Veel afval verwijderd door milieujutters 

Vorige week vond de 31e editie plaats van de jaarlijkse door Stayokay Terschelling georganiseerde schoonmaakactie. Er kwamen zo’n dertig vrijwilligers naar Terschelling om zwerfafval op te ruimen van het Noordzeestrand. De milieujutters gingen ’s ochtends met de milieujutters van Terschelling Jan-Boy Bosma, Guus Schweigmann en Hans Buren op pad en verwijderden met z’n allen maar liefst 760 kilo zwerfafval. ’s Middags en/of ’s avonds waren er diverse lezingen en presentaties. 

“Opvallend was de grote hoeveelheid plastic die we verzamelden”, vertelt Suzanne Engels, die samen met haar collega Jan Zeggelaar de groep vanuit Stayokay begeleidde. “Op donderdag boekten we een triest record van ruim 500 kilogram.”

Abseilen van de Brandaris

Vorige week woensdag trokken de vuurtorenwachters van de Brandaris veel bekijks. In plaats van met de trap of lift begaven zij zich via touwen langs de buitenmuur vanuit de controleruimte naar de begane grond. Het abseilen gebeurde in het kader van de jaarlijkse veiligheidstraining waarbij het personeel in geval van brand de toren kan verlaten. Normaal gesproken vindt het abseilen plaats in een opleidingscentrum in Heerenveen van een minder grote hoogte. Dit jaar was de oefening op Terschelling georganiseerd om de realiteit te kunnen nabootsen. 

Nieuwe datum beroepsprocedures Festival Eilân  

Bij de Rechtbank Noord-Nederland lopen verschillende beroepsprocedures met betrekking tot de vergunningprocedure voor het Eilân festival, dat vorig jaar in september was gepland bij het Duinmeertje van Hee. Op 20 december jl. vond er een hoorzitting plaats bij de rechtbank in Groningen. Daarbij werden de natuurvergunning, de omgevingsvergunning en de ontheffing voor het stiltegebied behandeld. De rechter heeft de dag na de hoorzitting besloten om het onderzoek te heropenen. Dit betekent dat er op donderdag 4 mei a.s. een nieuwe zitting is gepland, deze keer bij de rechtbank in Leeuwarden. Op deze zitting zal ook de beroepsprocedure worden behandeld die Chasing the Hihat heeft aangespannen tegen de geweigerde evenementenvergunning door de burgemeester van Terschelling.

Gemeente doneert één euro per inwoner aan giro 555

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 1 maart dienden de coalitiepartijen VVD en Plaatselijk Belang een motie in waarin het college werd verzocht een donatie te doen aan giro 555 van één euro per inwoner van gemeente Terschelling. De gemeenteraad stemde unaniem in met de motie. De lopende hulpactie zorgt ervoor dat er de nodige hulp kan worden geboden aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië, die plaatsvond op 6 februari. Als gevolg van de aardbeving verloren meer dan 50.000 mensen het leven en raakten miljoenen mensen dakloos. 

Veel animo voor excursie Waterpracht

Staatsbosbeheer (SBB) voert sinds het najaar van 2022 grootschalige (graaf)werkzaamheden uit op West. Het doel van dit project, met de naam ‘Waterpracht’, is het terugbrengen van het grondwaterpeil in de natuurlijke staat. Op woensdag 1 maart organiseerde SBB een excursie om belangstellenden een beeld te geven van het project. Boswachter Joeri Lamers van SBB, die de excursie leidde, was content met de opkomst. “Zeker 45 mensen hebben zich aangemeld, dus we gingen met een grote groep op pad.” Tijdens de excursie vertelde Lamers onder meer dat de afwateringssloten veel minder diep worden gemaakt, zodat de natuur het water langer vast kan houden. 

Trailrun Terschelling voor het eerst in het voorjaar

Na vijf herfstedities van de Trailrun Terschelling werd op zondag 5 maart de eerste voorjaarseditie georganiseerd. Het nieuwe pand van MooiWeer aan de Sportlaan diende daarbij als start- en finishlocatie. In feite verving de Trailrun van zondag de afgelaste editie van oktober 2020. Omdat veel toenmalige inschrijvers inmiddels andere plannen hadden gemaakt, waren er dit keer minder deelnemers dan anders. Toch keek Bas van Es van MooiWeer tevreden terug. “Ik ben er trots op hoe we deze eerste voorjaarseditie van de Trailrun met z’n allen hebben neergezet. Dat er minder deelnemers waren, was eigenlijk een voordeel. Omdat we nog maar net in het nieuwe pand zitten, hebben we deze Trailrun beschouwd als een try-out.” De diverse prijswinnaars en de uitslagen van de eilander deelnemers vindt u in de Terschellinger van deze week. 

Diverse olievaten aangespoeld op het strand

Afgelopen weekend zijn acht olievaten aangespoeld op het Noordzeestrand van Terschelling. De eerste melding dateert van zaterdagmiddag 13.00 uur. De vinder, Menno Stok, meldde zijn vondst direct bij de politie. “Tijdens ons strandritje spotten we ter hoogte van paal 20.6 drie vaten”, vertelt hij. “Het waren olievaten met een inhoud van 170 liter die, volgens het slecht leesbare etiket, smeerolie bevatten. De brandweer kwam ter plaatse en heeft de vaten meegenomen.” Volgens een woordvoerster van de gemeente Terschelling stond de teller afgelopen maandag op acht vaten. “Wat er precies in de vaten zit, is nog niet bekend. De veiligheidsdiensten roepen op melding te maken van nieuwe vaten die gevonden worden. Ook wordt geadviseerd om er bij uit de buurt te blijven, omdat niet duidelijk is wat er in zit.”

Noorderlicht kleurt de lucht rood en groen

Afgelopen zondagavond was op veel plaatsen in Nederland het Noorderlicht te zien. Dit bijzondere natuurverschijnsel ontstaat doordat geladen deeltjes van de zon in de atmosfeer botsen tegen stikstof- en zuurstofdeeltjes. Het licht lokt altijd vele fotografen naar buiten die op jacht gaan naar het mooiste plaatje. Zo ook op Terschelling, waar onder andere fotograaf Albert Wester op pad ging. Na een eerste - vergeefse - poging kreeg hij rond 22.15 uur diverse meldingen dat er in de atmosfeer van alles gaande was. Hij sprong snel op de fiets en reed naar het Kaapsduin. “Het poollicht was zo spectaculair fel dat het paars zelfs met het blote oog zichtbaar was. Het was mijn wens om een foto van het Seinhuisje te maken met het poollicht op de achtergrond, en dat is gelukt.” 

Nieuwe eigenaren voor tapasrestaurant De Reis

Per 1 maart 2023 heeft restaurant De Reis in Hoorn een nieuw gezicht, of eigenlijk: twee nieuwe gezichten. Ruben Jolink (33) en Astrid Tuinen (29) nemen het stokje over van Jaap Vis, die 21 jaar geleden (destijds samen met Flang Cupido) het tapasrestaurant startte. Ruben werkt sinds 2017 binnen het bedrijf en het koppel woont al enige tijd samen boven het restaurant. De kaart van De Reis bestaat al sinds jaar en dag uit Spaanse tapas en het stel is niet van plan om dit concept om te gooien. “Tapasgerechten zijn gewoon hartstikke leuk”, vertelt Ruben enthousiast, “Je kunt heel gevarieerd eten door meerdere kleinere gerechtjes uit te proberen.” 

 

Tijdelijk een supermarkt minder op Terschelling

Van zaterdag 4 tot en met dinsdag 21 maart is de Jumbo supermarkt in Formerum gesloten vanwege een verbouwing. “We gaan het gehele interieur van onze winkel vernieuwen”, legt manager Marieke Mier uit. “Alleen de buitenmuren en de vloer blijven bij het oude. De koelingen worden energiezuiniger, alle stellingen worden vernieuwd en we richten de winkel nog efficiënter in waardoor het assortiment kan worden vergroot. Verder verdwijnt de servicebalie van de huidige plek en wordt het kassapark vernieuwd en anders ingedeeld, zodat je nog vlotter bij ons kunt winkelen.” Tijdens de verbouwing draait de bakkerij gewoon door en kun je op vier verkooppunten verspreid over het eiland brood en banket van de Jumbo kopen. Op woensdag 22 maart om 09.00 uur staat de feestelijke heropening gepland.

