Ouderwets gezellige Beestemerk in Midsland

De 45e tentoonstelling de Beestemerk in Midsland op donderdag 14 september trof, in tegenstelling tot vorig jaar, bijzonder goede omstandigheden. Er was een mooie opkomst van vee: er konden zeventien koeien, maar liefst 122 schapen en lammeren, negen geiten en acht paarden geteld worden. Ook de deelnemers aan de braderie waren dik tevreden, al hoopt de commissie dat er volgend jaar nog wat meer belangstelling is voor de kramen. Tevens was het zoals elk jaar weer gezellig in het Diaconiehuis, waar de dames van de vrouwenvereniging koffie met potjekoek verkochten. De Vrouwen van Nu boekten een flinke omzet met de lotenverkoop ten behoeve van de kas van de Beestemerk. De trekking van de loten ging rond 15.00 uur vooraf aan het uitreiken van de verschillende bokalen.  


Defensie boort extra waterputten

De afgelopen twee weken was een detachement van het 101 Geniebataljon uit Wezep aanwezig op het eiland. Deze specialistische eenheid van de Koninklijke Landmacht, die onder leiding stond van landmacht-adjudant Perry de Leeuw den Bouter, heeft twee nieuwe waterputten geboord in het duingebied naast de schuur van Staatbosbeheer in Lies en ten noorden van het fietspad tussen de Badweg van Hoorn en de Badweg van Oosterend. Na de aanleg van twee extra putten in september 2022 zijn dit de derde en vierde extra waterput op het eiland. Dankzij deze vier putten heeft de brandweer in geval van een natuurbrand de beschikking over voldoende water om de brand te blussen.


Visclub Los fan et Wiif na bijna 40 jaar opgeheven

Enkele weken geleden werd tijdens het visbakken van visclub ‘Los Fan et Wiif’ besloten om een ‘opheffingsvergadering’ te plannen in het duikteamclubhuis op West. De reden hiervan: het inmiddels kleine aantal overgebleven leden, namelijk 25, van wie op een enkeling na niemand meer vist. De leeftijd van de meeste leden ligt inmiddels in de 60, 70 en 80 jaar, en opvolging door nieuwe jonge leden die de club zouden gaan dragen, is iets waar geen van de leden in geloofde. De opheffingsvergadering vond dan ook vorige week zaterdag daadwerkelijk plaats. Onder het genot van veel gegrilde kippenpoten en een drankje werden herinneringen van de afgelopen (bijna) 40 jaar opgehaald en werden een aantal actieve leden in het zonnetje gezet. Ook werd besloten om het batige saldo van de vereniging te schenken aan ’t Behouden Huys. Foto: Teun de Jong

Eerste gezondheidsmarkt bij de Stilen goed bezocht

Op woensdag 13 september werd op het plein van woonzorgcentrum De Stilen voor het eerst een Gezondheidsmarkt georganiseerd, bedoeld voor iedereen die op wat voor manier dan ook te maken heeft met zelfstandigwonende ouderen. Het was een initiatief van Ingrid Schaap en Brenda Collens, die beiden werkzaam zijn voor Thuiszorg Het Friese Land. “De overheid wil dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen”, vertelt Ingrid. “Dit is ook wat veel ouderen zelf willen, zolang gezondheid en de omstandigheden dat toelaten natuurlijk. Voor deze eerste Gezondheidsmarkt hebben we de partijen uitgenodigd die op verschillende gebieden iets kunnen betekenen voor thuiswonende ouderen en betrokkenen.”


Nieuw boek van Koen Kampioen speelt zich af op Terschelling

Veel kinderen en ouders kennen de boeken van Koen Kampioen, die gaan over een voetballende basisschooljongen die allerlei avonturen beleeft. De reeks, die dit jaar twintig jaar bestaat, is sinds afgelopen week een boek rijker. Het nieuwe boek van schrijver Fred Diks, dat de ondertitel ‘Het eiland op zijn kop’ draagt, speelt zich af op Terschelling. Reden genoeg om het boek op 13 september officieel op het eiland te lanceren, in het bijzijn van bijna honderd eilander basisschoolkinderen, schrijver Fred Diks en burgemeester Caroline van de Pol. Het lanceermoment werd op het buitenpodium ‘de Rondte’ bij de Folkshegeskoalle in Hoorn georganiseerd door Remco Alberink en Aukje Schol van de Boekenboer, die betrokken waren bij de totstandkoming van het boek en uiteraard verkooppunt zijn.


Muziekvereniging Schylge viert jubileum met muziekfestival

Vorig jaar bestond muziekvereniging Schylge zestig jaar, wat destijds al gevierd werd met verschillende eilander verenigingen. De vereniging had echter een groter feest voor ogen: een muziekfestival waar zowel Terschellinger verenigingen als ook orkesten van de wal hun muziek konden laten klinken. Op zaterdag 16 september was het zover: ET10 vormde de gehele dag een concertzaal voor tien muziekgezelschappen. Voor het muziekfestival de internationaal bekende componist Jacob de Haan uitgenodigd. Brenda Smit keek namens de festivalcommissie met een positief gevoel terug op het muziekfestival. “De zaal, waar iedereen de hele dag vrij in en uit mocht lopen, was van begin tot eind goed gevuld. Tijdens het afsluitende optreden van Koperguod om 17.00 uur was de zaal echt afgeladen vol, sommige mensen stonden zelfs buiten te luisteren.”

Foto’s: Jacoba de Graaf


Bijzondere editie Groene Stranddienst

Al heel wat jaren wordt er in september op het Groene Strand van West Terschelling een kerkdienst gehouden, die georganiseerd wordt door de Raad van Kerken op Terschelling. Dit jaar waren er naast harmonie Jubal en muziekvereniging Schylge nog een zestal andere muziekkorpsen van de wal betrokken bij de muzikale begeleiding. Dit betekende dat er afgelopen zondag maar liefst een kleine tweehonderd muzikanten meewerkten aan deze dienst. Op een gegeven moment kregen ze zelfs ook nog hulp uit onvermoede hoek toen de scheepshoorn de komst van de veerboot aankondigde. Gezien de vele positieve reacties na afloop is er alle aanleiding om de traditie van de Groene Stranddienst in stand te houden.

Maamke Hek weer onverslaanbaar tijdens draverij

Op woensdag 13 september vond, traditioneel op de dag voorafgaand aan de Beestemerk, de marktdraverij plaats in Midsland. Diverse paarden en hun ruiters meldden zich rond 14.00 uur bij de Heereweg om daar de strijd om de Jaap Borsch-trofee aan te gaan. In totaal waren er 37 deelnemers. Iedere ronde reden er twee deelnemers tegen elkaar. Wanneer ze beiden een rit wonnen, bracht de kamprit uitkomst. De organisatie, paardenhoudersvereniging Et Hossefolk, kijkt terug op een mooie wedstrijd, die – niet voor de eerste keer – werd gewonnen door Maamke Hek. 
Foto: Wiemet Wortel

Naam op T-shirt bij Jeugdloop

Een van de leukste onderdelen van de Berenloop is de Jeugdloop, een loopwedstrijd voor de jeugd van 6 tot en met 12 jaar op zaterdagmiddag. Dit jaar wordt de Jeugdloop op zaterdag 4 november gehouden. Bij de Jeugdloop krijgen de deelnemers vooraf een T-shirt en na afloop een medaille. “Dit jaar worden voor het eerst de namen van de kinderen zowel op het T-shirt als op het startnummer afgedrukt”, vertelt Tineke van Leunen van de organisatie. “Dat wil zeggen: mits je je opgeeft voor maandag 25 september. Op die datum wordt de bestelling namelijk aan de leverancier doorgegeven.” Eilander kinderen kunnen ook dit jaar weer gratis meedoen aan de Jeugdloop. Gebruik bij de inschrijving dan de code EILANDER. Het inschrijven verloopt via de website van de Berenloop: www.berenloopterschelling.nl.


Blauwhuis net te sterk voor AVV: 3-5

Op zondag 17 september om half 2 mocht AVV het op sportpark de Ouse Dôbe opnemen tegen Blauwhuis. Na het fluitsignaal nam AVV het heft in handen, en er werd in eerste instantie goed gevoetbald. Dit leidde al snel tot een mooie goal van David Smit, na een assist van Sander de Haan. Helaas kwam Blauwhuis hierna al snel terug met de 1-1. Vervolgens kreeg AVV ook snel de 1-2 tegen. Vlak voor rust kreeg Blauwhuis nog een goede kans die keeper Aike de Bruin net niet kon houden: 1-3. Er moest bij AVV toch wat veranderen in de tweede helft. Sander de Haan bleef in de kleedkamer en daarvoor kwam Merijn Stolk binnen de lijnen. AVV kreeg het, net als in de eerste helft, lastig door de hoge druk. Zo werd het 2-3, 2-4 en 2-5. Vijf minuten voor tijd stuurde Aaron Jelmer Holwerda goed weg en kon Jelmer kon met een goede voorzet de bal op Bart zijn hoofd schieten: 3-5, wat ook de eindstand werd.Zomerse editie Rock&Roll-festival      

Afgelopen weekend vond voor de 33ste keer het Rock&Roll-festival plaats in het centrum van Midsland. De Ooster- en Westerburen vormden traditiegetrouw het toneel voor prachtige oldtimers, brommers, suikerspinkapsels en vetkuiven. Het festival trekt ieder jaar liefhebbers van de jaren ’50 en ’60 uit het gehele land, en dit keer werden de bezoekers getrakteerd op uitzonderlijk mooi nazomerweer. Het weekend werd op vrijdag 8 september om 14.00 uur geopend door medeorganisator Sjoerd Tjepkema op het podium bij de kerk in het dorp, waarbij hij enkele woorden wijdde aan ‘burgemeester van Midsland’ Peter van Riessen, die eind vorig jaar overleed. Na een welverdiend applaus voor Van Riessen, deelde Tjepkema mee dat de brommertocht, na enkele jaren van afwezigheid, dit jaar weer georganiseerd kon worden. “We mogen weer op de brommer het dorp door!”, riep hij uit, waarna er wederom een applaus van het publiek volgde. 

Foto's: Neeke Smit en Tjitske Faber

Proefvaart Witte Swaen meer dan geslaagd

Afgelopen zaterdag brak voor de Witte Swaen, de replica van het schip waarmee Willem Barentsz in 1596 naar Nova Zembla voer, het uur van de waarheid aan. Nadat het schip afgelopen donderdag – met dank aan Nico Brinck – onder saluutschoten op Terschelling was aangekomen, zette het zaterdagochtend om half tien koers naar de Noordzee om op open water te gaan proefzeilen. Gedurende een paar uur zeilden bouwmeester Gerald de Weerdt en zijn bemanning heen en weer, zowel boven als onder de wind. “We konden op zee allerlei manoeuvres uitvoeren en van alles uitproberen om te kijken wat de eigenschappen zijn. En die zijn prima, merkten we. Veel beter had ik me niet voor kunnen stellen, ik ben echt zielsgelukkig.” De Witte Swaen lag nog tot afgelopen woensdag in de haven van Terschelling, waar het schip veel bekijks en bezoekers trok. Foto Gerald de Weerdt: Gerry Visser. Overige foto's: Neeke Smit 


Beheer eendenkooien veiliggesteld

Op de Grië, een stuk buitendijks land ten oosten van Oosterend, bevinden zich vier eendenkooien: de Takkenkooi, de Jan Willemskooi, de Horrekooi en de Rimkeskooi. Het beheer wordt uitgevoerd door de Stichting tot instandhouding van de Takkenkooi, de Vereniging van Eigenaren van de Jan Willems Kooi en de Stichting tot instandhouding van de Horrekooi. De Rimkeskooi is in bezit van Staatsbosbeheer De kosten van het beheer werden tot voor kort door de eigenaren en vrijwilligers zelf gedragen. Sinds 2021 ontvangen de eigenaren van de eendenkooien een bijdrage van de provincie voor de instandhouding van de kooi. Inmiddels is afgesproken dat de subsidie centraal geregeld wordt voor een aantal jaren. Op vrijdag 8 september waren alle betrokken partijen vertegenwoordigd tijdens een bijeenkomst in hotel NAP op West Terschelling, en werd aan de voet van de Brandaris de overeenkomst ondertekend tussen Staatsbosbeheer en de besturen van de diverse eendenkooien. 

Steun je favoriete club of vereniging met de Rabo ClubSupport-actie

De zomervakantie is voorbij; dat betekent dat het weer tijd is voor de jaarlijkse Rabo ClubSupport-actie! Ook dit jaar hebben diverse clubs, verenigingen en stichtingen van Terschelling zich aangemeld voor de actie Rabo ClubSupport. De Rabobank verdeelt ieder jaar een geldbedrag onder de deelnemers. De leden van de bank bepalen door te stemmen welke club of vereniging een financiële bijdrage krijgt en hoeveel. Stemmen op je favoriete club of vereniging kan van 4 tot en met 26 september 2023. Alleen leden van de Rabobank kunnen stemmen. Dit gaat via de Rabo App of Rabo Online Bankieren. Op Terschelling doen mee: SCT, AVV, Damesroeiteam OKA18, de Terschellinger Ruiters, Gymnastiekvereniging EDO, 

Paardenhoudersvereniging Et Hossefolk, de muziekverenigingen Jubal en Schylge, de SMOT, Strandzeilvereniging Terschelling en de VTV. 


Colors@Home Dijkstra: interieurspecialist aan huis

Sinds vorige week is interieurspecialist Colors@Home Dijkstra uit Franeker wekelijks op het eiland te vinden met een mobiele showroom. Een ingerichte bus compleet met stalen van gordijnen, vinyl, tapijt, pvc, laminaat, binnen- en buitenzonwering en brochures van bedden, matrassen en boxsprings. Elke dinsdag en woensdag rijdt eigenaar Frans van Wieren rond op Terschelling en komt hij op afspraak bij de mensen thuis. “Vorige week hebben we al een aantal adressen mogen bezoeken en dat waren allemaal leuke gesprekken”, vertelt Frans. “We hebben advies kunnen geven over raambekleding en zonwering, maar ook over vloeren. De reacties van de eilanders waren positief, dus de eerste indrukken zijn goed.” 

Oefenmiddag WBE Terschelling

De jaarlijkse oefenmiddag kleiduifschieten van de WBE Terschelling vond afgelopen zaterdagmiddag onder ideale weersomstandigheden plaats. Ter hoogte van Paal 5 waren drie banen uitgezet waar vanuit verschillende richtingen kleiduiven gepresenteerd werden. Op die manier werden allerlei situaties nagebootst die zich ook bij de daadwerkelijke jacht kunnen voordoen. Met de schietvaardigheid van de 23 deelnemers zat het wel goed, zo bleek. Het percentage geraakte duiven (schoteltjes van geperste klei) lag erg hoog. Twee schutters kwamen tot een score van 48 van de maximaal 50 te behalen punten. Dagkampioen werd Daan van Zandwijk die - op één na - alle duiven al bij het eerste schot raakte.

Samen bewegen en beleven in ‘de Omloop’ bij de Stilen

Op vrijdagmiddag 1 september werd de nieuwe beweeg- en beleeftuin de Omloop op het terrein van Stilen feestelijk geopend. Onder het genot van een drankje en een ijsje van de Zeekraal zochten de bewoners van de Stilen en andere betrokkenen een plekje op het binnenplein van het woonzorgcentrum om de officiële opening bij te wonen. Naast de burgemeester was daarvoor ook Olga Commandeur, bekend van ‘Nederland in Beweging’, uitgenodigd. Arieke Sieben, teamleider binnen de Stilen, sprak vol trots over iedereen die mee had geholpen bij de aanleg van de tuin, in het bijzonder de projectgroep, bestaande uit Rianne van der Wal, Rixt Hettinga, Jeannette Dikkers en Saskia Pals. Ook burgemeester Caroline van de Pol uitte haar waardering. “Dit project is voor mij typisch Terschelling: je bedenkt iets, je zet samen de schouders eronder en zorgt dat je het gezamenlijk voor elkaar krijgt.”


Hoge verwachtingen van de cranberryoogst

Afgelopen maandag is de cranberrypluk van start gegaan. De komende weken gaan twintig eilander plukkers de duinen in om handmatig cranberries te oogsten. De pluk begint twee weken eerder dan vorig jaar. Er wordt namelijk een forse oogst verwacht, waardoor er meer tijd nodig is om alle cranberries op tijd te oogsten. Na het schonen en drogen gaan de cranberries naar Harlingen waar ze verpakt of verwerkt worden. Als alles meezit, zal rond de herfstvakantie een deel van de pluk vrij worden gegeven. 
Foto: Neeke Smit

Officiële opening nieuwbouwwoningen KLU-terrein

Op donderdag 31 augustus vond de officiële opening plaats van de nieuwbouw op het voormalige KLU-terrein op West. De bewoners van negentien nieuwbouwwoningen aan de Lutineweg hadden al eerder, in juli, de sleutel kregen. Ter ere van de oplevering van de zestien appartementen en drie eengezinswoningen onthulde Sigrid Hoekstra, directeur-bestuurder van WoonFriesland, samen met Henk Dedden van de Friso Bouwgroep en wethouder Gea van Essen een bijzonder gedicht in de entreehal, geschreven door Marian Brouwers. “Deze opening is een heugelijk feit”, zei Van Essen, “en is daarnaast, gezien de lange geschiedenis van dit terrein, een mijlpaal te noemen.” Vervolgens beschreef ze het jarenlange traject dat aan de bouw van de woningen op het voormalige terrein van de Koninklijke Luchtmacht voorafging.


Tweede editie Lokale Markt in Oosterend groot succes

Op zondag 3 september organiseerde Natuurlijk Oosterend voor de tweede keer een Lokale Markt op het terrein van boerderij de Zeekraal van de familie Bakker. Jochem Bierema, lid van het bestuur van Natuurlijk Oosterend, was bijzonder enthousiast over zowel het aantal standhouders dat zich meldde als het aantal bezoekers dat een bezoek bracht aan de markt. “We zijn vorig jaar begonnen met vijf kraampjes”, vertelt hij, “maar dit jaar gaven maar liefst 21 standhouders zich op.” Je kon er voor van alles terecht: van pompoenen tot Tupperware-bakjes en van huisgemaakte accessoires voor de hond tot heerlijke wijnen. Natuurlijk was er ijs van de Zeekraal verkrijgbaar, en er waren zelfgemaakte taartjes gebakken om de kas van de stichting te spekken. 


Moeilijk begin voetbalseizoen AVV

Het voetbalseizoen is weer begonnen! Op zondag 3 september mocht AVV naar Leeuwarden voor de bekerwedstrijd tegen LVV Friesland. Het was de eerste officiële wedstrijd van het seizoen onder leiding van de nieuwe trainer Jan Schulting. AVV was vanwege diverse redenen verre van compleet en moest zelfs beroep doen op een aantal ‘ôd-strijders’. Beide teams gingen goed van start met een paar goede acties en kansen. AVV kreeg in de beginfase zelfs de beste mogelijkheid om de score te openen. Albert Cupido miste echter net, en ook in de aanval daaropvolgend was Iemke de Bruin net te laat om af te kunnen ronden. Na 15 minuten viel de eerste goal voor Friesland. Toen het rustsignaal klonk stond het 4-0 voor de thuisploeg. 

Na de rust werd het spel van AVV, ondanks een aantal wisselingen, helaas niet beter en LVV was niet te stoppen. Toen het laatste fluitsignaal klonk was de stand 13-0. Het was een wedstrijd van fouten maar tevens veel leermomenten. Kortom: werk aan de winkel voor de mannen van Aest.


Daan Elferink houdt zich prima staande in Emmen

Zondag 3 september stond Daan Elferink aan de start van het ONK in Emmen. De week ervoor was de tweede helft van het seizoen begonnen in het Brabantse Boekel. Die dag verliep voor Daan niet geweldig. Hij werd in de eerste manche als 19e afgevlagd, terwijl de tweede manche door alle regen werd afgelast. In Emmen waren de weergoden de crossers beter gezind en met een heerlijk zonnetje konden alle manches verreden worden. De eerste start van Daan ging super en na vijf rondes reed hij op plek 9, wat ook zijn eindklassering zou worden. In de tweede manche werd hij als 11de afgevlagd, zodat hij als 9de eindigde in het dagklassement. In het algemeen klassement van het ONK weet hij zich nog steeds staande te houden op plek 8.


Dreigende luchten tijdens demo paardenroeireddingboot 

Op vrijdag 24 augustus stond de laatste demonstratie tijdens de schoolvakanties van de paardenroeireddingboot Secretaris Schumacher op de planning. Dit keer vond het spektakel plaats op het strand van Oosterend. Na de natte editie op 27 juli op dezelfde plek, werden dit keer alle betrokken vrijwilligers en het publiek – ondanks de dreigende luchten – op beter weer getrakteerd. Enkele honderden mensen kwamen kijken hoe de 123-jarige roeiboot de Noordzee in werd gebracht door paarden en hulplieden. Op 17 september staat de laatste demonstratie van de paardenroeireddingboot gepland, dit keer ’s middags om 14.30 uur op het strand bij West aan Zee.   


Zoektocht naar gas boven Terschelling gaat toch door

Hans Vijlbrief, staatssecretaris Economische Zaken, moet nu toch toestaan dat Gasbedrijf Kistos doorgaat met de zoektocht naar gas in de Noordzee boven Terschelling. Eerder weigerde Vijlbrief om een opsporingsvergunning te verlenen aan Kistos. Het bedrijf was het niet eens met deze weigering en tekende met succes bezwaar aan. Dit leidt ertoe dat het bedrijf door zal gaan met proefboringen, wat de nodige onrust veroorzaakt bij de Terschellinger bevolking, en in het bijzonder bij de actiegroep GasTvrij Terschelling. De actiegroep is inmiddels druk bezig met het plannen van overleg tussen verschillende betrokken partijen en het stellen van vragen. Daarnaast onderzoekt GasTvrij de mogelijkheid om bezwaar in te dienen tegen de uitspraak van Vijlbrief.


Nieuw vacatureplatform TerschelLink wil ‘Ik Vertrek’-gevoel oproepen

Op dinsdag 29 augustus is het nieuwe vacatureplatform TerschelLink.nl officieel gelanceerd. Het platform, waarop eilander ondernemingen en instellingen gratis hun vacatures kunnen plaatsen, is een initiatief van de Terschellinger Ondernemers Vereniging (TOV) en is gefinancierd door het Terschellinger Ondernemers Fonds (TOF). De twee partijen hopen via de nieuwe website potentiële werknemers te enthousiasmeren hun koffers te pakken en op het eiland te komen wonen en werken. 

“Op Terschelling is het door allerlei omstandigheden vaak moeilijker om aan de juiste mensen te komen dan in de rest van Nederland”, vertelt Jaap Vis, die zich samen met TOV-medebestuursleden Johan Haarsma en Marieke Zeelen inzette voor de totstandkoming van TerschelLink. “Werken op het eiland betekent meestal automatisch ook wonen op het eiland. Om te zorgen dat er genoeg mensen zijn én blijven voor al het werk dat er is, willen we het ‘Ik Vertrek’-gevoel oproepen.” 

 


Siart Smit kondigt vertrek aan bij Oerol Festival

Siart Smit stopt na vijf jaar als algemeen directeur/bestuurder bij Oerol Festival. "In het licht van de aankomende nieuwe kunstenplanperiode is het belangrijk een heroverweging te maken wat goed is voor Oerol en wat goed is voor mij persoonlijk", aldus Smit. "Ik ben er blij mee en trots op waar Oerol nu staat, zowel inhoudelijk als qua organisatie, maar om Oerol op de juiste manier door te laten groeien acht ik een algemeen directeur met een andere achtergrond dan de mijne noodzakelijk.” Smit zal niet per direct vertrekken, maar blijft aan tot er een opvolger is gevonden. 


Twee extra brandputten versterken brandbestrijding

Terschelling krijgt opnieuw twee extra waterputten. Het gaat om zogenoemde brandputten, die ervoor zorgen dat de brandweer bij (natuur)branden over voldoende bluswater kan beschikken. De locaties van de twee brandputten (Duinweg Lies, ter hoogte van de schuur van Staatsbosbeheer en langs het fietspad tussen Badweg Hoorn en Badweg Oosterend) zijn in samenwerking met Staatsbosbeheer en brandweer Fryslân gekozen. De werkzaamheden door Defensie starten op maandag 4 september en duren uiterlijk tot vrijdag 15 september. Defensie probeert de hinder zoveel mogelijk te beperken. Let op: het kan zijn dat paarden of anderen dieren schrikken van het groot materieel dat tijdens de werkzaamheden wordt ingezet. Heeft u dieren? Houd ze dan extra goed in de gaten tijdens de bouwperiode. 

 


Geslaagd SJT-tienerkamp in Drenthe

Op zaterdag 19 augustus vertrokken SJT-leider Wim Bakker en de pas geïnstalleerde beroepskracht Irene Romar samen met dertig jongeren van 12 t/m 16 jaar en zeven vrijwilligers naar de wal voor het jaarlijkse SJT-tienerkamp. De bestemming was dit keer kamphuis De Flint op het Hunzepark te Gasselternijveen in Drenthe. De hele week kon het gezelschap rekenen op schitterend weer, veel zon en een overvloed aan warmte. Vooraf had kampleider Wim veel vertrouwen in een mooie week, aangezien zich een leuke groep jongeren had opgegeven. Deze vermoedens kwamen uit en het werd een leuke, gezellige en ontspannen week. 

 

Paarse kleurenpracht op Terschelling

Het zal eenieder zijn opgevallen dat de heide er momenteel prachtig bij staat op Terschelling. De bloeiende heide vormt een gewild object voor fotografen; zie ook de voorpaginafoto van deze week, gemaakt door Marjolein van Roosmalen. “Terschelling heeft van alle Waddeneilanden het grootste oppervlak aan duinheide”, vertelt boswachter Joeri Lamers. “Dat komt doordat de bodem erg voedselarm en bovendien kalkarm is. De natte julimaand heeft ervoor gezorgd dat er dit jaar zoveel bloei is. Staatsbosbeheer maait op sommige plekken de heide om oude en minder gezonde heidestruiken en berken te verwijderen. Vervolgens gaan er massaal jonge heideplanten groeien. Zo blijft de duinheide in stand en is deze paarse kleurenpracht in deze tijd van het jaar een lust voor het oog.”

Survival 2023 gaat mogelijk door 

De organisatie van de Survival Terschelling, die ieder jaar op de tweede vrijdag in november op Terschelling wordt gehouden, is naarstig op zoek naar deelnemende teams. “We hebben op dit moment zestien aanmeldingen mogen ontvangen”, zegt Saskia Klijn, een van de organisatoren. “De Survival ging in het verleden door als er zich 24 teams hadden aangemeld. We overwegen nu om niet vast te houden aan dit ‘vereiste’ aantal maar het ook bij een minder aantal door te laten gaan.” Om het evenement te promoten heeft de organisatie een nieuwe Facebookpagina gemaakt. “Als de Survival doorgaat, wordt deze op vrijdag 10 november gehouden”, aldus Saskia. “Zodra we definitief een besluit hebben genomen melden we dat.”


