Willem Mier Aanmoedigingsprijs kent twee winnaars

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Terschellinger Ondernemers Vereniging (TOV) op donderdag 12 januari in De Reis in Hoorn werd de Willem Mier Aanmoedigingsprijs 2022-2023 uitgereikt. Deze prijs, genoemd naar voormalig TOV-voorzitter Willem Mier, is bedoeld voor vernieuwende eilander ondernemers of maatschappelijke initiatieven. Voorafgaand aan de ALV konden alle TOV-leden hun stem uitbrengen op vier genomineerden. Omdat er zowel voor de Jut Fabriek als voor jongerenplatform JaMaar! exact even veel stemmen werden uitgebracht, werd de prijs van 1000 euro tussen deze twee winnaars verdeeld. Bijzonder was dat ook de nummers drie en vier, De wilde keuken van Marjanna van der Meulen en Omroep Lennard, hetzelfde aantal stemmen kregen. 

Rapport over vertrouwensbreuk gereed

Afgelopen vrijdag is het rapport dat oud-staatssecretaris Geke Faber in opdracht van de commissaris van de Koning Arno Brok heeft gemaakt openbaar gemaakt. Directe aanleiding voor het rapport was de vertrouwensbreuk tussen burgemeester Caroline van de Pol en de bijna voltallige gemeenteraad die op 28 september jl. tijdens een interpellatiedebat werd uitgesproken. De belangrijkste conclusie van het rapport luidt ‘praat met elkaar’. Ook stelt Faber dat er voor veel zaken in de bestaande bestuurscultuur van Terschelling een professionaliseringsslag kan worden gemaakt en adviseert ze de burgemeester om een coach in de arm te nemen. 

 

Paardenreddingboot op Unesco-lijst

De lancering van de roeireddingboot Secretaris Schumacher op Terschelling is opgenomen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland. Het initiatief voor de aanvraag is afkomstig van Stichting Museumreddingboot Terschelling. Met de opname in het Netwerk wordt erkend dat deze cultuuruiting een vorm van immaterieel erfgoed is. Terschelling is de enige plaats ter wereld waar wordt gedemonstreerd hoe een roeireddingboot met behulp van tien tot twaalf paarden over de duinen en het vaak mulle strand naar zee wordt getrokken en vervolgens in zee wordt gelanceerd. 

Alcoholvrije toost op 2023 van de burgemeester 

Op dinsdag 3 januari vond in de publiekshal van het gemeentehuis op uitnodiging van de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders de nieuwjaarsreceptie plaats. Burgemeester Caroline van de Pol blikte daarbij terug op 2022 en proostte samen met de aanwezigen op het nieuwe jaar. In haar speech memoreerde ze de drie ernstige ongevallen op de Waddenzee, de komst van de Oekraïense vluchtelingen, de gemeentelijke verkiezingen, het project ‘Helder Terschelling’ en blikte ze vooruit naar de toekomst. “Wat voor eiland zullen we over tien jaar zijn?”


Nieuw makelaarskantoor op Terschelling

Sinds vorig jaar maart is Wouter Burrie als zelfstandig gecertificeerd VBO-makelaar gevestigd op West-Terschelling. Onlangs nam hij zijn nieuwe kantoor in de Ceresstraat, hoek Ecuadorstraat, in gebruik. Wouter runt de makelaardij alleen, legt hij uit. “Mijn partner Ruurdje Helfrich assisteert mij op het gebied van sociale media en fotografie, daarbij ondersteund door fotograaf Leonie Blaak. Samen brengen zij de te verkopen objecten in beeld. Men kan bij mij zowel voor verkoop als aankoop terecht op het gebied van woonhuizen, recreatiewoningen en bedrijfs- en winkelpanden. 

Oerol 2023: terug naar de kern

Het straattheater komt terug, er komen minder producties en er komt één groot festivalterrein op het parkeerterrein bij paal 8. Dat was afgelopen maandagmiddag de boodschap tijdens de nieuwjaarborrel in het Oerol Kantoor in Midsland. “Voor het eerst sinds de coronaperiode hebben we een normale voorbereiding”, vertelde algemeen directeur Siart Smit. “Dat betekent dat er tijd was om mensen te spreken, om na te denken, en om echt andere keuzes te maken. Vandaag willen we al die plannen alvast met jullie delen. Over twee weken gaan we deze landelijk bekendmaken, dan starten we ook met de verkoop van festivalbandjes.”