Nieuw boek oud-eigenaar van de Holland 

Onlangs verscheen de nieuwe roman van de Friese schrijver Arjen Terpstra: ‘De wetten van Bill Henderson’. Terpstra, die in 2008 debuteerde als schrijver, is tevens ondernemer. Hij was eerder stuurman op de grote vaart, freelance journalist en cameraman. Hij bracht een groot deel van zijn leven door in Amerika. In 1998 kocht hij zeesleepboot Holland; de boot die een grote rol speelt in zijn nieuwe boek. Hij bracht het schip destijds onder in Stichting Zeesleepboot Holland. De zeesleper is tegenwoordig volledig in handen van de stichting, waarvan Terpstra inmiddels geen bestuurslid meer is.

Drie Terschellinger reddingboten naar Rotterdam

In Rotterdam wordt van 18 t/m 20 juni 2023 het World Maritime Rescue Congress gehouden. Het congres, dat wordt gehouden op het ss Rotterdam, wordt georganiseerd door de International Maritime Rescue Federation (IMRF), een wereldwijde organisatie van reddingmaatschappijen waar 53 landen bij zijn aangesloten. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) is de gastorganisatie, en komt met negen reddingboten naar Rotterdam. Van die negen komen er maar liefst drie van Terschelling. Een van de eilander reddingboten die in Rotterdam te bezichtigen zal zijn, is de roeireddingboot ‘Secretaris Schumacher’ uit 1900. De andere twee Terschellinger boten zijn de oudste motorreddingboot ter wereld, de ‘Jhr. J.W.H. Rutgers van Rozenburg’ uit 1907 en de ‘K.F. Sluys’ uit 1948. 

Kinderen beschilderen bloemen voor de Fjoertoer

Bij de komende editie van de Lytse Fjoertoer op vrijdag 24 maart kunnen de deelnemers genieten van een prachtig lichtgevend bloemenveld, gemaakt door de kinderen van alle eilander basisscholen. Een dag later zullen deze bloemen ook te zien zijn tijdens de ‘grote’ Fjoertoer, op zaterdagavond 25 maart. Eilandbouw heeft voor dit bijzondere scholenproject van de Fjoertoer 350 bloemen in verschillende vormen uitgesneden. De kinderen hebben de bloemen vervolgens met speciale fluorescerende (lichtgevende) verf beschilderd, waardoor de bloemen prachtig oplichten als er met een uv-lamp op wordt geschenen. Op deze manier licht straks een kleurrijk en magisch bloemenveld op in het donker. 

 

MIWB en KIM willen nog meer samenwerken 

Het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB) op Terschelling en het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder hebben vorige week donderdag een nieuwe samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Beide instituten werken al vijftien jaar samen op het gebied van opleidingen. Binnen het convenant, dat voor een periode van drie jaar wordt afgesloten, wordt gekeken hoe de samenwerking uitgebreid kan worden om het onderwijs binnen beide instituten verder te moderniseren en te verbeteren. Hierbij wordt de hoogste kwaliteit nagestreefd, om toekomstbestendige nautische professionals op te leiden die klaar zijn voor de maritieme arbeidsmarkt.
Foto: Sjoerd Bonnema

Puur Terschelling leukste uitje van Friesland 2023

Uit de ANWB-verkiezing van het ‘Leukste uitje van Nederland 2023’ kwam Puur Terschelling voor de provincie Friesland als winnaar uit de bus. En dus mocht Jochem Bierema op dinsdag 14 februari een gouden award in ontvangst nemen tijdens de feestelijke uitreiking in Nijkerk, Gelderland. “Deze prijs is echt een publieksprijs en dat is heel waardevol voor ons”, aldus Jochem. “Wij staan voor de natuurbeleving op Terschelling en het publiek heeft gekozen dat wij het leukste uitje van Friesland zijn. Daar kun je alleen maar trots op zijn.”

Opnieuw zorgtoppers gezocht op Terschelling

Per 1 juni 2023 start er opnieuw een tweejarige opleiding tot Verzorgende IG (niveau 3) op Terschelling. Noorderbreedte, Thuiszorg Het Friese Land, Kwadrantgroep en Wadzorg bieden in samenwerking met ROC Friese Poort diverse opleidingsplaatsen aan. Ook dit keer is het een betaalde Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) waarbij werken en leren wordt gecombineerd. De leerlingen ontvangen dan ook salaris voor de gewerkte uren en de opleidingsuren. En fijn om te weten: na je afstuderen kun je rekenen op een vaste baan bij de Stilen, Thuiszorg Het Friese Land of Wadzorg. In de krant van deze week vertellen Esmee Adriaans en Charlotte Wijthoef, die deze opleiding bijna hebben afgerond, waarom ze met zoveel plezier werken in de zorg. “Het werk is zo leuk, geen dag is hetzelfde”, zeggen ze enthousiast.

 

André Zeijlemaker wint Sigarenmeetwedstrijd 2023

Afgelopen vrijdagavond vond in café De Schotse Vier de traditionele sigarenmeetwedstrijd van Midsland plaats. Rond de klok van 20.00 uur hadden 25 mannen en een aantal dames zich bij de plaatsvervangend wedstrijdleider Hans Hartog aangemeld. De organisatoren waren verheugd over het feit dat er zich onder de deelnemers een aantal nieuwe, jonge gezichten bevonden. Om 20.30 uur gaf Hans Hartog het startschot. Na verloop van een half uur werd het spannend en vielen de eerste deelnemers af. Uiteindelijk, het was tegen de klok van 21.30 uur, viel de laatste askegel. Na deskundige meting, verricht door Jacky Hartog, bleek dat André Zeijlemaker met een lengte van 1,3 centimeter de kortste peuk had. De namen van de overige prijswinnaars vindt u in de krant van deze week. 

’t Golfje gestegen in Gault&Millau restaurantgids

Restaurant ’t Golfje in Midsland is door de recensenten van de befaamde Franse restaurantgids Gault&Millau beoordeeld met 13,5 punten. Ten opzichte van vorig jaar steeg het restaurant van Frans van der Meeren en Kik van Scheppingen daarmee een halve punt. Frans: “Voor ons staat voorop dat we gasten iedere keer tevreden de deur uit laten gaan. Maar zo`n vermelding en waardering is toch wel de kroon op ons werk.” De gidslancering en de uitreiking van prijzen vonden vorige week maandag 13 februari plaats in Tivoli Vredenburg in Utrecht. Ook Frans en gastvrouw van het restaurant Kik waren hierbij aanwezig. “We waren uitgenodigd, dus we wisten dat we er weer in zouden staan”, vertelt Frans. “Je staat daar in de zaal samen met de top van de Nederlandse horeca. Toen onze naam ineens op het scherm kwam en bleek dat we ook nog gestegen waren, hadden we echt een kippenvelmoment.”

SC Terschelling wint van Blue Boys

Sportclub Terschelling boekte afgelopen zondag een prima 2-0 overwinning tegen Blue Boys uit Nij Beets. Met een elftal waarin veel tieners en begin twintigers afgelopen zomer zijn ingestroomd, weet Terschelling voorlopig goed mee te draaien in de 4e klasse van de KNVB. De thuisclub kwam in de 17e minuut op voorsprong op het moeilijk bespeelbare veld. Watja Carli werd met een steekbal de diepte ingestuurd en tikte de bal langs de uitkomende keeper. De thuisploeg controleerde vervolgens de wedstrijd. In de tweede helft werd er in de 82e minuut een strafschop gegeven, die door Bent Heeger werd benut: 2-0.

