook de eindstand was.

 

Sint Janskerk als eerste aangesloten op glasvezelnetwerk

Vorige week maandagmiddag werd er een klein feestje gevierd bij de Sint Janskerk in Hoorn. De kerk, die dateert uit de 13e eeuw en daarmee het oudste gebouw van het eiland is, werd als eerste aangesloten op het nieuwe glasvezelnetwerk dat momenteel door de firma Glaspoort op Terschelling wordt aangelegd. Onder toeziend oog van dominee Ernst Zoomers en kerkenraadsleden Johan Swart en Leo Bultje, monteerde Eyup Kucukcelik  van de firma C&C een kastje aan de muur in de hal van dorpshuis Ons Huis. Hiermee was de eerste aansluiting op het nieuwe netwerk een feit. 

Terschellinger Roeivereniging wint IMF-geldprijs

Op donderdag 2 februari vond de ‘Iepen Mienskips-jûn’ plaats in het Posthuis Theater in Heerenveen. Tijdens deze avond reikte gedeputeerde Klaas Fokkinga de LF2028-prijzen uit, die bestaan uit een bedrag van 2028 euro. De Terschellinger Roeivereniging was een van de vijf gelukkige partijen die de geldprijs mee naar huis mocht nemen. De vereniging wil de geldprijs inzetten om de jeugdsloepen een opknapbeurt geven. Daarnaast willen de vrijwilligers investeren in twee trailers met dekzeilen, om zo de boten weersbestendig en verplaatsbaar te maken. Dit zal bijdragen aan het behoud van de sloepen. De vereniging richt zich hierbij met name op groep 7 en 8 van de basisschool, omdat deze leeftijdsgroep belangrijk is voor de aanwas van de vereniging. 

Even voorstellen: Huisartsen Hidde Braam en Lotte Smedes

Jojanneke Kuhlmann heeft sinds enige weken versterking gekregen in haar huisartsenpraktijk op West. Hidde Braam en Lotte Smedes hebben, samen met hun kinderen Mees en Nine hun leven in Nijmegen verruild voor een bestaan op Terschelling. “In eerste instantie voor de periode van een jaar”, vertelt Lotte, “maar alle opties zijn nog open wat ons betreft.” Hidde en Lotte, respectievelijk 35 en 31 jaar oud, kennen elkaar al sinds de middelbare school. Beiden rondden ze de opleiding geneeskunde af, om na een intermezzo aansluitend de huisartsenopleiding te volgen. “Patiënten denken soms dat wij nog in artsen opleiding zijn, of stagiair”, lacht Hidde “Blijkbaar zien wij er iets jonger uit dan we daadwerkelijk zijn.” Tot dusver bevalt het hen erg goed op het eiland. “De mensen zijn hier allemaal hartstikke vriendelijk”, vindt Hidde.  

Feestelijke opening ‘nieuwe’ DA-drogist op West

Op donderdag 9 februari vond midden in de Torenstraat de opening plaats van de DA-drogisterij en parfumerie Marlies Mast. De winkel van Frans-Willem en Marlies verhuisde na een periode van zo`n vijftien jaar in de Burgemeester Reedekerstraat terug naar de Torenstraat. “In het pand hiernaast is het allemaal begonnen”, sprak Marlies tijdens de opening. “Hier ben ik opgegroeid en begonnen mijn ouders in 1972 de Broddellap, een handwerkwinkel, die we ruim 35 jaar geleden uitbreidden met drogisterijwaren.” Het pand waar tot december afgelopen jaar TerStal zat, is binnen twee maanden omgetoverd tot de winkel die het nu is. Het verschil tussen de oude en nieuwe winkel is qua opzet en indeling duidelijk te zien: de winkel is ruim en overzichtelijk. “We zijn heel blij met dit resultaat”, zegt Marlies. “We hopen dat mensen de weg naar onze nieuwe winkel weten te vinden!”

Stilenbier als vanouds 

Afgelopen vrijdagavond werd in zorgcentrum De Stilen de traditie van het jaarlijkse ‘Stilenbier’ weer opgepakt. Om 19.10 uur heette Saskia Pals iedereen van harte welkom en openden de volksdansers de avond met drie dansen. Na een uitgebreide terugblik op 2022 en vooruitblik naar 2023 was het tijd voor de warme ketel, die was gemaakt door Anne Abma en werd geproefd door Willem Cupido. Nadat deze goed werd bevonden, genoot iedereen van een glaasje en uiteraard was er roggebrood met bargskop bij. Vervolgens kwamen de liedboeken met oude liedjes tevoorschijn en werd er enthousiast gezongen en volop gedanst. De avond werd in stijl afgesloten met het gezamenlijk zingen van ‘Oan Schylge’. 

Bijzondere editie Willemen-dag: partners welkom

Vorige week maandag was het weer zover: de Willemen van Terschelling kwamen bijeen tijdens de bekende zesmaandelijkse Willemen-dag. Wij besteden niet aan iedere editie van dit samenkomen aandacht, maar als er iets onderscheidends plaatsvindt, dan wijden we er met plezier een artikel aan. Zo ook nu, want voor het eerst in de geschiedenis van de Willemen-club was - vanwege het vijftienjarig jubileum - ook de aanhang welkom. Na een busrit over het eiland verzamelden alle Willemen en Wilhelmina’s zich op de Terschellinger Bank, de vrachtboot van Rederij Waddentransport. Er werd – zonder de dames – vergaderd, maar met de partners gedronken, genoten van een captains dinner en uiteraard gedanst. 

 

AVV verliest van Kuinre

Zondag 12 februari speelde AVV thuis tegen Kuinre. Het was een mooie dag met veel publiek. AVV begon de wedstrijd slap en gaf de tegenstander te veel ruimte, wat een ruststand opleverde van 0-3. AVV had dus wat goed te maken de tweede helft. Dit probeerde het elftal door middel van een tactische aanpassing van coach Jan Jongsma, waarbij het met drie verdedigers ging spelen. Door een corner van Jesse Mier werd AVV gevaarlijker en wist het door Alex Pitonák de 1-3 op het bord te zetten. AVV kreeg mede door Johan Cupido nog kansen op de 2-3, maar deze werden niet verzilverd. Het was Kuinre die middels een goede pass en afronding de 1-4, tevens eindstand, op het scorebord zette. 