Jubilarissen bij de KNRM gehuldigd

Afgelopen zaterdagmiddag hield de Terschellinger KNRM voor het eerst sinds drie jaar weer haar gebruikelijke nieuwjaarsreceptie in het boothuis van Reddingstation Paal 8 bij West aan Zee. Hierbij  reikte burgemeester Caroline van de Pol in haar functie van voorzitter van de plaatselijke KNRM-commissie medailles uit aan een aantal jubilerende vrijwilligers. In haar openingsspeech memoreerde ze dat 2022 een zwaar jaar was geweest. “De ongelukken aan boord van de charterschepen de Wilhelmina en de Risico waren heftig, evenals de aanvaring tussen de sneldienst en de watertaxi. Wanneer ik hoor dat u als KNRM-ers betere slachtofferhulp hebt geboden dan de daartoe aanwezige instanties, dan ben ik trots. Ook wanneer een zoekactie officieel wordt gestaakt en ik hoor de reactie ‘Natuurlijk zoeken we door’, vervult dat mij met trots.” 

Administratiekantoor De Hek wisselt van eigenaar

Sinds 1 januari dit jaar is Sjoukje Maathuis de nieuwe eigenaar van Administratiekantoor De Hek aan de Burgemeester van Heusdenweg 8 te West-Terschelling. Ze neemt het stokje over van Anneke de Hek die het kantoor in 2002 opzette. Voor bestaande klanten is ze een vertrouwd gezicht, want Sjoukje werkt al bij Anneke op kantoor vanaf 2009. “Met de overname hebben Anneke en ik geruild van bureau en verder blijft eigenlijk alles hetzelfde”, vertelt Sjoukje nuchter. “Ik ben dankbaar dat ik de kans heb gekregen het kantoor over te nemen. De naam van het kantoor blijft hetzelfde, alleen de voorletters van Anneke vervallen. Deze naam is bekend en ik vind het mooi voor Anneke dat haar naam blijft.”

LRCT-nieuwjaarsbijeenkomst bij paal 23

Het liep afgelopen zondag geen storm bij de ‘nieuwjaarsreceptie’ van de Land Rover Club Terschelling. Wel stopten er regelmatig strandrijders bij de tent die op het Noordzeestrand bij paal 23 was neergezet voor de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst, om de aanwezige bestuursleden en andere leden het beste te wensen voor het nieuwe jaar. Volgens voorzitter Jaap Haan wordt 2023 een bijzonder jaar. “In augustus bestaat de club 25 jaar”, vertelt hij. “We kunnen dit jubileum natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan en achter de schermen wordt druk overlegd hoe we het feestje vorm gaan geven. Zodra dat vorm heeft gekregen, laten we dat weten en melden we ons.”

Bijzondere strandvondst

Sander Boom uit Hoorn trof afgelopen vrijdag op het strand ter hoogte van de strandovergang van Oosterend een aangespoelde, nog levende vis aan. Hij heeft de vis teruggegooid in zee in de hoop dat deze het overleeft. “Ik heb zo’n vis nog nooit gezien, maar vermoedelijk was het een braam”, aldus Sander. “Ik heb wat informatie opgezocht via internet en daaruit blijkt dat het lang geleden is dat een dergelijke vis hier in de buurt is gezien.”

VVV blikt terug op succesvol jaar

In een terugblik op 2022 laat de VVV Terschelling weten dat het voor het toerisme een zeer succesvol jaar was. De VVV ziet de toekomst van het eilander toerisme dan ook met vertrouwen tegemoet. “We zetten er samen als eiland de schouders onder en maken ook 2023 weer tot een succes”, aldus directeur Michel Aaldering. Uit de cijfers blijkt dat de toeristische overzettingen via Rederij Doeksen in 2022 het hoogst ooit waren. Ook de gemiddelde verblijfsduur per persoon steeg van 4,4 dagen in 2019 naar 4,7 in 2022. Uit de eigen VVV-boekingen zijn volgens Aaldering een aantal interessante gegevens af te leiden. “We zien dat men eerder boekt. Momenteel lopen we ver voor op de normale boekingsjaren. Ook zien we een duidelijke groei van het aantal boekingen uit Duitsland.”