 

Houtigehage te sterk voor AVV

Op zondag 19 februari werd er door AVV om 12.00 uur afgetrapt op sportpark Duinoord in Houtigehage. De wedstrijd stond in het teken van veel slordigheden en harde duels. De scheidsrechter had dan ook een zware dag. Na de aftrap ging AVV direct op zoek naar de goal van de tegenstander, In de 16e minuut verloor AVV echter de bal op het middenveld, en razendsnel lag de bal achter keeper van de eilander club. De 1-0 betekende nog meer druk richting de goal van de tegenstander wat in de 33e minuut resulteerde in de 1-1. In de 67e minuut schakelde Houtigehage snel om, en speelde een middenvelder vrij op de zestien meter. Deze wist de bovenhoek makkelijk te vinden en zijn club op 2-1 te zetten. Hierna werd het slordig en conditioneel zaten veel spelers van AVV er doorheen. Geen wonder dus dat ook nog de 3-1 viel, wat ook de eindstand was.

 

Sint Janskerk als eerste aangesloten op glasvezelnetwerk

Vorige week maandagmiddag werd er een klein feestje gevierd bij de Sint Janskerk in Hoorn. De kerk, die dateert uit de 13e eeuw en daarmee het oudste gebouw van het eiland is, werd als eerste aangesloten op het nieuwe glasvezelnetwerk dat momenteel door de firma Glaspoort op Terschelling wordt aangelegd. Onder toeziend oog van dominee Ernst Zoomers en kerkenraadsleden Johan Swart en Leo Bultje, monteerde Eyup Kucukcelik  van de firma C&C een kastje aan de muur in de hal van dorpshuis Ons Huis. Hiermee was de eerste aansluiting op het nieuwe netwerk een feit. 

Terschellinger Roeivereniging wint IMF-geldprijs

Op donderdag 2 februari vond de ‘Iepen Mienskips-jûn’ plaats in het Posthuis Theater in Heerenveen. Tijdens deze avond reikte gedeputeerde Klaas Fokkinga de LF2028-prijzen uit, die bestaan uit een bedrag van 2028 euro. De Terschellinger Roeivereniging was een van de vijf gelukkige partijen die de geldprijs mee naar huis mocht nemen. De vereniging wil de geldprijs inzetten om de jeugdsloepen een opknapbeurt geven. Daarnaast willen de vrijwilligers investeren in twee trailers met dekzeilen, om zo de boten weersbestendig en verplaatsbaar te maken. Dit zal bijdragen aan het behoud van de sloepen. De vereniging richt zich hierbij met name op groep 7 en 8 van de basisschool, omdat deze leeftijdsgroep belangrijk is voor de aanwas van de vereniging. 

Even voorstellen: Huisartsen Hidde Braam en Lotte Smedes

Jojanneke Kuhlmann heeft sinds enige weken versterking gekregen in haar huisartsenpraktijk op West. Hidde Braam en Lotte Smedes hebben, samen met hun kinderen Mees en Nine hun leven in Nijmegen verruild voor een bestaan op Terschelling. “In eerste instantie voor de periode van een jaar”, vertelt Lotte, “maar alle opties zijn nog open wat ons betreft.” Hidde en Lotte, respectievelijk 35 en 31 jaar oud, kennen elkaar al sinds de middelbare school. Beiden rondden ze de opleiding geneeskunde af, om na een intermezzo aansluitend de huisartsenopleiding te volgen. “Patiënten denken soms dat wij nog in artsen opleiding zijn, of stagiair”, lacht Hidde “Blijkbaar zien wij er iets jonger uit dan we daadwerkelijk zijn.” Tot dusver bevalt het hen erg goed op het eiland. “De mensen zijn hier allemaal hartstikke vriendelijk”, vindt Hidde.  

Feestelijke opening ‘nieuwe’ DA-drogist op West

Op donderdag 9 februari vond midden in de Torenstraat de opening plaats van de DA-drogisterij en parfumerie Marlies Mast. De winkel van Frans-Willem en Marlies verhuisde na een periode van zo`n vijftien jaar in de Burgemeester Reedekerstraat terug naar de Torenstraat. “In het pand hiernaast is het allemaal begonnen”, sprak Marlies tijdens de opening. “Hier ben ik opgegroeid en begonnen mijn ouders in 1972 de Broddellap, een handwerkwinkel, die we ruim 35 jaar geleden uitbreidden met drogisterijwaren.” Het pand waar tot december afgelopen jaar TerStal zat, is binnen twee maanden omgetoverd tot de winkel die het nu is. Het verschil tussen de oude en nieuwe winkel is qua opzet en indeling duidelijk te zien: de winkel is ruim en overzichtelijk. “We zijn heel blij met dit resultaat”, zegt Marlies. “We hopen dat mensen de weg naar onze nieuwe winkel weten te vinden!”

Stilenbier als vanouds 

Afgelopen vrijdagavond werd in zorgcentrum De Stilen de traditie van het jaarlijkse ‘Stilenbier’ weer opgepakt. Om 19.10 uur heette Saskia Pals iedereen van harte welkom en openden de volksdansers de avond met drie dansen. Na een uitgebreide terugblik op 2022 en vooruitblik naar 2023 was het tijd voor de warme ketel, die was gemaakt door Anne Abma en werd geproefd door Willem Cupido. Nadat deze goed werd bevonden, genoot iedereen van een glaasje en uiteraard was er roggebrood met bargskop bij. Vervolgens kwamen de liedboeken met oude liedjes tevoorschijn en werd er enthousiast gezongen en volop gedanst. De avond werd in stijl afgesloten met het gezamenlijk zingen van ‘Oan Schylge’. 

Bijzondere editie Willemen-dag: partners welkom

Vorige week maandag was het weer zover: de Willemen van Terschelling kwamen bijeen tijdens de bekende zesmaandelijkse Willemen-dag. Wij besteden niet aan iedere editie van dit samenkomen aandacht, maar als er iets onderscheidends plaatsvindt, dan wijden we er met plezier een artikel aan. Zo ook nu, want voor het eerst in de geschiedenis van de Willemen-club was - vanwege het vijftienjarig jubileum - ook de aanhang welkom. Na een busrit over het eiland verzamelden alle Willemen en Wilhelmina’s zich op de Terschellinger Bank, de vrachtboot van Rederij Waddentransport. Er werd – zonder de dames – vergaderd, maar met de partners gedronken, genoten van een captains dinner en uiteraard gedanst. 

 

AVV verliest van Kuinre

Zondag 12 februari speelde AVV thuis tegen Kuinre. Het was een mooie dag met veel publiek. AVV begon de wedstrijd slap en gaf de tegenstander te veel ruimte, wat een ruststand opleverde van 0-3. AVV had dus wat goed te maken de tweede helft. Dit probeerde het elftal door middel van een tactische aanpassing van coach Jan Jongsma, waarbij het met drie verdedigers ging spelen. Door een corner van Jesse Mier werd AVV gevaarlijker en wist het door Alex Pitonák de 1-3 op het bord te zetten. AVV kreeg mede door Johan Cupido nog kansen op de 2-3, maar deze werden niet verzilverd. Het was Kuinre die middels een goede pass en afronding de 1-4, tevens eindstand, op het scorebord zette. 

Diplomazwemmen 

Terschelling is weer een aantal gediplomeerde zwemmers rijker. Zaterdag  11 februari stond er diplomazwemmen voor de basisschooljeugd op het programma. Zwembad De Dôbe op West vulde zich in de late namiddag met enthousiaste, zij het soms enigszins gespannen, kinderen en hun ouders. Alle deelnemers slaagden en mochten het zwemdiploma mee naar huis nemen. In de krant van deze week vindt u de namen van de geslaagden. 

 

Muzikantenavond groot succes

Afgelopen zaterdagavond organiseerde de VTV in De Reis in Hoorn de jaarlijkse Muzikantenavond. Tijdens deze avond werd er door de eilander muzikanten zowel solo als met elkaar gespeeld en zongen de aanwezigen naar hartenlust mee. Hoogtepunt van de avond was het optreden van Ante Hellevoort op de Kuttepiel, een percussie-instrument dat bestaat uit een stok, balkjes, kroonkurken en een omgekeerd conservenblik als trommeltje. De avond werd rond middernacht in stijl afgesloten door Willem Roos en Corné Zorgdrager met Op ’e Riid-muziek.
Foto's: Jan van der Zee

Burgemeester blijft voorlopig aan

Vorige week dinsdag had burgemeester Caroline van de Pol in het provinciehuis in Leeuwarden een gesprek met de commissaris van de Koning, Arno Brok. Naar aanleiding hiervan liet ze weten dat Arno Brok de komende tijd gesprekken zal voeren met verschillende personen c.q. vertegenwoordigers van bestuursorganen. “Hij zal ook met mij spreken over hoe nu verder. Gedurende deze periode, waarvan de duur op dit moment onbekend is, zal ik mijn taken blijven uitvoeren voor de gemeente. Wij maken met elkaar op het gemeentehuis een bijzondere periode door. Dat heeft impact op eenieder. Laten we samen ons beste beentje voor blijven zetten in het belang van het eiland.”