Diplomazwemmen 

Terschelling is weer een aantal gediplomeerde zwemmers rijker. Zaterdag  11 februari stond er diplomazwemmen voor de basisschooljeugd op het programma. Zwembad De Dôbe op West vulde zich in de late namiddag met enthousiaste, zij het soms enigszins gespannen, kinderen en hun ouders. Alle deelnemers slaagden en mochten het zwemdiploma mee naar huis nemen. In de krant van deze week vindt u de namen van de geslaagden. 

 

Muzikantenavond groot succes

Afgelopen zaterdagavond organiseerde de VTV in De Reis in Hoorn de jaarlijkse Muzikantenavond. Tijdens deze avond werd er door de eilander muzikanten zowel solo als met elkaar gespeeld en zongen de aanwezigen naar hartenlust mee. Hoogtepunt van de avond was het optreden van Ante Hellevoort op de Kuttepiel, een percussie-instrument dat bestaat uit een stok, balkjes, kroonkurken en een omgekeerd conservenblik als trommeltje. De avond werd rond middernacht in stijl afgesloten door Willem Roos en Corné Zorgdrager met Op ’e Riid-muziek.
Foto's: Jan van der Zee

Burgemeester blijft voorlopig aan

Vorige week dinsdag had burgemeester Caroline van de Pol in het provinciehuis in Leeuwarden een gesprek met de commissaris van de Koning, Arno Brok. Naar aanleiding hiervan liet ze weten dat Arno Brok de komende tijd gesprekken zal voeren met verschillende personen c.q. vertegenwoordigers van bestuursorganen. “Hij zal ook met mij spreken over hoe nu verder. Gedurende deze periode, waarvan de duur op dit moment onbekend is, zal ik mijn taken blijven uitvoeren voor de gemeente. Wij maken met elkaar op het gemeentehuis een bijzondere periode door. Dat heeft impact op eenieder. Laten we samen ons beste beentje voor blijven zetten in het belang van het eiland.”

Nieuwe huisarts in opleiding in Midsland

Per 1 december 2022 werkt Lidewey Nusse (33) uit Groningen als huisarts in opleiding bij Huisartsenpraktijk Midsland. “Het is mijn droom om uiteindelijk als huisarts neer te strijken op Terschelling, dus ik ben heel blij dat ik hier nu mag werken”, vertelt Lidewey. Ze rondde in 2016 de artsenopleiding af in Groningen. Daarna werkte ze vijf jaar als basisarts bij verschillende ziekenhuizen in het noorden van het land. Toen de coronapandemie uitbrak, vertrok ze voor een Covid Noodhulp-project naar Curaçao, waar ze als spoedarts werkte. “Op de spoed werk je vaak in stresssituaties en zijn de contacten met patiënten veel vluchtiger. Ik merkte dat ik vooral blij word van de gesprekken met mensen en een band opbouwen met de patiënten. Daarom besloot ik toch de specialisatie tot huisarts te gaan doen, waar ik heel blij mee ben. Ik vind het werk als huisarts elke dag mooier worden.” 

Ontwerp beweeg- en beleeftuin Stilen gereed

In het najaar van 2021 ontstond het idee om het binnenplein van de Stilen om te toveren in een beweeg- en beleeftuin. Er werd een projectgroep samengesteld die samen met de stichting Vrienden van de Stilen een plan maakte. Een en ander verliep zo voortvarend, dat er inmiddels een ontwerp ligt en ook financieel alles zo goed als rond is. “We hopen dus zo snel mogelijk te kunnen starten met de aanleg”, zegt Rianne van der Wal van Fysiotherapie Terschelling, die samen met Jeannette Dikkers en Saskia Pals van de Stilen en collega-fysiotherapeut Rixt Hettinga de projectgroep vormt. Op dinsdag 31 januari werden de bewoners van de Stilen ’s ochtends bijgepraat over de status van de plannen, ’s middags volgden de omwonenden en overige geïnteresseerden. 

Nieuwe kapitein zeesleepboot Holland

Zeesleepboot Holland, die meerdere malen per jaar in de haven van Terschelling te vinden is, heeft een nieuwe kapitein. Per 1 februari 2023 is Floris te Loo in dienst van stichting Zeesleepboot Holland, nadat zijn voorganger Luut Bolt in april 2022 afscheid nam. Floris is geen onbekende verschijning aan boord van de boot, en ook op Vlieland en Terschelling is hij inmiddels een bekend gezicht. “De afgelopen tien jaar heb ik met veel plezier verschillende functies als vrijwilliger vervuld op de Holland”, vertelt Floris. “Afgelopen jaar ben ik door het bestuur van de stichting gevraagd of ik de functie van coördinerend kapitein op me wil nemen. Hier heb ik even over na moeten denken, maar de kans om van mijn hobby mijn werk te maken, is natuurlijk fantastisch.”

Buurtbewoners planten eigen buurtvoedselbos

Bewoners van de Jan Cupidolaan en Steven Wiegmanlaan op West hebben onlangs hun eigen voedselbosje aangeplant op een stukje grond van de gemeente. De gemeente Terschelling gaf behalve toestemming ook een subsidie van 750 euro voor dit initiatief. “Het leek me hartstikke leuk als wij, met als elders in Nederland, in de buurt ook een bosje kregen waar je zelf je fruit kunt plukken”, vertelt Kim Zuidema een van de initiatiefnemers. “Samen met Klaas Mellema en Joeri Lamers hebben we een plan gemaakt en dat naar de gemeente gestuurd.” Afgelopen zaterdag hebben veertien buurtbewoners samen het bosje aangeplant. “We hebben een paar appel-, peren- en pruimenbomen geplant”, vertelt Kim, “en ook rode bessen, blauwe bessen, kruisbessen en hazelaars. Het is nu wachten op de eerste oogst, zodat we de eerste buurtappeltaart kunnen bakken!”