Rondjes om de Brandaris voor Stichting Aap

Tijdens de kerstvakantie heeft Madelief de Groot uit Midsland gedurende vier dagen op haar eenwieler rondjes rond de vuurtoren gefietst. Daarbij liet zij zich sponsoren door voorbijgangers. Het geld dat zij ophaalde was bestemd voor Stichting Aap, die naast apen ook veel dieren uit Oekraïense dierentuinen opvangt. Ook worden er door de stichting exotische dieren opgevangen die bij particulieren of bij controles op luchthavens worden onderschept. Na heel wat rondjes te hebben gedraaid rondom de Brandaris kon Madelief vorige week dinsdag in Almere een geldbedrag van € 776,55 op een zelf getekende check overhandigen aan David van Gennep, directeur van Stichting Aap.

Warmterecord tijdens Nieuwjaarsduik

Overal in het land werd op Nieuwjaarsdag het warmterecord gebroken, en dus ook op Terschelling. Voorafgaand aan de Nieuwjaarsduik was de buitentemperatuur opgelopen naar 10,4 graden, zo stelden Dirk Hoekstra en Peter Terpstra van KNRM-station paal 8 vast. De temperatuur van het zeewater bleek 8,3 graden te zijn. 

Om 13.00 uur namen ongeveer vierhonderd mensen een frisse duik in het Noordzeewater. De opbrengst van de Nieuwjaarsduik gaat traditioneel naar het goede doel, en dat leverde een bedrag van 1.500 euro op voor de Vogelopvang Terschelling. 

Verlichte trekkers in optocht over het eiland

Vorige week donderdagavond trok een vrolijke optocht van 25 versierde en verlichte trekkers over het eiland. Het idee hiervoor is aan de vaste wal ontstaan tijdens de coronaperiode, en is op het eiland geïntroduceerd door boerin Hilda Lok en haar broer Luc. “Het leek ons leuk om na een roerig jaar in de agrarische sector een lichtje te laten schijnen en de trekkers ook eens voor een positief gebaar de weg op te laten gaan”, vertelt Hilda. “Op ons voorstel werd uit alle hoeken positief gereageerd, met als resultaat dat we vanaf het Duinmeertje in Hee zijn gestart voor een tocht over het eiland in een stoet van 25 versierde voertuigen. Het was prachtig!”
Foto: Jacoba de Graaf

Heel Terschelling bakt voor de Stilen

Op donderdag 29 en vrijdag 30 december kon er op twee locaties op het eiland genoten worden van allerhande overheerlijke zelfgebakken taarten tijdens de actie ‘Heel Terschelling Bakt’. Zowel in het Raadscafé op West als bij de Heeren van Der Schelling in Oosterend kon onbeperkt taart worden gegeten voor het goede doel: de Beleef- en beweegtuin van de Stilen. De totale opbrengst van deze smakelijke actie bedroeg maar liefst € 1.970,-. Een bedrag waar Saskia Pals van de Stilen uiteraard heel blij mee is. “Het is ongelooflijk dat je met taarten bakken en taarten eten zoveel geld ophaalt”, zegt ze. 

Carbid schieten nog steeds populair

Terwijl bijna onophoudelijk regende, werd afgelopen zaterdag bewezen dat het carbid schieten op Terschelling nog steeds populair is. Op drie locaties werd er lustig op los geknald. Het meeste bekijks trokken de carbidschieters in Lies op de camping van Staatsbosbeheer. Vanuit een professioneel opgebouwde stelling en een draaiend ‘kanon’ werden er onder het toeziend oog van het op veilige afstand toekijkende publiek vele ballen afgeschoten. 

