Nieuwe auto voor Zeehondenopvang Terschelling

Tot voor kort maakten de vrijwilligers van de Zeehondenopvang Terschelling (ZOT) gebruik van hun eigen auto als er op het strand gesurveilleerd moest worden. Sinds afgelopen vrijdag hoeft dat niet meer, want de stichting beschikt nu over een herkenbare en stoere Toyota Hilux. Deze auto is door Zeehondencentrum Pieterburen ter beschikking gesteld van de ZOT. Ook de kosten voor het onderhoud en de brandstof worden vergoed. “We zijn er superblij mee”, zegt Ies Akkerdaas van de ZOT. “Het geeft ons veel meer armslag en ook meer vertrouwen om naar het strand te gaan bij een melding. Ik heb zelf ook een 4WD, maar dit is echt een beest van een auto die bijna alle omstandigheden aankan.” 

Glaspoort zet schop in de grond

Afgelopen maandagmiddag werd het startsein gegeven voor de aanleg van een glasvezelnetwerk op Terschelling. Dit gebeurde op het Brandarisplein aan de voet van de vuurtoren. Wethouder Jeltje Hoekstra nam daarbij als officiële handeling met behulp van een minikraan een eerste schep zand uit de straat. “Het is goed voor Terschelling dat het glasvezelproject vandaag officieel van start gaat”, sprak wethouder Hoekstra voordat ze plaatsnam in de minikraan. “Een goede internetverbinding is belangrijk voor onze inwoners, maar ook voor het ondernemersklimaat op het eiland. Steeds meer bedrijfsvoering vindt immers digitaal plaats.” 

Natuurbrand nagebootst tijdens grote oefening

Afgelopen vrijdag werd er onder leiding van de Veiligheidsregio Fryslân een grote hulpverleningsoefening gehouden waaraan ruim 300 personen deelnamen. De groep bestond uit 175 hulpverleners en 125 vrijwilligers (onder wie 80 studenten Integrale Veiligheidskunde van NHL Stenden) die als slachtoffer fungeerden. In het plaatselijke crisisteam dat de in scène gezette natuurbrand begeleidde, zaten vertegenwoordigers van de politie, brandweer, Staatsbosbeheer en Defensie.

De brand werd nagebootst in het duingebied ten noorden van het reddingstation van de KNRM bij Paal 8 en was gemarkeerd met rode vlaggen.


Gemeenteraad zegt vertrouwen in burgemeester op

De gemeenteraad van Terschelling heeft tijdens de raadsvergadering van vorige week woensdagavond laten blijken het vertrouwen in de burgemeester te zijn verloren. De voltallige gemeenteraad zette vraagtekens bij de wijze waarop burgemeester Caroline van de Pol de raad heeft geïnformeerd omtrent het evenementenbeleid. Een interpellatiedebat leidde helaas niet tot een herstel van het vertrouwen, waardoor de raad zich genoodzaakt voelde een motie in te dienen bij de Commissaris van de Koning om hem op de hoogte te stellen van de vertrouwensbreuk.


Tuinconcert Jubal 

Vorige week vrijdagavond gaven leden van muziekvereniging Jubal een concert in de gemeenschappelijke tuin aan het Abt Folkertspad in Hoorn. “We vonden het een goed plan om de bewoners van dit gedeelte van Hoorn eens een keer muzikaal te trakteren”, aldus Anneke van der Veen. Het gelegenheidsconcert stond onder leiding van dirigent Sjaak van der Reijden en kende, bij een langzaam invallende duisternis, een afwisselend repertoire. 

Bibliotheek geopend in Brede School  

Vorige week vrijdag knipte wethouder Jeltje Hoekstra samen met kinderboekenschrijver Fred Diks een afzetlint door waarmee de bibliotheek in de Brede school op West officieel werd geopend. Voordat ze dat deden, werden ze in het bijzijn van alle leerlingen en leerkrachten die hadden plaats genomen op de tribune in de hal van het gebouw verwelkomd door Lizanne Groeneweg, die samen met Lorie Bakker en Eline Terpstra de leesbevordering coördineert op de gezamenlijke scholen de ds.Vossersschool en de Margrietschool. 