 

Even voorstellen: boswachter Eddie Wolfswinkel

Sinds 1 september vorig jaar is Eddie Wolfswinkel (28) werkzaam als boswachter bij Staatsbosbeheer. “De hele dag lekker buiten zijn is één van de mooie aspecten van dit werk”, vertelt hij enthousiast. “Het liefst ben ik lekker op pad, en hoe fysieker mijn taken zijn, hoe mooier ik het vind.” Eddie wist al vroeg welk beroep hij later wilde uitoefenen. “Ik was nog maar zes toen ik zei dat ik boswachter wilde worden.” Tijdens zijn studie liep Eddie stage bij Staatsbosbeheer op Terschelling. “Vanaf het begin was ik verknocht aan het eiland. Later ben ik naar Zeeland gegaan, maar toen ik vorig jaar de kans kreeg om boswachter te worden op Terschelling, heb ik niet getwijfeld. Hier wil ik zijn en blijven. Er is er geen mooiere werkplek dan de veelzijdige natuurgebieden van Terschelling.”  

SJT-jeugdbowling toernooi

Afgelopen zaterdag sloten de leden van de SJT-bowlingclub het seizoen af met een toernooi op de banen van WestCord Hotel Schylge. Aan het toernooi deden vrijwel alle leden van de club mee, in totaal zes meisjes en elf jongens. Voor de organisatoren, Pieter Schroo, Agnes de Jong en Henk Dijkstra, was het de 28e keer. Alle drie zijn er al vanaf de eerste editie bij betrokken. Voor Pieter Schroo was het de laatste keer. Hij draagt het stokje over aan de nieuwe ‘toernooidirecteur’ Brent Kievits, die al een paar jaar over Piets schouder heeft meegekeken en nu op eigen benen kan staan. De uitslag vindt u in de krant van deze week.

Terschelling pakt punten bij Nieuweschoot

Na twee nederlagen op rij kreeg Terschelling de kans om zich te revancheren tegen Nieuweschoot. De eerste grote kans van de wedstrijd was voor Terschelling toen Jan-Jaap Haan zijn kopbal op de doellijn gekeerd zag worden. Vervolgens kregen de eilanders nog twee schietkansen maar die vormden geen enkel probleem voor de doelman van de thuisploeg. Na de rust startten de eilanders voortvarend. Nadat twee doelpogingen knap werden gekeerd door de keeper van Nieuweschoot, was het Jelle Cupido die de eilanders verdiend op voorsprong bracht. Naarmate de wedstrijd vorderde, moest Terschelling steeds verder achteruit. De organisatie van de eilanders bleef echter overeind en Nieuweschoot wist nauwelijks gevaar te stichten. En dus bleef de stand tot het einde 0-1. 

AVV legt het af tegen Langweer 

Afgelopen zondag speelde AVV een uitwedstrijd tegen Langweer. AVV begon sterk aan de wedstrijd met een vrije trap van Alex Pitonák in de 7e minuut; deze trof echter de lat. Vervolgens ontstonden er wat kleine kansjes, maar ook deze misten helaas het doel. De tweede helft begon redelijk hetzelfde als de eerste, maar in de loop van de wedstrijd begon Langweer beter te spelen. In de 60e minuut was het dan ook de thuisploeg die met een goede actie langs de zijlijn op voorsprong kwam, en in de 67e werd een penalty door Langweer succesvol benut. Na de 2-1 door Merijn Stolk kreeg AVV weer hoop, maar de gelijkmaker bleef helaas uit. Ondanks het slotoffensief kon de thuisploeg in de laatste minuut zelfs nog een laatste treffer maken: eindstand 3-1. 

Crisis in eilander gemeentebestuur

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van vorige week woensdagavond werd onder andere het rapport van Geke Faber besproken. De aanleiding voor dit rapport, gemaakt in opdracht van commissaris van de Koning Arno Brok, was de vertrouwensbreuk tussen de gemeenteraad en burgemeester Caroline van de Pol. Tijdens de vergadering werden twee moties ingebracht: één van de oppositie (CDA, ST en PvdA) om de burgemeester nog een kans te geven, en één van de coalitie (VVD en PBT) om het vertrouwen in Van de Pol definitief op te zeggen en een aanbeveling te doen voor haar ontslag. Met een krappe meerderheid (5 tegen 4) werd de eerste motie verworpen en de tweede aangenomen. Het is nu aan de cvdK om de volgende stappen te nemen. 
Foto: Lennard Jan Geerts

Taxatieronde van het veefonds

Afgelopen zaterdag maakten Henk van der Bij, Jort van Deelen, Egbert Zorgdrager en Patricia Buren, de commissarissen van het ‘Onderling Veefonds Oost Terschelling’, hun jaarlijkse ronde om de bij het veefonds ingeschreven paarden en pony’s te taxeren. Zij werden daarbij vergezeld door Margreet de Bruin, directeur van het fonds. “Het fonds, dat volgend jaar honderd jaar bestaat, is een van de oudste verenigingen van het eiland en heeft een cultuurhistorische waarde”, zegt Margreet de Bruin. “Het is een onderlinge verzekering waarbij de uitkeringen worden gedekt door de binnengekomen premies. Er is geen winstoogmerk en alles binnen de vereniging gaat ‘pro deo’, dus er zijn vrijwel geen overheadkosten.” 

Mogelijk een speelbos in het Geitenpark

Vorig jaar werd bij het Burebier van Midsland het idee geopperd om bij het Geitenpark een speelbos te realiseren. Hiervoor werd een werkgroep opgericht met als leden Ellen Melchers, Roelof Kooijman, Deborah Terpstra en Rob Mier. Samen met Staatsbosbeheer is de werkgroep gaan kijken of dit idee daadwerkelijk te realiseren valt. Afgelopen zaterdag waren er rond de twintig geïnteresseerden aanwezig bij het Geitenpark die graag mee wilden denken met dit initiatief. “Het idee is om kinderen meer aanleiding te geven om te spelen”, legt Remi Hougee van Staatsbosbeheer uit. “We gaan zeker geen speeltuin aanleggen, maar willen met een paar kleine ingrepen de kinderen extra stimuleren om te gaan spelen. We willen het Geitenpark toegankelijker en aantrekkelijker maken.”