Show met Friese paarden op Fokdag

De Keuringsdag die vorige week maandag door de paardenhoudersvereniging ‘et Hossefolk’ in de manege in Formerum werd georganiseerd, kende een fraai slot. Nadat de Friese dagkampioen was gehuldigd, kon het publiek genieten van een demonstratie met vijf Friese paarden onder het zadel. De vijf amazones lieten de drie basisgangen zien: stap, draf en galop. De jury wees Miranda Venema met Jitske A. van de Noeste Hoeve (Rommert), als winnares aan, voor Dagmar van Dijk met Niek van stal Terpstra (Tymen) en Lianne Smit met Kunne fon de Sonpole (Bartele). Aansluitend verscheen er een vijftal Friese paarden voor de concourswagen in de ring. Deze tuigrubriek werd gewonnen door de modelmerrie Susanne (Norbert) van Lammert en Monique de Boer uit Oosterend. Ze werd gereden door Anne Rikst Eppinga. Een tweede plaats was er voor Nienke Terpstra met Guusje van stal Terpstra (Tsjalle) en als derde mocht opstellen Gert van Dijkhuizen met Dean van Wettersicht (Jouwe).

Foto's: Anouk Schepenaar

Geitenkeuring op Kinnum: veel kwaliteit en gezelligheid

Op donderdag 17 augustus organiseerde Geitenfokvereniging Terschelling de jaarlijkse geitenkeuring op Kinnum. Diverse eilanders namen hun knapste harige dames mee naar het weiland bij boerderij de Gêskieker, om ze daar vakkundig te laten beoordelen door het keurmeesters-duo Theo van der Meer en Gerjan Kleinlugtebelt. In totaal deden er 23 geiten en vier bokken mee. Er werd gestreden binnen verschillende rubrieken, zoals jonge witte geiten, overlopers (geiten die nog niet drachtig geweest zijn), melkgeiten, dwerggeiten en bokken. Ook waren er twee Nubische langoorgeiten naar de keuring gekomen en deed er binnen de categorie droge melkgeiten een Toggenburger mee. De catering was traditiegetrouw goed verzorgd: er was koffie en thee met pondkoek te krijgen en Martien Verduijn had heerlijke pofkes gebakken. Tijdens de pauze vond er een verloting plaats ten behoeve van de fokvereniging, waarbij diverse prijzen waren gesponsord door eilander ondernemers. 


Redders in de branding

Vorige week woensdagavond verzorgde de plaatselijke afdeling van de KNRM de jaarlijkse zomerdemonstratie op het strand bij paal 8. Over publieke belangstelling had men niets te klagen: naar schatting lokte de demonstratie ongeveer 1500 toeschouwers naar het strand. Al het op Terschelling beschikbare materiaal werd gedemonstreerd. Naast de reddingboten Arie Visser en Frans Hogewind, en de rubberboot Tonijn kwamen ook de waterscooter en boards van de Lifeguards in actie. Beurtelings liet men zien hoe drenkelingen met behulp van de reddingsmiddelen uit de kolkende branding werden opgepikt. Voice-over Cees Rein Mier begeleidde de acties en vertelde over de historie van de reddingsmaatschappij. Na een ruim een uur durende show en een applaus keerde iedereen tevreden huiswaarts.

Hilda Lok en Senna Nieman winnen Cyprianrace

Het strand bij Midsland aan Zee was op zondag 20 augustus het toneel van de jaarlijkse Cyprianrace. In totaal deden er zeven duo’s, dus veertien deelnemers en hun paarden en pony’s mee aan de race. Bij de Cyprianrace ligt de focus niet alleen op snelheid, maar ook op behendigheid. De race, die al jaren wordt georganiseerd door de ‘bolhoeden’ van het Sint Janscomité, trok veel publiek. Dit kwam ongetwijfeld mede door de fraaie zomerse weersomstandigheden. Na een spannende strijd was de einduitslag: 
1. Hilda Lok en Senna Nieman
2. Anouk van Loon en Brecht Vrieswijk
3. Guusje Voogd en Britt van der Veen
4. Lysbeth Wijnalda en Saar Terpstra


Motorcross

Afgelopen weekend pakte Terschellinger Marcel Conijn in Arnhem twee punten bij een wedstrijd in het kader van de wereldkampioenschappen voor 450cc motoren.. Voor Marcel, die dit jaar debuteert in deze klasse en zich met een wildcard zich kon inschrijven, was het een mooie uitdaging om zich te meten met de ‘grote mannen’ in zijn sport. In de eerste manche finishte hij als 18e, wat hem twee WK-punten opleverde. De tweede manche sloot hij net buiten de punten af met plaats 22. “Al met al was het een zeer geslaagd GP-weekend”, aldus zijn begeleider en vader Laurens Conijn.


Zonnig Dorpsfeest Oost-Terschelling druk bezocht

Afgelopen zaterdagmiddag was het een topdrukte op het sportveld achter de kerk in Hoorn. Het Oranjecomité organiseerde het jaarlijkse Dorpsfeest Oost-Terschelling. Volgens voorzitter Cees Spanjer trok het Dorpsfeest ongeveer 1500 bezoekers naar het feestterrein. Vanaf 13.30 uur konden jong en oud zich vermaken bij diverse spelen. Bij het ringsteken en balkschuiven over een waterbassin liep menigeen een nat pak op en langs de randen van het veld brachten kooplui tijdens de vrijmarkt hun spullen aan de man. Voor de kleintjes was het traditionele springkussen opgeblazen en ook de eet- en drinkkraampjes ontbraken niet. Om 17.00 uur was het tijd voor het hoogtepunt van de dag: de Dorpenvijfkamp. Oosterend, Hoorn, Lies, Klein Lies en Formerum werden vertegenwoordigd door twee teams van vier personen, die op vijf onderdelen de strijd aangingen. Hoorn won deze confrontatie met een puntentotaal van 116 en bleef Oosterend (112) nipt voor. Formerum en Klein Lies deelden de derde plaats met 80 punten en Lies werd laatste met 64 punten.


Minder afval en peuken op het strand

Vorige week was de laatste etappe van de Boskalis Beach Cleanup Tour 2023 op de Waddeneilanden, georganiseerd door Stichting De Noordzee. 302 vrijwilligers hebben in acht dagen de Noordzeestranden van Schiermonnikoog, Ameland, Terschelling, Vlieland en Texel opgeruimd. In totaal is er 1.586 kilo afval opgeruimd en 1.285 peuken. Vorig jaar was dat 1.759 kilo en 2.009 peuken. Het aangetroffen materiaal betrof ‘internationaal’ afval, MSC Zoe-troep, sigarettenpeuken en paraffine. Elke peuk werd apart ingezameld en geteld. Peuken zijn schadelijk voor de natuur en het milieu: één peuk bestaat voor 95 procent uit plastic, bevat meer dan zevenduizend chemicaliën en kan tot wel duizend liter water vervuilen. Foto: Mart Smit, Stichting De Noordzee

SJT-kinderkamp groot succes

Twee weken geleden verbleven 78 kinderen, 18 vrijwilligers en SJT-kampleiders Wim Bakker en Tanja Cupido in de kampeerboerderij Erve Aaftink in Lemele. Het kinderkamp was voor het derde jaar op rij tot het laatste bed helemaal bezet. “Het weer in Lemele was niet veel anders dan op Terschelling”, vertelt Tanja Cupido. “De vele buien werden afgewisseld door af en toe wat zon, maar dat mocht de pret niet drukken.” Tijdens de bonte avond werd afscheid genomen van Wim Bakker. Nu Tanja Cupido en Irene Romar samen de taken van Wim overnemen, heeft Wim na 35 jaar het stokje van kampleiding aan Tanja overgedragen. Voor Tanja was dit haar eerste kinderkamp. “Ik heb ontzettend genoten van het enthousiasme en plezier van alle kinderen en van de ervaren vrijwilligers en kijkt nu al enorm uit naar volgend jaar.”

Trouwe wandelaar: 400 keer Brandariswandeltocht

De Brandariswandeltochten kennen veel trouwe en fanatieke wandelaars, zo bleek ook op donderdag 10 augustus tijdens de inschrijving in Oosterend. Gastvrouwen Francis Huls en Marijke Bos, die het honk bemanden in de Heeren van der Schelling, hadden het er druk mee en telden meer dan tweehonderd deelnemers. Sommige mensen vertelden dat ze voor de zeventigste of tachtigste keer meeliepen, een enkeling had al meer dan honderd tochten gelopen. Toch spande één wandelaar de kroon, en dat was André Feenstra (74) uit Bennekom. Hij liep donderdag de tocht maar liefst voor de 400ste keer. 

Boek ‘Waddenzee ABC’ van Eilandmeisje verschenen

Afgelopen week verscheen het nieuwste boek van Eilandmeisje Marloes Fopma: Waddenzee ABC. Het boek, dat is geïllustreerd door Frans Schot, neemt je mee op reis door het Waddengebied. Bij iedere letter van het alfabet is een verhaal geschreven, dat Marloes schreef terwijl ze zelf op het wad zat. “Door het boek te schrijven heeft de Waddenzee veel meer betekenis voor mij gekregen”, vertelt Marloes. “Ik vaar nu anders over van Harlingen naar Terschelling dan voorheen. De Waddenzee is voor mij meer dan een bak met water geworden, en door de verwondering van de verhalen en de tekeningen wil ik de lezer daarmee verrijken.”

Even voorstellen: pedicure Lianne Fopma

Ook al is ze nog maar pas gestart, haar pedicuresalon loopt als een trein. Afgelopen april opende Lianne Fopma de deuren van haar eigen salon aan huis aan de Fernandolaan op West. Dit combineert ze met haar rol als moeder van twee jonge kinderen. Ze werkt vooral ’s ochtends en ’s avonds zodat het goed samengaat met het gezinsleven. “Mijn klanten vinden het vaak fijn dat een behandeling in de avond mogelijk is”, zegt ze. Lianne is de zesde pedicure op het eiland, maar van afgunst of concurrentie tussen pedicures op het eiland onderling is totaal geen sprake. “Integendeel, het voelt voor mij alsof mijn collega’s blij met me zijn. Alle dames hebben het best druk, en omdat er veel vraag is sturen andere pedicures wel eens klanten naar mij door. We hebben vaak contact en we zitten niet in elkaars vaarwater.” 

Te veel branding voor lancering paardenreddingboot

Vorige week donderdagavond stond een demonstratie van de lancering van de oudste paardenreddingboot op het programma. Meer dan duizend toeschouwers waren naar het strand bij West aan Zee gekomen om de demonstratie bij te wonen. In verband met de ruwe branding en de gevaren die dat met zich meebrengt, besloot de organisatie de lancering echter niet door te laten gaan. Gelukkig viel er nog genoeg te genieten voor het publiek. Zo werd de historische roeireddingboot ‘Secretaris Schumacher’ door Friese paarden over het duin naar de vloedlijn getrokken. De paarden werden vervolgens ontkoppeld van de lanceerwagen, maar de lancering en de demonstratie van de tien roeiers onder leiding van stuurman Peter van Suylekom bleef achterwege. Ter compensatie werden de aanwezigen door de KNRM getrakteerd op een demonstratie van de lancering van de moderne reddingboot de Frans Hogewind.

 

Nieuwe trainers bij AVV 

In de aanloop naar het nieuwe voetbalseizoen werd men bij AVV verrast door een onverwachte ontwikkeling op trainersgebied. “Het was de bedoeling dat de selectie komend seizoen onder de hoede zou komen van Jan de Jonge, voormalig trainer van o.a. Sc Heerenveen, Heracles en De Graafschap”, vertelt voorzitter Frank Baarveld. “Maar Jan kreeg het aanbod aan de slag te gaan bij Safa Beirut SC, dat speelt op het hoogste niveau in Libanon.” Het AVV-bestuur heeft vervolgens naarstig gespeurd naar een invulling en heeft die gevonden in de persoon van Jan Schulting. Jan speelde tien jaar bij SC Heerenveen en was trainer van vier betaald voetbalorganisaties (BVO’s) en van meerdere top amateurverenigingen. Hij is tevens bekend door zijn dochter Suzanne, de shorttrackster. Jan kent Terschelling van vroeger: hij was trainer in de vermaarde AVV-voetbalkampen in de jaren tachtig/negentig. Naast Jan Schulting was er afgelopen vrijdagavond nog een vers gezicht op sportpark de Ouse Dôbe. Als opvolger van keeperstrainer Jan Willem Zeilstra worden de keeperstrainingen het komende seizoen verzorgd door Stefan van der Werf uit Midsland.

Paarden en pony’s strijden om zitplaats

Vorige week donderdagavond organiseerde vereniging De Terschellinger Ruiters in de manege aan de Duinweg in Formerum een stoelendans voor paarden en pony’s. Het animo was groot, maar liefst 53 deelnemers te paard of pony deden mee. Bij stoelendans te paard is het de bedoeling dat je in draf of galop achter elkaar aan rijdt zo lang als de muziek speelt. Stopt de muziek, dan ga je met je paard zo snel mogelijk op zoek naar een vrij kratje in het midden van de volte. Het is een simpel spelletje, maar erg leuk om te doen en om naar te kijken. De deelnemers waren verdeeld in drie groepen: kleine pony’s, grote pony’s en paarden. Er werd fel gestreden om een plekje te bemachtigen in de finalerondes, hetgeen af en toe leidde tot een val van een pony, stakende pony’s en over elkaar heen rollende deelnemers en pony’s. Gelukkig liep alles goed af en konden om 21.00 uur de prijzen worden uitgereikt. Foto's: Anouk Schepenaar en Marleen Zorgdrager

Terschellingers aan de start op Vlieland

Afgelopen zondag werd, voor het eerst sinds 2019, op Vlieland de Stortemelk Halve Marathon georganiseerd. Onder de deelnemers waren traditiegetrouw ook diverse Terschellingers, die ’s ochtends de oversteek naar het buureiland maakten om mee te doen aan de halve marathon, de 10 kilometer of de 5,5 kilometer. De weersomstandigheden waren op zich prima: half bewolkt met een prettige temperatuur, al stond er wel een vrij harde zuidwestelijke wind. Dat betekende dat met name de deelnemers op de halve marathon kilometerslang door de duinen liepen met een straffe tegenwind. Door de Terschellingers werd er ondanks de harde wind uitstekend gepresteerd. Peter Berghuis (West) miste op een haar na het podium bij heren 50-plus, hij kwam 21 seconden te kort. Gerry Visser (Hoorn) mocht het podium wel beklimmen, zij werd derde bij de dames 50-plus. 

Demonstratie KNRM bij paal 8

Vorige week woensdag gaven de vrijwilligers van de KNRM een demonstratie van hun kunnen op het Noordzeestrand ter hoogte van paal 8. De demonstratie werd via de luidspreker van de wippertruck aan elkaar gepraat door Cees Rein Mier, die ook vertelde over het ontstaan van de jubilerende reddingmaatschappij, die dit jaar 200 jaar bestaat. Marcel Kemper, ploegleider van KNRM-station Paal 8, keek na afloop tevreden terug. “De weergoden waren ons gunstig gezind. Ik schat dat er zo’n kleine 700 toeschouwers op de vloedlijn stonden. Het was jammer dat de SAR-helikopter zich op het laatste moment moest afmelden in verband met inzet elders, maar wie weet is hij er tijdens de volgende demonstratie op woensdag 16 augustus wel bij.”
Foto's: Neeke Smit

 


Eilandhopper actief rond Waddeneilanden  

Sinds een paar weken is de tweedelige vloot van de Eilandhopper weer actief rondom Terschelling en de andere Waddeneilanden. Naast de meerdaagse tour die je langs vier eilanden brengt, biedt het bedrijf ook kortere reizen en trips van een dag of dagdeel aan. Daarnaast kun je, zoals de naam al zegt, van het ene eiland naar het andere ‘hoppen’. De Eilandhopper organiseert ook droogvaltochten, of bijvoorbeeld de Sunsetsail, waarbij je een paar uur over de Waddenzee vaart en de zon aan de horizon in de zee ziet zakken. Ook kun je een week meevaren; je bezoekt dan vier van de vijf Waddeneilanden. “Alle vijf is net iets te veel in een week”, zegt schipper Chris Rich. “Je wilt ook dat je gasten tijd en ruimte hebben om iets van het eiland te zien.”

Start werkzaamheden Waterpracht 

Staatsbosbeheer werkt vanaf maandag 14 augustus aan het ondieper maken van sloten in het bos van West-Terschelling. Het doel is om meer water vast te houden in het gebied. De werkzaamheden zijn onderdeel van het door de Europese Unie gefinancierde project Waterpracht, dat vorig jaar is gestart. Het werkgebied bestaat dit najaar uit het bos vanaf de Groene pollen tot aan de Gerritweg. Door de sloten ondieper te maken, stijgen de grondwaterstanden en kan er meer water worden vastgehouden in het duingebied. De natuur heeft hier profijt van in droge periodes en er ontstaat een natter bos met soorten als berk, eik en els. De werkzaamheden zullen zoveel mogelijk dit najaar plaatsvinden. Uiterlijk 15 maart 2024 is alles klaar. 

Eindelijk weer een Dag van het Paard

Ondanks de slechte weersvoorspellingen trok de Dag van het Paard, die afgelopen zondag georganiseerd werd door De Terschellinger Ruiters, honderden mensen naar de manege aan de Duinweg in Formerum. Het evenement was in 2018 voor het laatst gehouden. In 2019 en 2022 werd het afgelast vanwege de hitte en in 2020 en 2021 gooide corona roet in het eten. Tussen 12.00 en 17.00 uur werd een gevarieerd programma gepresenteerd. Tevens stonden er diverse kraampjes met eten, drinken en paardenartikelen. Ook kon men op de (polaroid) foto met het ‘Sprookjespaard’. Voorzitter Marieke Hellevoort keek na afloop tevreden terug. “Het was een geslaagde dag. Het weer viel reuze mee en we mochten meer dan 900 bezoekers verwelkomen.”

Voetbal: Barrentoernooi 2023

Sportclub Terschelling organiseerde afgelopen weekend de 48ste editie van het Barrentoernooi op het sportcomplex te Midsland. Het toernooi telde dit jaar zeven teams. Het achtste team moest helaas verstek laten gaan maar gaf aan er volgend jaar graag weer bij te zijn. De weergoden brachten de hele week niet veel goeds, maar achteraf bezien konden de deelnemers niet ontevreden zijn over het weer. Wel moesten de beide kruisfinales vanwege onweer kort onderbroken worden, maar uiteraard gaat de veiligheid van spelers en omstanders op zo`n moment voor. Buiten die twee wedstrijden om kon er beide dagen gewoon gevoetbald worden in droog en deels zonnig weer. De finale ging uiteindelijk tussen De Zeevaart en de Oka18, waarbij de Oka18 met 4-1 de winst pakte en daarmee de titel van 2022 prolongeerde. 

Gerry Visser loopt 300e marathon

Veel hardlopers lopen één of maximaal twee keer per jaar een marathon. Zo niet Gerry Visser (59) uit Hoorn, die er zo’n beetje iedere maand wel eentje op het programma heeft staan. En zo deed ze afgelopen zondag voor de 300e keer mee aan deze afstand van ruim 42 kilometer, dit keer in het Noord-Duitse Wellen. 

In november 2018 vierde Gerry tijdens de Berenloop haar 250e marathon. En dus kon het niet uitblijven: een kleine vijf jaar later stond nummer 300 op het programma. Voor haarzelf is het geen ‘groot ding’, zegt ze. “Als je doet wat je leuk vindt, dan gaat het eigenlijk vanzelf. Piet en ik maken er vaak een weekendje weg van.” Lachend: “Op die manier kom je nog eens ergens.”

Ringsteken in Hoorn

Na een regenachtige editie van het ringsteken in Formerum een week eerder, was het op vrijdagavond 4 augustus de beurt aan het Abt Folkertspad in Hoorn. De wedstrijd werd georganiseerd door paardenhoudersvereniging Et Hossefolk en er trokken achttien eilander aanspanningen ten strijde. In Hoorn werd in duo’s gestreden, waarbij een persoon de koetsier is en de ander vanuit het rijtuig de ringen aan de stok probeert te rijgen. Er was veel bekijks van zowel eilanders als vakantievierende gasten. In vier rondes konden er in totaal zestien ringen worden behaald, waarbij er ook werd gekeken naar de gereden tijden. Opvallend was dat de jeugd het erg goed deed, wat betekent dat het ringsteken zeker toekomst heeft. 

Brandend vrachtschip boven Terschelling

In de nacht van dinsdag 26 op woensdag 27 juli brak er brand uit op vrachtschip Fremantle Highway. Het schip was, met 3.783 auto’s aan boord, waarvan 497 elektrisch, op weg van Duitsland naar Egypte en bevond zich op dat moment boven Ameland. Van de opvarenden raakten 22 personen gewond en kwam een om het leven. In de loop van donderdag dreef het schip in westelijke richting, tot het zo’n 17 kilometer ten noorden van Terschelling lag. Vanaf Paal 8 was het schip afgelopen weekend met het blote oog goed waarneembaar. Bergingsbedrijf Rederij Noordgat verleende assistentie bij de eerste hulpverlening en was betrokken bij de complexe bergingsoperatie. Afgelopen maandag kon het vrachtschip worden versleept naar een locatie boven Schiermonnikoog, waar het rustiger is qua scheepvaart en het schip meer in de luwte ligt. 

Foto: Flying Focus

Open dag bij familie Lok in Landerum

Het was afgelopen zondag een komen en gaan van bezoekers bij de familie Lok in Landerum. Vanaf 10.00 uur kon de open dag worden bezocht, inclusief een lokale (mini)markt. “Toen we open gingen, waren er meteen al mensen”, vertelt Hilda Lok. “En zo ging het de hele dag door. Supergezellig!” Op het erf van de familie Lok was de hele dag genoeg te zien en te proeven. Zo waren er diverse kramen met tweedehandsspullen, toonde Tjebbe Cupido zijn zelfgemaakte tuinmeubelen, was er alcoholvrije wijn van Lidy Tuil, was er een stand van Skylger Kaas en de huiden van Terschelling, gaf iemand van de firma Lely uitleg over de melkrobot, was er een koeienvoerspecialist en bakten ‘paardenmeisjes’ heerlijke pofkes en hamburgers. Ook een springkussen ontbrak niet. Hilda: “Waar nog lege plekken waren, staat mijn broer Luc met zijn trekkers. Ook mijn vriend Tsjitse staat er met zijn kraan, dus is het allemaal mooi gevuld.”  

‘Data Storage Tags’ gevonden op Terschelling

Eilander Brend van Dieren vond afgelopen week voor de derde keer een zogenaamde Data Storage Tag (DST). Hiermee worden haaien en roggen gemerkt, om inzicht te krijgen in hun voorkomen en verspreiding, zodat ze beter beschermd kunnen worden. Het gaat om een onderzoek van de Universiteit van Wageningen. De tags zijn zo geprogrammeerd dat ze na anderhalf jaar loslaten, waarna ze naar het wateroppervlak drijven om meegevoerd te worden naar de kust. Deze tags moeten dus gevonden en teruggemeld worden door de vinders, zodat de opgeslagen data uitgelezen kunnen worden. “Ik vind het mooi om dit onderzoek onder de aandacht te brengen”, zegt Brend. “Misschien gaan mensen nauwlettender naar deze fluorescerende, maar verder op het oog kleine en onopvallende objecten uitkijken. De vinder krijgt een beloning voor het opsturen van de tag. Ik heb er inmiddels al 125 euro en een mooi T-shirt mee verdiend!” 

Videoclip ‘Zomervakantie op Terschelling’ gelanceerd

 Onder haar artiestennaam ‘Maaike van het Wad’ heeft oud-eilandse Marianne Kuijpers-Dijker een videoclip uitgebracht over haar geliefde geboorte-eiland Terschelling. Ze heeft het lied ‘Zomervakantie op Terschelling’ zelf geschreven. Het filmen, de montage en de muziekproductie is gedaan door zanger/regisseur Rob Janszen in samenwerking met SSR Studio Oirschot. Marianne werd in de jaren ’70 geboren op West-Terschelling, maar vertrok op haar negende met haar ouders naar de vaste wal vanwege haar visuele beperking. De videoclip is een ode aan Terschelling, zegt Marianne. “Ik hou heel veel van mijn geboorteplek. Als ik op het eiland ben, dan voel ik dat ik weer thuis ben.”

Kletsnatte demo paardenreddingboot

Het was vorige week donderdagavond op het strand bij Oosterend een kletsnatte bedoening. Roeiers, voerlieden, amazones, verkeersregelaars, leden van de walploeg, touwlopers, collectanten, de speaker, EHBO’ers en KNRM’ers én het talrijke publiek: vrijwel iedereen was tot op z’n hemd toe nat. Precies tijdens de demonstratie van de 123 jaar oude paardenroeireddingboot Secretaris Schumacher, begon het te spoelen van de regen. Maar het publiek, dat ondanks de minder goede voorspellingen toch massaal, en voornamelijk op de fiets, naar het strand was gekomen, genoot zichtbaar van het unieke evenement.
Foto: Jan Heuff 

 


Veel nieuwe gezichten bij TOK

De wedstrijdcommissie van de Terschellinger Open Kampioenschappen van tennisvereniging TOW kan terugkijken op een geslaagd evenement. De weergoden waren het toernooi dit jaar gunstig gezind: er viel maar weinig neerslag en er hoefde geen hitteprotocol te worden gevolgd. Vicevoorzitter Hans Gerlofsma bedankte voorafgaand aan de prijsuitreiking iedereen voor zijn of haar aanwezigheid en de inzet om het toernooi te doen slagen. Er werd afscheid te nemen van twee leden van de TOK-wedstrijdcommissie. Martine Trompetter en Henk Klompmaker. Beiden werden bedankt voor hun jarenlange inzet en ontvingen een afscheidscadeau. 

Opvallend was dat er dit jaar veel nieuwe gezichten waren, met onder hen veel jeugd.

Tennistoernooi voor de jeugd

Tijdens de door tennisvereniging TOW georganiseerde Terschellinger Open Kampioenschappen, organiseerde Hans Gerlofsma, bestuurslid Jeugdzaken, op vrijdag een sportieve middag voor de jeugd. “De vereniging telt op dit moment dertig jeugdleden, van wie er 25 tennisles volgen”, vertelt Angelique Brethouwer. “Tien van de jeugdleden durfden het aan om de strijd met elkaar aan te gaan. Er was zelf eentje die dit seizoen pas is begonnen met tennis. Alle kinderen hebben supergoed getennist en de sfeer was opperbest. Tussendoor was er limonade om de dorst te lessen en na afloop voor iedereen een lekker broodje knakworst. Er was voor alle deelnemers een leuk prijsje, maar de nummers 1, 2 en 3 kregen ook nog een mooie beker mee naar huis.”

Ringsteken Formerum

Op donderdagavond 27 juli organiseerden de Terschellinger Ruiters in de bak van de manege aan de Duinweg in Formerum een ringsteekwedstrijd. Er werd ‘onder het zadel’ gestreden om binnen vier rondes de meeste ringen aan de lans te rijgen en de beste tijd te rijden. Iedere ronde konden er vier ringen gestoken worden, wat betekende dat er maximaal zestien ringen te behalen waren. De motregen zorgde ervoor dat er iets minder toeschouwers naar de wedstijd gekomen waren dan gebruikelijk, maar toch had zich langs de noordkant van de bak aardig wat volk verzameld om de ruiters en hun dieren aan te moedigen. Er stonden louter dames op de deelnemerslijst die 24 enthousiastelingen telde, en waarbij vooral de ruiters van Puur Terschelling goed waren vertegenwoordigd. 