Nieuwe huisarts in opleiding in Midsland

Per 1 december 2022 werkt Lidewey Nusse (33) uit Groningen als huisarts in opleiding bij Huisartsenpraktijk Midsland. “Het is mijn droom om uiteindelijk als huisarts neer te strijken op Terschelling, dus ik ben heel blij dat ik hier nu mag werken”, vertelt Lidewey. Ze rondde in 2016 de artsenopleiding af in Groningen. Daarna werkte ze vijf jaar als basisarts bij verschillende ziekenhuizen in het noorden van het land. Toen de coronapandemie uitbrak, vertrok ze voor een Covid Noodhulp-project naar Curaçao, waar ze als spoedarts werkte. “Op de spoed werk je vaak in stresssituaties en zijn de contacten met patiënten veel vluchtiger. Ik merkte dat ik vooral blij word van de gesprekken met mensen en een band opbouwen met de patiënten. Daarom besloot ik toch de specialisatie tot huisarts te gaan doen, waar ik heel blij mee ben. Ik vind het werk als huisarts elke dag mooier worden.” 

Ontwerp beweeg- en beleeftuin Stilen gereed

In het najaar van 2021 ontstond het idee om het binnenplein van de Stilen om te toveren in een beweeg- en beleeftuin. Er werd een projectgroep samengesteld die samen met de stichting Vrienden van de Stilen een plan maakte. Een en ander verliep zo voortvarend, dat er inmiddels een ontwerp ligt en ook financieel alles zo goed als rond is. “We hopen dus zo snel mogelijk te kunnen starten met de aanleg”, zegt Rianne van der Wal van Fysiotherapie Terschelling, die samen met Jeannette Dikkers en Saskia Pals van de Stilen en collega-fysiotherapeut Rixt Hettinga de projectgroep vormt. Op dinsdag 31 januari werden de bewoners van de Stilen ’s ochtends bijgepraat over de status van de plannen, ’s middags volgden de omwonenden en overige geïnteresseerden. 

Nieuwe kapitein zeesleepboot Holland

Zeesleepboot Holland, die meerdere malen per jaar in de haven van Terschelling te vinden is, heeft een nieuwe kapitein. Per 1 februari 2023 is Floris te Loo in dienst van stichting Zeesleepboot Holland, nadat zijn voorganger Luut Bolt in april 2022 afscheid nam. Floris is geen onbekende verschijning aan boord van de boot, en ook op Vlieland en Terschelling is hij inmiddels een bekend gezicht. “De afgelopen tien jaar heb ik met veel plezier verschillende functies als vrijwilliger vervuld op de Holland”, vertelt Floris. “Afgelopen jaar ben ik door het bestuur van de stichting gevraagd of ik de functie van coördinerend kapitein op me wil nemen. Hier heb ik even over na moeten denken, maar de kans om van mijn hobby mijn werk te maken, is natuurlijk fantastisch.”

Buurtbewoners planten eigen buurtvoedselbos

Bewoners van de Jan Cupidolaan en Steven Wiegmanlaan op West hebben onlangs hun eigen voedselbosje aangeplant op een stukje grond van de gemeente. De gemeente Terschelling gaf behalve toestemming ook een subsidie van 750 euro voor dit initiatief. “Het leek me hartstikke leuk als wij, met als elders in Nederland, in de buurt ook een bosje kregen waar je zelf je fruit kunt plukken”, vertelt Kim Zuidema een van de initiatiefnemers. “Samen met Klaas Mellema en Joeri Lamers hebben we een plan gemaakt en dat naar de gemeente gestuurd.” Afgelopen zaterdag hebben veertien buurtbewoners samen het bosje aangeplant. “We hebben een paar appel-, peren- en pruimenbomen geplant”, vertelt Kim, “en ook rode bessen, blauwe bessen, kruisbessen en hazelaars. Het is nu wachten op de eerste oogst, zodat we de eerste buurtappeltaart kunnen bakken!”

 

Even voorstellen: boswachter Eddie Wolfswinkel

Sinds 1 september vorig jaar is Eddie Wolfswinkel (28) werkzaam als boswachter bij Staatsbosbeheer. “De hele dag lekker buiten zijn is één van de mooie aspecten van dit werk”, vertelt hij enthousiast. “Het liefst ben ik lekker op pad, en hoe fysieker mijn taken zijn, hoe mooier ik het vind.” Eddie wist al vroeg welk beroep hij later wilde uitoefenen. “Ik was nog maar zes toen ik zei dat ik boswachter wilde worden.” Tijdens zijn studie liep Eddie stage bij Staatsbosbeheer op Terschelling. “Vanaf het begin was ik verknocht aan het eiland. Later ben ik naar Zeeland gegaan, maar toen ik vorig jaar de kans kreeg om boswachter te worden op Terschelling, heb ik niet getwijfeld. Hier wil ik zijn en blijven. Er is er geen mooiere werkplek dan de veelzijdige natuurgebieden van Terschelling.”  

SJT-jeugdbowling toernooi

Afgelopen zaterdag sloten de leden van de SJT-bowlingclub het seizoen af met een toernooi op de banen van WestCord Hotel Schylge. Aan het toernooi deden vrijwel alle leden van de club mee, in totaal zes meisjes en elf jongens. Voor de organisatoren, Pieter Schroo, Agnes de Jong en Henk Dijkstra, was het de 28e keer. Alle drie zijn er al vanaf de eerste editie bij betrokken. Voor Pieter Schroo was het de laatste keer. Hij draagt het stokje over aan de nieuwe ‘toernooidirecteur’ Brent Kievits, die al een paar jaar over Piets schouder heeft meegekeken en nu op eigen benen kan staan. De uitslag vindt u in de krant van deze week.

Terschelling pakt punten bij Nieuweschoot

Na twee nederlagen op rij kreeg Terschelling de kans om zich te revancheren tegen Nieuweschoot. De eerste grote kans van de wedstrijd was voor Terschelling toen Jan-Jaap Haan zijn kopbal op de doellijn gekeerd zag worden. Vervolgens kregen de eilanders nog twee schietkansen maar die vormden geen enkel probleem voor de doelman van de thuisploeg. Na de rust startten de eilanders voortvarend. Nadat twee doelpogingen knap werden gekeerd door de keeper van Nieuweschoot, was het Jelle Cupido die de eilanders verdiend op voorsprong bracht. Naarmate de wedstrijd vorderde, moest Terschelling steeds verder achteruit. De organisatie van de eilanders bleef echter overeind en Nieuweschoot wist nauwelijks gevaar te stichten. En dus bleef de stand tot het einde 0-1. 

AVV legt het af tegen Langweer 

Afgelopen zondag speelde AVV een uitwedstrijd tegen Langweer. AVV begon sterk aan de wedstrijd met een vrije trap van Alex Pitonák in de 7e minuut; deze trof echter de lat. Vervolgens ontstonden er wat kleine kansjes, maar ook deze misten helaas het doel. De tweede helft begon redelijk hetzelfde als de eerste, maar in de loop van de wedstrijd begon Langweer beter te spelen. In de 60e minuut was het dan ook de thuisploeg die met een goede actie langs de zijlijn op voorsprong kwam, en in de 67e werd een penalty door Langweer succesvol benut. Na de 2-1 door Merijn Stolk kreeg AVV weer hoop, maar de gelijkmaker bleef helaas uit. Ondanks het slotoffensief kon de thuisploeg in de laatste minuut zelfs nog een laatste treffer maken: eindstand 3-1. 