Evenementen op de kaart

Op diverse plekken op het eiland is inmiddels de nieuwe evenementenposter van 2023 te zien. Nieuw dit jaar is dat een aantal lokale evenementen extra uitgelicht zijn als achtergrond van de evenementenkalender. “We hebben gekeken hoe we een extra podium konden bieden aan onze lokale evenementen”, vertelt VVV-directeur Michel Aaldering. “Hierbij ontstond al snel het idee om de achtergrond van de posters verschillend te maken. Er zijn nu acht varianten die verspreid over het eiland komen te hangen. Wij zijn trots op het resultaat en gaan kijken of we volgend jaar nog meer lokale evenementen kunnen uitlichten.” 

Even voorstellen: Lucia Steen van VNN

Met ingang van 1 januari is Lucia Steen twee dagen per week op Terschelling werkzaam als outreachend hulpverlener van de Verslavingszorg Noord Nederland (VNN). Haar aanwezigheid is onderdeel van het programma Helder Terschelling, dat erop is gericht om het gebruik van alcohol en andere verslavende middelen terug te dringen. Lucia benadrukt dat haar manier van werken zo laagdrempelig mogelijk is. “Ik houd niet van ingewikkeld doen. Je mag mij altijd bellen, mailen of appen als je een vraag hebt op het gebied van alcohol- of middelengebruik. Het gaat daarbij niet alleen om alcohol of drugs, maar ook om zaken als gamen, schermgebruik of gokken.”

Schade aan fietspaden West en Oosterend

Een aantal fietspaden in het bos van West en bij Oosterend verkeren op dit moment in slechte staat. De oorzaak hiervan is een combinatie van geplande werkzaamheden en erg regenachtig weer. “Zodra het werk bij West en bij Oosterend klaar is, worden de fietspaden hersteld”, zegt Jan van der Bij van Staatsbosbeheer. “Dit kan alleen wanneer het droog is omdat anders de schelpenlaag niet kan uitharden. Tot die tijd is er ongemak voor fietsers. Dit vinden we zelf uiteraard ook heel vervelend, want het herstel van de paden zorgt voor een flinke extra kostenpost.” 

Terschelling verliest van Nieuw Roden

Terschelling trad afgelopen zondag in een thuiswedstrijd aan tegen Nieuw Roden, een ploeg waar SCT nog niet eerder tegen gespeeld had. De thuisploeg begon voortvarend, toch kwamen de gasten halverwege de eerste helft op voorsprong. 

Terschelling pakte het goede spel gelijk weer op. Binnen tien minuten beloonde het zichzelf door de gelijkmaker te scoren. Terschelling was na de rust niet bij machte om het vertoonde goede spel van de eerste helft op de mat te leggen. Een kwartier voor tijd kwamen de bezoekers op voorsprong. In de laatste minuut van de wedstrijd kreeg Terschelling een strafschop toegewezen, maar deze werd knap gepareerd door de keeper van Nieuw Roden, zodat de eindstand 1-2 bleef. 

Strandzeilers testen materiaal tijdens wedstrijd

In het weekend van 21 en 22 januari organiseerde Strandzeilvereniging Terschelling een wedstrijd voor leden op het Noordzeestrand tussen paal 4 en paal 19. Op zaterdag was er te weinig wind en kon er helaas niet worden gezeild, maar op zondag konden de strandzeilers vanaf 12.30 uur hun hart ophalen. “De achterliggende gedachte was om tijdens dit weekend de vijftien zeilen te testen die de vereniging onlangs heeft ontvangen van een grote sponsor van de vereniging, de West Coast Supply Group”, vertelt voorzitter Floor Lagerweij. “We kunnen terugkijken op een geslaagde en gezellige dag, waarbij het materiaal de test prima heeft doorstaan.”

AVV speelt gelijk tegen Lemmer

Afgelopen zondag speelde AVV een thuiswedstrijd tegen vv Lemmer. De eerste twintig minuten van de wedstrijd verliepen voor AVV relatief sterk. De taken waarop de afgelopen trainingen was getraind werden efficiënt uitgevoerd. In de 30e minuut werd de bal goed onderschept, waardoor de bal in de richting van het vijandelijke doel kon worden gespeeld. De keeper kwam er niet goed uit waardoor Gerlof Dijkstra alle ruimte had om de bal in het net te leggen: 1-0. Dit was ook de ruststand. Na de rust kwam Lemmer beter in het spel en kreeg men bovendien een strafschop: 1-1. Hierna werd er niet meer gescoord en werd dit ook de - terechte - einduitslag. 

Inloopavond Havengebied drukbezocht

Op woensdagavond 18 januari werd er in de hal van het gemeentehuis een inloopbijeenkomst georganiseerd over de plannen het havengebied tussen het Zeeliedenmonument en de jachthaven. Dat daar zeker behoefte aan was, bleek uit de opkomst van zo’n honderd belangstellenden. “Veel vragen gingen over hoe de nieuwe Willem Barentzskade er nou precies uit komt te zien”, vertelt Douwe van der Werf, binnen het projectteam verantwoordelijk voor de uitvoering en de techniek. “Daarop is het antwoord dat er geen parallelle wegen meer komen maar één weg waar je maximaal 30 kilometer per uur mag rijden.” Verder werd er, merkte hij, positief gereageerd over het feit dat er weer, net zoals vroeger, een talud komt langs de kade. “En veel mensen waren blij verrast dat er ook ruimte komt voor groen, juist omdat dat er nu niet is.”

Lisa Lenz nieuwe eigenaar van De Ouwe smidte

Vanaf 1 januari dit jaar heeft koffiebranderij en theepakkerij De Ouwe smidte in Midsland een nieuwe eigenaar. Lisa Lenz (26) neemt de winkel met schenkerij over van Dirk de Bruijne, die de onderneming negen jaar geleden startte. Lisa is zeker geen onbekende voor de gasten, want ze heeft de afgelopen acht jaar met veel plezier met Dirk samengewerkt. “Ik ben blij met de kans die ik kreeg van Dirk om toe te groeien naar een overname”, zegt Lisa. “Het voelt erg vertrouwd natuurlijk omdat ik hier al even rondloop. Ook het personeel heb ik overgenomen en dat is erg fijn. Ik zet de winkel en het concept voort zoals Dirk het heeft opgezet. Natuurlijk zal ik het door de jaren heen wel iets naar mijn eigen smaak maken, maar de basis is goed en staat als een huis.” 