Daan Elferink strijdt op Zwarte Cross

Op vrijdag 21 juli stond Daan Elferink achter de starthekken op de welbekende Zwarte Cross. Tijdens de tijdtraining zette Daan een 15e tijd neer. In de eerste manche kwam Daan redelijk uit de starthekken en hij reed lange tijd op de 12e plaats. Ondanks de aanmoedigingen van de vele Terschellingers kon hij deze plaats helaas niet vasthouden. Hij werd vlak voor de finish gepasseerd en kwam als 13e over de streep. De start van de tweede manche verliep prima. Helaas gleed Daan in de eerste bocht weg en belandde daardoor op plek 16. In de eerste ronde kon Daan één crosser passeren en zo werd hij als 15e afgevlagd. In het dagklassement werd Daan 14e, en in de stand van het ONK staat Daan nog steeds op plek 8. 


Jubileumboek Rederij Doeksen gepresenteerd

De eerste exemplaren van het gloednieuwe jubileumboek van Rederij Doeksen zijn vorige week woensdag uitgereikt aan twee bijzondere dames. Eerst bezocht directeur Dirk Spoor met de auteurs Kees Dekker en Hanny Wentink op Terschelling mevrouw Tini Doeksen-Alwin, weduwe van de heer Jan Doeksen. Jan Doeksen was van 1959 tot 1988 directeur van Rederij Doeksen en was daarmee de laatste Doeksen-directeur uit de familie. Later op de dag ging het drietal naar Vlieland en ging daar op bezoek bij mevrouw Titia van Grinsven-Cupido. Als oudste geboren Vlielandse ontving ook zij het jubileumboek. Het boek geeft een goed overzicht van de afgelopen honderd jaar passagiersdienst. Niet alleen de bedrijfshistorie staat erin beschreven, maar ook is er van alles te lezen over de schepen die de revue passeerden en er staan herinneringen in van (oud)collega’s. 


Druilerige maar gezellige avondmarkt op West

Ondanks de regen was het afgelopen zaterdagavond best druk in de Torenstraat en Boomstraat op West, waar van 18.00 tot 22.00 uur een lokale avondmarkt was georganiseerd. Naast diverse lokale ondernemers kregen ook particulieren de kans om een stand te huren. Ook was er een eetplein ingericht waar bezoekers terecht konden voor een smakelijke versnapering. Onder de Brandaris draaide een DJ swingende plaatjes en dus konden de voetjes van de vloer. Dat moest vanwege de druilerige omstandigheden helaas wel onder een partytent.

Koor voor één avond tijdens pop-up koorworkshop

Iedereen die van zingen houdt, kon op donderdagavond 20 juli terecht in ET-10 tijdens de pop-up koorworkshop van dirigent Hans Bergman. Zowel muzikale eilanders als badgasten wisten de weg te vinden naar de zaal van de kerk in Midsland-Noord, en Bergman kon rekenen op zo`n zeventig enthousiastelingen. Binnen anderhalf uur werd er een driestemmig koor gevormd, en studeerde het gezelschap een nummer in: ‘To make you feel my love’ van Adele. De workshop was de eerste van vier dit zomerseizoen. Het pop-up koor vindt aankomende weken nog plaats op de donderdagavonden van 27 juli, en 3 en 10 augustus. De aanvang is om 20.00 uur in ET-10, aanmelden is niet nodig. 

Tenniskampioenschappen in volle gang

Op het complex van Tennisvereniging Oost West aan de Sportlaan op West Terschelling wordt deze week om de titels gestreden tijdens de Terschellinger Open Kampioenschappen. In de disciplines herenenkel, herendubbel, damesdubbel en gemengd dubbel wordt er gestreden om het eremetaal.

Na een woord van welkom van de voorzitter Anne Schaafsma brandde op zondagmiddag om 12.30 uur de strijd los. Tijdens 111 poulewedstrijden maken 88 deelnemers, die aan verschillende disciplines meedoen, uit wie zich plaatsen voor de kwart-, de halve en de hele finales.  De poulewedstrijden worden gespeeld tot en met donderdag 27 juli. De prijsuitreiking is op zaterdag 29 juli aansluitend op de finales. En mocht het nodig zijn, dan is zondag 30 juli de reservedag. 

‘Boeiend Spelen’ in jachthaven Terschelling

Afgelopen zaterdagmiddag werd ‘Boeiend Spelen’, de nieuwe speel- en leerplek van de jachthaven Terschelling, officieel geopend. Onder de titel ‘Naar zee rood rechts’ zijn op het terrein achter het havengebouw drie kleurige speelobjecten geplaatst: een rode boei, een gele boei en een groene staak. “Het is allemaal bedacht en ontworpen door onze havenmeester Tjebbe van Weeren samen met kunstenaar Marc van Vliet”, sprak Oeds Bijlsma, voorzitter van het bestuur van de Stichting Passantenhaven Terschelling. “Omdat de havenmeesters vaak vragen krijgen over vaarwegmarkering op de Waddenzee ontstond het plan om de werking en de geschiedenis van de betonning te verwerken in de speeltuin. Als bestuur vonden we het een briljant idee. En wat ook leuk is: in de zomermaanden spelen hier de kinderen van de gasten, maar de rest van het jaar is het een speelplek voor eilander kinderen.” 

 


Zestigste seizoen Brandariswandeltocht van start

Op dinsdag 11 juli werd de eerste Brandariswandeltocht van het seizoen gelopen. De start vond plaats tussen 10.00 en 11.00 uur vanuit de Stoek in Hoorn. Paul de Bos had een gevarieerde route rondom Hoorn uitgezet waarvan een deel over het strand liep. Anne Lam, die secretaris is binnen het bestuur en zich ook bezighoudt met de organisatie van de tochten rondom Hoorn, was zeer te spreken over het aantal deelnemers: “Zo vroeg in het seizoen zien we vaak wat minder lopers, maar er zijn inmiddels al veel enthousiastelingen van start gegaan.” Het Brandariswandeltocht-seizoen omvat twaalf wandeltochten verspreid over het eiland in het zomerseizoen van ongeveer tien kilometer. Daarnaast wordt er een voor- en najaarstocht georganiseerd, en vindt er eind juli een avonddriedaagse plaats. En ook bijzonder: de Brandariswandeltocht viert dit jaar zijn zestigjarig jubileum. 


Zestigste seizoen Brandariswandeltocht van start

Op dinsdag 11 juli werd de eerste Brandariswandeltocht van het seizoen gelopen. De start vond plaats tussen 10.00 en 11.00 uur vanuit de Stoek in Hoorn. Paul de Bos had een gevarieerde route rondom Hoorn uitgezet waarvan een deel over het strand liep. Anne Lam, die secretaris is binnen het bestuur en zich ook bezighoudt met de organisatie van de tochten rondom Hoorn, was zeer te spreken over het aantal deelnemers: “Zo vroeg in het seizoen zien we vaak wat minder lopers, maar er zijn inmiddels al veel enthousiastelingen van start gegaan.” Het Brandariswandeltocht-seizoen omvat twaalf wandeltochten verspreid over het eiland in het zomerseizoen van ongeveer tien kilometer. Daarnaast wordt er een voor- en najaarstocht georganiseerd, en vindt er eind juli een avonddriedaagse plaats. En ook bijzonder: de Brandariswandeltocht viert dit jaar zijn zestigjarig jubileum. 


Folkloreavond volksdansen in Hoorn

Vorige week woensdag opende de Vereniging Terschellinger Volksdansen het dansseizoen in het openluchttheater ‘De Rondte’ in Hoorn. Een grote groep jeugd- en seniorleden, allen in klederdracht, verzorgden onder begeleiding van speellieden op accordeon of trekzak een folkloreavond voor een volgepakte tribune. Vele Terschellinger liederen passeerden de revue terwijl jong en oud de daarbij behorende dansen uitvoerden. Er werd niet alleen gedanst, maar ook verteld over de historie van het volksdansen op Terschelling, de klederdracht, de verschillen tussen een trekzak en een accordeon en er werd gezongen. De folkloreavonden kunnen tot en met eind augustus wekelijks worden bezocht op woensdagavond in het sfeervolle theater achter de Volkshogeschool in Hoorn.  

Bloemenproject Fjoertoer wint LF2028-Bonusprijs

Bij meest recente editie van de Fjoertoer en de Lytse Fjoertoer, eind maart van dit jaar, konden de wandelaars genieten van een prachtig ‘lichtgevend’ bloemenveld, gemaakt door de kinderen van de eilander basisscholen.Het bloemenproject viel niet alleen bij de wandelaars van de Fjoertoer in de smaak, maar ook bij de jury van de Leeuwarden Friesland 2028 Bonusprijs. En dus mocht Antsje van der Zee, voorzitter van de Fjoertoer-werkgroep, vorige week woensdag uit handen van Neeke van Zwol, lid van de IMF-adviescommissie, een cheque in ontvangst nemen van 2028 euro. De uitreiking vond plaats in het Bijenpark Midsland, waar de kinderen van de Vossersschool – ook als onderdeel van het project – die middag op excursie waren. 

 

Strandsportdag eilander basisscholen

Voor de eilander basisschoolkinderen van groep 3 tot en met 8 stond vrijdag 14 juli in het teken van de jaarlijkse strandsportdag. Onder gunstige weeromstandigheden stroomde het strand bij Midsland aan Zee vanaf 9.00 uur vol met meer dan tweehonderd kinderen. Voor de hogere klassen was er een slagbalparcours uitgezet, en door de lagere klassen werden er op roulerende wijze verschillende kortere spelletjes gespeeld. De leiding van de sportdag was in handen van sportjuf Arine van der Zee, die op alle eilander scholen de wekelijkse sportles verzorgt en ieder jaar in de een na laatste week voor de zomervakantie de strandsportdag organiseert

Clubkampioenschap Golfclub Terschelling

Op maandag 10 juli vertrokken diverse leden van de Golfclub Terschelling richting Leeuwarden voor de Terschellinger clubkampioenschappen. De Groene Ster was deze dag de homecourse van de club. Van deze mooie baan met veel water, uitstekend passend in het Friese landschap, mag de eilander golfclub gelukkig ieder jaar gebruik maken voor haar kampioenschappen. Er waren zeven flights die fanatiek speelden om de winst, met ooievaars en ganzen als toeschouwers. Het bestuur van Golfclub Terschelling kijkt terug op een zeer geslaagde dag en hoopt stiekem nog steeds dat ooit de clubkampioenschappen op een eigen baan gehouden kunnen worden. De uitslag is te lezen in de Terschellinger van deze week. 


Renate Pootjes wint draverij

Afgelopen zondagmiddag organiseerde paardenhoudersvereniging ‘et Hossefolk’ de jaarlijkse draverij in Oosterend. Vanwege de stormachtige wind en de slechte gesteldheid van het strand werd de baan niet uitgezet op het Noordzeestrand maar in het weiland naast de strandovergang. Er meldden zich 23 deelnemers aan bij de wedstrijdleiding. Drie van hen reden aangespannen, de anderen reden onder het zadel. Na loting brandde de strijd om 14.00 uur los. De koppels reden twee ritten tegen elkaar. De winnaar ging door naar de volgende ronde. In sommige gevallen was er een derde rit (kamprit) noodzakelijk. Na een spannende strijd werden de kransen en de bekers uitgereikt aan de vier beste deelnemers. Op de eerste plaats eindigde Renate Pootjes. Tweede werd Senna Nieman, gevolgd door Marit Riebandt. Desiré Buren eindigde op de vierde plaats.

Lifeguards houden dagelijks toezicht op het strand

Gedurende de zomermaanden zijn er op de stranden van de Friese Waddeneilanden dagelijks KNRM-lifeguards aanwezig. Op Terschelling zijn drie bewakingsposten: bij West aan Zee, Midsland en Formerum. Naast het houden van toezicht is het de taak van de lifeguards om strandbezoekers te informeren, gevaarlijke situaties zoveel mogelijk te voorkomen en reddingsacties uit te voeren wanneer mensen in problemen komen. Het team, dat op Terschelling uit dertien personen bestaat, beschikt over twee vierwielaangedreven auto’s, twee waterscooters en meerdere securityboards (een surfplank met meerdere handgrepen waaraan een zwemmer in moeilijkheden zich kan vastpakken). De veilige zone wordt aangeduid door geel/rode vlaggen aan de vloedlijn. Daartussen is het veilig zwemmen en worden de baders continu geobserveerd.  


Sta op de Brandaris in ‘t Behouden Huys

Heb je altijd al eens bovenop de Brandaris willen staan? Dat kan sinds kort in museum ’t Behouden Huys. Straatkunstenaar Ruben Poncia heeft samen met zijn collega Federico Luquin de Brandaris in 3D op het binnenplein van het museum getoverd. Bovenop de schildering staat de oude rode walmbol, die ruim 140 jaar op het puntje van de echte Brandaris heeft gestaan. Nu is het legendarische hoogste punt van weleer weer binnen handbereik in dit prachtige kunstwerk. Het publiek kon in het museum een week lang live meekijken hoe Ruben Poncia werkte aan deze grote schildering. Voor de thuisblijvers was er een livestream opgezet


Zeesleepboot Holland mijdt haven Terschelling 

Het bestuur van de Stichting Zeesleepboot Holland heeft besloten dat de historische zeesleper de haven van Terschelling niet meer zal invaren. Vanaf nu zal het ms. Holland buiten de haven van Terschelling ten anker gaan en passagiers met tenders naar en van de haven vervoeren. Zo’n drie jaar geleden raakte de zeesleepboot Holland haar vaste ligplaats voorin bij de veerhaven van Terschelling kwijt. Hierdoor is er voor de zeesleper minder ruimte om te manoeuvreren met een drietal incidenten tot gevolg. Het bestuur komt daarom tot de conclusie dat het invaren van de drukke haven van Terschelling te kwetsbaar en onveilig is geworden. Voorzitter Paul Melles noemt het “een triest en historisch besluit, waartoe de omstandigheden ons helaas dwingen.“
Foto: Neeke Smit


Terschelling Openlucht Filmfestival gaat niet door

Het tiendaagse Terschelling Openlucht Filmfestival (TOF), dat ieder jaar plaatsvindt in augustus, kan dit jaar geen doorgang vinden. Dat liet de organisatie van TOF vorige week weten via hun sociale kanalen. Het spreekt vanzelf dat de TOF-organisatie erg teleurgesteld is over de gang van zaken. Namens de organisatie liet Walter Visser op donderdag 6 juli als inspreker tijdens de raadscommissievergadering weten dat het in zijn ogen niet nodig was geweest het festival te annuleren als de gemeente Terschelling van tevoren de juiste informatie had verstrekt en begeleiding had geboden. 


Voorspeelmiddag SMOT in de Vijfpoort

Op zaterdag 8 juli organiseerde Stichting Muziekonderwijs Terschelling (SMOT) een voorspeelmiddag in café de Vijfpoort in Formerum. De leerlingen van de SMOT mochten deze middag individueel of samen met een medeleerling een muziekstuk uitvoeren om te laten zien wat ze in hun mars hadden. Allerlei soorten muziekinstrumenten en -genres kwamen voorbij, en op die manier werd het een gevarieerde middag. Na de pauze werden er diverse diploma’s uitgereikt. Herman Kinzel en Norah van ’t Leven behaalden allebei hun muziekdiploma A. Hilda Zeeders, Sjoerd Hibma, Rinske Bergsma, Julie Ruige en Daniëlle Smit mochten hun B-diploma in ontvangst nemen.


Gratis dagje eiland voor Harlinger minima

Rederij Doeksen trakteerde afgelopen week honderd Harlinger gezinnen met een kleine beurs op een gratis en geheel verzorgd dagje Vlieland of Terschelling. Op woensdag 5 juli overhandigden Doeksen-directeur Dirk Spoor en manager commerciële zaken Annemieke van Brummelen honderd goodiebags aan Voedselbank De Helpende Hand in Harlingen. “Vandaag is het precies 100 jaar geleden dat Rederij Doeksen de Terschellinger Stoomboot Maatschappij overnam, en daarmee de passagiersdienst van en naar Vlieland en Terschelling,” aldus Dirk Spoor. “Die mijlpaal vieren we met een paar feestelijke momenten en dit is daar één van.”

Werkzaamheden renovatie 

veerhaventerrein gestart

Het gehele veerhavengebied van Terschelling gaat de komende anderhalf jaar op de schop. De afgelopen maanden vonden er meerdere inloopmiddagen plaats in de Tonnenloods om eilanders en andere geïnteresseerden op de hoogte te stellen van de plannen. De eerste stap is het realiseren van een tijdelijke nachtligplaats voor de veerboot. Op maandag 10 juli vond het officiële startmoment van de werkzaamheden plaats. “Van deze eerste fase van het project gaan de meeste eilanders niets merken”, vertelde Jan Roelof Witting van Rijkswaterstaat. “Bij deze officiële aftrap hebben we, naast mensen die nauw betrokken zijn bij het renovatieproject, ook stakeholders en nabije omwonenden uitgenodigd. Het gaat daarbij om bewoners van de Willem Barentszkade. Zij kunnen deze dagen enige geluidsoverlast ervaren, en daarnaast zal hun uitzicht enigszins veranderen in het najaar.” 

Swingend jubileumconcert A Happy Tune

Op zaterdagavond 8 juli gaf gospelkoor A Happy Tune een jubileumconcert in de Sint-Janskerk in Hoorn. De kerk was goed gevuld met publiek en er heerste een feestelijke sfeer. Het programma werd voornamelijk gevuld met koorzang, afgewisseld met muzikale intermezzo’s van Dick (de dirigent van het koor) en Danielle de Graaff. Het gospelkoor is opgericht in 1990. Het koor heeft een roerige tijd achter de rug, vanwege wissels van dirigenten, de pandemie, maar ook door het verlies van hun dirigent Annabelle van Bekkum in 2015. Het publiek genoot zichtbaar – en hoorbaar – van de muzikale avond. De avond werd in stijl afgesloten met het swingende nummer ‘Oh Happy Day’ als toegift, waarna een staande ovatie volgde. 


 

Diplomazwemmen

Op zaterdag 8 juli stroomde zwembad de Dôbe op West weer vol met jonge zwemmers en hun familie voor het diplomazwemmen. Het was gezellig druk. Vooral de groep zwemmers die voor hun B of C diploma gingen was erg groot, wat leidde tot een aanzienlijk aantal toeschouwers. Mede door deze overtuigende aanmoedigingen en natuurlijk dankzij de geweldige prestatie van de kinderen, mochten alle deelnemers hun diploma mee naar huis nemen. 


Yenna van Rees wint dressuurfinale 

Afgelopen weekend werden in Harich de Friese kampioenschappen dressuur gereden. Ook dit jaar deed Yenna van Rees mee met haar pony Great Britain Expert Diemen (roepnaam Gradje). Na de zaterdag stonden ze op kop geplaatst en mochten ze finale rijden. Bij de prijsuitreiking bleek dat ze, net als vorig jaar, Fries kampioen waren geworden, dit keer in de klasse Z1. Een knappe prestatie gezien het feit dat men op Terschelling niet de beschikking heeft over een wedstrijdbak van 20 bij 60 meter waarin tijdens de kampioenschappen wordt gereden. Het tweetal mag nu Friesland vertegenwoordigen tijdens de Hippiade, de Nederlandse Kampioenschappen die op 18 en 19 augustus in Ermelo worden gehouden.

Op zoek naar verdwenen Terschellinger dorpen

In de week na Oerol startte op het eiland een nieuw archeologisch project, CARE genaamd. Een groep archeologiestudenten van de Universiteit van Amsterdam voert drie weken lang een veldwerkcampagne uit, waarbij ze onder meer restanten hopen te vinden van dorpen die verzwolgen zijn door zee, het kasteel van Aremberg en de eerste Brandaris. CARE staat voor Community Archaeology in Rural Environment. “Of gemakkelijker gezegd: gemeenschapsarcheologie”, vertelt Maaike Honshorst, die als voormalig student en nu adviseur archeologie en cultuurhistorie bij adviesbureau Buro de Brug nauw betrokken is bij het project. “Het gemeenschappelijke is waar we echt voor staan; we proberen de bewoners van Terschelling zoveel mogelijk te laten meedoen, meedenken en meebeslissen bij onze zoektocht naar het verleden van Terschelling.”

Sursum Corda: het gemengde koor van Terschelling

Iedere donderdagavond vult Ons Huis in de Torenstraat op West zich met zo’n veertig zangliefhebbers. Het koor, dat volgend jaar 125 jaar bestaat en dus een lustrumjaar viert, noemt zich met nadruk Gemengd Koor Terschelling Sursum Corda.  “Het geeft aan dat het een vierstemmig gemengd koor is”, vertelt voorzitter Tonny Ruijg. “Mannen en vrouwen, sopraan, alt, tenor en bas, en dat is uniek op Terschelling.” Het koor kent veel trouwe leden. Vroeger kwamen de meeste leden van West, tegenwoordig komen ze van over het hele eiland. “Het is natuurlijk leuk om een divers ledenbestand te hebben”, benadrukt dirigent Ralph Weber. “Het is geen probleem om veel oudere leden te hebben, maar het is wel een probleem als je geen jongere leden hebt. Daarom is verjonging belangrijk. Bovendien trekken jonge mensen vaak ook weer leeftijdsgenoten aan, en dat is gunstig voor het voortbestaan van het koor. Nieuwe leden zijn dus altijd welkom!”

Greet Brehler 65 jaar campinggast

Greet Brehler (79) uit het Gelderse Hattem is al 65 jaar campinggast bij Staatsbosbeheer. Jaarlijks kampeert ze drie maanden, van half april t/m half juli, met haar tent op de natuurcamping in Hoorn. Koken doet ze op een tweepits gasstel, producten houdt ze koel in de koelbox en slapen doet ze nog steeds gewoon op haar slaapmat op de grond. “Inmiddels is dat wel een iets dikkere mat dan vroeger hoor”, zegt Greet met een lach. As vijftienjarig meisje kwam ze 65 jaar geleden voor het eerst kamperen met haar ouders en zus op Terschelling. Eenmaal getrouwd met Wim houdt het echtpaar hun kampeertraditie in stand. Ze genieten jaarlijks van het eiland, ook met hun twee kinderen Karin en Sven. Sinds het overlijden van haar man Wim in 1995 kampeert Greet jaarlijks alleen op Terschelling. De laatste dertien jaar wordt Greet samen met alle bagage naar Terschelling gebracht en weer opgehaald door haar dochter. “Mijn lijf wordt ouder en lopen lukt niet meer zo goed, maar glamping is niet aan mij besteed. Als ik niet meer kan kamperen zoals ik nu doe, dan houdt het op.” 

Brandmelding op de Boschplaat

Afgelopen maandag werd om 17.45 uur een melding ontvangen van een bos-/heidebrand op de Boschplaat nabij de Dwarsdijk. Vanwege de droogte op het eiland werd deze melding groots opgepakt en rukten zowel de brandweerploeg van Midsland als die van West uit. Bij aankomst bleek het gelukkig mee te vallen en had de brandweer de brand snel onder controle. Er is nog afgeblust met de watertank van loonbedrijf Trip/Hek, die altijd klaarstaat voor dergelijke meldingen. Het is niet bekend wat de oorzaak was van de brand. De politie benadrukt dat er, juist om dergelijke natuurbranden te voorkomen, op Terschelling van 1 juni tot en met 1 oktober een rook- en stookverbod geldt. Dat betekent dat het verboden is om in een natuurgebied te roken. Ook mag er in de open lucht zonder ontheffing geen vuur worden gestookt. De regels en voorschriften zijn te vinden op www.terschelling.nl/vuur-stoken

Geslaagd onderling tennistoernooi

Tennisvereniging TOW organiseert zo nu en dan een toernooitje op zondagmiddag, waarbij iedereen welkom is: eilanders, badgasten, leden en niet-leden van de club. Er worden dubbel- en mixpartijen gespeeld van dertig minuten. Iedereen speelt vier of vijf partijtjes, steeds met iemand anders met een aldoor wisselende tegenstander. Zo ook afgelopen zondag, 2 juli. De veertien deelnemers hebben elkaar deze middag flink uitgedaagd. Enigszins vermoeid maar ook heel tevreden werd daarna het terras opgezocht waar de wedstrijden nabesproken werden onder het genot van een hapje en een drankje. De winnaars: 1. Floor van Dijk-Lems 2. Annerieke Ruige 3. Bert Brethouwer


Ninjutsu bandexamens Dojo Terschelling

Ruim een jaar geleden is sportvereniging Dojo Terschelling in de Stoek in Hoorn begonnen met het geven van lessen in de zelfverdedigingssport Ninjutsu. Afgelopen week was het tijd voor de allereerste bandexamens. Op dinsdagavond beten de volwassenen de spits af en op woensdagavond deden twee jeugdgroepen examen. Na een intensieve training met veel verschillende onderdelen, slaagden de vier volwassenen die opgingen voor hun volgende graad: de achtste kyu. Op woensdagmiddag was het tijd voor de twee jeugdgroepen: de ‘Ninja kids’ en de ‘Ninja teens’. Sommige kinderen waren er al de hele week mee bezig, dus er heerste enige gezonde spanning. Maar alle kinderen haalden een volgende graad: de half-gele of de gele band. Iedereen zette zich uitstekend in en sensei Joey Haakman is dan ook trots op de behaalde resultaten. 

Motorcross

Op zondag 2 juli stond Daan Elferink aan de start in het Noord-Brabantse Eersel. Dankzij een goede tijdtraining mocht Daan als tiende een plek achter het starthek uitkiezen. In de eerste manche streed Daan streed met een groepje van vijf crossers om de plekken 10 tot en met 14, waarbij hij uiteindelijk als twaalfde over de finish kwam. In de tweede manche had Daan een goede start: hij schoot als vierde uit de starthekken. Mede door te weinig trainingsarbeid kon hij deze positie helaas niet vasthouden. Na een zwaarbevochten strijd werd hij als elfde afgevlagd, wat tevens zijn plaats was in het dagklassement. In het algemeen klassement is Daan gestegen naar plek 8. 

Maamke Hek wint Sint-Jansdraverij derde keer op rij

Afgelopen zaterdag werd in de Oosterburen in Midsland de traditionele Sint-Jansdraverij georganiseerd door de ‘bolhoeden’ van het Sint-Janscomité. In verband met de warmte en het grote aantal deelnemers besloot de organisatie om de onderlinge strijd te beslissen in één rit in plaats van twee, mogelijk gevolgd door een ‘kamprit’. In een bijzonder spannende finale bij de paarden versloeg Maamke Hek haar tegenstander Bernlef de Boer. Voor Maamke was het de derde achtereenvolgende keer dat zij de titel op haar naam schreef, waardoor zij de wisseltrofee mag houden. Op de derde plaats eindigde Hilda Lok, die Jenna van Rees aftroefde. Bij de pony’s reed Senna Nieman vanaf begin tot eind een perfecte race en eindigde op de eerste plaats. Zij bleef in de finale Fardau van der Bij voor. Debutante Marente Hek legde verrassend beslag op de derde plaats door een overwinning op Iris Abma, die eveneens voor het eerst meedeed. Om 19.00 uur werd het programma voortgezet met een levende stoelendans. De prijswinnaars daarvan vindt u in de krant van deze week. 