Jubileumconcert muziekvereniging Schylge 

Muziekvereniging Schylge bestaat 60 jaar en dit werd afgelopen weekend gevierd met een Jubileumconcert. Het werd een feestelijke en gevarieerde avond, met (volks)dans, taart, walsmuziek, bezoek van de Sint, kinderliedjes, bezoek van het Sint Jans-comité, een overdenking, een optreden van de Meslânzer Kemedy Speulers en het stuk ‘Dellewal’, geschreven voor Heleen Rijf, het eerste nog meespelende erelid van de muziekvereniging.

Speciale koe bij boerderij Lok

De familie Lok in Landerum heeft een bijzondere koe in de veestapel: Laura 5 kreeg onlangs het predicaat sterkoe 1. “Laura is bij ons op het bedrijf geboren op 6 januari 2013 en is een 100% Holstein Friesian koe”, vertelt een trotse Hilda Lok. “Dit is de tweede sterkoe op het bedrijf. Jaren geleden hebben we een  koe in de categorie sterkoe 3 gehad, het hoogst haalbare wat een koe kan halen.”

Kunst op Terschelling

Van 17 tot en met 29 oktober vindt in de kerk van Midsland de expositie Kunst in de Kerk plaats. Dit jaar hebben Dorine Vleeshouwer en Mathilde Vink als nieuw bestuur de organisatie van Kunst in de Kerk op zich genomen. Na geslaagde eerdere edities vonden ze het zonde als er geen vervolg zou komen aan deze jaarlijkse expositie. Ze hebben de handen ineengeslagen en namen het stokje over van Anneke Buitenwerf, Arie van Keulen en Auke Venema. Het thema is dit jaar ‘Geraakt door licht’. 


Schrijver Fred Diks bezoekt Terschellinger basisscholen

Alle basisscholen op Terschelling kregen deze week bezoek van kinderboekenschrijver Fred Diks. Fred is schrijver van onder andere de Koen Kampioen-serie, die inmiddels uit meer dan dertig titels bestaat. Het bezoek was een cadeautje van Aukje Schol vanwege het 25-jarig jubileum van de Boekenboer. Op de vraag uit de klas of hij ook een verhaal over Koen Kampioen op Terschelling ging schrijven, antwoordde Fred: “Wie weet. Ik neem al mijn ervaringen mee in mijn boeken, dus ook mijn bezoek aan jullie op Terschelling.”

Fotostudio Hart en Kamstra stopt na veertig jaar

Komende winter sluiten Marianne Hart en Hans Kamstra na veertig jaar hun fotowinkel aan de Westerburen in Midsland. Ze openden de winkel, die nog steeds in het oorspronkelijke pand zit, op 24 september 1982. Marianne en Hans kijken terug op een mooie periode in hun leven en hebben beiden geen moeite met het sluiten van de winkel. “We hebben het veertig jaar gedaan”, zegt Hans. “Het is goed geweest zo en het is tijd voor nieuwe dingen.”

 


Valleien afgesloten vanwege watercrassula

Bij een vegetatieopname is vorige week door Staatsbosbeheer watercrassula gevonden in het Liesinger plak en in een dôbe in de vallei oud-Formerum. De valleien zijn direct afgesloten voor publiek en alle planten zijn handmatig verwijderd en afgevoerd. De komende periode worden de valleien en de natte gebieden in de buurt extra goed in de gaten gehouden. 