Breien in de bibliotheek

Jarenlang organiseerde Pien Brandenburg brei-bijeenkomsten in haar winkel Tante Lies in Landerum. De bijeenkomsten stonden bekend om hun gezelligheid. Bovendien konden ‘nieuwe’ eilanders er op een makkelijke manier contacten opdoen en integreren in de gemeenschap. Helaas lukte het Pien vanwege haar gezondheid niet meer om de bijeenkomsten te organiseren. In samenwerking met Pien is sinds woensdag 18 januari een ‘Brei-Feem’ opgezet in de bibliotheek. Deze Brei-Feem is iedere woensdagochtend van 10 tot 12 uur. Iedereen is van harte welkom en er zijn geen kosten aan verbonden.

Marjolein van Roosmalen wint derde prijs fotowedstrijd

Marjolein van Roosmalen van West is aangesloten bij WadFotografie.nl. Dit platform van zowel professionele als hobbyfotografen organiseerde onlangs de verkiezing van de Wadfotograaf van het jaar. Na een spannende eindstrijd won Marjolein met haar foto van de Brandaris en de volle maan de derde prijs. Naast een eervolle vermelding op de Facebookpagina van Wadfotografie.nl volgt er ook nog een ‘echte’ prijsuitreiking. “Op 4 februari is de prijsuitreiking in Franeker”, vertelt Marjolein. “Daar krijgen de winnaars een blijvende herinnering begreep ik, dus ik ben benieuwd. De winnaar krijgt een gouden camera, dus misschien krijg ik een bronzen. We gaan het zien!”

Winterseizoen Golfclub Terschelling afgesloten

De wintergolfperiode van Golfclub Terschelling zit er weer op. Vanaf begin oktober waren er elke dag enthousiaste leden te vinden op Camping de Kooi op Hee, die voor de periode was omgedoopt tot de Kooische Golfbaan. Ruim twee weken geleden werd gestart met de afbouw van de golfbaan en op zondag 8 januari jl. werd het winterseizoen afgesloten met een wedstrijd waar vijftien leden aan deelnamen. Cees de Breed, voorzitter van de Golfclub, kwam daarbij als winnaar uit de bus. “Onze leden zullen nu voor wedstrijden weer uit moeten wijken naar het strand bij Midsland aan Zee”, aldus Cees. “Een andere mogelijkheid is het golf-oefenveld nabij het zwembad, een ideale plek om de afslag en het korte spel goed onder de knie te krijgen.”

AVV wint van Blauw Rood’20

De tweede seizoenshelft begon afgelopen zondag voor AVV met een inhaalwedstrijd tegen Blauw Rood’20 uit Bolsward. De eerste tien minuten ging het gelijk op en kregen beide teams verschillende kleine kansen. In de 11e minuut wist Sander Smit met een goede voorzet Bart Cupido te bereiken die vervolgens de 1-0 binnentikte bij de eerste paal. AVV ging voortvarend door, dus kon er met een 3-0 stand worden gerust. In de 65e minuut werd het 4-0 na een goede kopbal van Luca Ypma uit een corner. Kort daarop werd het 4-1 na een corner aan de andere kant. In de 80e minuut counterde AVV en wist Sander de Haan de 5-1 binnen te tikken. Dit leek de eindstand te worden maar na een ‘zondagsschot’ van een middenvelder van Blauw Rood werd de eindstand uiteindelijk op 5-2 bepaald. 

Willem Mier Aanmoedigingsprijs kent twee winnaars

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Terschellinger Ondernemers Vereniging (TOV) op donderdag 12 januari in De Reis in Hoorn werd de Willem Mier Aanmoedigingsprijs 2022-2023 uitgereikt. Deze prijs, genoemd naar voormalig TOV-voorzitter Willem Mier, is bedoeld voor vernieuwende eilander ondernemers of maatschappelijke initiatieven. Voorafgaand aan de ALV konden alle TOV-leden hun stem uitbrengen op vier genomineerden. Omdat er zowel voor de Jut Fabriek als voor jongerenplatform JaMaar! exact even veel stemmen werden uitgebracht, werd de prijs van 1000 euro tussen deze twee winnaars verdeeld. Bijzonder was dat ook de nummers drie en vier, De wilde keuken van Marjanna van der Meulen en Omroep Lennard, hetzelfde aantal stemmen kregen. 

Rapport over vertrouwensbreuk gereed

Afgelopen vrijdag is het rapport dat oud-staatssecretaris Geke Faber in opdracht van de commissaris van de Koning Arno Brok heeft gemaakt openbaar gemaakt. Directe aanleiding voor het rapport was de vertrouwensbreuk tussen burgemeester Caroline van de Pol en de bijna voltallige gemeenteraad die op 28 september jl. tijdens een interpellatiedebat werd uitgesproken. De belangrijkste conclusie van het rapport luidt ‘praat met elkaar’. Ook stelt Faber dat er voor veel zaken in de bestaande bestuurscultuur van Terschelling een professionaliseringsslag kan worden gemaakt en adviseert ze de burgemeester om een coach in de arm te nemen. 

 

Paardenreddingboot op Unesco-lijst

De lancering van de roeireddingboot Secretaris Schumacher op Terschelling is opgenomen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland. Het initiatief voor de aanvraag is afkomstig van Stichting Museumreddingboot Terschelling. Met de opname in het Netwerk wordt erkend dat deze cultuuruiting een vorm van immaterieel erfgoed is. Terschelling is de enige plaats ter wereld waar wordt gedemonstreerd hoe een roeireddingboot met behulp van tien tot twaalf paarden over de duinen en het vaak mulle strand naar zee wordt getrokken en vervolgens in zee wordt gelanceerd. 