Uit de gemeenteraad: Ophef over verdwijnen trapveldje gesust

Afgelopen weken ontstond er ophef over de toekomst van ‘het trapveldje’ aan de rand van het bos van West achter ApartHotel Boschrijck. Tijdens de inspreekronde voor publiek tijdens de raadsvergadering van woensdag 14 juni deelden twee betrokkenen, Cees de Breed namens Golfclub Terschelling en Evert van Leunen namens de SET, hun zorgen over de vermeende grondruil tussen Staatsbosbeheer en de gemeente, waardoor de maatschappelijke functie van het stuk grond verloren zou gaan. Dit leidde ertoe dat de VVD en Plaatselijk Belang tijdens de gemeenteraadsvergadering van woensdag 21 juni een motie indienden omtrent de toekomst van het trapveldje. “Het lijkt mij volstrekt onlogisch om de bestemming van het veldje te wijzigen en op zoek te gaan naar een alternatieve locatie”, reageerde wethouder Jeltje Hoekstra. “Ik denk dat ik het college wel kan overtuigen van het feit dat het niet in het belang van het eiland is om over te gaan tot grondruil.” De ingediende motie werd vervolgens unaniem aangenomen. 


Zonnige ouderentocht Sint-Janscomité

Zoals iedere ochtend voorafgaand aan de Sint-Jansdraverij in Midsland op 25 juni, organiseerde het Sint-Janscomité een tocht over het eiland voor ouderen. Met enkele auto’s en twee bussen van Arriva werden de ouderen, die voornamelijk afkomstig waren uit zorgcentrum de Stilen, opgehaald om een rondrit te maken van Oost naar West. Aangekomen bij de Branding stond niemand minder dan burgemeester Caroline van de Pol klaar om de ouderen persoonlijk te begroeten. Flang (Willem Andries) Cupido vertelde over de Willem-Club op het eiland en dus ook over zijn recente ontmoeting met erelid van de club Koning Willem-Alexander. Saskia Pals, coördinator welzijnsactiviteiten bij de Stilen, blikt tevreden terug op de ouderentocht. “Dit is wat mij betreft Terschelling op z’n best”, vertelt ze enthousiast. “Er stonden heel veel mensen langs de kant te zwaaien, we voelden ons helemaal koning of koningin.”


Eerste zeehondenpups van het seizoen aangespoeld

Het geboorteseizoen van de gewone zeehond is inmiddels in volle gang. En dat kunnen de vrijwilligers van de Zeehondenopvang Terschelling goed merken, zegt dierenarts Ies Akkerdaas. “We kregen op dinsdag 20 juni een melding van een pup op het Groene Strand”, vertelt Ies. “Nadat we de pup hadden gewogen en bekeken, hebben we hem laten liggen, want hij was in redelijke conditie. Toen we er de volgende dag weer naartoe gingen, was hij er duidelijk een stuk slechter aan toe. Hij was sloom, niet meer alert en hij bleek ook te zijn afgevallen. Dus is hij woensdag op transport naar Pieterburen gegaan.” Hetzelfde gold voor twee andere pups: op donderdag was er een melding van een pup op de Waddendijk ter hoogte van Hoorn en op zaterdag van een pup op het strand bij paal 19. Ook deze pups zijn naar Pieterburen vervoerd. 


Op de fiets op zoek naar verborgen spiritualiteit

Op dinsdag 20 juni organiseerde Ernst Zoomers, predikant bij de Hervormde Gemeente Oost-Terschelling en schrijver van de wekelijkse column in dit blad, een fietstocht met als thema ‘verborgen spiritualiteit’. Een zevental mensen meldde zich aan en ging samen met Ernst op zoek naar plekken en gebouwen met een (voormalige) spirituele betekenis. “Vandaag gaan we op zoek naar wat er niet meer is, maar toch aanwezig blijkt te zijn”, aldus Ernst. “Zelf vind ik het vooral fascinerend hoe circulair het beleven van het geloof in elkaar steekt. Het is eigenlijk constant in beweging en onderhevig aan allerlei veranderingen in de wereld. Daarom is het mooi om op zo`n manier stil te staan bij wat niet meer te zien is, maar wel ooit van grote betekenis was voor mensen.”

Val leidt tot pech voor Daan Elferink 

Op zondag 25 juni stond Daan Elferink aan de start tijdens een warme wedstrijddag in het Zeeuwse Axel. Gedurende de tijdtraining kwam hij niet verder dan een zeventiende plek. Bij de eerste manche kwam Daan als zeventiende de eerste bocht uit. Helaas kwam hij in de eerste ronde zwaar ten val. Gelukkig had alleen de motor schade, maar hierdoor kon hij de manche niet uitrijden. In de tweede manche kwam Daan als nummer dertien uit de startblokken, maar door een foutje reed hij pas als negentiende door de tijdwaarneming. Uiteindelijk werd hij als dertiende afgevlagd. In het dagklassement eindigde Daan, mede door de niet uitgereden manche, op plek 25. In het algemeen klassement zakte hij naar plaats tien.


Survival- en zeemeerminzwemmen

Op maandag 12 juni was het voor een aantal kinderen weer tijd voor het diplomazwemmen. Dit keer stond het survivalzwemmen op het programma. Jill Stok, Tygo Rolff en Femke ter Maat behaalden alle drie hun derde survivaldiploma terwijl Joris Stok zijn eerste survivaldiploma mee naar huis mocht nemen. Op woensdag 14 juni kwam er een bijzondere categorie aan bod, namelijk het zeemeerminzwemmen. Hierbij wordt er gezwommen met een mooi gekleurde zeemeerminnenstaart. Eva de Bos, Maud Smit en Jill Stok haalden binnen deze categorie hun tweede diploma. Ilse de Bos, Marin Terpstra, Iris Haan en Roos Haan gingen met hun eerste diploma zeemeerminzwemmen naar huis. 


Oerol Festival: veel bezoekers, veel waardering en veel zon

Er kwamen bijna 50.000 bezoekers naar het eiland, de voorstellingen waren van hoog niveau, over het hele eiland klonk muziek, het straattheater was terug en bovendien was het tien dagen lang stralend weer. De organisatie van Oerol kijkt dan ook tevreden terug op de 42e editie van het festival. “We hebben een aantal veranderingen doorgevoerd die goed uitpakken”, aldus algemeen directeur Siart Smit. “En natuurlijk ben ik ook blij met de cijfers.” Want naast het totale aantal bezoekers was ook de bezettingsgraad voor de betaalde voorstellingen dit jaar met 93% erg hoog. Nieuw dit jaar was het festivalhart de Deining, op het parkeerterrein bij Paal 8. Je kon er genieten van muziek, gezelligheid en volop eten en drinken, waarbij het eten grotendeels werd verzorgd door eilander cateraars. Aan de andere kant van de strandovergang was een dependance ingericht, inclusief hangmatten, een bar en een extra muziekpodium. Het gaf de plek, mede vanwege het prachtige weer, een echte zomerse loungesfeer waar de bezoekers even tot rust konden komen. 
Foto's: Neeke Smit

 

Rook- en stookverbod

Natuurbranden zijn moeilijk te bestrijden. Door droogte en via kruinen van bomen kan vuur zich razendsnel verspreiden. Om een natuurbrand op Terschelling te voorkomen geldt van 1 juni tot en met 1 oktober een rook- en stookverbod.

- Rook niet in een natuurgebied

- Stook geen vuur in de open lucht zonder ontheffing. Bekijk de regels en voorschriften op www.terschelling.nl/vuurstoken

- Gooi je afval in de afvalbak (een stukje glas kan droge natuur al in brand zetten).


Sterke Yerke IV bereikt Terschelling

Zeilvlot de Sterke Yerke IV was op vrijdag 16 en zaterdag 17 juni te bewonderen in de haven van Terschelling. De vierde versie van dit legendarische zeilvlot maakte vanuit Harlingen de oversteek naar het eiland. Eilander Guus Schweigmann, een van de grondleggers van de Sterke Yerke, vertelt: “In 1974 bouwden we de eerste Sterke Yerke. Het idee om met onze vriendengroep een zomer te gaan varen ontstond in de kroeg. Veel geld hadden we niet, en het ging om de gezelligheid, dus van beperkte middelen en afval bouwden we ons eerste zeilvlot.” Met de derde versie maakte de vriendengroep zelfs een trans-Atlantische oversteek, en voeren ze via de Canarische eilanden naar Bonaire, waar het vlot strandde. Ook met nummer vier zouden ze graag die oversteek weer maken, en afgelopen weekend wilden ze, om te beginnen, een proefvaart maken op de Noordzee. “Zoals je merkt staat er weinig wind”, aldus Guus. “Dus ik weet niet of dat dit weekend gaat lukken.” Tegenwoordig houdt de Sterke Yerke zich voornamelijk bezig met educatieve tripjes voor kinderen van de basisschool, vertelt Guus. “We proberen op een speelse en ondernemende wijze kinderen bewust te maken van de ‘plastic soup’.”


Vriendenacties van Oerol: exclusief op bijzondere locaties

Iedereen die Oerol een warm hart toedraagt, kan – sinds 1987 – Vriend van Oerol worden. Met meer dan 10.000 Vrienden is de Stichting Vrienden van Oerol inmiddels een van de hoofdsponsoren van Oerol Festival. “Omdat we daar als organisatie heel blij mee zijn, willen we er ook iets voor terug doen”, zegt Ilse Morsink van Oerol. “En daarom organiseren we de Vriendenacties.” Samen met Marjoke Hopman is Ilse verantwoordelijk voor de organisatie van deze acties. Dit jaar zijn het er vijftien, vertelt Marjoke. “We proberen van oost tot west iets te organiseren op exclusieve locaties. We werken daarbij zoveel mogelijk samen met eilander bedrijven en organisaties. Veel bezoekers worden tijdens Oerol zo overladen met voorstellingen, dat een gewone wandeling in de natuur of een intiem en besloten concert erg fijn is.”
Foto De Streken: Ilse Morsink

De Jonge Jan ontvangt cheque

Thuishaven de Jonge Jan in Formerum, de plek op het eiland waar jongeren met een indicatie begeleid wonen, mocht op woensdag 14 juni een cheque van maar liefst 10.000 euro in ontvangst nemen. De schenking, die werd gedaan door de Stichting Care, zal door de Jonge Jan besteed worden aan een aangepaste rolstoelbus, zodat begeleiders vaker op pad kunnen met hun bewoners. “Wat een prachtige schenking”, sprak Rolien van Duyvenbode, leidinggevende binnen de Jonge Jan. “Dit brengt ons weer een stap verder bij het realiseren van ons doel.” Stichting Care is een initiatief van de Segesta Groep, die zich bezighoudt met vastgoedbeheer en vastgoedontwikkeling. De stichting, die werd opgericht in 1997, geeft donaties aan goede doelen voor kinderen. “We zijn ervan overtuigd dat het geld hier goed besteed zal worden”, sprak algemeen directeur Alex Huges. 

Goede prestatie Daan Elferink

Zondag 18 juni reisde Daan Elferink af naar het Brabantse Den Dungen. Na de vrije training begon de tijdtraining. Een groep van zes crossers, onder wie Daan, maakte het erg spannend: ze reden allemaal in de 1.45 minuten. Daan eindigde in deze tijdtraining op plek twaalf. De start van Daan in de eerste manche was matig; na de eerste ronde kwam hij als zeventiende door. Door constant te blijven rijden, reed hij uiteindelijk naar een elfde plaats. In de tweede manche kwam Daan veel beter uit de startblokken. Tot de helft van de manche reed hij op positie twaalf, en door steeds snellere rondetijden en een goed ritme werd hij als tiende afgevlagd. Deze twee mooie plaatsen leverde hem uiteindelijk een negende plek op in het dagklassement. Daan staat nu als nummer acht geplaatst op de ranglijst van het Open Nederlands Kampioenschap. 


Oerol 2023: verandering staat centraal

Afgelopen vrijdagmiddag werd de 42e editie van Oerol geopend door een optreden van Roxeanne Hazes op het nieuwe festivalhart De Deining op het parkeerterrein van Paal 8. Tien dagen lang is Terschelling weer het podium voor locatietheater, expedities, muziekoptredens en (terug van weggeweest) straattheater. En al is het festival dit jaar compacter van opzet, er valt genoeg te zien, te horen en te beleven. En ook heel fijn dit jaar: het prachtige weer. Het gaf het eerste weekend van Oerol meteen een echt zomerse festivalsfeer. Later die middag legde Siart Smit tijdens een bijeenkomst met genodigden uit dat er bij Oerol dit jaar veel anders is dan anders. Hij benadrukte dat het belang van een duurzame aanpak steeds groter wordt. “Natuur en cultuur lijken elkaars tegenpolen, maar ze kunnen juist prima samengaan.” Voor de inwoners van Terschelling was het festival al eerder begonnen. Op donderdagavond 8 juni konden de eilanders genieten van een speciale opening van Oerol, inclusief een bezoek aan de voorstelling ‘Lorca’.

Foto's: Neeke Smit

‘Denk mee tour’ over de toekomst van Terschelling

Op zaterdag 3 juni organiseerde de gemeente Terschelling de ‘Denk mee tour’. Tijdens deze tour kregen inwoners op verschillende plekken op het eiland de kans om in gesprek te gaan over hoe zij de toekomst van het eiland zien. De tour is onderdeel van het vaststellen van de omgevingsvisie van Terschelling. “In grote lijnen weet je wel wat er speelt bij inwoners”, vertelt projectleider Francis Koornstra, “maar toch is het interessant om eens echt in gesprek te gaan met eilanders.”

 

‘Get Your Plastic Eye’: bewust van plastic

Op dinsdag 6 juni mochten leerlingen uit de tweede klas van ’t Schylger Jouw als allereerste de ‘Get Your Plastic Eye Experience’ ervaren; een activiteit die leerlingen bewust maakt van plasticvervuiling, en ook leert om dit te herkennen in de natuur.  De activiteit is bedacht door studenten van de opleiding International Tourism Management van NHL Stenden in Leeuwarden. Aan het begin van het schooljaar werd de opleiding door Stayokay Terschelling benaderd met de vraag of studenten een duurzame activiteit op het eiland konden ontwerpen voor schoolkinderen die verblijven in het hostel. De ‘experience’ begint op het strand, waar leerlingen plastic zoeken en verzamelen. Vervolgens gaan ze naar de Jutfabriek op West, om daar in een workshop het plastic te recyclen en om te vormen naar nieuwe producten. 


Trippin’ Tuna on tour

De ‘Trippin’ Tuna’, de vijf meter lange stalen tonijn van kunstenaar Fred Ros waar we vorige week over schreven, maakte op donderdag 8 juni een tour over de Waddenzee. Halverwege de ochtend vertrok de vis plus delegatie met de viskotter van Tjaard de Wit richting het Wad. “Ten hoogte van de Richel hebben we haar laten zakken in het water”, vertelt de kunstenaar. “Daar hebben gewacht tot het eb werd, zodat de Tuna droogviel. Onderweg hebben we haar kennis laten maken met de omgeving en de omgeving met haar. Zo kwamen we vlakbij een groep zeehonden, die haar van dichtbij konden bekijken.” Na het droogvallen werd de vis in de visnetten onder water weer teruggebracht naar de haven van Terschelling, waar de kotter rond 15.30 uur aankwam. 
Foto: Fred Ros

 

De Torens van Nienke: “Ode aan de fantasie”

In de kerk van Midsland is tijdens Oerol een bijzondere tentoonstelling te zien: De Torens van Nienke. Het is een eerbetoon aan de vrolijke, fantasierijke en kleurrijke werken van Nienke van Dieren uit Midsland, die eind vorig jaar overleed. Vorige week woensdagmiddag werd de expositie, die bestaat uit 35 werken, geopend door Kees Lesuis en Tinus Holthuis. Zij stelden niet alleen de tentoonstelling samen, maar interviewden ook de eigenaren van de torens. De verhalen die zo ontstonden zijn bij iedere toren te beluisteren. “Wanneer je alle verhalen hoort die bij de torens horen, ga je anders naar de torens kijken”, aldus Kees. “Dan ontstaat er een rijke verbeelding en wordt het een groot avontuur.” 

Terschelling bouwt: 

mantelzorgwoning familie Lok

Achter de woonboerderij van de familie Lok, op Landerum 9, staat sinds enkele weken een nieuwe woning. Van bouwen was eigenlijk nauwelijks sprake, want het gelijkvloerse huis bestaat uit twee aparte units, die alleen even aan elkaar ‘geplakt’ moesten worden. Het resultaat is een eenvoudige, maar complete woning die onderdak biedt aan Gerrit en Geertje Lok. De bedoeling is dat hun dochter Hilda, die nu nog met haar vriend Tjitse in een sociale huurwoning in Midsland woont, de woonboerderij binnenkort gaat betrekken. “Hilda werkt fulltime mee in het veebedrijf”, vertelt Geertje. “Voor haar is het dus ook makkelijker om wat dichter bij de dieren te zitten, wanneer er bijvoorbeeld een koe midden in de nacht moet kalven.” 

Boogschieters THC in de prijzen

Op zondag 4 juni waren vijf leden van het Terschellinger Handboog Collectief te gast bij MBSOV Noordkop. De shoot vond plaats op het Fort Erfprins in Den Helder waar maar liefst 31 doelen op een zeer uitdagende manier waren weggezet. Alle eilander deelnemers vielen in de prijzen, en in combinatie met het gunstige weer beleefden de leden van het THC een prachtige dag.  

Tigerstelling open tijdens zonnige Bunkerdag

Op zaterdag 3 juni vond de landelijke Bunkerdag plaats. Op deze dag zijn alle bunkers en bunkerstellingen in Nederland van 10.00 tot 17.00 uur open voor publiek. Ook op Terschelling kon er vrij rondgelopen worden op de Tigerstelling, waarbij ongeveer tien bunkers bezocht konden worden. Een deel van de vrijwilligers was aanwezig om te vertellen en vragen te beantwoorden. De bunkers zijn onderdeel van de Atlantikwall, de verdedigingslinie die langs de Europese kust werd gebouwd om de geallieerde troepen tegen te houden. In Nederland zijn er bunkers te vinden langs de gehele kustlijn van Zeeland tot aan de Wadden, en op West-Terschelling wordt sinds 2012 gewerkt om de Tigerstelling bloot te leggen. 


Diamanten huwelijk voor echtpaar Cupido

Op maandag 29 mei waren Piet Cupido en Martje de Jong zestig jaar getrouwd. Dit vierden zij met de familie een paar dagen eerder, op zaterdag 27 mei. En dat viel bepaald niet te missen. Voor hun huis in Lies prijkte een mooie ereboog, die de buurman voor deze gelegenheid had gemaakt. Ook was het huis versierd en stond de berm vol met spullen uit de buurt, die de jeugd traditiegetrouw de nacht ervoor naar Lies had gesleept. Iedereen die iets miste uit de tuin kon dit – na een felicitatie – weer bij het jubilerende echtpaar ophalen. 

Gedenksteen onthuld met gedicht voor Joop Mulder

Op donderdagavond 1 juni werd traditiegetrouw de vlag gehesen bij het Oerol-kantoor in Midsland. Voor de organisatie is dit jaarlijks het moment om gezamenlijk te vieren dat de eerste artiesten op het eiland zijn aangekomen. Dit jaar had het ‘vlaghijsmoment’ een bijzonder tintje, want op de stoep van het kantoor werd een gedenksteen onthuld met daarop een gedicht van zangeres en actrice Wende Snijders, dat zij schreef ter ere van Joop Mulder. Kees Lesuis, voormalig artistiek leider van het festival en tegenwoordig hoofd (inter)nationale ontwikkeling, noemde het een mooi moment. “Vieren en herdenken vallen vanavond samen”, sprak hij. Hierna mocht Anne van Dooren, hoofd productie van Oerol, de steen met een bladblazer ontdoen van een laagje zand, dat afkomstig was van de Noordsvaarder. 

Aftrap project Trippin’ Tuna

Op zondag 4 juni werd in het Raadscafé op West het project Trippin’ Tuna afgetrapt. De hoofdrol in het project, dat een initiatief is van kunstenaar Fred Ros, is weggelegd voor een vijf meter lange tonijn van roestvrijstaal. De Trippin’ Tuna zal het aankomende half jaar een reis maken over land en zee, om in het najaar aan te komen op zijn eindbestemming Bonaire. Van 4 t/m 13 juni is het kunstwerk te zien op Terschelling.  

Lekker sneupen in Oosterend 

Het was afgelopen zondag opvallend druk op de fietspaden rondom Oost. De jaarlijkse Kofferbakmarkt op camping De Duinkant in Oosterend kon rekenen op heel wat aanloop. Voor 15 euro konden verkopers een standplaats reserveren voor hun auto, inclusief extra ruimte om hun waren uit te stallen. Vanuit de diverse kofferbakken werden interessante, handgemaakte of bijzondere dingen verkocht. Mede dankzij de prima weersomstandigheden was de sfeer onder zowel verkopers als belangstellenden opperbest. “De Kofferbakmarkt is in de loop van de jaren een traditie op Terschelling geworden die eilanders en badgasten een goede reden geeft om Oosterend te bezoeken”, aldus Jochem Bierema namens de organisatie.

Tips voor een toegankelijk Oerol

Oerol streeft ernaar om het Festival voor iedereen toegankelijk te maken en blijft zichzelf ontwikkelen op dit gebied. Dit jaar zijn er extra mogelijkheden voor mensen met een beperking om voorstellingen bij te wonen. Een bijzondere toevoeging is de aanwezigheid van blindentolken van ‘Komt het Zien!’ Zij verzorgen vóór elke voorstelling een ‘Meet&Feel’-inleiding en voorzien de voorstelling zelf van audiodescriptie, waarbij de gebeurtenissen in de voorstelling worden beschreven. De blindentolken zijn aanwezig van 15 tot en met 18 juni. Stuur een e-mail naar [email protected] om tickets te reserveren, maar wacht niet te lang: de reserveringen sluiten op 9 juni!

AVV JO14 wint bekerfinale regio Noord

Nadat de spelers van JO14 in mei kampioen werden van de competitie, was het spel nog niet gespeeld. Het team had namelijk ook de halve finale van de bekercompetitie gewonnen, en daarom moest er dus nog een finale worden gespeeld. Op zaterdag 3 juni stapte het elftal, samen met hun coach Hessel Hek en elftalleider Arjen Vis, op de boot op weg naar de bekerfinale in Midwolda (GR). Hessel had voor zijn team de spelersbus van SC Heerenveen weten te regelen, en zo was er voor familie en vrienden ook de mogelijkheid om mee te genieten van deze dag. Om 14.00 uur klonk de fluit van de scheidsrechter en begon de wedstrijd tussen AVV en Harkstede. Na een spannende eerste twintig minuten maakte Larson Hek de 0-1. Al snel werd de 1-1 gemaakt, wat tevens de ruststand betekende. In de tiende minuut van de tweede helft werd er weer door Larson gescoord: 1-2. AVV kreeg nog een paar flinke kansen, en ook Harkstede was een aantal maal dicht bij de gelijkmaker. Toen er eindelijk werd afgefloten sprong iedereen een gat in de lucht. AVV JO14 werd kampioen en schreef daarmee geschiedenis! 
Foto: Gerlof Dijkstra

 

Volop variatie bij eerste concert Wadvocaal

Gelukkig beschikt de kerk van Midsland over een galerij, want anders hadden alle belangstellenden voor het optreden van Wadvocaal er vorige week donderdagavond niet in gepast. Zo groot was de animo voor dit eerste concert van het dameskoor. De dames zorgden samen met hun dirigent Hans Bergman voor een gevarieerde en regelmatig swingende avond waarbij diverse zeer uiteenlopende liedjes voorbijkwamen en het publiek duidelijk werd aangestoken door het enthousiasme van het koor. Na afloop namen de koorleden en de dirigent stralend de complimenten in ontvangst. “Echt geweldig dat het zo druk is en dat de reacties zo enthousiast zijn”, aldus dirigent Hans Bergman. 

Resultaten ‘Zwoegerziektevrij Terschelling’ gepresenteerd

Op zaterdag 20 mei werden bij de Biologische Schapenboerderij de Zeekraal op Oosterend de resultaten van het project ‘Op weg naar een zwoegerziektevrij Terschelling’ gepresenteerd. Zwoegerziekte bij schapen en het aanverwante CAE-virus bij geiten zijn chronische virusziekten waar geen behandeling of vaccin voor bestaat. De geïsoleerde ligging van Terschelling gecombineerd met de geldende aanvoerregels voor nieuwe schapen en geiten, bieden goede mogelijkheden om deze virusziekten te bestrijden. De Royal GD, dierenartsen en de schapen- en geitenhouders op Terschelling zijn al ruim twee jaar bezig met dit project, dat hoopvolle resultaten laat zien. Eind september wordt het project vervolgd. Als dan blijkt dat alle dieren virusvrij zijn, is Terschelling het eerste gebied in Nederland met een vrije status. 

 

Even voorstellen: 

hoofdagent Jesse Norden

Sinds begin mei is het politieteam van het eiland uitgebreid met een nieuwe agent. Jesse Norden (34) verruilde zijn werk bij de politie in Groningen stad voor een politiebaan op het - relatief rustige - Terschelling. Tot nu toe heeft hij, evenmin als zijn vrouw en kinderen, geen spijt van het nieuwe avontuur. “Vooral de kortere lijntjes en de kleinschaligheid vind ik prettig”, zegt Jesse. “De contacten voelen hier veel warmer.” Jesse werkte in het verleden al vaker op het eiland als agent, daardoor wist hij grotendeels wat hij kon verwachten. “In de zomer werd ik al enkele keren gedetacheerd naar het eiland”, vertelt hij. “Ook kende ik het eiland wel van vakanties, en ook mijn vrouw Hannah is verknocht aan het eiland. We hadden het er wel eens over gehad hoe mooi het zou zijn om hier te wonen, dus toen er een interne vacature voorbijkwam voor agent op Terschelling, hebben we de knoop doorgehakt.”

Terschelling bouwt: Baaiduinen 55a

Aan de oostkant van Baaiduinen, vlak voordat je Midsland in rijdt, staat sinds eind vorig jaar een mooi voorbeeld hoe je een nieuwe woning kunt bouwen op eigen erf binnen het gemeentelijke woningbouwprogramma 135+. In dit geval bouwden Huib Tieman en Ada Eerenstein een nieuwe, levensloopbestendige woning achter hun oorspronkelijke huis, dat op die manier vrijkwam voor Ada’s dochter Floor en haar gezin. Een win­winsituatie dus, waar alle partijen erg blij mee zijn, zegt Huib. “Bij de bouw hadden we twee belangrijke uitgangspunten. Want wanneer je op onze leeftijd en in deze tijd een nieuw huis bouwt, moet je dat natuurlijk zowel duurzaam als toekomstbestendig doen. Daarom is het huis functioneel en ecologisch verantwoord voor de toekomst ge­bouwd.” 


Even voorstellen: 

Rimmert Lankhaar van Lab-TS

Ruim een jaar geleden zegde Rimmert Lankhaar zijn vaste baan op Terschelling op om plaats te maken voor een reisavontuur met een camper. Intussen heeft hij, samen met zijn vriendin Jeltsje Tjepkema en hun zoontje van 2,5 jaar, al een hele reis door Europa gemaakt. Om een en ander te bekostigen, begonnen Rimmert en Jeltsje beiden een eigen bedrijf waarbij ze kozen voor werkzaamheden die ze op afstand kunnen uitvoeren. Zo houdt Rimmert zich met zijn bedrijf Lab-TS bezig met het bouwen van websites. Hun huis in de Willem Barentszstraat op West verhuurden ze voor bepaalde tijd aan bekenden. Rimmert: “Natuurlijk hebben we in de planning op om den duur weer terug te keren naar het eiland. Maar de koers die we beiden hebben gekozen met onze bedrijven bevalt goed en willen we wel graag voortzetten.”