Even voorstellen: Van Campen & Dijkstra

Begin april is het verzekeringskantoor van Berend Snijder aan de Dorpsstraat 10 in Hoorn officieel overgenomen door Van Campen & Dijkstra. “Persoonlijk contact is altijd belangrijk geweest binnen mijn kantoor, en Van Campen & Dijkstra deelt die visie”, aldus Berend. Berend blijft nog tot begin volgend jaar werkzaam binnen het nieuwe kantoor om de zaken goed over te dragen, en ook medewerkers Ingrid Brouwer en Martin Vallinga verhuizen mee. Ingrid, die al zeven jaar werkzaam is bij Snijder Persoonlijk, is positief over de overname. “Ik zie het echt als een verrijking. We kunnen nu een breder dienstenpakket, waaronder hypotheken, aanbieden aan onze klanten.”

Dorsdag dit jaar op Geitenpark

Afgelopen zaterdag kwamen de leden van dorsvereniging Helpt Elkander bij elkaar om op ouderwetse wijze het op Terschelling gekweekte graan te dorsen. Klokslag half twaalf sloeg de aandrijfmachine aan en verdween het gemaaide graan in de dorsmachine om er in de vorm van geperste balen uit te komen. De weersomstandigheden waren uitstekend en ook de locatie, het Geitenpark in Midsland, was fraai. Halverwege de middag ging de laatste schoof door de machine en kon er een opbrengst van 575 kg rogge worden genoteerd. Binnenkort gaat de rogge naar de graanmolen in Joure waar het gemalen zal worden. Van het roggemeel wordt roggebrood gemaakt door de bakkers van Jumbo Mier.


Tamara Meijer: duizendpoot in kledingreparatie

Een kapotte rits, een ontbrekende knoop, een gaatje in je favoriete trui, of een scheur in je net nieuwe jas? Het is allemaal geen probleem voor Tamara Meijer (25) van West. Met professionele apparatuur maakt zij ieder kledingstuk in een handomdraai weer als nieuw. Tamara startte in januari met haar bedrijf in kledingreparatie. Al snel kreeg ze de eerste klussen. Ze werkt als zelfstandige ook voor Wad Anders, het bedrijf van haar moeder, waar ze professioneel borduurt voor bedrijven en particulieren. Onder de naam Wad Anders heeft ze ook een kinderkledinglijn. 

Springtij Forum: “Neem het eiland mee naar de stad”

Van woensdag 21 tot vrijdag 23 september werd op Terschelling het dertiende Springtij Forum gehouden. Het inmiddels landelijk en internationaal bekende duurzaamheidscongres startte op woensdagmiddag op het Groene Strand, waar de 800 deelnemers werd gevraagd hun schoenen uit te trekken en het zand te voelen onder hun blote voeten. Hierna vertrokken de deelnemers per fiets naar het groepenterrein van Staatsbosbeheer, waar een tijdelijk Forumdorp was gecreëerd. In zijn openingswoord vroeg organisator Piet Noordenbos de deelnemers om de stad en alles wat daarbij hoort, niet mee te nemen naar het eiland. “Maar probeer, als jullie straks weer naar huis gaan, het eiland mee te nemen naar de stad.”


Diploma-uitreiking op MIWB

Afgelopen vrijdagmiddag namen in de conferentiezaal van de Hogere Zeevaartschool aan de Dellewal op West 25 studenten van het Maritiem Instituut Willem Barentsz hun diploma in ontvangst. Het ging hierbij om een deel van de studenten die in het studiejaar 2021-2022 waren afgestudeerd. Het totale aantal afgestudeerde studenten van dit studiejaar is 51, verdeeld over de categorieën Maritiem Officier (40), Ocean Technology (9) en de Masteropleiding Marine Shipping Innovations (2). Een deel van hen had het diploma in een eerder stadium reeds ontvangen en is inmiddels aan het werk of kon om andere redenen niet aanwezig zijn.

Uit de raadscommissie

Op woensdagavond 14 september in de raadszaal de eerste raadscommissievergadering na het zomerreces plaats. De vergadering kende een volle agenda. Drie onderwerpen waarover uitgebreid werd gesproken waren de herbouw van het Badhotel in Midsland aan Zee, de vaststelling van het  Bestemmingsplan Heereweg 9A en de bouw van een schuur aan de Noordhoek 3 in Lies. Voor wat betreft het nieuwe Badhotel waren er twee insprekers: Theo Vlaskamp namens de initiatiefnemers en Jan Willem Spanjer namens SOS Terschelling. Uit de fracties klonken enkel positieve geluiden omtrent het nieuwbouwplan. Het onderwerp zal als bespreekstuk op de agenda van de raadsvergadering van 28 september worden geplaatst.