Alcoholvrije toost op 2023 van de burgemeester 

Op dinsdag 3 januari vond in de publiekshal van het gemeentehuis op uitnodiging van de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders de nieuwjaarsreceptie plaats. Burgemeester Caroline van de Pol blikte daarbij terug op 2022 en proostte samen met de aanwezigen op het nieuwe jaar. In haar speech memoreerde ze de drie ernstige ongevallen op de Waddenzee, de komst van de Oekraïense vluchtelingen, de gemeentelijke verkiezingen, het project ‘Helder Terschelling’ en blikte ze vooruit naar de toekomst. “Wat voor eiland zullen we over tien jaar zijn?”


Nieuw makelaarskantoor op Terschelling

Sinds vorig jaar maart is Wouter Burrie als zelfstandig gecertificeerd VBO-makelaar gevestigd op West-Terschelling. Onlangs nam hij zijn nieuwe kantoor in de Ceresstraat, hoek Ecuadorstraat, in gebruik. Wouter runt de makelaardij alleen, legt hij uit. “Mijn partner Ruurdje Helfrich assisteert mij op het gebied van sociale media en fotografie, daarbij ondersteund door fotograaf Leonie Blaak. Samen brengen zij de te verkopen objecten in beeld. Men kan bij mij zowel voor verkoop als aankoop terecht op het gebied van woonhuizen, recreatiewoningen en bedrijfs- en winkelpanden. 

Oerol 2023: terug naar de kern

Het straattheater komt terug, er komen minder producties en er komt één groot festivalterrein op het parkeerterrein bij paal 8. Dat was afgelopen maandagmiddag de boodschap tijdens de nieuwjaarborrel in het Oerol Kantoor in Midsland. “Voor het eerst sinds de coronaperiode hebben we een normale voorbereiding”, vertelde algemeen directeur Siart Smit. “Dat betekent dat er tijd was om mensen te spreken, om na te denken, en om echt andere keuzes te maken. Vandaag willen we al die plannen alvast met jullie delen. Over twee weken gaan we deze landelijk bekendmaken, dan starten we ook met de verkoop van festivalbandjes.”

Jubilarissen bij de KNRM gehuldigd

Afgelopen zaterdagmiddag hield de Terschellinger KNRM voor het eerst sinds drie jaar weer haar gebruikelijke nieuwjaarsreceptie in het boothuis van Reddingstation Paal 8 bij West aan Zee. Hierbij  reikte burgemeester Caroline van de Pol in haar functie van voorzitter van de plaatselijke KNRM-commissie medailles uit aan een aantal jubilerende vrijwilligers. In haar openingsspeech memoreerde ze dat 2022 een zwaar jaar was geweest. “De ongelukken aan boord van de charterschepen de Wilhelmina en de Risico waren heftig, evenals de aanvaring tussen de sneldienst en de watertaxi. Wanneer ik hoor dat u als KNRM-ers betere slachtofferhulp hebt geboden dan de daartoe aanwezige instanties, dan ben ik trots. Ook wanneer een zoekactie officieel wordt gestaakt en ik hoor de reactie ‘Natuurlijk zoeken we door’, vervult dat mij met trots.” 

Administratiekantoor De Hek wisselt van eigenaar

Sinds 1 januari dit jaar is Sjoukje Maathuis de nieuwe eigenaar van Administratiekantoor De Hek aan de Burgemeester van Heusdenweg 8 te West-Terschelling. Ze neemt het stokje over van Anneke de Hek die het kantoor in 2002 opzette. Voor bestaande klanten is ze een vertrouwd gezicht, want Sjoukje werkt al bij Anneke op kantoor vanaf 2009. “Met de overname hebben Anneke en ik geruild van bureau en verder blijft eigenlijk alles hetzelfde”, vertelt Sjoukje nuchter. “Ik ben dankbaar dat ik de kans heb gekregen het kantoor over te nemen. De naam van het kantoor blijft hetzelfde, alleen de voorletters van Anneke vervallen. Deze naam is bekend en ik vind het mooi voor Anneke dat haar naam blijft.”

LRCT-nieuwjaarsbijeenkomst bij paal 23

Het liep afgelopen zondag geen storm bij de ‘nieuwjaarsreceptie’ van de Land Rover Club Terschelling. Wel stopten er regelmatig strandrijders bij de tent die op het Noordzeestrand bij paal 23 was neergezet voor de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst, om de aanwezige bestuursleden en andere leden het beste te wensen voor het nieuwe jaar. Volgens voorzitter Jaap Haan wordt 2023 een bijzonder jaar. “In augustus bestaat de club 25 jaar”, vertelt hij. “We kunnen dit jubileum natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan en achter de schermen wordt druk overlegd hoe we het feestje vorm gaan geven. Zodra dat vorm heeft gekregen, laten we dat weten en melden we ons.”

Bijzondere strandvondst

Sander Boom uit Hoorn trof afgelopen vrijdag op het strand ter hoogte van de strandovergang van Oosterend een aangespoelde, nog levende vis aan. Hij heeft de vis teruggegooid in zee in de hoop dat deze het overleeft. “Ik heb zo’n vis nog nooit gezien, maar vermoedelijk was het een braam”, aldus Sander. “Ik heb wat informatie opgezocht via internet en daaruit blijkt dat het lang geleden is dat een dergelijke vis hier in de buurt is gezien.”

VVV blikt terug op succesvol jaar

In een terugblik op 2022 laat de VVV Terschelling weten dat het voor het toerisme een zeer succesvol jaar was. De VVV ziet de toekomst van het eilander toerisme dan ook met vertrouwen tegemoet. “We zetten er samen als eiland de schouders onder en maken ook 2023 weer tot een succes”, aldus directeur Michel Aaldering. Uit de cijfers blijkt dat de toeristische overzettingen via Rederij Doeksen in 2022 het hoogst ooit waren. Ook de gemiddelde verblijfsduur per persoon steeg van 4,4 dagen in 2019 naar 4,7 in 2022. Uit de eigen VVV-boekingen zijn volgens Aaldering een aantal interessante gegevens af te leiden. “We zien dat men eerder boekt. Momenteel lopen we ver voor op de normale boekingsjaren. Ook zien we een duidelijke groei van het aantal boekingen uit Duitsland.”