Motorweekend op Terschelling blijft in trek

Afgelopen weekend maakten ruim 200 motorliefhebbers gebruik van het fraaie weer om op hun twee- of driewieler over het eiland te toeren. Zowel op zaterdag als op zondag werd het verkeersbeeld bepaald door allerlei soorten motoren, waarbij de Harley Davidson het hoogst scoorde. Zoals gebruikelijk was Camping Terpstra in Midsland het thuishonk voor de motorliefhebbers. “Wij komen elk jaar drie tot vier keer naar Terschelling”, vertellen Terschellingfans Roelie Kamps en Peter Kooistra uit Veendam. “Vaste prik zijn daarbij de Fjoertoer en het motorweekend. We komen dan op vrijdagmiddag en gaan zondag weer naar huis


Benwyvis grote winnaar van HT-Roeirace 2023

In het weekend van Hemelvaart kon op vrijdag 19 mei eindelijk weer de HT-roeirace plaatsvinden. De laatste keer was in 2019. De twee jaren daarop kon de race tussen Harlingen en Terschelling niet doorgaan vanwege corona, en vorig jaar moest het evenement afgeblazen worden vanwege barre weersomstandigheden. Gelukkig waren dit keer de weergoden de roeiers goed gezind en kon de 47ste editie van de race, met aan de start 137 roeisloepen, als vanouds doorgang vinden. Grote winnaar van de race werd de eilander sloep Benwyvis, die voor de derde keer op rij de eerste plek wist te bemachtigen. De roeiers hadden zeker het laatste gedeelte te maken met zware omstandigheden, met wind tegen en een sterke stroming. 
Foto's: Neeke Smit en Tjitske Faber

 


Een avond vol poëzie tijdens Dichter bij Zee 

Op zaterdagavond 20 mei werd het jaarlijkse poëziefestival Dichter bij Zee georganiseerd in de kerk van Midsland. Een volle zaal met enthousiast publiek luisterde aandachtig naar zes eilander dichters en gastdichter Ivo de Wijs, en genoot van de muzikale begeleiding van virtuoos Dick de Graaff. De eilander dichters Gerrit Rensink, Marry Harkema, dichter van Terschelling Ina Schroder-Zeeders, Meindert Schaap, Marianne Hart en Antoinette Velds-van Overbeeke brachten hun poëzie naar voren. Na de pauze zette tekstdichter en presentator Ivo de Wijs de avond met veel humor en soms ook met ontroering voort. Ivo sloot de avond af met een gedicht over ‘de mooiste tijd’, zijn schooltijd, dat muzikaal werd ondersteund met een pianostuk dat Dick de Graaff voor deze gelegenheid had geschreven. 

Bungee-roeien in het zonnetje 

Op zaterdagmiddag vond voor de achtste keer het bungee-roeien plaats: het zo ver mogelijk proberen te roeien aan een elastieken bungee-touw. De wedstijd vond zoals gebruikelijk plaats in ‘het dokje’ tegenover het havenkantoor en speaker Leo Dahmen praatte het programma vermakelijk aan elkaar. Onder het genot van een wijntje of biertje kwamen er honderden toeschouwers in de zon genieten van de strijd. Voor de roeiers van de HT-race is het een leuke en actieve manier om hun ‘vrije’ zaterdag in afwachting van de officiële HT-prijsuitreiking door te brengen. 


‘Op naar Terschelling!’: over de geschiedenis van het toerisme

Afgelopen zaterdagmiddag vond in hotel Paal 8 te West aan Zee de presentatie plaats van ‘Op naar Terschelling!’, een fraai vormgegeven boek over de ontwikkeling van het eilander toerisme in de periode van 1581 tot de Tweede Wereldoorlog. De auteur van het boek, dr. Pieter Breuker, reikte het eerste exemplaar uit aan de conservator van museum ’t Behouden Huys, Richard van der Veen. Het boek vertelt het verhaal van de pioniers, de badgasten en de opkomst van het toerisme, waarbij het oudste reisverslag dateert van 1581. “Ik wilde geen ‘kale’ toeristische studie schrijven, maar toerisme in een brede context plaatsen met aandacht voor taal, cultuur, natuur, middelen van bestaan en sociale omstandigheden”, aldus de auteur.
Zonnige ‘Dag van het Schaap’: veel variatie en gezelligheid

Afgelopen zondag organiseerde de Terschellinger Schapenhoudersvereniging voor de veertiende keer ‘de Dag van het Schaap’. Ook dit jaar was er een gevarieerd programma samengesteld. Zo waren er demonstraties schapen scheren en schapen drijven, kon het publiek kennismaken met lokaal gehouden schapen, waren er demonstraties met roofvogels en traden jeugdleden van de Vereniging Terschellinger Volksdansen op. Verder vond het Open Fries Kampioenschap Highland Games plaats, evenals het Open Terschellinger Kampioenschap Sterkste Man/Vrouw, waar Liesbeth de Haan uit Hoorn bij de vrouwen als grote favoriet aan de start verscheen. 

Bovendien gaf de oudste doedelzakband van Noord-Nederland, de Graham Lowlanders Pipes & Drums uit Leeuwarden, meerdere optredens.  


Afscheid van Daan Pootjes

Na ruim veertig jaar is Daan Pootjes gestopt met zijn werkzaamheden voor Staatsbosbeheer. Uit handen van boswachter Anne Gerben Zorgdrager ontving hij een bedankje met wat lekkers en een tegoedbon voor de paarden. Daan heeft jarenlang werkzaamheden uitgevoerd voor Staatsbosbeheer. Het werk bestond eerst uit het maaien van sloten en boswerkzaamheden. Daarnaast was het plaatsen van de bebording rondom het broedgebied op de Boschplaat vaste prik. Met zijn paard en wagen werden de borden over het wad gereden en geplaatst, de laatste jaren altijd samen met Anne Gerben. 

SCT MO15 kampioen

Afgelopen zaterdagmorgen speelde SC Terschelling MO15 hun één na laatste duel van dit seizoen in Midsland. Twee weken geleden waren de dames al kampioen geworden, maar het bijbehorende feestje was uitgesteld tot de laatste thuiswedstrijd. Voorafgaand aan de wedstrijd tegen de Zeerobben, die met 3-0 werd gewonnen, maakte Neeke Smit de elftalfoto. Na de wedstrijd werden de schaal en de medailles uitgereikt door Herman Kruizenga, en uiteraard ging het team op de huifkar om een kampioensrit te maken rond Midsland. Deze rit eindigde bij de shirtsponsor Vito, waar ze werden getrakteerd op een lunch met heerlijke pizza's. 

 

Ringsteken

Afgelopen zaterdagavond organiseerde de paardenhoudersvereniging et Hossefolk de eerste ringstekerij van het jaar in de Oosterburen te Midsland. Het was een prachtige avond met veel publiek en een groot aantal deelnemers. Van heel klein, zoals Margriet en Adriaan Blanken met hun miniponies in troika-aanspanning, tot heel groot, zoals Piet-Jan Terpstra met kleindochter Saar met een gekruiste Belg voor de driewielerkar. De organisatie was blij met het feit dat er veel jeugdige leden meededen aan de wedstrijd. “Dat is een belofte voor de toekomst”, aldus Margreet de Bruin.

KNRM ontvangt tweetal cheques

De plaatselijke afdeling van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij ontving afgelopen zaterdag tijdens de Nationale Reddingbootdag een tweetal bijzondere donaties. Aan het begin van de dag mocht Marcel Kemper in het reddingstation Paal 8 te West aan Zee een cheque van €1.258,10 in ontvangst nemen uit handen van Tineke van Leunen en Anna Muijskens namens de organisatie van de Fjoertoer. ’s Middags werd er een tweede cheque aangeboden door Arianne Buning uit Zuidhorn. Haar man Jelle Buning, die in september 2021 overleed aan kanker, is jaren geleden door KNRM’ers gered uit zee ter hoogte van de strandovergang bij Kaap Hoorn. Hij maakte hierover de theatervoorstelling ‘De ideale drenkeling’. Met de verkoop van zelfgemaakte pindarotsjes had Arianne €4.310,= opgehaald. 

Hotel-restaurant Caracol in nieuw jasje

Hotel-restaurant Caracol op West kent sinds kort nieuwe eigenaren. Ewald Overdijk en Yvon Konijn namen het pand in de Molenstraat over en eind april heropenden zij, onder dezelfde naam, het nieuwe restaurant. Hoewel ze niet voor een naamsverandering kozen, gingen zij wel voor een geheel nieuw concept. “We willen een sfeer neerzetten waarbij gasten zich direct thuisvoelen”, vertelt Yvon. “We denken dat het gelukt is. ‘Wat is het hier heerlijk huiselijk’, horen we nu al vaak.”

Rommelmarkt in de Stilen

Sneupers, koopjesjagers en ook mensen die het goede doel wilde steunen konden zaterdag 13 mei terecht in de Stilen, waar Stichting Vrienden van de Stilen een rommelmarkt had georganiseerd. Naast tweedehandsspullen werden er ook brei- en haakwerkjes verkocht die door bewoners van het verzorgingshuis gemaakt waren, waren er Terschellinger pofkes te koop en konden bezoekers loten aanschaffen om mooie prijzen te winnen. Aan het eind van de dag bleek de opbrengst van de rommelmarkt €1.946,80 te bedragen. De pofkes alleen al, die waren gebakken door vrijwilligers, brachten €515,- op. 

Tweede fase project Doortrappen

Enkele weken terug was in de Terschellinger een artikel te lezen over de aftrap van het project Doortrappen. Het is een landelijk initiatief waar ook gemeente Terschelling aan meedoet en dat ervoor moet zorgen dat ouderen langer en veiliger op de fiets blijven stappen. Er werd toen op een zonnige dag een mooie en gezellige route gefietst over het eiland. Op donderdag 11 mei werd er een tweede dag georganiseerd, waarbij er naast het fietsen van een route van 25 kilometer ook een proefritje op een driewieler kon worden gemaakt. Daarnaast kregen aanwezigen kosteloos een spiegel gemonteerd op hun stuur.

Nieuwe gezichten bij SJT

Stichting Jeugdwerk Terschelling (SJT) heeft als belangrijkste doelstelling het organiseren, stimuleren en in stand houden van jeugdwerk voor kinderen en jongeren van 6 t/m 16 jaar op het eiland. Sinds jaar en dag is Wim Bakker het aanspreekpunt als beroepskracht, maar sinds vorige maand zijn Irene Romar en Tanja Cupido de nieuwe gezichten bij SJT. Irene en Tanja werken beiden parttime en houden zo overzicht over alle activiteiten die door de stichting worden georganiseerd. Momenteel lopen ze mee met Wim, die per november met pensioen gaat. Daarna nemen de twee jonge en enthousiaste dames het stokje van hem over.

Reddingbootdag trekt veel bezoekers

Afgelopen zaterdag waren de reddingstations van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij in het hele land opengesteld voor het publiek tijdens de Nationale Reddingbootdag. Zowel op de steiger in de Kom op West Terschelling als in het boothuis van Paal 8 en op het strand was het de hele dag een komen en gaan van bezoekers. Op West meldden zich 21 nieuwe donateurs aan. Bij de station Paal 8 meldden zich 29 nieuwe donateurs aan en maakten 182 personen een vaartochtje met de Frans Hogewind. “Bij beide stations kan men terugkijken op een geslaagde dag en is men blij met de nieuwe aanmeldingen van ‘redders aan de wal’”, aldus Frouke de Jong namens de KNRM.


Terugblik op koninklijk bezoek aan Terschelling

Vorige week dinsdag bezochten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima het eiland. Ze brachten daarbij een bezoek aan verschillende organisaties die een maatschappelijke functie vervullen binnen het eiland, zoals de KNRM, het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB) en ze kregen in de Tonnenloods op West een voorproefje van de Oerol-voorstelling van Tryater. Als klap op de vuurpijl werd Willem-Alexander door Flang Cupido verwittigd van het feit dat hij al jaren erelid is van onze eilander Willem Club. Foto's: Loek Buter, Lennard Jan Geerts, Tjitske Faber en Neeke Smit. 

Oorlog in mijn buurt: leren door ontmoeting

Op woensdagochtend 10 mei vond in de Sint Janskerk in Hoorn de ‘eindontmoeting’ plaats van het scholenproject ‘Oorlog in mijn Buurt’. Het project, dat begeleid werd door Marjoke Hopman, Maaike Buurman en Leonie Blaak, startte op maandag 3 april met vier gastlessen bij het Bunkermuseum over dwangarbeiders van Terschelling, een geschiedenisles, een zogenaamde ‘goed/fout’-les en een les over interviewtechnieken. Op die manier waren ze goed voorbereid op hun bezoek aan een Terschellinger die als kind de oorlog had meegemaakt. Van dit bezoek werd een verslag gemaakt, dat de kinderen vorige week woensdagochtend presenteerden. Tijdens de tien presentaties werden op de achtergrond foto’s getoond – gemaakt door Leonie Blaak – die lieten zien hoe het gesprek bij de oudere thuis was verlopen, met als laatste foto een groepsportret van de kinderen en ‘hun’ oudere. 

 

SCT sterk tegen de Sweach: 3-0

Na twee weekenden zonder wedstrijden mocht Sportclub Terschelling zondag 14 mei de degens kruisen tegen De Sweach. Er werden door beide ploegen in de eerste twintig minuten van de wedstrijd weinig kansen gecreëerd. In de 41ste minuut was het toch Terschelling dat op een 1-0 voorsprong kwam. In de tweede helft kreeg ook De Sweach kansen, maar lukte het niet om te scoren. De thuisploeg begon steeds beter de ruimtes te bespelen en zag dat beloond worden in de 67ste minuut: 2-0. Tien minuten voor tijd dacht de Sweach de aansluitingstreffer te kunnen maken, maar Kelvin Müller wist de bal van de doellijn weg te werken. De invallers van Sportclub zorgden uiteindelijk in de 85ste minuut voor het slotakkoord: 3-0. Voor Terschelling een mooie overwinning op een hoog geklasseerde ploeg. 

Vossersschool 3 wint schoolvoetbaltoernooi

Vorige week woensdag waren de velden van Sportclub Terschelling in Midsland het toneel van het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi. Alle vijf basisscholen van het eiland waren vertegenwoordigd in de strijd om de eilander wisselbokaal. Na een aantal spannende voorrondes werd de finale een Westerse derby: team Prinses Margrietschool 2 en team CBS Vossersschool 3 wisten de finale te behalen. Deze finale werd beslist door een doelpunt van Jarin Nieboer en zo won team Vossersschool 3 de finale met 1-0. 

AVV wint van FFS

Op zondag 14 mei stond voor AVV de uitwedstrijd tegen FFS op het programma. AVV begon sterk aan de wedstrijd en creëerde dan ook een aantal kansen. Helaas ging FFS er met de eerste goal vandoor middels een lage voorzet van de rechter zijkant. AVV bleef doorgaan met goed spel en kreeg na een overtreding van de keeper van FFS een penalty toegewezen: 1-1.  Kort daarna liep Iemke de Bruin goed door op een steekbal en schoof de bal door de benen van de keeper: 1-2. FFS begon scherp aan de tweede helft, maar AVV trok de vorm van de tweede helft door: 1-3. Hier hield het echter niet op, want AVV schoot door een goede vrije trap van Sander de Haan de 1-4 binnen, wat ook de eindstand werd. 


Koninklijk Paar bezoekt Terschelling

Op dinsdag 9 en woensdag 10 mei brachten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een bezoek aan Terschelling. De komst van het koningspaar naar het eiland was onderdeel van een streekbezoek aan de vijf Waddeneilanden, waarbij gesprekken rond leefbaarheid centraal stonden. Dinsdag overdag waren eerst Texel en Vlieland aan de beurt, en rond half zes arriveerden de Koning en Koningin met de Tiger op Terschelling. Hier werden de steiger en het boothuis van de KNRM bezocht, en na een diner in hotel Nap woonden de gasten een voorstelling van Tryater in de Tonnenloods bij. Na een overnachting op De Groene Draeck en een bezoek aan het MIWB vertrok het koninklijk paar op woensdagochtend per helikopter naar Ameland.
Foto: Neeke Smit

Nieuwe podwalk op Terschelling

Onder het motto ‘Beleef de indringende verhalen van de Atlantikwall’ is vorige week in samenwerking met het Bunker Museum Terschelling en de VVV Terschelling een nieuwe podwalk gelanceerd. Een podwalk is een gps-gestuurde audiotour, waarbij je op basis van je locatie een verhaal krijgt te horen. Terschelling had een belangrijke, strategische functie voor de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog. Liefst 550 bunkers werden er op het eiland gebouwd. Terschelling werd omgebouwd tot een amper toegankelijke vesting. Hoe beleefden de eilandbewoners deze bezetting? De podwalk Terschelling in oorlogstijd vertelt het indringende verhaal van Terschellinger Iem Smit, gebaseerd op zijn eigen dagboek. 

Veel deelnemers aan Nationale Herdenking

Vorige week donderdagavond namen op West-Terschelling ongeveer tweehonderd mensen deel aan de Stille Tocht ter herdenking van de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesmissies nadien. De stoet werd bij het oorlogsmonument opgewacht door nog eens zo’n tweehonderd eilanders en eilandgasten. Aansluitend werden er kransen gelegd door diverse instanties en organisaties. Voorafgaand aan de twee minuten stilte blies trompettist Kees Jan Doeksen de Taptoe. Hierna speelde muziekvereniging Schylge het Wilhelmus en maakten de aanwezigen een rondgang over de begraafplaats, die eindigde op de naastgelegen Oorlogsbegraafplaats, waar ter afsluiting van de plechtigheid een groet werd gebracht bij het herdenkingsmonument.

 


Eilander kinderen naar Nationale Kinderherdenking

Op donderdag 4 mei vond er in Madurodam de Nationale Kinderherdenking (NKH) plaats. Tijdens deze herdenking, die voor én door kinderen wordt georganiseerd, kunnen kinderen tussen de acht en dertien jaar op hun eigen manier stilstaan bij oorlog, de slachtoffers ervan en vrijheid. Een groep van zeventien kinderen en vijftien volwassenen van CBS ’t Jok en CBS de Vossersschool vertrok die dag in een bus richting Den Haag, om bij deze herdenking aanwezig te zijn. Het werd een indrukwekkend bezoek waarbij ook overnacht moest worden. “Van begin tot het eind was alles fantastisch georganiseerd en onze dank daarvoor is groot”, zegt Pauline de Bakker, juf van groep 7/8 van de Vossersschool.
Foto: Pauline de Bakker

WoonFriesland verduurzaamt historische woningen 

Een tweetal monumentale woningen aan de Burgemeester Eschauzierstraat die al een paar jaar leeg staan, worden binnenkort geschikt gemaakt voor bewoning. "Woonruimte is schaars, ook op een eiland als Terschelling”, zegt Sigrid Hoekstra, directeur-bestuurder van WoonFriesland. “Vandaar dat WoonFriesland haar uiterste best doet om beschikbare én betaalbare woningen aan te bieden aan eilandbewoners. Voordat we een woning aanbieden, investeren we vaak eerst in het verduurzamen en opknappen van de betreffende woning." De beide woningen hebben naast een hoge leeftijd een beschermde monumentenstatus. Daardoor is verduurzamen een precisiewerkje en kostbaar. In het op maat gemaakte plan van aanpak ligt de focus op verduurzamen met behoud van alle authentieke elementen. 


Volle zaal tijdens Comedytrain in hotel Paal 8

Op zondag 7 mei reisden vier comedians van Comedytrain af naar Terschelling, om een programma vol hilariteit te verzorgen in Hotel aan Zee Paal 8. De tachtig stoelen in de zaal waren zo goed als allemaal bezet, en rond 16.15 uur werd de middag afgetrapt door hotelmanager Marion Riemersma. De mannen die het aandurfden om vanuit Amsterdam naar Terschelling te komen waren Rayen Panday, David Linszen en Jorn van Dam. De zogenaamde ‘Master of Ceremony’ Howard Komproe praatte het programma aan elkaar. Het werd een hilarische en verfrissende middag en de conclusie is gerechtvaardigd dat een dergelijk evenement zeker een aanwinst is voor het eiland.  

Marktkramen uit de winterstalling 

De afgelopen week kwamen de liefhebbers van winkelen in de open lucht ruim aan hun trekken. Op woensdag 3 mei vond de eerste braderie van het nieuwe seizoen plaats in Midsland. Twee dagen later werd, eveneens in de Oosterburen in Midsland, de jaarlijks terugkerende Proeveri gehouden. Bezoekers konden zich na aanschaf van een stempelkaart bij diverse uitstallingen tegoed doen aan uiteenlopende lekkernijen. En afgelopen zondag werd in de tuin van Zus Kooyman aan de Longway op West de rommelmarkt ‘Tussen Kunst & Kliko’ georganiseerd. Daar wisselden tweedehands- en nieuwe spullen van eigenaar terwijl de tuin tevens gold als een sociale ontmoetingsplaats. Ook daar was het gezellig druk.

Meitoernooi spannend en fanatiek

Op zaterdag 6 mei werd het 57ste Meitoernooi gespeeld op camping De Kooi bij Hee. De deelnemende volleyballers en de toeschouwers werden deze dag gezegend met uitstekende weersomstandigheden, zowel tijdens de sportieve activiteiten als bij de afsluitende barbecue. Er werd in drie categorieën gestreden in competitieverband: heren, dames en gemengd. Er hadden zich dit jaar een aantal nieuwe teams aangemeld, maar toch werden er helaas minder deelnemende teams geteld dan vorige jaren. Desalniettemin werd er fanatiek gespeeld door alle teams, en veel wedstrijden waren dan ook erg spannend. De uitslag vindt u in de krant van deze week. 

Tweede ONK-wedstrijd voor Daan Elferink

Zondag 7 mei reisde eilander motorcrosser Daan Elferink af naar Westerbork voor zijn tweede ONK-wedstrijd. In de tijdtraining reed Daan zeer overtuigend naar een keurige zevende plek. In de eerste manche viel hij helaas in de eerste bocht, waardoor hij als 24ste door de eerste ronde kwam. Na een inhaalrace ging het nog een keer mis en hij werd uiteindelijk 26ste. De tweede manche verliep een stuk beter. Langzaamaan wist hij zichzelf verder naar voren te brengen in het crossgeweld, wat een mooie elfde plek opleverde. In het algemeen klassement eindigde Daan op positie achttien. 

Boogschutters in de prijzen aan de wal

Het laatste weekend van april reisden de leden van het Terschellinger Handboog Collectief (THC) af naar Nijverdal. Daar schoten ze bij vereniging Sagitta et Arcus de 3D jachtronde. De eilanders hebben genoten van het weekend, mede vanwege de uitdagende en gevarieerde shoot. Daarnaast gingen er maar liefst drie prijzen mee terug naar het eiland: Lex Oosterbaan verdiende de eerste prijs in de klasse Historische Bogen en behaalde 512 punten. De tweede prijs in de categorie Bare Bow Recurve werd gewonnen door Wim Rolff met 550 punten en tot slot werd Randy Steegmans tweede binnen Bowhunter Recurve met 630 punten. 

Lintjesdragers ontvangen op het gemeentehuis

Er waren dit jaar geen Terschellingers voorgedragen voor een Koninklijke Onderscheiding. Om Koningsdag toch een bijzonder tintje te geven werd, evenals vorig jaar, een gezellig samenzijn georganiseerd voor inwoners die in het verleden zijn gedecoreerd op Terschelling. Onder het genot van een kopje koffie met gebak ontving burgemeester Caroline van de Pol de genodigden donderdagochtend in de publiekshal van het gemeentehuis op West. “Ik voel me vereerd zoveel gedecoreerden te mogen ontvangen”, aldus de burgemeester. 

 

Nieuw boek over vooroorlogse zomerhuizen 

Afgelopen week verscheen het boek ‘Eerstelingen’ van Eilard Jacobs, met als ondertitel ‘Zomerhuizen op Terschelling tot en met 1945’. In de jaren tot de Tweede Wereldoorlog werden er zo`n tachtig zomerhuisjes gebouwd op het eiland, waarvan Jacobs er zoveel mogelijk probeerde in kaart te brengen. Naast beschrijvingen van de huisjes bevat het boek ook zeventig historische foto’s. De lancering van het boek vond plaats op dinsdagochtend 25 april in zomerhuisje Zonneschijn aan de Duinweg in Lies; het huisje dat al sinds drie generaties in het bezit is van de familie van Jacobs. 

Week van de Stenen Winkel’ op West-Terschelling

In de week van 8 t/m 14 mei vindt op West de ‘Week van de Stenen Winkel’ plaats, een initiatief om de lokale winkels in het zonnetje te zetten. Bijna alle winkeliers van West-Terschelling doen mee aan deze landelijke campagne. De winkeliers organiseren gedurende deze week allerlei feestelijke activiteiten op de winkelvloer om de kracht van echte winkels te vieren, samen met hun klanten. De deelnemende winkeliers zijn Bij Suuz, boekhandel Funke, drogisterij Marlies Mast, De Bionier, De Conserverie, De Strandloper Schoenen, Fraai, Hema Terschelling, Jonker Watersport, Kiem, Knop E-bike Shop, Lijftijd Terschelling, Maud Interieur & Meer, Onder de Toer, Overzee, Pand 26, Rowels, Sjoerdje Jeans and More, Slijterij Lutine, ’t Lokaal, VVV Terschelling, Wuxalia en Zeeders TS 49. 

Zwemtrap ‘Achter dam’ officieel geopend 

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op de havendam werd afgelopen zaterdagochtend de nieuwe zwemtrap officieel geopend door voormalig wethouder Sietze Haringa. Het buitendijkse wad/strand bij de westelijke havendam is van oudsher voor de bewoners van West (en ook daarbuiten) een populaire plek om te zwemmen, en dankzij deze trap kan iedereen die ‘achter dam’ wil zwemmen voortaan veilig het water in. Om de aanleg van de zwemtrap te realiseren en te financieren, werd de Stichting Achter dam opgericht. Met behulp van Jan Pieter Kok werden er subsidiegevers, sponsoren en donateurs gezocht, vertelde voorzitter Annie Feenstra. “Dat verliep allemaal voorspoedig zodat we op vrij korte termijn de plannen uit konden voeren.”  

Koningsdag: vrijmarkten, spelletjes en puzzelen 

Verdeeld over drie locaties (West, Midsland en Hoorn) is de 56e verjaardag van koning Willem Alexander op Terschelling gevierd met diverse activiteiten. Er waren vrijmarkten, waar kinderen hun koopwaar aanboden die uitgestald lag op kleedjes, en de Oranjecomités organiseerden spelletjes waarmee de kinderen prijzen konden verdienen. Mede dankzij het mooie weer was er overal sprake van een gezellige drukte.n.

Oekraïense kinderen verder in regulier onderwijs

De Oekraïense kinderen die ongeveer een jaar geleden naar het eiland kwamen en les kregen op basisschool ’t Jok in Hoorn, gaan vanaf afgelopen week verder binnen de reguliere klassen. Na een aangepast programma en veel een-op-een begeleiding, wordt na een jaar de financiering van het aangepaste onderwijs voor de kinderen stopgezet. Voor begeleiders Rinske Bergsma, Karin Winter, Anneke van der Veen en Janneke Baarslag betekent dit (zo goed als) het einde van hun bijzondere inspanningen. “Deze bos bloemen kan niet uitdrukken hoe dankbaar ik ben voor jullie inzet”, sprak directeur openbaar onderwijs Loes Dijk tijdens hun afscheid. 