Crisis in eilander gemeentebestuur

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van vorige week woensdagavond werd onder andere het rapport van Geke Faber besproken. De aanleiding voor dit rapport, gemaakt in opdracht van commissaris van de Koning Arno Brok, was de vertrouwensbreuk tussen de gemeenteraad en burgemeester Caroline van de Pol. Tijdens de vergadering werden twee moties ingebracht: één van de oppositie (CDA, ST en PvdA) om de burgemeester nog een kans te geven, en één van de coalitie (VVD en PBT) om het vertrouwen in Van de Pol definitief op te zeggen en een aanbeveling te doen voor haar ontslag. Met een krappe meerderheid (5 tegen 4) werd de eerste motie verworpen en de tweede aangenomen. Het is nu aan de cvdK om de volgende stappen te nemen. 
Foto: Lennard Jan Geerts

Taxatieronde van het veefonds

Afgelopen zaterdag maakten Henk van der Bij, Jort van Deelen, Egbert Zorgdrager en Patricia Buren, de commissarissen van het ‘Onderling Veefonds Oost Terschelling’, hun jaarlijkse ronde om de bij het veefonds ingeschreven paarden en pony’s te taxeren. Zij werden daarbij vergezeld door Margreet de Bruin, directeur van het fonds. “Het fonds, dat volgend jaar honderd jaar bestaat, is een van de oudste verenigingen van het eiland en heeft een cultuurhistorische waarde”, zegt Margreet de Bruin. “Het is een onderlinge verzekering waarbij de uitkeringen worden gedekt door de binnengekomen premies. Er is geen winstoogmerk en alles binnen de vereniging gaat ‘pro deo’, dus er zijn vrijwel geen overheadkosten.” 

Mogelijk een speelbos in het Geitenpark

Vorig jaar werd bij het Burebier van Midsland het idee geopperd om bij het Geitenpark een speelbos te realiseren. Hiervoor werd een werkgroep opgericht met als leden Ellen Melchers, Roelof Kooijman, Deborah Terpstra en Rob Mier. Samen met Staatsbosbeheer is de werkgroep gaan kijken of dit idee daadwerkelijk te realiseren valt. Afgelopen zaterdag waren er rond de twintig geïnteresseerden aanwezig bij het Geitenpark die graag mee wilden denken met dit initiatief. “Het idee is om kinderen meer aanleiding te geven om te spelen”, legt Remi Hougee van Staatsbosbeheer uit. “We gaan zeker geen speeltuin aanleggen, maar willen met een paar kleine ingrepen de kinderen extra stimuleren om te gaan spelen. We willen het Geitenpark toegankelijker en aantrekkelijker maken.”

Evenementen op de kaart

Op diverse plekken op het eiland is inmiddels de nieuwe evenementenposter van 2023 te zien. Nieuw dit jaar is dat een aantal lokale evenementen extra uitgelicht zijn als achtergrond van de evenementenkalender. “We hebben gekeken hoe we een extra podium konden bieden aan onze lokale evenementen”, vertelt VVV-directeur Michel Aaldering. “Hierbij ontstond al snel het idee om de achtergrond van de posters verschillend te maken. Er zijn nu acht varianten die verspreid over het eiland komen te hangen. Wij zijn trots op het resultaat en gaan kijken of we volgend jaar nog meer lokale evenementen kunnen uitlichten.” 

Even voorstellen: Lucia Steen van VNN

Met ingang van 1 januari is Lucia Steen twee dagen per week op Terschelling werkzaam als outreachend hulpverlener van de Verslavingszorg Noord Nederland (VNN). Haar aanwezigheid is onderdeel van het programma Helder Terschelling, dat erop is gericht om het gebruik van alcohol en andere verslavende middelen terug te dringen. Lucia benadrukt dat haar manier van werken zo laagdrempelig mogelijk is. “Ik houd niet van ingewikkeld doen. Je mag mij altijd bellen, mailen of appen als je een vraag hebt op het gebied van alcohol- of middelengebruik. Het gaat daarbij niet alleen om alcohol of drugs, maar ook om zaken als gamen, schermgebruik of gokken.”

Schade aan fietspaden West en Oosterend

Een aantal fietspaden in het bos van West en bij Oosterend verkeren op dit moment in slechte staat. De oorzaak hiervan is een combinatie van geplande werkzaamheden en erg regenachtig weer. “Zodra het werk bij West en bij Oosterend klaar is, worden de fietspaden hersteld”, zegt Jan van der Bij van Staatsbosbeheer. “Dit kan alleen wanneer het droog is omdat anders de schelpenlaag niet kan uitharden. Tot die tijd is er ongemak voor fietsers. Dit vinden we zelf uiteraard ook heel vervelend, want het herstel van de paden zorgt voor een flinke extra kostenpost.” 

Terschelling verliest van Nieuw Roden

Terschelling trad afgelopen zondag in een thuiswedstrijd aan tegen Nieuw Roden, een ploeg waar SCT nog niet eerder tegen gespeeld had. De thuisploeg begon voortvarend, toch kwamen de gasten halverwege de eerste helft op voorsprong. 

Terschelling pakte het goede spel gelijk weer op. Binnen tien minuten beloonde het zichzelf door de gelijkmaker te scoren. Terschelling was na de rust niet bij machte om het vertoonde goede spel van de eerste helft op de mat te leggen. Een kwartier voor tijd kwamen de bezoekers op voorsprong. In de laatste minuut van de wedstrijd kreeg Terschelling een strafschop toegewezen, maar deze werd knap gepareerd door de keeper van Nieuw Roden, zodat de eindstand 1-2 bleef. 

Strandzeilers testen materiaal tijdens wedstrijd

In het weekend van 21 en 22 januari organiseerde Strandzeilvereniging Terschelling een wedstrijd voor leden op het Noordzeestrand tussen paal 4 en paal 19. Op zaterdag was er te weinig wind en kon er helaas niet worden gezeild, maar op zondag konden de strandzeilers vanaf 12.30 uur hun hart ophalen. “De achterliggende gedachte was om tijdens dit weekend de vijftien zeilen te testen die de vereniging onlangs heeft ontvangen van een grote sponsor van de vereniging, de West Coast Supply Group”, vertelt voorzitter Floor Lagerweij. “We kunnen terugkijken op een geslaagde en gezellige dag, waarbij het materiaal de test prima heeft doorstaan.”

AVV speelt gelijk tegen Lemmer

Afgelopen zondag speelde AVV een thuiswedstrijd tegen vv Lemmer. De eerste twintig minuten van de wedstrijd verliepen voor AVV relatief sterk. De taken waarop de afgelopen trainingen was getraind werden efficiënt uitgevoerd. In de 30e minuut werd de bal goed onderschept, waardoor de bal in de richting van het vijandelijke doel kon worden gespeeld. De keeper kwam er niet goed uit waardoor Gerlof Dijkstra alle ruimte had om de bal in het net te leggen: 1-0. Dit was ook de ruststand. Na de rust kwam Lemmer beter in het spel en kreeg men bovendien een strafschop: 1-1. Hierna werd er niet meer gescoord en werd dit ook de - terechte - einduitslag. 

Inloopavond Havengebied drukbezocht

Op woensdagavond 18 januari werd er in de hal van het gemeentehuis een inloopbijeenkomst georganiseerd over de plannen het havengebied tussen het Zeeliedenmonument en de jachthaven. Dat daar zeker behoefte aan was, bleek uit de opkomst van zo’n honderd belangstellenden. “Veel vragen gingen over hoe de nieuwe Willem Barentzskade er nou precies uit komt te zien”, vertelt Douwe van der Werf, binnen het projectteam verantwoordelijk voor de uitvoering en de techniek. “Daarop is het antwoord dat er geen parallelle wegen meer komen maar één weg waar je maximaal 30 kilometer per uur mag rijden.” Verder werd er, merkte hij, positief gereageerd over het feit dat er weer, net zoals vroeger, een talud komt langs de kade. “En veel mensen waren blij verrast dat er ook ruimte komt voor groen, juist omdat dat er nu niet is.”