Rondjes om de Brandaris voor Stichting Aap

Tijdens de kerstvakantie heeft Madelief de Groot uit Midsland gedurende vier dagen op haar eenwieler rondjes rond de vuurtoren gefietst. Daarbij liet zij zich sponsoren door voorbijgangers. Het geld dat zij ophaalde was bestemd voor Stichting Aap, die naast apen ook veel dieren uit Oekraïense dierentuinen opvangt. Ook worden er door de stichting exotische dieren opgevangen die bij particulieren of bij controles op luchthavens worden onderschept. Na heel wat rondjes te hebben gedraaid rondom de Brandaris kon Madelief vorige week dinsdag in Almere een geldbedrag van € 776,55 op een zelf getekende check overhandigen aan David van Gennep, directeur van Stichting Aap.

Warmterecord tijdens Nieuwjaarsduik

Overal in het land werd op Nieuwjaarsdag het warmterecord gebroken, en dus ook op Terschelling. Voorafgaand aan de Nieuwjaarsduik was de buitentemperatuur opgelopen naar 10,4 graden, zo stelden Dirk Hoekstra en Peter Terpstra van KNRM-station paal 8 vast. De temperatuur van het zeewater bleek 8,3 graden te zijn. 

Om 13.00 uur namen ongeveer vierhonderd mensen een frisse duik in het Noordzeewater. De opbrengst van de Nieuwjaarsduik gaat traditioneel naar het goede doel, en dat leverde een bedrag van 1.500 euro op voor de Vogelopvang Terschelling. 

Verlichte trekkers in optocht over het eiland

Vorige week donderdagavond trok een vrolijke optocht van 25 versierde en verlichte trekkers over het eiland. Het idee hiervoor is aan de vaste wal ontstaan tijdens de coronaperiode, en is op het eiland geïntroduceerd door boerin Hilda Lok en haar broer Luc. “Het leek ons leuk om na een roerig jaar in de agrarische sector een lichtje te laten schijnen en de trekkers ook eens voor een positief gebaar de weg op te laten gaan”, vertelt Hilda. “Op ons voorstel werd uit alle hoeken positief gereageerd, met als resultaat dat we vanaf het Duinmeertje in Hee zijn gestart voor een tocht over het eiland in een stoet van 25 versierde voertuigen. Het was prachtig!”
Foto: Jacoba de Graaf

Heel Terschelling bakt voor de Stilen

Op donderdag 29 en vrijdag 30 december kon er op twee locaties op het eiland genoten worden van allerhande overheerlijke zelfgebakken taarten tijdens de actie ‘Heel Terschelling Bakt’. Zowel in het Raadscafé op West als bij de Heeren van Der Schelling in Oosterend kon onbeperkt taart worden gegeten voor het goede doel: de Beleef- en beweegtuin van de Stilen. De totale opbrengst van deze smakelijke actie bedroeg maar liefst € 1.970,-. Een bedrag waar Saskia Pals van de Stilen uiteraard heel blij mee is. “Het is ongelooflijk dat je met taarten bakken en taarten eten zoveel geld ophaalt”, zegt ze. 

Carbid schieten nog steeds populair

Terwijl bijna onophoudelijk regende, werd afgelopen zaterdag bewezen dat het carbid schieten op Terschelling nog steeds populair is. Op drie locaties werd er lustig op los geknald. Het meeste bekijks trokken de carbidschieters in Lies op de camping van Staatsbosbeheer. Vanuit een professioneel opgebouwde stelling en een draaiend ‘kanon’ werden er onder het toeziend oog van het op veilige afstand toekijkende publiek vele ballen afgeschoten. 

BunkerBingo trekt veel kijkers

Vorige week vrijdagavond zat menigeen achter de televisie, computer, tablet of smartphone voor de trekking van de winnende balletjes tijdens de BunkerBingo. Dit populaire ‘online prijzenfestijn’ werd gepresenteerd door Bernard Bemboom en Lennard Jan Geerts. Tijdens zes rondes kon er zes keer een hoofdprijs worden verdiend. Over de hele avond verdeeld werden er bovendien 125 bonusprijzen uitgedeeld. Per ronde werd iedere hoofdprijs live in de uitzending per taxi thuisbezorgd door het komische duo Jan&Jan (Leenstra en Den Baas, red.). “Het was een groot succes”, vertelt Lennard. “Alle vijfhonderd kaarten waren in no-time verkocht.”

Verregende Midwintermarkt

Ondanks de aanhoudende regen was het vorige week woensdagmiddag toch nog aardig druk in Midsland tijdens de Midwintermarkt. In de Oosterburen werd het straatbeeld bepaald door diverse marktkramen en uitstallingen waar het publiek zich te goed kon doen aan verschillende eet- en drinkwaren of zichzelf kon voorzien van nieuwe handschoenen, mutsen, sokken of waterdicht schoeisel. 

Nieuwe Kerstmarkt Oosterend samen met Lichtjestocht

Op donderdagmiddag 29 december werd in Oosterend op het terrein van Puur Terschelling de eerste editie van de Lichtjeskerstmarkt gehouden. “Het is met twaalf standhouders de kleinste kerstmarkt van Terschelling”, vertelt Jochem Bierema namens de organiserende Stichting Natuurlijk Oosterend. “Het leuke is dat we de nieuwe kerstmarkt combineren met de bekende Lichtjestocht.” Deze Lichtjestocht werd na afloop van de markt, om 17.00 uur, gehouden. Ruim 180 deelnemers, zowel volwassen als kinderen, maakten in het donker een wandeling door de duinen van Oosterend, waarbij op drie verschillende locaties geluisterd kon worden naar verhalenvertellers. 