Lanco Mode geeft kleurrijke show in de Stilen

Bewoners van de Stilen konden onder het genot van een kopje koffie en een Deventer lekkernij op maandag 12 september genieten van een kleurrijke modeshow van Lanco Mode. De mode voor het komende seizoen was niet alleen te bewonderen op het rek, maar werd ook geshowd door ‘echte’ modellen. “Sinds 1977 verkopen we seniorenkleding voor zowel heren als dames”, vertelt Jeroen Voortman van Lanco Mode. ”Samen met mijn moeder en broer hebben we twee winkels in Deventer. Het is een echt familiebedrijf, daar zijn we trots op. Mijn moeder, Inge, liep zelf ook mee in de show in de Stilen.” 

De nieuwste generatie glasvezel voor Terschelling

Glaspoort start met de aanleg van glasvezel op Terschelling. Dankzij glasvezel kunnen inwoners gebruikmaken van snel en betrouwbaar internet en kunnen ondernemers slimmer zaken doen. De aanleg van de glasvezelkabel wordt door Glaspoort geregeld voor zowel bewoners als ondernemers in de kernen én het buitengebied van Terschelling. De aanleg start naar verwachting eind oktober, hierdoor is de verwachting dat zomer 2023 de werkzaamheden zijn afgerond. Inwoners van Terschelling worden middels een brief persoonlijk geïnformeerd over de aanleg van het glasvezelnetwerk.

Rederij Doeksen in zwaar weer door extreme brandstofprijzen

De historisch hoge brandstofprijzen hebben grote impact op de bedrijfsvoering van Rederij Doeksen, zegt algemeen directeur Dirk Spoor. “Met name de exorbitante prijsstijging van LNG zorgt ervoor dat de kosten voor het in stand houden van de veerverbinding met Terschelling en Vlieland extreem hoog zijn.” Het betekent dat Rederij Doeksen per direct een aantal maatregelen neemt. Zo wordt het ms Friesland ingezet in de hoofddienst op de lijn Terschelling en gaat de vaartijd van de LNG-schepen van 1 uur en 50 minuten naar 2 uur. Door het ms Friesland op een biodiesel te laten varen, wordt de extra uitstoot zoveel mogelijk beperkt. 


Yenna van Rees wint Dressuurweekend 

Afgelopen weekend organiseerde de rijvereniging de Terschellinger Ruiters een dressuurweekend voor haar leden. De organisatoren kunnen ondanks het slechte weer terugkijken op een zeer geslaagd weekend met deelname van zowel eilander amazones als amazones van de vaste wal. Na drie dagen wedstrijden rijden, werden de vier beste proeven bij elkaar opgeteld en mag de beste combinatie zich een jaar lang ‘Dressuurweekend-kampioen’ van de vereniging noemen. Dit jaar ging deze titel naar Yenna van Rees met haar pony Great Britain Expert Diemen. 


Terschellinger schooljeugd op Boschplaatexpeditie

Staatsbosbeheer organiseerde afgelopen week de vierjaarlijkse Boschplaatexpeditie voor de leerlingen uit de groepen 5, 6, 7 en 8 van de Terschellinger basisscholen. Tijdens deze natuureducatie-activiteit verblijven de kinderen een dag en een nacht op de Boschplaat en leren ze van alles over het bijzondere natuurgebied. Ze bivakkeren ten hoogte van de tweede vogelwachterskeet in een legertent die dienst doet als keukentent, en in een aantal achtpersoonstenten waarin samen met docenten, boswachters en begeleidende ouders wordt overnacht. 
Foto: Anno Smit

Dodelijk ongeval aan boord van charterschip

Vorige week woensdag vond er een ernstig ongeval plaats aan boord van een charterschip, dat zich in de Westmeep nabij Terschelling bevond. Aan boord waren jongeren van een scholengemeenschap uit Den Haag die op zeilkamp waren.