Lisa Lenz nieuwe eigenaar van De Ouwe smidte

Vanaf 1 januari dit jaar heeft koffiebranderij en theepakkerij De Ouwe smidte in Midsland een nieuwe eigenaar. Lisa Lenz (26) neemt de winkel met schenkerij over van Dirk de Bruijne, die de onderneming negen jaar geleden startte. Lisa is zeker geen onbekende voor de gasten, want ze heeft de afgelopen acht jaar met veel plezier met Dirk samengewerkt. “Ik ben blij met de kans die ik kreeg van Dirk om toe te groeien naar een overname”, zegt Lisa. “Het voelt erg vertrouwd natuurlijk omdat ik hier al even rondloop. Ook het personeel heb ik overgenomen en dat is erg fijn. Ik zet de winkel en het concept voort zoals Dirk het heeft opgezet. Natuurlijk zal ik het door de jaren heen wel iets naar mijn eigen smaak maken, maar de basis is goed en staat als een huis.” 

Breien in de bibliotheek

Jarenlang organiseerde Pien Brandenburg brei-bijeenkomsten in haar winkel Tante Lies in Landerum. De bijeenkomsten stonden bekend om hun gezelligheid. Bovendien konden ‘nieuwe’ eilanders er op een makkelijke manier contacten opdoen en integreren in de gemeenschap. Helaas lukte het Pien vanwege haar gezondheid niet meer om de bijeenkomsten te organiseren. In samenwerking met Pien is sinds woensdag 18 januari een ‘Brei-Feem’ opgezet in de bibliotheek. Deze Brei-Feem is iedere woensdagochtend van 10 tot 12 uur. Iedereen is van harte welkom en er zijn geen kosten aan verbonden.

Marjolein van Roosmalen wint derde prijs fotowedstrijd

Marjolein van Roosmalen van West is aangesloten bij WadFotografie.nl. Dit platform van zowel professionele als hobbyfotografen organiseerde onlangs de verkiezing van de Wadfotograaf van het jaar. Na een spannende eindstrijd won Marjolein met haar foto van de Brandaris en de volle maan de derde prijs. Naast een eervolle vermelding op de Facebookpagina van Wadfotografie.nl volgt er ook nog een ‘echte’ prijsuitreiking. “Op 4 februari is de prijsuitreiking in Franeker”, vertelt Marjolein. “Daar krijgen de winnaars een blijvende herinnering begreep ik, dus ik ben benieuwd. De winnaar krijgt een gouden camera, dus misschien krijg ik een bronzen. We gaan het zien!”

Winterseizoen Golfclub Terschelling afgesloten

De wintergolfperiode van Golfclub Terschelling zit er weer op. Vanaf begin oktober waren er elke dag enthousiaste leden te vinden op Camping de Kooi op Hee, die voor de periode was omgedoopt tot de Kooische Golfbaan. Ruim twee weken geleden werd gestart met de afbouw van de golfbaan en op zondag 8 januari jl. werd het winterseizoen afgesloten met een wedstrijd waar vijftien leden aan deelnamen. Cees de Breed, voorzitter van de Golfclub, kwam daarbij als winnaar uit de bus. “Onze leden zullen nu voor wedstrijden weer uit moeten wijken naar het strand bij Midsland aan Zee”, aldus Cees. “Een andere mogelijkheid is het golf-oefenveld nabij het zwembad, een ideale plek om de afslag en het korte spel goed onder de knie te krijgen.”

AVV wint van Blauw Rood’20

De tweede seizoenshelft begon afgelopen zondag voor AVV met een inhaalwedstrijd tegen Blauw Rood’20 uit Bolsward. De eerste tien minuten ging het gelijk op en kregen beide teams verschillende kleine kansen. In de 11e minuut wist Sander Smit met een goede voorzet Bart Cupido te bereiken die vervolgens de 1-0 binnentikte bij de eerste paal. AVV ging voortvarend door, dus kon er met een 3-0 stand worden gerust. In de 65e minuut werd het 4-0 na een goede kopbal van Luca Ypma uit een corner. Kort daarop werd het 4-1 na een corner aan de andere kant. In de 80e minuut counterde AVV en wist Sander de Haan de 5-1 binnen te tikken. Dit leek de eindstand te worden maar na een ‘zondagsschot’ van een middenvelder van Blauw Rood werd de eindstand uiteindelijk op 5-2 bepaald. 

Willem Mier Aanmoedigingsprijs kent twee winnaars

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Terschellinger Ondernemers Vereniging (TOV) op donderdag 12 januari in De Reis in Hoorn werd de Willem Mier Aanmoedigingsprijs 2022-2023 uitgereikt. Deze prijs, genoemd naar voormalig TOV-voorzitter Willem Mier, is bedoeld voor vernieuwende eilander ondernemers of maatschappelijke initiatieven. Voorafgaand aan de ALV konden alle TOV-leden hun stem uitbrengen op vier genomineerden. Omdat er zowel voor de Jut Fabriek als voor jongerenplatform JaMaar! exact even veel stemmen werden uitgebracht, werd de prijs van 1000 euro tussen deze twee winnaars verdeeld. Bijzonder was dat ook de nummers drie en vier, De wilde keuken van Marjanna van der Meulen en Omroep Lennard, hetzelfde aantal stemmen kregen. 

Rapport over vertrouwensbreuk gereed

Afgelopen vrijdag is het rapport dat oud-staatssecretaris Geke Faber in opdracht van de commissaris van de Koning Arno Brok heeft gemaakt openbaar gemaakt. Directe aanleiding voor het rapport was de vertrouwensbreuk tussen burgemeester Caroline van de Pol en de bijna voltallige gemeenteraad die op 28 september jl. tijdens een interpellatiedebat werd uitgesproken. De belangrijkste conclusie van het rapport luidt ‘praat met elkaar’. Ook stelt Faber dat er voor veel zaken in de bestaande bestuurscultuur van Terschelling een professionaliseringsslag kan worden gemaakt en adviseert ze de burgemeester om een coach in de arm te nemen. 

 

Paardenreddingboot op Unesco-lijst

De lancering van de roeireddingboot Secretaris Schumacher op Terschelling is opgenomen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland. Het initiatief voor de aanvraag is afkomstig van Stichting Museumreddingboot Terschelling. Met de opname in het Netwerk wordt erkend dat deze cultuuruiting een vorm van immaterieel erfgoed is. Terschelling is de enige plaats ter wereld waar wordt gedemonstreerd hoe een roeireddingboot met behulp van tien tot twaalf paarden over de duinen en het vaak mulle strand naar zee wordt getrokken en vervolgens in zee wordt gelanceerd. 

Alcoholvrije toost op 2023 van de burgemeester 

Op dinsdag 3 januari vond in de publiekshal van het gemeentehuis op uitnodiging van de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders de nieuwjaarsreceptie plaats. Burgemeester Caroline van de Pol blikte daarbij terug op 2022 en proostte samen met de aanwezigen op het nieuwe jaar. In haar speech memoreerde ze de drie ernstige ongevallen op de Waddenzee, de komst van de Oekraïense vluchtelingen, de gemeentelijke verkiezingen, het project ‘Helder Terschelling’ en blikte ze vooruit naar de toekomst. “Wat voor eiland zullen we over tien jaar zijn?”


Nieuw makelaarskantoor op Terschelling

Sinds vorig jaar maart is Wouter Burrie als zelfstandig gecertificeerd VBO-makelaar gevestigd op West-Terschelling. Onlangs nam hij zijn nieuwe kantoor in de Ceresstraat, hoek Ecuadorstraat, in gebruik. Wouter runt de makelaardij alleen, legt hij uit. “Mijn partner Ruurdje Helfrich assisteert mij op het gebied van sociale media en fotografie, daarbij ondersteund door fotograaf Leonie Blaak. Samen brengen zij de te verkopen objecten in beeld. Men kan bij mij zowel voor verkoop als aankoop terecht op het gebied van woonhuizen, recreatiewoningen en bedrijfs- en winkelpanden. 

Oerol 2023: terug naar de kern

Het straattheater komt terug, er komen minder producties en er komt één groot festivalterrein op het parkeerterrein bij paal 8. Dat was afgelopen maandagmiddag de boodschap tijdens de nieuwjaarborrel in het Oerol Kantoor in Midsland. “Voor het eerst sinds de coronaperiode hebben we een normale voorbereiding”, vertelde algemeen directeur Siart Smit. “Dat betekent dat er tijd was om mensen te spreken, om na te denken, en om echt andere keuzes te maken. Vandaag willen we al die plannen alvast met jullie delen. Over twee weken gaan we deze landelijk bekendmaken, dan starten we ook met de verkoop van festivalbandjes.”