Zeldzame hop strijkt neer op Terschelling

Afgelopen week besloot een hop even uit te rusten op Terschelling. Dat is bijzonder, want een hop wordt hier niet vaak gezien. Hij staat op de Rode Lijst van broedvogels in ons land, wat betekent dat hij officieel verdwenen is. Toch werd hij gespot op ons eiland, en boswachter Anno Smit snelde naar het gebied tussen het Hoornerbos en het strand om een glimp van de gekuifde rood-zwart-witte vogel op te vangen. Met succes: zittend op de windwijzer van strandpaviljoen Kaap Hoorn, werd de hop door Anno vereeuwigd op beeld.     

Koningsspelen voor de basisscholen 

Op woensdag 26 april deden de eilander basisscholen mee met de Koningsspelen. In 2013 werden deze voor het eerst georganiseerd in het kader van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander. Na een goed Koningsontbijt op school stond er voor alle groepen een sportieve activiteit op het programma. Voor de Prinses Margrietschool en de Vossersschool was een leuk programma gemaakt door Nine Postma, als onderdeel van haar CIOS-opleiding. Voor de groepen uit Midsland en Hoorn was in de gymzaal de Stoek door Arine van der Zee een freerunning-parcours uitgezet met onder andere de airtrack van EDO, waar de kinderen hun trucs op konden proberen. Al met al was het een sportieve en actieve dag.

Woon- en cadeauwinkel Noord geopend in Midsland

Afgelopen week opende op de Westerburen 19, het voormalige pand van Fotostudio Hart&Kamstra, de woon- en cadeauwinkel van Petra en Cees Hek. Op 20 april was er van 16 tot 19 uur gelegenheid om alvast een kijkje in Noord te nemen onder het genot van een hapje en een drankje; op vrijdag 21 april om tien uur openden Petra en Cees de winkel officieel. “We hebben hele goede reacties gehad van vrienden, familie, buren en mede-ondernemers”, vertelt Petra. “Ook Marianne Hart en Hans Kamstra, die langskwamen om te zien hoe de winkel getransformeerd was, waren aangenaam verrast.” De winkel is licht en ruim en heeft een assortiment dat voornamelijk bestaat uit woonaccessoires, cadeauartikelen en kleding. 

 

Avond vol glitter en glamour bij concert Jubal 

Bij binnenkomst bij het jaarlijkse voorjaarsconcert van muziekvereniging Jubal op zaterdag 22 april was het snel duidelijk wat het thema was: Broadway in concert. De muzikanten liepen in gala en de verschillende ruimtes waren chique aangekleed met rode lopers, glimmende ballonnen en gouden slingers. Naast de vaste programmaonderdelen, zoals de verloting en een optreden van de Nije Bleazers, waren er een aantal gastoptredens. De eilander tiener Max Zweekhorst was één van de gasten en drumde de sterren van de hemel. De avond werd geleid door de twee vaste dirigenten van het orkest die elkaar afwisselden: Eric Roelofsen en Sjaak van der Reijden. Uiteraard werd er ook aandacht besteed aan de twee jubilarissen: Lisanne Broersma en Bianca Jongsma.


Vereniging Terschellinger Volksdansen 75 jaar

In november 1947 werd de Vereniging Terschellinger Volksdansen (VTV) opgericht in Hoorn, daarna volgden de afdelingen West-Terschelling en Midsland. Elke afdeling heeft een eigen bestuur en daarnaast is er één algemeen bestuur. Het 75-jarig bestaan wordt gevierd met een feestweekend voor alle leden, vrijdag 5 tot en met zondag 7 mei, in de Wierschuur. Een bewust gekozen locatie, aldus Jan Kees Smit, voorzitter van het algemeen bestuur. “Vroeger kende iedereen de Terschellinger dansen. In die tijd ging men naar de Grië op de Boschplaat, meestal op zondag, om daar te eten en om met elkaar te dansen. Daarom past de Wierschuur goed bij het feest van ons 75-jarig bestaan. Volksdansen is sfeer, emotie en passie en het zijn altijd hele gezellige avonden.”

Verkeersexamen voor basisschooljeugd

Afgelopen vrijdag namen 38 leerlingen van groep 7 van alle eilander basisscholen deel aan het verkeersexamen dat jaarlijks door Veilig Verkeer Nederland wordt georganiseerd. De route van het verkeersexamen ging door Midsland, met start en de finish bij het clubgebouw van SC Terschelling. Na de fietscheck, zoals ieder jaar gratis uitgevoerd door Germen de Groot van De Groot Fietsen uit Midsland, konden de deelnemers hun hesjes met startnummer halen. Het verkeersexamen vond plaats onder leiding van ex-politieman Kees Jan Doeksen, die de door ziekte afwezige Jelle Cupido verving. Overigens heeft ook bij het verkeersexamen de digitalisering haar intrede gedaan: de controleposten langs de route noteerden hun waarnemingen in een app. Alle leerlingen slaagden; de diploma’s worden op een later tijdstip uitgereikt in de klas.  

SJT zet vrijwilligers in het zonnetje

Afgelopen vrijdag organiseerde het bestuur van de Stichting Jeugdwerk Terschelling het jaarlijkse etentje voor alle vrijwilligers van de stichting als blijk van waardering voor hun inzet. “Zonder jullie kan de SJT haar werk niet doen”, sprak SJT-voorzitter Remi Hougee. “Denk aan alle clubs, de jeugdsoos, jeugdsurvival en natuurlijke de zomerkampen.” SJT-beroepskracht Wim Bakker was ook aanwezig op deze avond. Hij zit sinds eind november 2022 thuis met burn-out klachten. Remi: “Met extra inzet van vele vrijwilligers is het gehele club- en soosprogramma gewoon doorgegaan. Dat is een groot compliment waard.” Speciaal genoemd werd Simone Dahmes, die dit jaar haar dertigste vrijwilligersjaar bij de SJT viert. 

Kick-off Oerol: per tandem over het eiland

Met z’n allen op de tandem, en bij ieder stop wisselen zodat je daarna weer met iemand anders op de fiets zit. Het is al enige tijd het beproefde recept bij de jaarlijks kick-off van het Oerol Festival, want het blijkt een uitstekende manier om zowel elkaar als het eiland te leren kennen. En zo trotseerden zo’n vijftig oude én nieuwe Oerolmedewerkers op dinsdagmiddag 18 april de stevige wind tijdens een fietstocht over Terschelling. “De aanleiding voor de kick-off is dat er in april veel nieuwe collega's starten in aanloop naar het festival”, vertelt Carola Poleij, hoofd marketing en communicatie. “We verzorgen dan in een dag een soort Oerol-spoedcursus.”

Foto: Berbe Rinders

Uitbreiding voor Loonbedrijf Luc Lok

Sinds mei 2018 runt Luc Lok (33) zijn loonbedrijf voor agrarisch landwerk. Luc nam het bedrijf over van Jelle Cupido nadat hij twaalf jaar lang bij hem in dienst was. Sinds enkele weken heeft Luc een nieuwe tak bij zijn bedrijf getrokken: het legen van vetputten en de verhuur van mobiele toiletten. “Ik heb dit werk van Duinhof overgenomen”, legt Luc uit. “Voor mij is het een mooie en welkome aanvulling op het werk. Met mijn agrarische werkzaamheden ben ik seizoensgebonden. Zo heb ik het de maanden december en januari bijvoorbeeld heel rustig. Het legen van vetputten en de mobiele toiletverhuur zorgen ervoor dat ik mijn werkseizoen kan verlengen.” 

Boscross te paard

Afgelopen zondag organiseerde vereniging De Terschellinger Ruiters een boscross voor haar leden. Onder leiding van Liesbeth Wijnalda waren in het bos van Formerum een elftal hindernissen opgebouwd. De paarden en pony’s moesten over vreemde voorwerpen heen springen zoals containers, speciekuipen en autobanden. Voor het eindklassement was de snelheid waarmee je je paard door het parcours liet lopen belangrijk evenals het al dan niet correct nemen van de hindernissen. Na het bosparcours wachtte er nog een springparcours van acht hindernissen, opgebouwd in de bak van de manege in Formerum. Na afloop werden de tijd en de strafpunten bij elkaar opgeteld en deelden Liesbeth en haar lintenmeisjes de prijzen uit aan de eerste drie. 

Hunnighouwersgat wint de Jo Krul-bokaal

Vorige week donderdag werd de jaarlijkse schoolroeiwedstrijd om de Jo Krul-bokaal gehouden op het Duinmeertje van Hee. De wedstijd stond oorspronkelijk voor woensdag 12 april gepland, maar op die dag was er een sterke zuidwestenwind kracht 5 en dat was iets te veel van het goede. Donderdag de 20e daarentegen was het perfect roeiweer met een gunstige NO-wind. Er deden dit jaar negen teams mee: twee van ’t Jok, drie van het Hunnighouwersgat, twee van de Prinses Margrietschool en twee van de CBS Vossersschool. Na een spannende finale waren de winnaars: 1. HHG 1:  2,50, 2. ’t Jok 2:  2,58, 3. Pr.Margr. 1: 3,01, 4.  HHG 2:  3,05. De Koperen Bel, de trofee voor de mooist roeiende ploeg, werd gewonnen door het team van de Vossersschool 2. 

Foto: Eke Heuff

AVV niet sterk genoeg tegen Blauw Rood’20

Op zondag 23 april reisde AVV af naar Bolsward, waar even na 12 uur werd afgetrapt op het kunstgrasveld van de thuisploeg Blauw Rood’20. In de tiende minuut schoot een verdediger van AVV de bal in de voeten van de tegenstander, die de bal vervolgens gemakkelijk wist binnen te schieten. Vlak voor rust viel de gelijkmaker, maar kort daarna de 2-1. De tweede helft gingen de mannen van Jan Jongsma 3-4-3 spelen. Ook probeerden ze meer kansen te creëren en minder de lange bal te spelen. Dit lukte helaas ook de tweede helft niet. Blauw Rood bleef gevaarlijk en in de 71ste minuut werd het 3-1 door een vrije trap. Ondanks weinig kansen viel in de 89e minuut de aansluitingstreffer, waardoor de eindstand 3-2 was. 

SCT speelt gelijk tegen Oldeboorn

Sportclub Terschelling speelde zondag thuis in een boeiende wedstrijd gelijk tegen Oldeboorn. Helaas kwam Terschelling al binnen tien minuten al op achterstand. Hierna kreeg Sportclub vier kansen, maar de uiteindelijke afwerking was onnauwkeurig. De gastheren waren wel succesvol: 0-2. Terschelling reageerde vlug waardoor de ruststand 1-2 was voor Terschelling. Na rust werd een goede aanval over links via Leendert en Laurens Roos door Watja Carli afgewerkt: 2-2. De strijd bleef gelijk opgaan en via 2-3 werd het dankzij Tom Gerrits 3-3. Hierna werd niet meer gescoord en moesten beide ploegen genoegen nemen met de puntendeling. 


Diplomazwemmen

Terschelling is sinds zaterdag 22 april weer een aantal gediplomeerde zwemmers rijker. Van 16.00 tot 17.15 uur was het de beurt aan jeugdige zwemmers om hun B of C diploma in de wacht te slepen; om 17.15 uur mochten de kandidaten voor het A-diploma zich melden. Ook waren er later in de avond twee volwassen dames die met een diploma op zak het zwembad verlieten. 

Ruim 300 gevulde dozen naar Noord-Syrië 

Afgelopen week konden inwoners van Terschelling kleding, dekens en hygiëneproducten doneren voor de slachtoffers van de aardbeving in Noord-Syrië. De situatie in Noord-Syrië was al voor de aardbeving schrijnend; miljoenen mensen wonen in vluchtelingenkampen en humanitaire hulp is erg gelimiteerd. Voor de inzameling, die werd georganiseerd door Sippy Dekker, stelde Kooyman Grootverbruik ruimte beschikbaar in hun pand op het industrieterrein van West. Sippy is heel tevreden met de opbrengst: “We hebben tussen de 300 en 350 dozen kunnen vullen met bruikbare spullen, fantastisch!” De gevulde dozen worden door TST naar Deventer gebracht waar zich het centrale verzamelpunt bevindt van Stichting Help Syrië. Sippy: “Zij zorgen dat de spullen op plaats van bestemming worden gebracht.” 

Ideeën genoeg voor de toekomst van De Stoek in Hoorn

Op dinsdag 11 april werd er in dorpshuis De Stoek in Hoorn een ‘inspiratieavond’ georganiseerd over de toekomst van het dorpshuis. “Met een opkomst van ruim 45 inwoners uit Formerum, Lies, Hoorn en Oosterend was het gezellig druk”, vertelt Hessel Pettinga, een van de organisatoren. “Het doel was om te inventariseren of er nog behoefte is aan een dorpshuis en om ideeën op te halen bij de inwoners. En dat is gelukt: er kwamen een aantal thema’s naar boven, evenals leuke activiteiten voor jong en oud, en ook voor de ‘vergeten’ groep, de 30-40’ers. Ook voor De Stoek als gebouw waren er veel opbouwende suggesties.” 

Digitale archief ‘Erfgoed Terschelling’ krijgt steeds meer vorm

Het digitale archief ‘Erfgoed Terschelling’ begint zich steeds meer te vullen. Onder andere het Bunkermuseum, Weekblad de Terschellinger, Sportclub Terschelling, Cultuurhistorische Vereniging Schylge myn Lântse, Stichting Brandaris Wandeltochten, sloeproeiteam Cornelis Douwes, Stichting HT, Biljartvereniging Midsland en de Strandzeilvereniging sloten zich al aan. De archieven van de aangesloten partijen worden allemaal zichtbaar op de website www.erfgoedterschelling.nl. 

Mannenkoor West Aleta Singers: “Zing met ons mee!”

De West Aleta Singers, het bekendste en ook enige mannenkoor van Terschelling, is op zoek naar nieuwe zangers. Daarom organiseert de vereniging een ‘Zing met ons mee’ op zaterdagmiddag 29 april om 15.30 uur in de Stoek in Hoorn. Het koor hoopt daarmee eilander mannen te enthousiasmeren om lid te worden van hun gezelschap. “Je hoeft niet te denken dat je al moet kunnen zingen”, vertelt voorzitter Cees Mier, “Iedere stem is geschikt, en ook noten lezen hoef je niet te kunnen.”

De West Aleta Singers oefenen iedere maandagavond in Ons Huis op West. De open repetitie vindt echter plaats in de Stoek in Hoorn. “We vinden het mooi om eens iets om Oost te organiseren”, legt Cees uit. “Mannen, en ook hun vrouwen, kunnen vrijblijvend een 'kijkje in de keuken' nemen, met een hapje en drankje achteraf."
Foto: Jan van der Zee

Jongerengemeenteraad kiest voor overdekte tribune

Op donderdag 13 april organiseerden het Schylger Jouw en de griffie van de gemeenteraad van Terschelling een jongerengemeenteraad voor de derde klas van het VMBO. Drie groepen bedachten elk een project begeleid door vrijwilligers van de Stichting Jeugdwerk Terschelling en geadviseerd door medewerkers van Staatsbosbeheer en de gemeente Terschelling. Het doel van de jongerengemeenteraad is jongeren inzicht te geven in de werking van de democratie en het functioneren van de gemeente(raad). Uiteindelijk werd het plan voor een overdekte tribune op het voetbalveld van SC Terschelling met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen door de jongerengemeenteraad aangenomen. Voor het uitvoeren van het plan ligt 1.250 euro klaar, al gaat het voor dat bedrag niet lukken een tribune te bouwen. Wel gaan de initiatiefnemers medestanders verzamelen om dit voor elkaar te krijgen. 

Motorcross: hoe gaat het met Marcel Conijn?

Naar aanleiding van het artikel over de Terschellinger motorcrosser Daan Elferink, kwam de vraag hoe het gaat met ‘die andere’ Terschellinger motorcrosser, Marcel Conijn. Navraag bij zijn moeder, Aaltje Conijn, leert dat Marcel van de MX2-klasse inmiddels is overgestapt op de MX1, de zwaarste klasse. Inmiddels heeft Marcel al diverse wedstrijden gereden, vertelt Aaltje. “Onder andere in Lierop en de Dutch Masters met Jeffrey Herlings en Calvin Vlaanderen. Deze wedstrijden verliepen prima. Ook heeft Marcel al drie Open Nederlandse Kampioenschap MX1-wedstrijden gereden in Heerde, Delfzijl en St Isidoriushoeve , waar twee mooie podiumplaatsen zijn behaald. We zijn ervan overtuigd dat we weer gaan genieten van mooie sportmomenten in 2023.”

Foto: Danny Relouw

Terschelling wint van Zevenhuizen 

Afgelopen weekend aanvaardde SC Terschelling de lange reis richting het Groninger Zevenhuizen. Voor aanvang stonden beide ploegen gelijk in puntenaantal, wat goed was voor een vierde plaats op de ranglijst. Terschelling begon zeer voortvarend aan de wedstrijd en zag zichzelf daarvoor binnen acht minuten beloond worden: 0-1. Zevenhuizen liet zich gelden via hun rechtsbuiten, maar tot echte kansen kwam dit niet. Zo was het wederom SCT die tot scoren kwam: Jort Elferink liet een hoge crossbal eenmaal stuiteren om vervolgens genadeloos uit te halen. Na rust hield de eilander defensie keurig stand en tien minuten voor tijd bepaalde Jan Jaap Haan de eindstand van 0-3. 

Koploper Wispolia te sterk voor AVV 

Zondag 16 april slaagde AVV er niet in om het sterke spel tegen Langezwaag voort te zetten tegen de koploper Wispolia. Na de aftrap werd AVV vrijwel direct onder druk gezet. Terwijl AVV nog zoekende was, profiteerden de gasten middels een uitbraak langs de zijkant. AVV kreeg wat kansen, maar slaagde er niet in te scoren. Wispolia had het echter op de heupen en liep voor rust uit naar een 0-3 voorsprong. In de tweede helft wist AVV wat ze te doen stond. Het team begon sterk en wist dit keer wél tot scoren te komen. De gasten bleven echter gevaarlijk en in de laatste minuten van de wedstrijd schoot Wispolia de bal middels een rebound keurig in de kruising, wat resulteerde in een eindstand van 1-4. 

Nieuw in Midsland: ‘gemakswinkel’ Primera

Afgelopen vrijdag werd de nieuwe Primera-winkel in de Westerburen in Midsland feestelijk geopend. ’s Ochtends om 9.00 uur knipte Fleur, het dochtertje van de eigenaren Marijn en Els Kapinga, een geelblauw lint door, waarmee de opening van het 536e filiaal van de franchise-winkelketen een feit was. In de ‘gemakswinkel’ kun je o.a. terecht voor rookwaren, tijdschriften, kansspelen, boeken, cadeaukaarten, wenskaarten en tickets. “Het idee om naast onze supermarkt een Primera-vestiging te openen, ontstond toen we hoorden dat onze buren hun pand wilden verkopen”, vertelt Martijn. “Het is de eerste stap in een totaalplan waarin we onze Coop-winkel in een later stadium willen veranderen in een PLUS-supermarkt.”

Seizoen afgesloten bij SJT-houtclub

Zoals bij de meeste kinderclubs van de Stichting Jeugdwerk Terschelling loopt het seizoen van de SJT-houtclub vanaf de herfstvakantie tot aan Pasen. Dit seizoen werden er door de tien jongens en twee meisjes prachtige werkstukken gemaakt. Traditioneel werd tijdens de laatste clubmiddag een ‘toernooi’ gehouden om de Gouden Spijker. Om de Gouden Spijker te winnen moet je de beste zijn op de onderdelen balkzagen, spijker slaan, gereedschap raden en het oefenen van het timmermansoog. De trofee werd dit jaar gewonnen door Marin van Vugt. De Gouden Hamer, de trofee voor het mooiste werkstuk, ging naar Len Schroder. 

Expositie 100 jaar passagiersdienst door Rederij Doeksen 

Van donderdag 6 april t/m zondag 11 juni 2023 is in Gemeentemuseum het Hannemahuis in Harlingen de expositie ‘Terschellinger Stoombootmaatschappij 1923-2023: 100 jaar passagiersdienst door Rederij Doeksen’ te zien. De expositie werd geopend door Dirk Spoor, directeur van Rederij Doeksen. Het bedrijf viert hiermee dat het dit jaar honderd jaar geleden is dat de Terschellinger Stoomboot Maatschappij werd overgenomen. Vanaf 1923 voert Rederij Doeksen de passagiersdiensten van en naar de eilanden Terschelling en Vlieland uit.

Koninklijk Paar bezoekt de Waddeneilanden

Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen op dinsdag 9 en woensdag 10 mei een bezoek aan de vijf Waddeneilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Het bezoek staat in het teken van de leefbaarheid op de Waddeneilanden en de complexiteit van de vraagstukken die daarbij een rol spelen. Na hun bezoek aan Texel en Vlieland komt het Koninklijk Paar op dinsdagmiddag met de veerboot naar Terschelling, waar de KNRM wordt bezocht. ’s Avonds is er een voorstelling van Tryater in het kader van het Oerol festival. Op woensdagochtend volgt een bezoek aan het MIWB; hierna vertrekt het Koninklijk Paar naar Ameland. 

Speeltuin op West geopend

Op Goede Vrijdag is de nieuwe speeltuin bij het pand van MooiWeer aan de Sportlaan op West Terschelling in gebruik genomen. Het idee om een kinderspeeltuin aan te leggen is afkomstig van Bas van Es, samen met zijn vader en compagnon Martin. De toestellen, die allemaal van hout gemaakt zijn, vormen samen een echte eilander speeltuin. Zo is er een scheepswrak, drenkelingenhuisje, een surfplank en een kabelbaan, en natuurlijk ontbreken de schommel, de zandbak, een duikelrek en de trampoline niet. De speeltuin is dagelijks gratis toegankelijk tijdens de openingstijden van het hoofdgebouw.

 

Langer fit maar vooral gezellig fietsen: project Doortrappen

Vanaf 2023 doet ook Gemeente Terschelling mee met het landelijke project Doortrappen. Naast bewegen en veiligheid staat hierbij ook het sociale aspect centraal. Op woensdag 5 april vond de aftrap van het project plaats in de vorm van een fietstocht over het eiland. Rond 9.30 uur verzamelden de deelnemers, voornamelijk eilander fietsers, zich in de sportkantine van Sportclub Terschelling in Midsland. “Eigenlijk heeft ons eiland dit fietsproject niet nodig: wij hebben al zoveel vitale ouderen die nog dagelijks op de fiets stappen”, grapte wethouder Gea van Essen in haar welkomstwoord. Vervolgens stapte men op de fiets om een mooie route te fietsen vanaf Midsland naar Striep, en vervolgens langs het wad naar West. 

Paaspuzzelrit

Op Tweede Paasdag organiseerden paardenhoudersvereniging ‘ét Hossefolk’ en De Terschellinger Ruiters een puzzelrit voor hun leden. Er meldden zich zestien koppels aan, die onder het zadel dan wel aangespannen vanuit de manege in Formerum vertrokken voor een twee durende rit door het bos- en duingebied rond Formerum en Midsland. Onderweg kwamen de deelnemers langs posten waar hun geheugen werd getest of waar ze een kennis- of behendigheidsopdracht moesten uitvoeren. Hiermee konden ze een letter verdienen. In combinatie met de letters die ze op de route konden aantreffen, vormden deze het woord JUBILEUMFEEST. Tevens waren er punten te verdienen voor het best geklede/versierde paar(d). 

Mooi!Terschelling: ‘Een eiland in groei en bloei’

Met trots presenteren wij deze week de voorjaarseditie van Mooi!Terschelling, waarin het eiland laat zien hoe het momenteel groeit en bloeit. We bezoeken schapenboerderij de Zeekraal en bloemisterij Lobelia, leren hoe je duurzaam tuiniert en wat er allemaal aan eetbaars te vinden is in de natuur, en waarom vogels eigenlijk worden voorzien van ringen. En ook erg leuk: we mochten een kijkje komen nemen bij kinderopvang Prokino. Kortom: deze nieuwe Mooi!Terschelling bruist van de energie en interessante artikelen. U vindt deze kleurrijke bijlage bij de krant van deze week. 

Maud Interieur & Meer: Uw Schylger Vakwinkel in een nieuw jasje 

De reeds bestaande winkel van Maud en Hugo Christiaanse, Uw Schylger Vakwinkel aan de Burg. Reedekerstraat op West, gaat door onder een nieuwe naam en concept. Daarnaast heeft de winkel een metamorfose ondergaan, en is er meer ruimte voor gordijnen, zonwering, behang en vloeren. Maud volgde in de coronaperiode een opleiding tot interieurstylist. “Omdat we de winkel al zeventien jaar samen doen, hebben we natuurlijk beiden behoorlijk wat ervaring opgedaan. Omdat ik mijn kennis graag verder wilde uitbreiden, besloot ik te starten met een beroepsopleiding. Met het aanbieden van het totaalpakket aan kleur- en interieurbehoeften, en het bijbehorende advies en service, willen we ons graag onderscheiden op het eiland.” 

Klapmuts geboren op Vlieland

Op maandagochtend 27 maart werd op het strand van Vlieland een klapmutspup geboren, een uiterst zeldzame gebeurtenis. De klapmuts is een zeehondensoort die van nature leeft in de Noordelijke IJszee. Om het jong en de moeder zo min mogelijk te storen werd op dinsdag het strand afgezet. Omdat de klapmuts een zeer korte zoogperiode kent van vier dagen, heeft de moeder haar pup inmiddels verlaten. Om hem rust te geven, is hij inmiddels verplaatst naar voor publiek niet toegankelijk natuurgebied. Normaliter blijft het jong in Groenland achter op het ijs, zodat hij zijn dorst kan lessen. In Nederland ontbreekt dit ijs, wat het team van experts wel zorgen baart. Het uiteindelijke doel is om het mannetje, dat door het betrokken team ‘Willem’ is genoemd naar de Vlielander zeehondenwachter die hem ontdekte, weer in de richting van zijn natuurlijke habitat te krijgen. 

Foto: Jeroen Hoekendijk

Nieuwe speur- en puzzelroute door West-Terschelling

Afgelopen vrijdagmiddag werd bij de VVV Terschelling een nieuwe speur- en puzzelroute door West-Terschelling gepresenteerd. Het is een initiatief van Edwin Zijlstra, die onder de noemer City Sherlocks vergelijkbare routes ontwikkelde voor o.a. Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog. Hij overhandigde vrijdag de Terschellinger route aan wethouder Jeltje Hoekstra. “Het werkt heel eenvoudig”, aldus Edwin, “je downloadt de app op je mobiele telefoon, schaft vervolgens de gewenste route aan en de speurtocht kan beginnen. Je kunt onderweg de weg vinden met behulp van diverse foto-opdrachten, rekenvragen, kennisvragen en zoekopdrachten. Als alle vragen zijn beantwoord, kun je aan het eind van de route een mysterie oplossen. Spelenderwijs kom je zo ook van alles te weten over de bestemming waar je bent.” 