BunkerBingo trekt veel kijkers

Vorige week vrijdagavond zat menigeen achter de televisie, computer, tablet of smartphone voor de trekking van de winnende balletjes tijdens de BunkerBingo. Dit populaire ‘online prijzenfestijn’ werd gepresenteerd door Bernard Bemboom en Lennard Jan Geerts. Tijdens zes rondes kon er zes keer een hoofdprijs worden verdiend. Over de hele avond verdeeld werden er bovendien 125 bonusprijzen uitgedeeld. Per ronde werd iedere hoofdprijs live in de uitzending per taxi thuisbezorgd door het komische duo Jan&Jan (Leenstra en Den Baas, red.). “Het was een groot succes”, vertelt Lennard. “Alle vijfhonderd kaarten waren in no-time verkocht.”

Verregende Midwintermarkt

Ondanks de aanhoudende regen was het vorige week woensdagmiddag toch nog aardig druk in Midsland tijdens de Midwintermarkt. In de Oosterburen werd het straatbeeld bepaald door diverse marktkramen en uitstallingen waar het publiek zich te goed kon doen aan verschillende eet- en drinkwaren of zichzelf kon voorzien van nieuwe handschoenen, mutsen, sokken of waterdicht schoeisel. 

Nieuwe Kerstmarkt Oosterend samen met Lichtjestocht

Op donderdagmiddag 29 december werd in Oosterend op het terrein van Puur Terschelling de eerste editie van de Lichtjeskerstmarkt gehouden. “Het is met twaalf standhouders de kleinste kerstmarkt van Terschelling”, vertelt Jochem Bierema namens de organiserende Stichting Natuurlijk Oosterend. “Het leuke is dat we de nieuwe kerstmarkt combineren met de bekende Lichtjestocht.” Deze Lichtjestocht werd na afloop van de markt, om 17.00 uur, gehouden. Ruim 180 deelnemers, zowel volwassen als kinderen, maakten in het donker een wandeling door de duinen van Oosterend, waarbij op drie verschillende locaties geluisterd kon worden naar verhalenvertellers. 

 

Terschellingers fietsen 200 kilometer in Drenthe

Op woensdag 28 december stonden vier Terschellinger mountainbikers aan de start van de ‘Drenthe 200’, een extreme mountainbiketocht van 200 kilometer lang. Jauk Hek, Remko Pals en de broers Johan en Chris van Dijk waren daags daarvoor afgereisd naar Roden. “Het parcours bestond voornamelijk uit onverharde paden en was zeer modderig”, vertelt Chris van Dijk. “De regen en harde wind maakten het er niet makkelijker op. We startten in het donker en eindigden in het donker. Jauk en Johan fietsten de tocht voor de derde keer. Dit was volgens hen zeker de zwaarste editie. Voor mij was het mijn tweede keer en Remko fietste de tocht voor het eerst.”

Gezellig druk bij Kerstwandeltocht nieuwe stijl 

Na twee jaar afwezigheid kon er op Tweede Kerstdag weer als vanouds gewandeld worden door de bossen en duinen van West-Terschelling tijdens de traditionele Kerstwandeltocht. De organisatie was dit jaar voor het eerst in handen van Evenementenbureau MooiWeer en dat betekende logischerwijs een aantal veranderingen. Zo waren de start en finish bij de nieuwe locatie van MooiWeer aan de Sportlaan, kregen alle deelnemers een vrolijke kerstmuts en kon er onderweg een kerstpuzzel worden opgelost. Bas van Es van MooiWeer was na afloop zeer te spreken over de opkomst. “We hadden zo’n 450 vooraanmeldingen en vandaag kwamen er nog ruim honderd deelnemers bij. Het is mooi dat zo’n evenement weer mogelijk is en we vinden het superleuk om dit evenement voor de mensen te organiseren.” 

 

Lichtjes bij oorlogsgraven

Afgelopen zaterdag plaatsten vrijwilligers van Stichting Bunkerbehoud Terschelling lichtjes bij de 86 oorlogsgraven die zich bevinden op de oude begraafplaatsen bij de Brandaris, op de begraafplaatsen in Midsland en Hoorn en op de geallieerde begraafplaats op West. Ook werden er lichtjes geplaatst bij de vijftien drenkelingengraven en bij het monument aan de Longway op West Terschelling.

Jaap Spits, Jan Haringa en André Zeijlemaker zijn de drijvende krachten achter de actie, die in 2015 door Dick Jansen in Burgum werd bedacht. 