Een meisje raakte levensgevaarlijk gewond nadat de giek (gedeeltelijk) afbrak. Via het Kustwachtcentrum werden de KNRM-stations van Terschelling en Vlieland gealarmeerd. Ook vanaf schepen in de onmiddellijke nabijheid van het charterschip werd hulp geboden. Ondanks de snelle inzet van hulpverleners kon het leven van het meisje niet worden gered. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.


Nieuwe dominee voor de Westerkerk

Op zondagmiddag 28 augustus vond in de Westerkerk de feestelijke kerkdienst plaats waarin dominee Tinus Gaastra werd verbonden aan de Westerkerkgemeente. Hij volgt hiermee dominee Corrie Bark-Bakker op, die twee jaar geleden met emeritaat ging. Wat het mooie is aan het vak van dominee? “Ik verdiep mij graag in een Bijbeltekst met de vraag: hoe kan ik dit zo overbrengen dat mensen in deze tijd er ook iets aan hebben”, vertelt de nieuwe dominee. “Voor mij is de relevantie van de Bijbelse boodschap heel belangrijk.” Ook het pastoraat is een essentieel onderdeel van zijn vak. “Het betekent dat je bij mensen komt in blijde maar soms ook in heel verdrietige situaties. Dat is heel waardevol om te doen.”

Geslaagde eerste editie Lokale Markt Oosterend 

Afgelopen zondag vond tussen elf uur ’s ochtends en vier uur ’s middags op het terrein van Schapenkaasboerderij De Zeekraal de eerste editie plaats van de Lokale Markt in Oosterend. Het was al vanaf de start druk met bezoekers, vertelt Jochem Bierema namens de organiserende Stichting Natuurlijk Oosterend. “Om kwart voor elf waren de eerste mensen er al. Even later vormde zich bij de Zeekraal-winkel zelfs een rij, zo druk was het.” Bij deze Lokale Markt staan vooral Terschellinger producten en ambachten centraal, vervolgt hij. “Het zijn hele mooie producten die een eigen markt verdienen, en die was er nog niet. Het is zeker de bedoeling er een terugkerend evenement van te maken.” 

Benoeming ereleden bij Bridgeclub Terschelling

Afgelopen donderdag werden tijdens de competitievond een tweetal leden benoemd tot erelid van de Bridgeclub Terschelling. Cecile Stobbe-Wolthuis en Emmie Cupido-Visser werden door Cees de Breed,  voorzitter van de club, verrast met de benoeming, waarbij hij hun het erelid-certificaat uitreikte. Beide dames hebben een lange staat van dienst bij de bridgeclub. Cecile is meer dan 35 jaar lid van de club en Emmie ruim 25 jaar en beiden hebben de afgelopen jaren diverse (bestuurs)functies bekleed. 


Veel te zien, te proeven en te beleven tijdens de BoerToer

Het was je vast niet ontgaan: grote groepen fietsers langs het fietspad, tal van kleurige vlaggen hoog in de mast, de geur van verse koffie, pofkes en hamburgers. Van oost naar west was het zondag 28 augustus een vrolijke bedoening dankzij de BoerToer, een fietstocht langs de landbouwbedrijven van Terschelling. Van 11.00 tot 16.00 uur stelden de boeren hun bedrijf open voor publiek en kon je een kijkje nemen in het boerenleven. In de krant van deze week maken we een uitgebreide rondgang langs alle betrokken boerenbedrijven: De Zeekraal, Marten Vis en Liesbeth Wijnalda, de Pieter Peits Hoeve, Landbouwschool ’t Trefpunt, de Gèskieker, de familie Lok en Paardenfokkerij Stal de Moeite.