Chocolaterie Chocmans geopend in Midsland

Het dorp Midsland is sinds 1 april een nieuwe winkel rijker: Chocolaterie ChocMans.  Initiatiefnemer en chocolatier Cinty Molmans runt de winkel en workshoplocatie samen met Ingrid Schuur. Bij ChocMans vind je onder andere ambachtelijke, klassieke en moderne bonbons, chocoblokken en -tabletten, truffels en andere chocoladeproducten. Daarnaast zijn er verse noten en ouderwets schepsnoepgoed verkrijgbaar. In het midden van de winkel staat een lange werktafel met apparatuur waarmee de vele verschillende bonbons worden gemaakt en waar chocoladeworkshops zullen worden gegeven. 

De Bakker in Midsland: lekker en lokaal

Afgelopen zaterdagochtend openden Bodil Swart en Sacha de Jong de deuren van ‘De Bakker’, een nieuwe bakkerij annex lunchroom aan de Oosterburen 9 in Midsland. Zowel Bodil als Sacha liepen al langer rond met het idee om voor zichzelf te beginnen. Met Sacha’s achtergrond als patissier was een bakkerij een logische keuze, zegt Bodil. “Ik kom zelf uit de horeca en we vormen zo een prima combi.” Want je kunt bij De Bakker niet alleen ambachtelijk brood halen, maar je kunt er ook ontbijten, thee- en koffiedrinken en lunchen. “We zijn naast bakkerij dus ook lunchroom, maar dat vind ik zo oubollig klinken. Al dekt die benaming de lading wel. Want we hebben een bakkerij met daarnaast heerlijk gebak en lekkere broodjes, waarbij we zoveel mogelijk gebruikmaken van lokale producten.”

Tuigwedstrijd 

In het weekend dat rijvereniging de Terschellinger Ruiters haar 75-jarig jubileumfeest vierde, organiseerde paardenhoudersvereniging ‘et Hossefolk’ de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen op het veld bij de vereniging in Formerum. Aan de wedstrijd gingen twee zondagen vooraf waarop werd gelest bij de heer Albert Lueks uit Diever, eem paardenman pur sang. Al deze nieuwe kennis werd afgelopen zondag in de praktijk gebracht tijdens de wedstrijd. Mevrouw Muggen beoordeelde de paarden en ruiter of menner en mevrouw Kruiswijk beoordeelde de deelnemers op het schoonste geheel. In de Terschellinger van deze week vindt u alle uitslagen. 

FC Harlingen bewijst zich als sterkste van de competitie

Na een knappe thuisoverwinning vorige week mocht Sportclub Terschelling zondag 2 april de degens kruisen tegen koploper FC Harlingen. De onvervalste waddenderby was voor de bezoekers een belangrijke wedstrijd, en dat was mede te zien aan de supportersschare die met een eigen kotter naar het eiland was gevaren. Van oudsher heeft Harlingen het altijd lastig om de punten van het eiland mee te nemen, en ook dit weekend was dat weer het geval: na een wedstrijd die mede werd beïnvloed door de straffe noordoostenwind, werd het 0-1 voor de bezoekers, die lieten zien de beste en meest stabiele ploeg te zijn in de 4e klasse van de KNVB. 

Vijftiende Fjoertoer: na de wind kwam de magie 

In de dagen voorafgaand aan de vijftiende Fjoertoer Terschelling op zaterdagavond 24 maart, leek het erop dat de onstuimige weersomstandigheden een hoofdrol zouden gaan spelen. ’s Avonds nam de harde wind echter af en bleef het bovendien droog, en zo konden de ruim 4.000 wandelaars volop genieten van het eiland en tal van mooie vuur- en lichteffecten. De avond ervoor, op vrijdag, werd onder een prachtig heldere sterrenhemel voor de tweede keer de Lytse Fjoertoer gehouden, een wandeltocht van zes kilometer voor kinderen en hun (groot)ouders. Zij konden onder meer genieten van een prachtig en kleurrijk bloemenveld, waarvoor de kinderen van de eilander basisscholen houten bloemen hadden beschilderd met speciale verf die oplicht in het donker. 
Foto: Neeke Smit

Vernieuwde Jumbo Mier: groen en ruim 

Op woensdagochtend 22 maart, klokslag 9 uur, vond de opening plaats van de vernieuwde Jumbo Mier in Formerum. Het was aan Marin Burrie, de dochter van Marieke, en neefje Willem Mier jr. om het lint door te knippen en de winkel officieel te openen. Hierna werden de eerste 150 klanten verrast met een mooie bos bloemen en een heerlijke appeltaart. “Na twaalf jaar was het tijd dat Jumbo Mier met de tijd meeging”, zegt eigenaar Marieke Mier. “Met deze verbouwing hebben we een groene winkel gerealiseerd. Zo zijn de koel- en vriesinstallaties volledig energieneutraal, hebben we energiezuinige ledverlichting door de gehele winkel en is er een warmte-terugwinsysteem aangelegd.”

Even voorstellen: barbier Nina Bossina

Sinds begin dit jaar is er een heuse barbershop op het eiland genaamd ‘Cut the Crab’. Hier kun je als man terecht voor een haarknipbeurt, het trimmen van je baard en een traditionele scheerbeurt. Nina (34) verhuisde twintig jaar geleden met haar vader vanuit Bussum naar Terschelling. Ze werkte als stewardess in Amsterdam, maar kreeg heimwee naar het eiland. “Ik werk in de keuken van de Walvis en begin dit jaar ben ik officieel begonnen als barbier, na een opleiding aan de Barber School in Amsterdam.” Vanaf de eerste les was ze verkocht, zegt ze. “Een traditionele kapper knipt in principe rond, zowel vrouwen als mannen. Een herenkapper en barbier knipt de mannen vierkant en daardoor krijg je een echt mannelijke coupe. Ik heb deze techniek geleerd en ik vind het superleuk leuk om te doen.” 

Vereniging De Terschellinger Ruiters bestaat 75 jaar

Vereniging De Terschellinger Ruiters viert haar 75-jarig bestaan met een feest op vrijdag 31 maart in Wyb in Midsland. Iedereen die een kaartje heeft weten te bemachtigen kan die avond ‘høken met de Heinoos’ en dansen op de muziek van DJ Dixon. De rijvereniging, in 1947 is opgericht door acht eilanders, telt momenteel 76 volwassen leden en 34 jeugdleden. Het oorspronkelijke doel om ‘paardenliefhebbers van Terschelling te onderrichten in de verzorging en het gebruik van het paard, hun te leren rijden in het zadel en daarmee de liefde voor en de kennis van het paard te bevorderen’, geldt nog steeds, zegt Marieke Hellevoort, voorzitter van het bestuur. “Iedereen kan lid wil worden en lessen volgen, al moet je wel zelf een paard of pony meenemen.” 

Klusdag Jonge Jan

Op zaterdag 25 maart heeft voetbalteam SDS Wekerom de Jonge Jan geholpen met klussen. “Acht jaar geleden boden zij hun hulp ook aan, wat een fijne en nuttige dag opleverde met deze behulpzame mannen”, vertelt Alice Terpstra. Achttien man sterk was de hele dag aan de gang in en om de Jonge Jan: mobiele moestuinbakken maken, schoffelen, terrassen en looppaden egaliseren, de parkeerplaats onkruidvrij maken, grasmaaien en de plafonds en gangen witten in de dagbesteding. Na deze gezellige klusdag liepen de mannen ook nog even de Fjoertoer. Alice: “Wij zijn heel blij met deze hulp en alles ziet er weer tiptop uit. De Jonge Jan gaat goed voorbereid het seizoen in. SDS Wekerom, heel erg bedankt!”

Reddingboot Brandaris 100 jaar oud

Zondag 19 maart werd het feit gevierd dat de reddingboot Brandaris exact 100 jaar geleden voor het eerst afmeerde aan de steiger in de haven van West Terschelling. Op 23 maart 1923, klokke 12.00 uur, stonden de burgemeester en vertegenwoordigers van het reddingswezen de boot op te wachten. Net als toen hing de vlag op de vuurtoren in top ter viering van dit heugelijke feit. Vergezeld door de KNRM-reddingboten Arie Visser en Frans Hogewind kwam de Brandaris ll de haven binnen varen met aan boord de met een originele gele zuidwester uitgeruste vrijwilligers. Vervolgens werd er gezamenlijk het glas geheven, een toast uitgebracht en werden er uiteraard diverse verhalen uit de oude doos uitgewisseld. Ter herinnering kreeg iedereen die aanwezig was een speciaal herinneringsschildje uitgereikt. 

Familie Knop opent E-bike Shop op West

Op zaterdag 18 maart opende de familie Knop een nieuwe winkel aan de Raadhuisstraat 3, op de hoek tegenover café het Zwaantje. Al vrij snel na de opening om 16.00 uur stroomde de ‘Knop E-bike Shop’ vol met vrienden, familie en geïnteresseerden. “Op deze locatie gaan we alleen nieuwe fietsen verkopen”, vertelt Piet Bakker. “Ook willen we de particuliere reparaties hier gaan uitvoeren, zodat de zaken wat meer gescheiden zijn.” In de winkel pronken prachtige nieuwe fietsen, en de wanden zijn gevuld met accessoires. In het achterste gedeelte van de zaak is een werkplaats ingericht.  

Stemmen voor Terschellinger kandidaten

Bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten en het Wetterskip stonden vijf Terschellingers op de lijst van verkiesbare personen. Bij het Waterschap was dat op lijst 2 (Water Natuurlijk) Freek Zwart, die 143 stemmen kreeg, en Arjan Berkhuysen 211. Bij de Provinciale Staten kreeg Christa Oosterbaan (PvdA) 580 stemmen terwijl Rieme-Jan Tjittes en Ally Wiegman (beiden VVD) respectievelijke 40 en 30 stemmen kregen. Het opkomstpercentage op Terschelling was 67% van het aantal kiesgerechtigden van 4196. Het totaal aantal getelde stemmen was 2794, waarvan 27 blanco en 14 ongeldig. 

Beurs Kooyman ouderwets goed bezocht 

Na twee jaar van afwezigheid vanwege corona kon ondernemend Terschelling op dinsdag 14 maart weer inspiratie opdoen tijdens de jaarlijkse beurs van horecagroothandel Kooyman Grootverbruik. In hun eigen loods aan de Nieuwe Dijk op West vulde Kooyman samen met tientallen vertegenwoordigers van horecamerken de gangpaden van de loods met stands, proeverijen en demonstraties. “We zijn heel tevreden”, vertelt Willem Kooyman. “Super natuurlijk dat de beurs na twee jaar eindelijk weer door kan gaan. De opkomst was weer als vanouds: we hebben ongeveer zeventig bedrijven mogen verwelkomen op de beurs.”

Interactieve wandeling door Hoorn voor bewoners Stilen

Op vrijdag 17 maart organiseerde Gerben Bakker van de Zeekraal in Oosterend voor de bewoners van de Stilen een interactieve ‘wandeling’ door Hoorn. Met zijn eigen camera, en in het gezelschap van Piet-Jan Terpstra, maakte hij een rondje door het dorp, om daar een bezoek te brengen aan bewoners en ondernemers. In de zaal van de Stilen kwamen zo`n 20 à 30 bewoners bijeen, om op een groot scherm de wandeling van Gerben en Piet-Jan te volgen. “Ik vind het gewoon prachtig om dit voor die mensen te kunnen doen”, vertelt Gerben. “Voor hen is het echt even een soort uitje. In de coronaperiode ben ik hiermee begonnen, toen gaf ik ze een rondleiding door onze eigen boerderij.”

Even voorstellen: Sam Zantman

Sinds begin dit jaar kun je op Terschelling terecht bij Wandelwad Coaching, de nieuwe onderneming van wandelcoach Sam Zantman. “Het is een mooie aanvulling op mijn ervaring als maatschappelijk werker”, vertelt ze “Iedereen vanaf 18 jaar met een hulpvraag kan bij mij terecht en elke sessie doen we dus tijdens een wandeling. Het voordeel van praten met een wandelcoach is dat je tijdens de sessie niet in een ruimte tegenover elkaar zit, maar lekker buiten aan het wandelen bent. Ook de beweging die je maakt tijdens het lopen zorgt voor een bepaalde cadans die ontspannend werkt. Daarnaast kan ik als coach inspelen op wat we tegenkomen in de natuur en dat toepassen op ons gesprek. Dat maakt het heel beeldend.”

Middeleeuwse dakpan gevonden

Het voormalige schietterrein op West wordt twee keer per jaar geïnspecteerd en opgeruimd door personeel van de Explosive Clearance Group (ECG). Recentelijk troffen Steven Jonkers en Martijn de Keyser van de ECG tijdens opruimwerkzaamheden die zij samen met Jan Terpstra van Trip-Hek uitvoerden, een dakpan aan die dateert uit de middeleeuwen. Het is een zogenaamde ‘monnik’. Deze bolle dakpan wordt vaak gebruikt samen met een holle dakpan, een ‘non’, waarbij ze om en om worden gelegd. De dakpan werd geschonken aan het Wrakkenmuseum. Hille van Dieren was erg blij met deze bijzondere vondst, die volgens hem afkomstig is van de lading van een schip. “Een welkome aanvulling in de vitrine”, aldus Hille. 

Gelijkspel voor SCT 

Na een afgelaste wedstrijd vorige week in en tegen Warga, speelde Sportclub Terschelling afgelopen zondag de eerste van de drie opeenvolgende thuiswedstrijden. Na een uitstekend begin en een ruststand van 2-0, was SCT niet bij machte om het goede spel in de tweede helft van de wedstrijd een vervolg te geven. Na een dikke tien minuten in de tweede helft kwamen de bezoekers op 2-1. Hier werden de eilanders onrustig van, al wisten ze zich de laatste twintig minuten toch weer wat te herpakken. Helaas ging het in de laatste seconden toch nog mis. Na balbezit van SCT wist Thor in de laatste minuut nog eenmaal uit een alles-of-niets poging in het zestienmetergebied van Terschelling te komen en de 2-2 uit een scrimmage binnen te punteren. 

Volkstoneel trekt volle zalen

De Cultuur Historische Vereniging ‘Schylge myn Lântse’ kan tevreden terugkijken op de toneelmiddag en -avonden die werden georganiseerd in De Stoek in Hoorn. Onder leiding van regisseur Geeske Roos speelden negen leden van toneelvereniging ‘de Aaster Joonpraters’ vier keer de klucht ‘Yn’e snee’ voor een uitverkocht huis. Het verhaal gaat over de belevenissen van zes Terschellingers die als prijs bij een verloting een week naar Zwitserland hebben gewonnen. Ze komen daar terecht in een enigszins sinister hotel en raken bovendien ingesloten door hevige sneeuwval. Diverse hilarische en spannende ontwikkelingen zorgden ervoor dat het publiek optimaal werd vermaakt. 

Geen ontslag voor burgemeester Van de Pol

Dinsdag 7 maart heeft Commissaris van de Koning Arno Brok de gemeenteraad en het college van B&W van Terschelling in een brief zijn standpunt uiteengezet over de bestuurscrisis op het eiland. In de brief blikt hij terug op de gang van zaken van de afgelopen maanden en geeft hij aan het niet zomaar te accepteren dat burgemeester Caroline van de Pol op 25 januari jl. de wacht werd aangezegd door de gemeenteraad. Hij sluit de brief af met een “moreel appel” op alle betrokkenen en verzoekt de raadsleden om in het belang van de gemeente Terschelling “samen de schouders eronder te zetten.”

SJT Jeugdsurvival: veel kilometers en veel hilariteit 

Zaterdagavond 11 maart stond voor de Terschellinger jeugd in het teken van veel kilometers rennen, klimmen, klauteren en hier en daar tactisch denkwerk. Precies om 18.15 uur vertrokken de eerste groepen vanuit jeugdsoos De Bunker van de Stichting Jeugdwerk Terschelling in Midsland. In totaal telde de wedstrijd, die jaarlijks voor de jeugd van 12 t/m 17 jaar wordt georganiseerd, tien deelnemende ploegen. Het parcours voerde de meer dan honderd deelnemers en hun begeleiders langs negen verschillende posten. Bij iedere post werd een opdracht uitgevoerd, die vaak aankwam op fysieke handigheid gecombineerd met goed samenwerken. Dit vergde de nodige onderlinge communicatie en gevoel voor ritme, wat hier en dan nogal een opgave bleek en komische momenten opleverde. De uitslag vindt u in de Terschellinger van deze week. 

Steven Klijn vindt het eerste kievitsei

Het is Steven Klijn voor het vierde achtereenvolgende jaar gelukt om op Terschelling het eerste kievitsei te vinden. Dit jaar trof hij het nestje met daarin één ei aan in een weiland in de Stryper polder, dat biologisch wordt beheerd door Neeke van Zwol. Maandagochtend 13 maart meldde hij om 09.45 uur zijn vondst in de speciale app. 

Voor de 64-jarige Steven, die op achtjarige leeftijd begon met het zoeken van kievitseieren, is het de elfde keer dat hij de concurrentie voor blijft. “Ieder jaar is het weer een sport om het ei als eerste te vinden”, zegt hij. “Ik had deze plek al ruim een week op het oog, maar door de wisselende temperaturen duurde het wat langer dan normaal voordat het ei in het nestje werd gelegd.”

 

Gastrobar Onder de Pannen

Vanaf heden gaat café-restaurant Onder de Pannen in Midsland door als gastrobar Onder de Pannen. “Niet dat we  een nieuw concept neerzetten”, zegt chef-kok Pieter Tjepkema lachend. “Wij geven hiermee datgene wat wij doen een naam die daar beter bij past.” In 2021 is Onder de Pannen rigoureus verbouwd. “Toen zijn we van eetcafé naar café-restaurant gegaan”, vertelt Pieter. “Na bezoekjes te hebben gebracht aan diverse gastrobars in binnen- en buitenland kwamen wij tot de conclusie dat dat precies de benaming is die bij ons past. De term gastrobar drukt onze liefde voor de gastronomie uit: de kunst van lekker eten en drinken in een bruisende sfeer.”

Leerlingen stellen eigen bibliotheek samen

Afgelopen schooljaar heeft iedere leerling van ’t Schylger Jouw een leesboek uitgekozen om daarmee het aanbod aan boeken binnen de school uit te breiden. Op deze manier hopen de docenten een aantrekkelijke collectie van boeken te creëren voor de leerlingen. Op woensdag 22 februari werden de klassen om de beurt in de bibliotheek verwacht. Een aantal docenten van ’t Schylger Jouw had, samen met leesconsulente Hanna Ruig, een plan opgezet om de boeken op een feestelijke manier uit te reiken aan de leerlingen. Hierbij waren ook Terschellinger schrijfster Aukje Schol en schrijver/dichter Ruud Knier aanwezig. “Eindelijk eens een volle boekenkast!”, klonk het enthousiast. 

Veel afval verwijderd door milieujutters 

Vorige week vond de 31e editie plaats van de jaarlijkse door Stayokay Terschelling georganiseerde schoonmaakactie. Er kwamen zo’n dertig vrijwilligers naar Terschelling om zwerfafval op te ruimen van het Noordzeestrand. De milieujutters gingen ’s ochtends met de milieujutters van Terschelling Jan-Boy Bosma, Guus Schweigmann en Hans Buren op pad en verwijderden met z’n allen maar liefst 760 kilo zwerfafval. ’s Middags en/of ’s avonds waren er diverse lezingen en presentaties. 

“Opvallend was de grote hoeveelheid plastic die we verzamelden”, vertelt Suzanne Engels, die samen met haar collega Jan Zeggelaar de groep vanuit Stayokay begeleidde. “Op donderdag boekten we een triest record van ruim 500 kilogram.”

Abseilen van de Brandaris

Vorige week woensdag trokken de vuurtorenwachters van de Brandaris veel bekijks. In plaats van met de trap of lift begaven zij zich via touwen langs de buitenmuur vanuit de controleruimte naar de begane grond. Het abseilen gebeurde in het kader van de jaarlijkse veiligheidstraining waarbij het personeel in geval van brand de toren kan verlaten. Normaal gesproken vindt het abseilen plaats in een opleidingscentrum in Heerenveen van een minder grote hoogte. Dit jaar was de oefening op Terschelling georganiseerd om de realiteit te kunnen nabootsen. 

Nieuwe datum beroepsprocedures Festival Eilân  

Bij de Rechtbank Noord-Nederland lopen verschillende beroepsprocedures met betrekking tot de vergunningprocedure voor het Eilân festival, dat vorig jaar in september was gepland bij het Duinmeertje van Hee. Op 20 december jl. vond er een hoorzitting plaats bij de rechtbank in Groningen. Daarbij werden de natuurvergunning, de omgevingsvergunning en de ontheffing voor het stiltegebied behandeld. De rechter heeft de dag na de hoorzitting besloten om het onderzoek te heropenen. Dit betekent dat er op donderdag 4 mei a.s. een nieuwe zitting is gepland, deze keer bij de rechtbank in Leeuwarden. Op deze zitting zal ook de beroepsprocedure worden behandeld die Chasing the Hihat heeft aangespannen tegen de geweigerde evenementenvergunning door de burgemeester van Terschelling.

Gemeente doneert één euro per inwoner aan giro 555

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 1 maart dienden de coalitiepartijen VVD en Plaatselijk Belang een motie in waarin het college werd verzocht een donatie te doen aan giro 555 van één euro per inwoner van gemeente Terschelling. De gemeenteraad stemde unaniem in met de motie. De lopende hulpactie zorgt ervoor dat er de nodige hulp kan worden geboden aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië, die plaatsvond op 6 februari. Als gevolg van de aardbeving verloren meer dan 50.000 mensen het leven en raakten miljoenen mensen dakloos. 

Veel animo voor excursie Waterpracht

Staatsbosbeheer (SBB) voert sinds het najaar van 2022 grootschalige (graaf)werkzaamheden uit op West. Het doel van dit project, met de naam ‘Waterpracht’, is het terugbrengen van het grondwaterpeil in de natuurlijke staat. Op woensdag 1 maart organiseerde SBB een excursie om belangstellenden een beeld te geven van het project. Boswachter Joeri Lamers van SBB, die de excursie leidde, was content met de opkomst. “Zeker 45 mensen hebben zich aangemeld, dus we gingen met een grote groep op pad.” Tijdens de excursie vertelde Lamers onder meer dat de afwateringssloten veel minder diep worden gemaakt, zodat de natuur het water langer vast kan houden. 

Trailrun Terschelling voor het eerst in het voorjaar

Na vijf herfstedities van de Trailrun Terschelling werd op zondag 5 maart de eerste voorjaarseditie georganiseerd. Het nieuwe pand van MooiWeer aan de Sportlaan diende daarbij als start- en finishlocatie. In feite verving de Trailrun van zondag de afgelaste editie van oktober 2020. Omdat veel toenmalige inschrijvers inmiddels andere plannen hadden gemaakt, waren er dit keer minder deelnemers dan anders. Toch keek Bas van Es van MooiWeer tevreden terug. “Ik ben er trots op hoe we deze eerste voorjaarseditie van de Trailrun met z’n allen hebben neergezet. Dat er minder deelnemers waren, was eigenlijk een voordeel. Omdat we nog maar net in het nieuwe pand zitten, hebben we deze Trailrun beschouwd als een try-out.” De diverse prijswinnaars en de uitslagen van de eilander deelnemers vindt u in de Terschellinger van deze week. 

Diverse olievaten aangespoeld op het strand

Afgelopen weekend zijn acht olievaten aangespoeld op het Noordzeestrand van Terschelling. De eerste melding dateert van zaterdagmiddag 13.00 uur. De vinder, Menno Stok, meldde zijn vondst direct bij de politie. “Tijdens ons strandritje spotten we ter hoogte van paal 20.6 drie vaten”, vertelt hij. “Het waren olievaten met een inhoud van 170 liter die, volgens het slecht leesbare etiket, smeerolie bevatten. De brandweer kwam ter plaatse en heeft de vaten meegenomen.” Volgens een woordvoerster van de gemeente Terschelling stond de teller afgelopen maandag op acht vaten. “Wat er precies in de vaten zit, is nog niet bekend. De veiligheidsdiensten roepen op melding te maken van nieuwe vaten die gevonden worden. Ook wordt geadviseerd om er bij uit de buurt te blijven, omdat niet duidelijk is wat er in zit.”

Noorderlicht kleurt de lucht rood en groen

Afgelopen zondagavond was op veel plaatsen in Nederland het Noorderlicht te zien. Dit bijzondere natuurverschijnsel ontstaat doordat geladen deeltjes van de zon in de atmosfeer botsen tegen stikstof- en zuurstofdeeltjes. Het licht lokt altijd vele fotografen naar buiten die op jacht gaan naar het mooiste plaatje. Zo ook op Terschelling, waar onder andere fotograaf Albert Wester op pad ging. Na een eerste - vergeefse - poging kreeg hij rond 22.15 uur diverse meldingen dat er in de atmosfeer van alles gaande was. Hij sprong snel op de fiets en reed naar het Kaapsduin. “Het poollicht was zo spectaculair fel dat het paars zelfs met het blote oog zichtbaar was. Het was mijn wens om een foto van het Seinhuisje te maken met het poollicht op de achtergrond, en dat is gelukt.” 

Nieuwe eigenaren voor tapasrestaurant De Reis

Per 1 maart 2023 heeft restaurant De Reis in Hoorn een nieuw gezicht, of eigenlijk: twee nieuwe gezichten. Ruben Jolink (33) en Astrid Tuinen (29) nemen het stokje over van Jaap Vis, die 21 jaar geleden (destijds samen met Flang Cupido) het tapasrestaurant startte. Ruben werkt sinds 2017 binnen het bedrijf en het koppel woont al enige tijd samen boven het restaurant. De kaart van De Reis bestaat al sinds jaar en dag uit Spaanse tapas en het stel is niet van plan om dit concept om te gooien. “Tapasgerechten zijn gewoon hartstikke leuk”, vertelt Ruben enthousiast, “Je kunt heel gevarieerd eten door meerdere kleinere gerechtjes uit te proberen.” 

 

Tijdelijk een supermarkt minder op Terschelling

Van zaterdag 4 tot en met dinsdag 21 maart is de Jumbo supermarkt in Formerum gesloten vanwege een verbouwing. “We gaan het gehele interieur van onze winkel vernieuwen”, legt manager Marieke Mier uit. “Alleen de buitenmuren en de vloer blijven bij het oude. De koelingen worden energiezuiniger, alle stellingen worden vernieuwd en we richten de winkel nog efficiënter in waardoor het assortiment kan worden vergroot. Verder verdwijnt de servicebalie van de huidige plek en wordt het kassapark vernieuwd en anders ingedeeld, zodat je nog vlotter bij ons kunt winkelen.” Tijdens de verbouwing draait de bakkerij gewoon door en kun je op vier verkooppunten verspreid over het eiland brood en banket van de Jumbo kopen. Op woensdag 22 maart om 09.00 uur staat de feestelijke heropening gepland.

Nieuw boek oud-eigenaar van de Holland 

Onlangs verscheen de nieuwe roman van de Friese schrijver Arjen Terpstra: ‘De wetten van Bill Henderson’. Terpstra, die in 2008 debuteerde als schrijver, is tevens ondernemer. Hij was eerder stuurman op de grote vaart, freelance journalist en cameraman. Hij bracht een groot deel van zijn leven door in Amerika. In 1998 kocht hij zeesleepboot Holland; de boot die een grote rol speelt in zijn nieuwe boek. Hij bracht het schip destijds onder in Stichting Zeesleepboot Holland. De zeesleper is tegenwoordig volledig in handen van de stichting, waarvan Terpstra inmiddels geen bestuurslid meer is.