Jubilarissen bij de KNRM gehuldigd

Afgelopen zaterdagmiddag hield de Terschellinger KNRM voor het eerst sinds drie jaar weer haar gebruikelijke nieuwjaarsreceptie in het boothuis van Reddingstation Paal 8 bij West aan Zee. Hierbij  reikte burgemeester Caroline van de Pol in haar functie van voorzitter van de plaatselijke KNRM-commissie medailles uit aan een aantal jubilerende vrijwilligers. In haar openingsspeech memoreerde ze dat 2022 een zwaar jaar was geweest. “De ongelukken aan boord van de charterschepen de Wilhelmina en de Risico waren heftig, evenals de aanvaring tussen de sneldienst en de watertaxi. Wanneer ik hoor dat u als KNRM-ers betere slachtofferhulp hebt geboden dan de daartoe aanwezige instanties, dan ben ik trots. Ook wanneer een zoekactie officieel wordt gestaakt en ik hoor de reactie ‘Natuurlijk zoeken we door’, vervult dat mij met trots.” 

Administratiekantoor De Hek wisselt van eigenaar

Sinds 1 januari dit jaar is Sjoukje Maathuis de nieuwe eigenaar van Administratiekantoor De Hek aan de Burgemeester van Heusdenweg 8 te West-Terschelling. Ze neemt het stokje over van Anneke de Hek die het kantoor in 2002 opzette. Voor bestaande klanten is ze een vertrouwd gezicht, want Sjoukje werkt al bij Anneke op kantoor vanaf 2009. “Met de overname hebben Anneke en ik geruild van bureau en verder blijft eigenlijk alles hetzelfde”, vertelt Sjoukje nuchter. “Ik ben dankbaar dat ik de kans heb gekregen het kantoor over te nemen. De naam van het kantoor blijft hetzelfde, alleen de voorletters van Anneke vervallen. Deze naam is bekend en ik vind het mooi voor Anneke dat haar naam blijft.”

LRCT-nieuwjaarsbijeenkomst bij paal 23

Het liep afgelopen zondag geen storm bij de ‘nieuwjaarsreceptie’ van de Land Rover Club Terschelling. Wel stopten er regelmatig strandrijders bij de tent die op het Noordzeestrand bij paal 23 was neergezet voor de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst, om de aanwezige bestuursleden en andere leden het beste te wensen voor het nieuwe jaar. Volgens voorzitter Jaap Haan wordt 2023 een bijzonder jaar. “In augustus bestaat de club 25 jaar”, vertelt hij. “We kunnen dit jubileum natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan en achter de schermen wordt druk overlegd hoe we het feestje vorm gaan geven. Zodra dat vorm heeft gekregen, laten we dat weten en melden we ons.”

Bijzondere strandvondst

Sander Boom uit Hoorn trof afgelopen vrijdag op het strand ter hoogte van de strandovergang van Oosterend een aangespoelde, nog levende vis aan. Hij heeft de vis teruggegooid in zee in de hoop dat deze het overleeft. “Ik heb zo’n vis nog nooit gezien, maar vermoedelijk was het een braam”, aldus Sander. “Ik heb wat informatie opgezocht via internet en daaruit blijkt dat het lang geleden is dat een dergelijke vis hier in de buurt is gezien.”

VVV blikt terug op succesvol jaar

In een terugblik op 2022 laat de VVV Terschelling weten dat het voor het toerisme een zeer succesvol jaar was. De VVV ziet de toekomst van het eilander toerisme dan ook met vertrouwen tegemoet. “We zetten er samen als eiland de schouders onder en maken ook 2023 weer tot een succes”, aldus directeur Michel Aaldering. Uit de cijfers blijkt dat de toeristische overzettingen via Rederij Doeksen in 2022 het hoogst ooit waren. Ook de gemiddelde verblijfsduur per persoon steeg van 4,4 dagen in 2019 naar 4,7 in 2022. Uit de eigen VVV-boekingen zijn volgens Aaldering een aantal interessante gegevens af te leiden. “We zien dat men eerder boekt. Momenteel lopen we ver voor op de normale boekingsjaren. Ook zien we een duidelijke groei van het aantal boekingen uit Duitsland.”

Rondjes om de Brandaris voor Stichting Aap

Tijdens de kerstvakantie heeft Madelief de Groot uit Midsland gedurende vier dagen op haar eenwieler rondjes rond de vuurtoren gefietst. Daarbij liet zij zich sponsoren door voorbijgangers. Het geld dat zij ophaalde was bestemd voor Stichting Aap, die naast apen ook veel dieren uit Oekraïense dierentuinen opvangt. Ook worden er door de stichting exotische dieren opgevangen die bij particulieren of bij controles op luchthavens worden onderschept. Na heel wat rondjes te hebben gedraaid rondom de Brandaris kon Madelief vorige week dinsdag in Almere een geldbedrag van € 776,55 op een zelf getekende check overhandigen aan David van Gennep, directeur van Stichting Aap.

Warmterecord tijdens Nieuwjaarsduik

Overal in het land werd op Nieuwjaarsdag het warmterecord gebroken, en dus ook op Terschelling. Voorafgaand aan de Nieuwjaarsduik was de buitentemperatuur opgelopen naar 10,4 graden, zo stelden Dirk Hoekstra en Peter Terpstra van KNRM-station paal 8 vast. De temperatuur van het zeewater bleek 8,3 graden te zijn. 

Om 13.00 uur namen ongeveer vierhonderd mensen een frisse duik in het Noordzeewater. De opbrengst van de Nieuwjaarsduik gaat traditioneel naar het goede doel, en dat leverde een bedrag van 1.500 euro op voor de Vogelopvang Terschelling. 

Verlichte trekkers in optocht over het eiland

Vorige week donderdagavond trok een vrolijke optocht van 25 versierde en verlichte trekkers over het eiland. Het idee hiervoor is aan de vaste wal ontstaan tijdens de coronaperiode, en is op het eiland geïntroduceerd door boerin Hilda Lok en haar broer Luc. “Het leek ons leuk om na een roerig jaar in de agrarische sector een lichtje te laten schijnen en de trekkers ook eens voor een positief gebaar de weg op te laten gaan”, vertelt Hilda. “Op ons voorstel werd uit alle hoeken positief gereageerd, met als resultaat dat we vanaf het Duinmeertje in Hee zijn gestart voor een tocht over het eiland in een stoet van 25 versierde voertuigen. Het was prachtig!”
Foto: Jacoba de Graaf

Heel Terschelling bakt voor de Stilen

Op donderdag 29 en vrijdag 30 december kon er op twee locaties op het eiland genoten worden van allerhande overheerlijke zelfgebakken taarten tijdens de actie ‘Heel Terschelling Bakt’. Zowel in het Raadscafé op West als bij de Heeren van Der Schelling in Oosterend kon onbeperkt taart worden gegeten voor het goede doel: de Beleef- en beweegtuin van de Stilen. De totale opbrengst van deze smakelijke actie bedroeg maar liefst € 1.970,-. Een bedrag waar Saskia Pals van de Stilen uiteraard heel blij mee is. “Het is ongelooflijk dat je met taarten bakken en taarten eten zoveel geld ophaalt”, zegt ze. 

Carbid schieten nog steeds populair

Terwijl bijna onophoudelijk regende, werd afgelopen zaterdag bewezen dat het carbid schieten op Terschelling nog steeds populair is. Op drie locaties werd er lustig op los geknald. Het meeste bekijks trokken de carbidschieters in Lies op de camping van Staatsbosbeheer. Vanuit een professioneel opgebouwde stelling en een draaiend ‘kanon’ werden er onder het toeziend oog van het op veilige afstand toekijkende publiek vele ballen afgeschoten. 