Rock&Roll in Midsland

Het wordt volgende week een drukte van belang in Midsland met op woensdag 7 september de harddraverij op de Heereweg, donderdag 8 september de veemarkt en  op 9, 10 en 11 september de 32e editie van het Rock&Roll Festival. Een jaarlijks evenement met vetkuiven, suikerspinnen, oldtimers, brommers, live muziek op straat en in de restaurants en cafés. Om het festival mogelijk te maken wordt er ieder jaar een mooie pin verkocht. Dit collectorsitem is te bemachtigen bij de merchandise-stand vlakbij het Kerkpodium naast de Coop. Er zullen tijdens het festival ook diverse dansdemonstraties en een Hoelahoep-workshop en -wedstrijd worden georganiseerd. 
Foto: Neeke Smit

Veiling bij ’t Hooivak druk bezocht

Afgelopen zondag wisselden veel voorwerpen afkomstig uit landbouwmuseum Het Hooivak van eigenaar tijdens de ‘Boerenboelgoed’, een openbare verkoping bij de boerderij van de familie Vis in Hoorn. Onder leiding van veilingmeester Remi Hoeve werden de meest uiteenlopende zaken bij opbod verkocht, zoals gereedschappen, meubilair, huishoudelijke apparatuur, schilderijen en boeken. Aan het eind van de middag keek Dominique Vis tevreden terug. “Het was zowel op de kijkdag als bij de veiling een gezellige drukte. De schuur is voor een groot gedeelte leeg. We zijn lang niet alles kwijt, maar de opzet is geslaagd.”


Helder Terschelling: tijd voor concrete actie 

In februari van dit jaar startten vijftien partijen met het project Helder Terschelling met als belangrijkste doel om het alcohol- en drugsgebruik op het eiland te verminderen. Naast de gemeente Terschelling en Verslavingszorg Noord Nederland zijn ook de  eilander scholen, de politie, TOV en SJT bij Helder Terschelling betrokken. Inmiddels is er een werkgroep samengesteld die met concrete acties aan de slag wil gaan. Een van de leden is Sjoerd Huitsing uit West-Terschelling. Sjoerd weet als geen ander waar hij het over heeft als het om drank en drugs gaat. “Ik ben zelf verslaafd geweest aan alcohol en cocaïne. Toen ik me realiseerde dat het anders moest, heb ik hulp gezocht.” Voor Sjoerd is het leven inmiddels een stuk zonniger geworden: hij drinkt en gebruikt niet meer, en heeft een baan, een vriendin en een dochtertje. Hij hoopt dat hij door zijn ervaringen te delen anderen kan helpen. “Ik weet als geen ander hoe moeilijk het is om te stoppen, en dat je het niet alleen kunt.”


Brandweer Terschelling kan versterking gebruiken

De brandweerploegen van West-Terschelling en Midsland kunnen wel wat versterking gebruiken en zoeken daarom nieuwe ploegleden. Een van de brandweervrijwilligers, Ivo Wiersma, vertelt waarom het brandweervak zo mooi is. 

Ivo was altijd al geïnteresseerd in het brandweervak. Dat begon toen hij vanuit het Noord-Brabantse Best naar Terschelling ging voor een studie aan de Hogere Zeevaartschool. “Je moet elkaar kunnen vertrouwen, een teamspeler zijn. Daarnaast moet je een echte aanpakker zijn, met een no-nonsense-mentaliteit. Als je jezelf daarin herkent, dan ben je heel geschikt om als brandweervrijwilliger aan de slag te gaan.” 

Minister Bruins Slot bezoekt Waddeneilanden

Minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bracht vorige week woensdag en donderdag een bezoek aan Vlieland en Terschelling. In feite was de minister te gast bij alle vijf de Waddengemeenten. De eilanden staan voor forse uitdagingen om de kwaliteit van leven, wonen en werken te waarborgen. Ze willen daarbij graag samenwerken met het Rijk en hebben gezamenlijk het ambitieuze Programma Waddeneilanden opgezet, met steun van de provincies. Minister Bruins Slot bezocht onder meer initiatieven op het gebied van fossielvrije warmtevoorziening, innovatieve woningbouw en duurzame voedselvoorziening. Ze sprak ter plekke met eilanders en ondernemers, evenals met de vijf Waddenburgemeesters en andere betrokken bestuurders.