Drie Terschellinger reddingboten naar Rotterdam

In Rotterdam wordt van 18 t/m 20 juni 2023 het World Maritime Rescue Congress gehouden. Het congres, dat wordt gehouden op het ss Rotterdam, wordt georganiseerd door de International Maritime Rescue Federation (IMRF), een wereldwijde organisatie van reddingmaatschappijen waar 53 landen bij zijn aangesloten. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) is de gastorganisatie, en komt met negen reddingboten naar Rotterdam. Van die negen komen er maar liefst drie van Terschelling. Een van de eilander reddingboten die in Rotterdam te bezichtigen zal zijn, is de roeireddingboot ‘Secretaris Schumacher’ uit 1900. De andere twee Terschellinger boten zijn de oudste motorreddingboot ter wereld, de ‘Jhr. J.W.H. Rutgers van Rozenburg’ uit 1907 en de ‘K.F. Sluys’ uit 1948. 

Kinderen beschilderen bloemen voor de Fjoertoer

Bij de komende editie van de Lytse Fjoertoer op vrijdag 24 maart kunnen de deelnemers genieten van een prachtig lichtgevend bloemenveld, gemaakt door de kinderen van alle eilander basisscholen. Een dag later zullen deze bloemen ook te zien zijn tijdens de ‘grote’ Fjoertoer, op zaterdagavond 25 maart. Eilandbouw heeft voor dit bijzondere scholenproject van de Fjoertoer 350 bloemen in verschillende vormen uitgesneden. De kinderen hebben de bloemen vervolgens met speciale fluorescerende (lichtgevende) verf beschilderd, waardoor de bloemen prachtig oplichten als er met een uv-lamp op wordt geschenen. Op deze manier licht straks een kleurrijk en magisch bloemenveld op in het donker. 

 

MIWB en KIM willen nog meer samenwerken 

Het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB) op Terschelling en het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder hebben vorige week donderdag een nieuwe samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Beide instituten werken al vijftien jaar samen op het gebied van opleidingen. Binnen het convenant, dat voor een periode van drie jaar wordt afgesloten, wordt gekeken hoe de samenwerking uitgebreid kan worden om het onderwijs binnen beide instituten verder te moderniseren en te verbeteren. Hierbij wordt de hoogste kwaliteit nagestreefd, om toekomstbestendige nautische professionals op te leiden die klaar zijn voor de maritieme arbeidsmarkt.
Foto: Sjoerd Bonnema

Puur Terschelling leukste uitje van Friesland 2023

Uit de ANWB-verkiezing van het ‘Leukste uitje van Nederland 2023’ kwam Puur Terschelling voor de provincie Friesland als winnaar uit de bus. En dus mocht Jochem Bierema op dinsdag 14 februari een gouden award in ontvangst nemen tijdens de feestelijke uitreiking in Nijkerk, Gelderland. “Deze prijs is echt een publieksprijs en dat is heel waardevol voor ons”, aldus Jochem. “Wij staan voor de natuurbeleving op Terschelling en het publiek heeft gekozen dat wij het leukste uitje van Friesland zijn. Daar kun je alleen maar trots op zijn.”

Opnieuw zorgtoppers gezocht op Terschelling

Per 1 juni 2023 start er opnieuw een tweejarige opleiding tot Verzorgende IG (niveau 3) op Terschelling. Noorderbreedte, Thuiszorg Het Friese Land, Kwadrantgroep en Wadzorg bieden in samenwerking met ROC Friese Poort diverse opleidingsplaatsen aan. Ook dit keer is het een betaalde Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) waarbij werken en leren wordt gecombineerd. De leerlingen ontvangen dan ook salaris voor de gewerkte uren en de opleidingsuren. En fijn om te weten: na je afstuderen kun je rekenen op een vaste baan bij de Stilen, Thuiszorg Het Friese Land of Wadzorg. In de krant van deze week vertellen Esmee Adriaans en Charlotte Wijthoef, die deze opleiding bijna hebben afgerond, waarom ze met zoveel plezier werken in de zorg. “Het werk is zo leuk, geen dag is hetzelfde”, zeggen ze enthousiast.

 

André Zeijlemaker wint Sigarenmeetwedstrijd 2023

Afgelopen vrijdagavond vond in café De Schotse Vier de traditionele sigarenmeetwedstrijd van Midsland plaats. Rond de klok van 20.00 uur hadden 25 mannen en een aantal dames zich bij de plaatsvervangend wedstrijdleider Hans Hartog aangemeld. De organisatoren waren verheugd over het feit dat er zich onder de deelnemers een aantal nieuwe, jonge gezichten bevonden. Om 20.30 uur gaf Hans Hartog het startschot. Na verloop van een half uur werd het spannend en vielen de eerste deelnemers af. Uiteindelijk, het was tegen de klok van 21.30 uur, viel de laatste askegel. Na deskundige meting, verricht door Jacky Hartog, bleek dat André Zeijlemaker met een lengte van 1,3 centimeter de kortste peuk had. De namen van de overige prijswinnaars vindt u in de krant van deze week. 

’t Golfje gestegen in Gault&Millau restaurantgids

Restaurant ’t Golfje in Midsland is door de recensenten van de befaamde Franse restaurantgids Gault&Millau beoordeeld met 13,5 punten. Ten opzichte van vorig jaar steeg het restaurant van Frans van der Meeren en Kik van Scheppingen daarmee een halve punt. Frans: “Voor ons staat voorop dat we gasten iedere keer tevreden de deur uit laten gaan. Maar zo`n vermelding en waardering is toch wel de kroon op ons werk.” De gidslancering en de uitreiking van prijzen vonden vorige week maandag 13 februari plaats in Tivoli Vredenburg in Utrecht. Ook Frans en gastvrouw van het restaurant Kik waren hierbij aanwezig. “We waren uitgenodigd, dus we wisten dat we er weer in zouden staan”, vertelt Frans. “Je staat daar in de zaal samen met de top van de Nederlandse horeca. Toen onze naam ineens op het scherm kwam en bleek dat we ook nog gestegen waren, hadden we echt een kippenvelmoment.”

SC Terschelling wint van Blue Boys

Sportclub Terschelling boekte afgelopen zondag een prima 2-0 overwinning tegen Blue Boys uit Nij Beets. Met een elftal waarin veel tieners en begin twintigers afgelopen zomer zijn ingestroomd, weet Terschelling voorlopig goed mee te draaien in de 4e klasse van de KNVB. De thuisclub kwam in de 17e minuut op voorsprong op het moeilijk bespeelbare veld. Watja Carli werd met een steekbal de diepte ingestuurd en tikte de bal langs de uitkomende keeper. De thuisploeg controleerde vervolgens de wedstrijd. In de tweede helft werd er in de 82e minuut een strafschop gegeven, die door Bent Heeger werd benut: 2-0.

 

Houtigehage te sterk voor AVV

Op zondag 19 februari werd er door AVV om 12.00 uur afgetrapt op sportpark Duinoord in Houtigehage. De wedstrijd stond in het teken van veel slordigheden en harde duels. De scheidsrechter had dan ook een zware dag. Na de aftrap ging AVV direct op zoek naar de goal van de tegenstander, In de 16e minuut verloor AVV echter de bal op het middenveld, en razendsnel lag de bal achter keeper van de eilander club. De 1-0 betekende nog meer druk richting de goal van de tegenstander wat in de 33e minuut resulteerde in de 1-1. In de 67e minuut schakelde Houtigehage snel om, en speelde een middenvelder vrij op de zestien meter. Deze wist de bovenhoek makkelijk te vinden en zijn club op 2-1 te zetten. Hierna werd het slordig en conditioneel zaten veel spelers van AVV er doorheen. Geen wonder dus dat ook nog de 3-1 viel, wat ook de eindstand was.

 

Sint Janskerk als eerste aangesloten op glasvezelnetwerk

Vorige week maandagmiddag werd er een klein feestje gevierd bij de Sint Janskerk in Hoorn. De kerk, die dateert uit de 13e eeuw en daarmee het oudste gebouw van het eiland is, werd als eerste aangesloten op het nieuwe glasvezelnetwerk dat momenteel door de firma Glaspoort op Terschelling wordt aangelegd. Onder toeziend oog van dominee Ernst Zoomers en kerkenraadsleden Johan Swart en Leo Bultje, monteerde Eyup Kucukcelik  van de firma C&C een kastje aan de muur in de hal van dorpshuis Ons Huis. Hiermee was de eerste aansluiting op het nieuwe netwerk een feit. 

Terschellinger Roeivereniging wint IMF-geldprijs

Op donderdag 2 februari vond de ‘Iepen Mienskips-jûn’ plaats in het Posthuis Theater in Heerenveen. Tijdens deze avond reikte gedeputeerde Klaas Fokkinga de LF2028-prijzen uit, die bestaan uit een bedrag van 2028 euro. De Terschellinger Roeivereniging was een van de vijf gelukkige partijen die de geldprijs mee naar huis mocht nemen. De vereniging wil de geldprijs inzetten om de jeugdsloepen een opknapbeurt geven. Daarnaast willen de vrijwilligers investeren in twee trailers met dekzeilen, om zo de boten weersbestendig en verplaatsbaar te maken. Dit zal bijdragen aan het behoud van de sloepen. De vereniging richt zich hierbij met name op groep 7 en 8 van de basisschool, omdat deze leeftijdsgroep belangrijk is voor de aanwas van de vereniging. 

Even voorstellen: Huisartsen Hidde Braam en Lotte Smedes

Jojanneke Kuhlmann heeft sinds enige weken versterking gekregen in haar huisartsenpraktijk op West. Hidde Braam en Lotte Smedes hebben, samen met hun kinderen Mees en Nine hun leven in Nijmegen verruild voor een bestaan op Terschelling. “In eerste instantie voor de periode van een jaar”, vertelt Lotte, “maar alle opties zijn nog open wat ons betreft.” Hidde en Lotte, respectievelijk 35 en 31 jaar oud, kennen elkaar al sinds de middelbare school. Beiden rondden ze de opleiding geneeskunde af, om na een intermezzo aansluitend de huisartsenopleiding te volgen. “Patiënten denken soms dat wij nog in artsen opleiding zijn, of stagiair”, lacht Hidde “Blijkbaar zien wij er iets jonger uit dan we daadwerkelijk zijn.” Tot dusver bevalt het hen erg goed op het eiland. “De mensen zijn hier allemaal hartstikke vriendelijk”, vindt Hidde.  

Feestelijke opening ‘nieuwe’ DA-drogist op West

Op donderdag 9 februari vond midden in de Torenstraat de opening plaats van de DA-drogisterij en parfumerie Marlies Mast. De winkel van Frans-Willem en Marlies verhuisde na een periode van zo`n vijftien jaar in de Burgemeester Reedekerstraat terug naar de Torenstraat. “In het pand hiernaast is het allemaal begonnen”, sprak Marlies tijdens de opening. “Hier ben ik opgegroeid en begonnen mijn ouders in 1972 de Broddellap, een handwerkwinkel, die we ruim 35 jaar geleden uitbreidden met drogisterijwaren.” Het pand waar tot december afgelopen jaar TerStal zat, is binnen twee maanden omgetoverd tot de winkel die het nu is. Het verschil tussen de oude en nieuwe winkel is qua opzet en indeling duidelijk te zien: de winkel is ruim en overzichtelijk. “We zijn heel blij met dit resultaat”, zegt Marlies. “We hopen dat mensen de weg naar onze nieuwe winkel weten te vinden!”

Stilenbier als vanouds 

Afgelopen vrijdagavond werd in zorgcentrum De Stilen de traditie van het jaarlijkse ‘Stilenbier’ weer opgepakt. Om 19.10 uur heette Saskia Pals iedereen van harte welkom en openden de volksdansers de avond met drie dansen. Na een uitgebreide terugblik op 2022 en vooruitblik naar 2023 was het tijd voor de warme ketel, die was gemaakt door Anne Abma en werd geproefd door Willem Cupido. Nadat deze goed werd bevonden, genoot iedereen van een glaasje en uiteraard was er roggebrood met bargskop bij. Vervolgens kwamen de liedboeken met oude liedjes tevoorschijn en werd er enthousiast gezongen en volop gedanst. De avond werd in stijl afgesloten met het gezamenlijk zingen van ‘Oan Schylge’. 

Bijzondere editie Willemen-dag: partners welkom

Vorige week maandag was het weer zover: de Willemen van Terschelling kwamen bijeen tijdens de bekende zesmaandelijkse Willemen-dag. Wij besteden niet aan iedere editie van dit samenkomen aandacht, maar als er iets onderscheidends plaatsvindt, dan wijden we er met plezier een artikel aan. Zo ook nu, want voor het eerst in de geschiedenis van de Willemen-club was - vanwege het vijftienjarig jubileum - ook de aanhang welkom. Na een busrit over het eiland verzamelden alle Willemen en Wilhelmina’s zich op de Terschellinger Bank, de vrachtboot van Rederij Waddentransport. Er werd – zonder de dames – vergaderd, maar met de partners gedronken, genoten van een captains dinner en uiteraard gedanst. 

 

AVV verliest van Kuinre

Zondag 12 februari speelde AVV thuis tegen Kuinre. Het was een mooie dag met veel publiek. AVV begon de wedstrijd slap en gaf de tegenstander te veel ruimte, wat een ruststand opleverde van 0-3. AVV had dus wat goed te maken de tweede helft. Dit probeerde het elftal door middel van een tactische aanpassing van coach Jan Jongsma, waarbij het met drie verdedigers ging spelen. Door een corner van Jesse Mier werd AVV gevaarlijker en wist het door Alex Pitonák de 1-3 op het bord te zetten. AVV kreeg mede door Johan Cupido nog kansen op de 2-3, maar deze werden niet verzilverd. Het was Kuinre die middels een goede pass en afronding de 1-4, tevens eindstand, op het scorebord zette. 

Diplomazwemmen 

Terschelling is weer een aantal gediplomeerde zwemmers rijker. Zaterdag  11 februari stond er diplomazwemmen voor de basisschooljeugd op het programma. Zwembad De Dôbe op West vulde zich in de late namiddag met enthousiaste, zij het soms enigszins gespannen, kinderen en hun ouders. Alle deelnemers slaagden en mochten het zwemdiploma mee naar huis nemen. In de krant van deze week vindt u de namen van de geslaagden. 

 

Muzikantenavond groot succes

Afgelopen zaterdagavond organiseerde de VTV in De Reis in Hoorn de jaarlijkse Muzikantenavond. Tijdens deze avond werd er door de eilander muzikanten zowel solo als met elkaar gespeeld en zongen de aanwezigen naar hartenlust mee. Hoogtepunt van de avond was het optreden van Ante Hellevoort op de Kuttepiel, een percussie-instrument dat bestaat uit een stok, balkjes, kroonkurken en een omgekeerd conservenblik als trommeltje. De avond werd rond middernacht in stijl afgesloten door Willem Roos en Corné Zorgdrager met Op ’e Riid-muziek.
Foto's: Jan van der Zee

Burgemeester blijft voorlopig aan

Vorige week dinsdag had burgemeester Caroline van de Pol in het provinciehuis in Leeuwarden een gesprek met de commissaris van de Koning, Arno Brok. Naar aanleiding hiervan liet ze weten dat Arno Brok de komende tijd gesprekken zal voeren met verschillende personen c.q. vertegenwoordigers van bestuursorganen. “Hij zal ook met mij spreken over hoe nu verder. Gedurende deze periode, waarvan de duur op dit moment onbekend is, zal ik mijn taken blijven uitvoeren voor de gemeente. Wij maken met elkaar op het gemeentehuis een bijzondere periode door. Dat heeft impact op eenieder. Laten we samen ons beste beentje voor blijven zetten in het belang van het eiland.”

Nieuwe huisarts in opleiding in Midsland

Per 1 december 2022 werkt Lidewey Nusse (33) uit Groningen als huisarts in opleiding bij Huisartsenpraktijk Midsland. “Het is mijn droom om uiteindelijk als huisarts neer te strijken op Terschelling, dus ik ben heel blij dat ik hier nu mag werken”, vertelt Lidewey. Ze rondde in 2016 de artsenopleiding af in Groningen. Daarna werkte ze vijf jaar als basisarts bij verschillende ziekenhuizen in het noorden van het land. Toen de coronapandemie uitbrak, vertrok ze voor een Covid Noodhulp-project naar Curaçao, waar ze als spoedarts werkte. “Op de spoed werk je vaak in stresssituaties en zijn de contacten met patiënten veel vluchtiger. Ik merkte dat ik vooral blij word van de gesprekken met mensen en een band opbouwen met de patiënten. Daarom besloot ik toch de specialisatie tot huisarts te gaan doen, waar ik heel blij mee ben. Ik vind het werk als huisarts elke dag mooier worden.” 

Ontwerp beweeg- en beleeftuin Stilen gereed

In het najaar van 2021 ontstond het idee om het binnenplein van de Stilen om te toveren in een beweeg- en beleeftuin. Er werd een projectgroep samengesteld die samen met de stichting Vrienden van de Stilen een plan maakte. Een en ander verliep zo voortvarend, dat er inmiddels een ontwerp ligt en ook financieel alles zo goed als rond is. “We hopen dus zo snel mogelijk te kunnen starten met de aanleg”, zegt Rianne van der Wal van Fysiotherapie Terschelling, die samen met Jeannette Dikkers en Saskia Pals van de Stilen en collega-fysiotherapeut Rixt Hettinga de projectgroep vormt. Op dinsdag 31 januari werden de bewoners van de Stilen ’s ochtends bijgepraat over de status van de plannen, ’s middags volgden de omwonenden en overige geïnteresseerden. 

Nieuwe kapitein zeesleepboot Holland

Zeesleepboot Holland, die meerdere malen per jaar in de haven van Terschelling te vinden is, heeft een nieuwe kapitein. Per 1 februari 2023 is Floris te Loo in dienst van stichting Zeesleepboot Holland, nadat zijn voorganger Luut Bolt in april 2022 afscheid nam. Floris is geen onbekende verschijning aan boord van de boot, en ook op Vlieland en Terschelling is hij inmiddels een bekend gezicht. “De afgelopen tien jaar heb ik met veel plezier verschillende functies als vrijwilliger vervuld op de Holland”, vertelt Floris. “Afgelopen jaar ben ik door het bestuur van de stichting gevraagd of ik de functie van coördinerend kapitein op me wil nemen. Hier heb ik even over na moeten denken, maar de kans om van mijn hobby mijn werk te maken, is natuurlijk fantastisch.”

Buurtbewoners planten eigen buurtvoedselbos

Bewoners van de Jan Cupidolaan en Steven Wiegmanlaan op West hebben onlangs hun eigen voedselbosje aangeplant op een stukje grond van de gemeente. De gemeente Terschelling gaf behalve toestemming ook een subsidie van 750 euro voor dit initiatief. “Het leek me hartstikke leuk als wij, met als elders in Nederland, in de buurt ook een bosje kregen waar je zelf je fruit kunt plukken”, vertelt Kim Zuidema een van de initiatiefnemers. “Samen met Klaas Mellema en Joeri Lamers hebben we een plan gemaakt en dat naar de gemeente gestuurd.” Afgelopen zaterdag hebben veertien buurtbewoners samen het bosje aangeplant. “We hebben een paar appel-, peren- en pruimenbomen geplant”, vertelt Kim, “en ook rode bessen, blauwe bessen, kruisbessen en hazelaars. Het is nu wachten op de eerste oogst, zodat we de eerste buurtappeltaart kunnen bakken!”

 

Even voorstellen: boswachter Eddie Wolfswinkel

Sinds 1 september vorig jaar is Eddie Wolfswinkel (28) werkzaam als boswachter bij Staatsbosbeheer. “De hele dag lekker buiten zijn is één van de mooie aspecten van dit werk”, vertelt hij enthousiast. “Het liefst ben ik lekker op pad, en hoe fysieker mijn taken zijn, hoe mooier ik het vind.” Eddie wist al vroeg welk beroep hij later wilde uitoefenen. “Ik was nog maar zes toen ik zei dat ik boswachter wilde worden.” Tijdens zijn studie liep Eddie stage bij Staatsbosbeheer op Terschelling. “Vanaf het begin was ik verknocht aan het eiland. Later ben ik naar Zeeland gegaan, maar toen ik vorig jaar de kans kreeg om boswachter te worden op Terschelling, heb ik niet getwijfeld. Hier wil ik zijn en blijven. Er is er geen mooiere werkplek dan de veelzijdige natuurgebieden van Terschelling.”  

SJT-jeugdbowling toernooi

Afgelopen zaterdag sloten de leden van de SJT-bowlingclub het seizoen af met een toernooi op de banen van WestCord Hotel Schylge. Aan het toernooi deden vrijwel alle leden van de club mee, in totaal zes meisjes en elf jongens. Voor de organisatoren, Pieter Schroo, Agnes de Jong en Henk Dijkstra, was het de 28e keer. Alle drie zijn er al vanaf de eerste editie bij betrokken. Voor Pieter Schroo was het de laatste keer. Hij draagt het stokje over aan de nieuwe ‘toernooidirecteur’ Brent Kievits, die al een paar jaar over Piets schouder heeft meegekeken en nu op eigen benen kan staan. De uitslag vindt u in de krant van deze week.

Terschelling pakt punten bij Nieuweschoot

Na twee nederlagen op rij kreeg Terschelling de kans om zich te revancheren tegen Nieuweschoot. De eerste grote kans van de wedstrijd was voor Terschelling toen Jan-Jaap Haan zijn kopbal op de doellijn gekeerd zag worden. Vervolgens kregen de eilanders nog twee schietkansen maar die vormden geen enkel probleem voor de doelman van de thuisploeg. Na de rust startten de eilanders voortvarend. Nadat twee doelpogingen knap werden gekeerd door de keeper van Nieuweschoot, was het Jelle Cupido die de eilanders verdiend op voorsprong bracht. Naarmate de wedstrijd vorderde, moest Terschelling steeds verder achteruit. De organisatie van de eilanders bleef echter overeind en Nieuweschoot wist nauwelijks gevaar te stichten. En dus bleef de stand tot het einde 0-1. 

AVV legt het af tegen Langweer 

Afgelopen zondag speelde AVV een uitwedstrijd tegen Langweer. AVV begon sterk aan de wedstrijd met een vrije trap van Alex Pitonák in de 7e minuut; deze trof echter de lat. Vervolgens ontstonden er wat kleine kansjes, maar ook deze misten helaas het doel. De tweede helft begon redelijk hetzelfde als de eerste, maar in de loop van de wedstrijd begon Langweer beter te spelen. In de 60e minuut was het dan ook de thuisploeg die met een goede actie langs de zijlijn op voorsprong kwam, en in de 67e werd een penalty door Langweer succesvol benut. Na de 2-1 door Merijn Stolk kreeg AVV weer hoop, maar de gelijkmaker bleef helaas uit. Ondanks het slotoffensief kon de thuisploeg in de laatste minuut zelfs nog een laatste treffer maken: eindstand 3-1. 

Crisis in eilander gemeentebestuur

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van vorige week woensdagavond werd onder andere het rapport van Geke Faber besproken. De aanleiding voor dit rapport, gemaakt in opdracht van commissaris van de Koning Arno Brok, was de vertrouwensbreuk tussen de gemeenteraad en burgemeester Caroline van de Pol. Tijdens de vergadering werden twee moties ingebracht: één van de oppositie (CDA, ST en PvdA) om de burgemeester nog een kans te geven, en één van de coalitie (VVD en PBT) om het vertrouwen in Van de Pol definitief op te zeggen en een aanbeveling te doen voor haar ontslag. Met een krappe meerderheid (5 tegen 4) werd de eerste motie verworpen en de tweede aangenomen. Het is nu aan de cvdK om de volgende stappen te nemen. 
Foto: Lennard Jan Geerts

Taxatieronde van het veefonds

Afgelopen zaterdag maakten Henk van der Bij, Jort van Deelen, Egbert Zorgdrager en Patricia Buren, de commissarissen van het ‘Onderling Veefonds Oost Terschelling’, hun jaarlijkse ronde om de bij het veefonds ingeschreven paarden en pony’s te taxeren. Zij werden daarbij vergezeld door Margreet de Bruin, directeur van het fonds. “Het fonds, dat volgend jaar honderd jaar bestaat, is een van de oudste verenigingen van het eiland en heeft een cultuurhistorische waarde”, zegt Margreet de Bruin. “Het is een onderlinge verzekering waarbij de uitkeringen worden gedekt door de binnengekomen premies. Er is geen winstoogmerk en alles binnen de vereniging gaat ‘pro deo’, dus er zijn vrijwel geen overheadkosten.” 

Mogelijk een speelbos in het Geitenpark

Vorig jaar werd bij het Burebier van Midsland het idee geopperd om bij het Geitenpark een speelbos te realiseren. Hiervoor werd een werkgroep opgericht met als leden Ellen Melchers, Roelof Kooijman, Deborah Terpstra en Rob Mier. Samen met Staatsbosbeheer is de werkgroep gaan kijken of dit idee daadwerkelijk te realiseren valt. Afgelopen zaterdag waren er rond de twintig geïnteresseerden aanwezig bij het Geitenpark die graag mee wilden denken met dit initiatief. “Het idee is om kinderen meer aanleiding te geven om te spelen”, legt Remi Hougee van Staatsbosbeheer uit. “We gaan zeker geen speeltuin aanleggen, maar willen met een paar kleine ingrepen de kinderen extra stimuleren om te gaan spelen. We willen het Geitenpark toegankelijker en aantrekkelijker maken.”

Evenementen op de kaart

Op diverse plekken op het eiland is inmiddels de nieuwe evenementenposter van 2023 te zien. Nieuw dit jaar is dat een aantal lokale evenementen extra uitgelicht zijn als achtergrond van de evenementenkalender. “We hebben gekeken hoe we een extra podium konden bieden aan onze lokale evenementen”, vertelt VVV-directeur Michel Aaldering. “Hierbij ontstond al snel het idee om de achtergrond van de posters verschillend te maken. Er zijn nu acht varianten die verspreid over het eiland komen te hangen. Wij zijn trots op het resultaat en gaan kijken of we volgend jaar nog meer lokale evenementen kunnen uitlichten.” 

Even voorstellen: Lucia Steen van VNN

Met ingang van 1 januari is Lucia Steen twee dagen per week op Terschelling werkzaam als outreachend hulpverlener van de Verslavingszorg Noord Nederland (VNN). Haar aanwezigheid is onderdeel van het programma Helder Terschelling, dat erop is gericht om het gebruik van alcohol en andere verslavende middelen terug te dringen. Lucia benadrukt dat haar manier van werken zo laagdrempelig mogelijk is. “Ik houd niet van ingewikkeld doen. Je mag mij altijd bellen, mailen of appen als je een vraag hebt op het gebied van alcohol- of middelengebruik. Het gaat daarbij niet alleen om alcohol of drugs, maar ook om zaken als gamen, schermgebruik of gokken.”

Schade aan fietspaden West en Oosterend

Een aantal fietspaden in het bos van West en bij Oosterend verkeren op dit moment in slechte staat. De oorzaak hiervan is een combinatie van geplande werkzaamheden en erg regenachtig weer. “Zodra het werk bij West en bij Oosterend klaar is, worden de fietspaden hersteld”, zegt Jan van der Bij van Staatsbosbeheer. “Dit kan alleen wanneer het droog is omdat anders de schelpenlaag niet kan uitharden. Tot die tijd is er ongemak voor fietsers. Dit vinden we zelf uiteraard ook heel vervelend, want het herstel van de paden zorgt voor een flinke extra kostenpost.” 

Terschellin