 

Terschellingers fietsen 200 kilometer in Drenthe

Op woensdag 28 december stonden vier Terschellinger mountainbikers aan de start van de ‘Drenthe 200’, een extreme mountainbiketocht van 200 kilometer lang. Jauk Hek, Remko Pals en de broers Johan en Chris van Dijk waren daags daarvoor afgereisd naar Roden. “Het parcours bestond voornamelijk uit onverharde paden en was zeer modderig”, vertelt Chris van Dijk. “De regen en harde wind maakten het er niet makkelijker op. We startten in het donker en eindigden in het donker. Jauk en Johan fietsten de tocht voor de derde keer. Dit was volgens hen zeker de zwaarste editie. Voor mij was het mijn tweede keer en Remko fietste de tocht voor het eerst.”

Gezellig druk bij Kerstwandeltocht nieuwe stijl 

Na twee jaar afwezigheid kon er op Tweede Kerstdag weer als vanouds gewandeld worden door de bossen en duinen van West-Terschelling tijdens de traditionele Kerstwandeltocht. De organisatie was dit jaar voor het eerst in handen van Evenementenbureau MooiWeer en dat betekende logischerwijs een aantal veranderingen. Zo waren de start en finish bij de nieuwe locatie van MooiWeer aan de Sportlaan, kregen alle deelnemers een vrolijke kerstmuts en kon er onderweg een kerstpuzzel worden opgelost. Bas van Es van MooiWeer was na afloop zeer te spreken over de opkomst. “We hadden zo’n 450 vooraanmeldingen en vandaag kwamen er nog ruim honderd deelnemers bij. Het is mooi dat zo’n evenement weer mogelijk is en we vinden het superleuk om dit evenement voor de mensen te organiseren.” 

 

Lichtjes bij oorlogsgraven

Afgelopen zaterdag plaatsten vrijwilligers van Stichting Bunkerbehoud Terschelling lichtjes bij de 86 oorlogsgraven die zich bevinden op de oude begraafplaatsen bij de Brandaris, op de begraafplaatsen in Midsland en Hoorn en op de geallieerde begraafplaats op West. Ook werden er lichtjes geplaatst bij de vijftien drenkelingengraven en bij het monument aan de Longway op West Terschelling.

Jaap Spits, Jan Haringa en André Zeijlemaker zijn de drijvende krachten achter de actie, die in 2015 door Dick Jansen in Burgum werd bedacht. 

Prestatieafspraken woningmarkt ondertekend

Nieuwe, betaalbare en duurzame huurwoningen moeten druk op woningmarkt Terschelling verlagen, aldus een gezamenlijk statement van de gemeente Terschelling, het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland en huurdersvereniging De Bewonersraad. Om deze woorden kracht bij te zetten werden vorige week woensdag de ‘Prestatieafspraken 2023’ ondertekend door de drie partijen. Hierin worden de afspraken vastgelegd over de ontwikkeling  van de sociale huurwoningvoorraad op Terschelling en wat daar in het komende jaar voor nodig is. 

Onderwijsinspectie positief over het Openbaar Onderwijs Terschelling

Minstens één keer in de vier jaar onderzoekt de onderwijsinspectie ieder schoolbestuur in Nederland. In november en december jl. heeft de inspectie het Openbaar Onderwijs Terschelling bezocht. Daarbij zijn drie voldoendes gegeven voor de onderdelen Bestuur, Kwaliteit en Ambitie. Jannie Docter, directeur/bestuurder van het Openbaar Onderwijs op Terschelling reageerde verheugd op de uitkomst van het onderzoek. “Wel is de huisvesting van de scholen een aandachtspunt”, zegt ze. “De inspectie vindt dat er verbetering in de kwaliteit van de huisvesting nodig is. Hiervoor is in samenspraak met de gemeente en de andere onderwijsinstellingen een gezamenlijk plan nodig.”

Schooljeugd maakt kerststukjes

Elk jaar worden er bij de oudere inwoners van Hoorn en Klein Lies zelfgemaakte kerststukjes bezorgd. Dit initiatief is afkomstig uit de gemeenschap en is ooit bedacht door Thea Mast. Marianne Schot-Bos, die daar nauw bij betrokken is, vertelt over de betrokkenheid van de leerlingen van de Plusklas Praktijk van basisschool ’t Jok bij de klus. “Deze klas komt een keer in de week bij elkaar en bestaat uit leerlingen van tien tot veertien jaar met een praktijkgerichte leerstijl”, vertelt Marianne. “De opdracht voor dit jaar was om 65 kerststukjes te maken, een hele klus. Ook leerlingen uit andere groepen van CBS en OBS ’t Jok hebben geholpen. Het was een geslaagde actie, die zeker voor herhaling vatbaar is.”

Snelle uitspraak over tuincentrum

Op maandag 18 december deed de rechter in Leeuwarden sneller dan verwacht uitspraak in de zaak tussen de gemeente Terschelling en bloemen- en plantenhandelaar Johnny Ronda. Het ging hierbij om de vraag of de vergunning, die aan Ronda was verleend om in de zomer van 2021 een bloemen- en plantencentrum te beginnen in een loods op het bedrijverterrein van West, terecht was ingetrokken na een bezwaar van de TOV. Volgens Ronda en zijn advocaat was de commissie niet onpartijdig, omdat een van de commissieleden een medewerker was van de voorzitter van de TOV. Dat de rechter het hiermee eens was, bleek al snel. Binnen vijftien minuten oordeelde de rechter dat er inderdaad sprake was van belangenverstrengeling en dat de bezwaarprocedure overnieuw moest. 

Eerste twee grijze zeehonden gestrand op Terschelling

Dat het geboorteseizoen voor de grijze zeehond inmiddels is begonnen, bleek vorige week woensdag, toen er twee meldingen binnenkwamen van gestrande zeehonden op Terschelling. “De eerste pup lag bij de Stayokay en de tweede op de dijk bij Kinnum”, vertelt Ies Akkerdaas van de Zeehondenopvang Terschelling. De zeehondenpup bij de Stayokay was vooral heel erg moe, die bij Kinnum was er minder goed aan toe. Beide zeehondenpups zijn overgebracht naar Pieterburen, waar ze de namen Phoca en Solea kregen. “Ik heb net even contact gehad met Pieterburen en met Phoca gaat het prima, die is vooral heel erg moe”, aldus Ies. “Solea blijkt een hoornvlieszweer te hebben en heeft dus medische zorg nodig.”