Prestatieafspraken woningmarkt ondertekend

Nieuwe, betaalbare en duurzame huurwoningen moeten druk op woningmarkt Terschelling verlagen, aldus een gezamenlijk statement van de gemeente Terschelling, het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland en huurdersvereniging De Bewonersraad. Om deze woorden kracht bij te zetten werden vorige week woensdag de ‘Prestatieafspraken 2023’ ondertekend door de drie partijen. Hierin worden de afspraken vastgelegd over de ontwikkeling  van de sociale huurwoningvoorraad op Terschelling en wat daar in het komende jaar voor nodig is. 

Onderwijsinspectie positief over het Openbaar Onderwijs Terschelling

Minstens één keer in de vier jaar onderzoekt de onderwijsinspectie ieder schoolbestuur in Nederland. In november en december jl. heeft de inspectie het Openbaar Onderwijs Terschelling bezocht. Daarbij zijn drie voldoendes gegeven voor de onderdelen Bestuur, Kwaliteit en Ambitie. Jannie Docter, directeur/bestuurder van het Openbaar Onderwijs op Terschelling reageerde verheugd op de uitkomst van het onderzoek. “Wel is de huisvesting van de scholen een aandachtspunt”, zegt ze. “De inspectie vindt dat er verbetering in de kwaliteit van de huisvesting nodig is. Hiervoor is in samenspraak met de gemeente en de andere onderwijsinstellingen een gezamenlijk plan nodig.”

Schooljeugd maakt kerststukjes

Elk jaar worden er bij de oudere inwoners van Hoorn en Klein Lies zelfgemaakte kerststukjes bezorgd. Dit initiatief is afkomstig uit de gemeenschap en is ooit bedacht door Thea Mast. Marianne Schot-Bos, die daar nauw bij betrokken is, vertelt over de betrokkenheid van de leerlingen van de Plusklas Praktijk van basisschool ’t Jok bij de klus. “Deze klas komt een keer in de week bij elkaar en bestaat uit leerlingen van tien tot veertien jaar met een praktijkgerichte leerstijl”, vertelt Marianne. “De opdracht voor dit jaar was om 65 kerststukjes te maken, een hele klus. Ook leerlingen uit andere groepen van CBS en OBS ’t Jok hebben geholpen. Het was een geslaagde actie, die zeker voor herhaling vatbaar is.”

Snelle uitspraak over tuincentrum

Op maandag 18 december deed de rechter in Leeuwarden sneller dan verwacht uitspraak in de zaak tussen de gemeente Terschelling en bloemen- en plantenhandelaar Johnny Ronda. Het ging hierbij om de vraag of de vergunning, die aan Ronda was verleend om in de zomer van 2021 een bloemen- en plantencentrum te beginnen in een loods op het bedrijverterrein van West, terecht was ingetrokken na een bezwaar van de TOV. Volgens Ronda en zijn advocaat was de commissie niet onpartijdig, omdat een van de commissieleden een medewerker was van de voorzitter van de TOV. Dat de rechter het hiermee eens was, bleek al snel. Binnen vijftien minuten oordeelde de rechter dat er inderdaad sprake was van belangenverstrengeling en dat de bezwaarprocedure overnieuw moest. 

Eerste twee grijze zeehonden gestrand op Terschelling

Dat het geboorteseizoen voor de grijze zeehond inmiddels is begonnen, bleek vorige week woensdag, toen er twee meldingen binnenkwamen van gestrande zeehonden op Terschelling. “De eerste pup lag bij de Stayokay en de tweede op de dijk bij Kinnum”, vertelt Ies Akkerdaas van de Zeehondenopvang Terschelling. De zeehondenpup bij de Stayokay was vooral heel erg moe, die bij Kinnum was er minder goed aan toe. Beide zeehondenpups zijn overgebracht naar Pieterburen, waar ze de namen Phoca en Solea kregen. “Ik heb net even contact gehad met Pieterburen en met Phoca gaat het prima, die is vooral heel erg moe”, aldus Ies. “Solea blijkt een hoornvlieszweer te hebben en heeft dus medische zorg nodig.”