BunkerBingo trekt veel kijkers

Vorige week vrijdagavond zat menigeen achter de televisie, computer, tablet of smartphone voor de trekking van de winnende balletjes tijdens de BunkerBingo. Dit populaire ‘online prijzenfestijn’ werd gepresenteerd door Bernard Bemboom en Lennard Jan Geerts. Tijdens zes rondes kon er zes keer een hoofdprijs worden verdiend. Over de hele avond verdeeld werden er bovendien 125 bonusprijzen uitgedeeld. Per ronde werd iedere hoofdprijs live in de uitzending per taxi thuisbezorgd door het komische duo Jan&Jan (Leenstra en Den Baas, red.). “Het was een groot succes”, vertelt Lennard. “Alle vijfhonderd kaarten waren in no-time verkocht.”

Verregende Midwintermarkt

Ondanks de aanhoudende regen was het vorige week woensdagmiddag toch nog aardig druk in Midsland tijdens de Midwintermarkt. In de Oosterburen werd het straatbeeld bepaald door diverse marktkramen en uitstallingen waar het publiek zich te goed kon doen aan verschillende eet- en drinkwaren of zichzelf kon voorzien van nieuwe handschoenen, mutsen, sokken of waterdicht schoeisel. 

Nieuwe Kerstmarkt Oosterend samen met Lichtjestocht

Op donderdagmiddag 29 december werd in Oosterend op het terrein van Puur Terschelling de eerste editie van de Lichtjeskerstmarkt gehouden. “Het is met twaalf standhouders de kleinste kerstmarkt van Terschelling”, vertelt Jochem Bierema namens de organiserende Stichting Natuurlijk Oosterend. “Het leuke is dat we de nieuwe kerstmarkt combineren met de bekende Lichtjestocht.” Deze Lichtjestocht werd na afloop van de markt, om 17.00 uur, gehouden. Ruim 180 deelnemers, zowel volwassen als kinderen, maakten in het donker een wandeling door de duinen van Oosterend, waarbij op drie verschillende locaties geluisterd kon worden naar verhalenvertellers. 

 

Terschellingers fietsen 200 kilometer in Drenthe

Op woensdag 28 december stonden vier Terschellinger mountainbikers aan de start van de ‘Drenthe 200’, een extreme mountainbiketocht van 200 kilometer lang. Jauk Hek, Remko Pals en de broers Johan en Chris van Dijk waren daags daarvoor afgereisd naar Roden. “Het parcours bestond voornamelijk uit onverharde paden en was zeer modderig”, vertelt Chris van Dijk. “De regen en harde wind maakten het er niet makkelijker op. We startten in het donker en eindigden in het donker. Jauk en Johan fietsten de tocht voor de derde keer. Dit was volgens hen zeker de zwaarste editie. Voor mij was het mijn tweede keer en Remko fietste de tocht voor het eerst.”

Gezellig druk bij Kerstwandeltocht nieuwe stijl 

Na twee jaar afwezigheid kon er op Tweede Kerstdag weer als vanouds gewandeld worden door de bossen en duinen van West-Terschelling tijdens de traditionele Kerstwandeltocht. De organisatie was dit jaar voor het eerst in handen van Evenementenbureau MooiWeer en dat betekende logischerwijs een aantal veranderingen. Zo waren de start en finish bij de nieuwe locatie van MooiWeer aan de Sportlaan, kregen alle deelnemers een vrolijke kerstmuts en kon er onderweg een kerstpuzzel worden opgelost. Bas van Es van MooiWeer was na afloop zeer te spreken over de opkomst. “We hadden zo’n 450 vooraanmeldingen en vandaag kwamen er nog ruim honderd deelnemers bij. Het is mooi dat zo’n evenement weer mogelijk is en we vinden het superleuk om dit evenement voor de mensen te organiseren.” 

 

Lichtjes bij oorlogsgraven

Afgelopen zaterdag plaatsten vrijwilligers van Stichting Bunkerbehoud Terschelling lichtjes bij de 86 oorlogsgraven die zich bevinden op de oude begraafplaatsen bij de Brandaris, op de begraafplaatsen in Midsland en Hoorn en op de geallieerde begraafplaats op West. Ook werden er lichtjes geplaatst bij de vijftien drenkelingengraven en bij het monument aan de Longway op West Terschelling.

Jaap Spits, Jan Haringa en André Zeijlemaker zijn de drijvende krachten achter de actie, die in 2015 door Dick Jansen in Burgum werd bedacht. 

Prestatieafspraken woningmarkt ondertekend

Nieuwe, betaalbare en duurzame huurwoningen moeten druk op woningmarkt Terschelling verlagen, aldus een gezamenlijk statement van de gemeente Terschelling, het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland en huurdersvereniging De Bewonersraad. Om deze woorden kracht bij te zetten werden vorige week woensdag de ‘Prestatieafspraken 2023’ ondertekend door de drie partijen. Hierin worden de afspraken vastgelegd over de ontwikkeling  van de sociale huurwoningvoorraad op Terschelling en wat daar in het komende jaar voor nodig is. 

Onderwijsinspectie positief over het Openbaar Onderwijs Terschelling

Minstens één keer in de vier jaar onderzoekt de onderwijsinspectie ieder schoolbestuur in Nederland. In november en december jl. heeft de inspectie het Openbaar Onderwijs Terschelling bezocht. Daarbij zijn drie voldoendes gegeven voor de onderdelen Bestuur, Kwaliteit en Ambitie. Jannie Docter, directeur/bestuurder van het Openbaar Onderwijs op Terschelling reageerde verheugd op de uitkomst van het onderzoek. “Wel is de huisvesting van de scholen een aandachtspunt”, zegt ze. “De inspectie vindt dat er verbetering in de kwaliteit van de huisvesting nodig is. Hiervoor is in samenspraak met de gemeente en de andere onderwijsinstellingen een gezamenlijk plan nodig.”

Schooljeugd maakt kerststukjes

Elk jaar worden er bij de oudere inwoners van Hoorn en Klein Lies zelfgemaakte kerststukjes bezorgd. Dit initiatief is afkomstig uit de gemeenschap en is ooit bedacht door Thea Mast. Marianne Schot-Bos, die daar nauw bij betrokken is, vertelt over de betrokkenheid van de leerlingen van de Plusklas Praktijk van basisschool ’t Jok bij de klus. “Deze klas komt een keer in de week bij elkaar en bestaat uit leerlingen van tien tot veertien jaar met een praktijkgerichte leerstijl”, vertelt Marianne. “De opdracht voor dit jaar was om 65 kerststukjes te maken, een hele klus. Ook leerlingen uit andere groepen van CBS en OBS ’t Jok hebben geholpen. Het was een geslaagde actie, die zeker voor herhaling vatbaar is.”

Snelle uitspraak over tuincentrum

Op maandag 18 december deed de rechter in Leeuwarden sneller dan verwacht uitspraak in de zaak tussen de gemeente Terschelling en bloemen- en plantenhandelaar Johnny Ronda. Het ging hierbij om de vraag of de vergunning, die aan Ronda was verleend om in de zomer van 2021 een bloemen- en plantencentrum te beginnen in een loods op het bedrijverterrein van West, terecht was ingetrokken na een bezwaar van de TOV. Volgens Ronda en zijn advocaat was de commissie niet onpartijdig, omdat een van de commissieleden een medewerker was van de voorzitter van de TOV. Dat de rechter het hiermee eens was, bleek al snel. Binnen vijftien minuten oordeelde de rechter dat er inderdaad sprake was van belangenverstrengeling en dat de bezwaarprocedure overnieuw moest. 

Eerste twee grijze zeehonden gestrand op Terschelling

Dat het geboorteseizoen voor de grijze zeehond inmiddels is begonnen, bleek vorige week woensdag, toen er twee meldingen binnenkwamen van gestrande zeehonden op Terschelling. “De eerste pup lag bij de Stayokay en de tweede op de dijk bij Kinnum”, vertelt Ies Akkerdaas van de Zeehondenopvang Terschelling. De zeehondenpup bij de Stayokay was vooral heel erg moe, die bij Kinnum was er minder goed aan toe. Beide zeehondenpups zijn overgebracht naar Pieterburen, waar ze de namen Phoca en Solea kregen. “Ik heb net even contact gehad met Pieterburen en met Phoca gaat het prima, die is vooral heel erg moe”, aldus Ies. “Solea blijkt een hoornvlieszweer te hebben en heeft dus medische zorg nodig.”