 

Foto: Linde van Asperen

Noorderlicht kleurt hemel rood

Afgelopen week was aan de horizon ten noorden van Terschelling tijdens meerdere nachten het noorderlicht zichtbaar. De Terschellinger wolken- en weerdeskundige Sytse Schoustra offert daar altijd graag zijn nachtrust voor op en legde het natuurverschijnsel vast op de gevoelige plaat. Zowel de NOS als de overige omroepen en diverse dagbladen maakten dankbaar gebruik van de mooie foto’s die dat opleverde. 


Nautische fietsroute gepresenteerd op de Kamper Kogge

De toeristische fietsroutes van de VVV, die worden uitgegeven als kleine, handzame boekjes, zijn onlangs uitgebreid met een nautische route. De nieuwe fietsroute, die ruim 42 kilometer lang is, laat zien hoe groot de invloed is die de zee door de eeuwen heen heeft gehad op Terschelling. Het eerste exemplaar van het routeboekje werd op dinsdag 16 augustus door VVV-directeur Michel Aaldering overhandigd aan wethouder Jeltje Hoekstra op het dek van de Kamper Kogge. Dit nagebouwde 14e-eeuwse vrachtschip bracht vorige week een tweedaags bezoek aan Terschelling. 


Saskia Goudberg opent praktijk in Midsland

Onlangs opende orthomoleculair therapeute Saskia Goudberg een nieuwe praktijk bij Functional Fit in Midsland. “Orthomoleculaire therapie is allesomvattend”, legt Saskia uit. “Het houdt in dat je je eigen lichaam de kracht geeft om zichzelf te herstellen. Dat klinkt simpel, en eigenlijk is dat het ook wel. Je moet alleen weten waar je moet zoeken. Ik voel mij af en toe net een detective, die op zoek is naar de boosdoeners in je lichaam. Het is best bijzonder wat een lichaam allemaal kan en wat je je lichaam weer kunt leren.” Binnen de orthomoleculaire therapie is Saskia gespecialiseerd in de darmflora.


TOF op nieuwe locatie groot succes

Na een last-minute afgelasting vorig jaar vanwege de rugstreeppad en een sobere corona-editie in 2020, kon het Terschelling Openlucht Filmfestival (TOF) dit jaar eindelijk weer als vanouds worden georganiseerd. En dus genoten in totaal zo’n 4.000 mensen tien dagen lang, van vrijdag 5 tot en met zondag 14 augustus, op het terrein van de Crossbaan van tien kwaliteitsfilms. Deze hadden verschillende thema’s en waren afkomstig uit diverse landen. En dat is een bewuste keuze van Walter Visser, die binnen de organisatie verantwoordelijk is voor de programmering. “Ik wil graag alle facetten van de film laten zien, en liefst ook in verschillende talen.”
Foto: Alex Hamstra

Uitreiking cheque KNRM in boothuis Paal 8 

Op woensdagavond 17 augustus mocht de KNRM in het boothuis bij Paal 8 een royale cheque van €2.000,- in ontvangst nemen. In het bijzijn van een grote groep vrijwilligers reikten Koos en Suzanne Timmenga de cheque uit aan de reddingsmaatschappij. Koos en Suzanne, woonachtig in het Groningse Onnen, komen al vele jaren op Terschelling en bezitten sinds 2009 een vakantiewoning in West aan Zee. “Op 9 juli van dit jaar vierden wij ons dertigjarige trouwfeest in Onnen. Het leek Suzanne en mij mooi om aan onze gasten een schenking voor een goed doel te vragen. We kwamen al gauw uit bij de KNRM. Vandaar dat we hier vandaag zijn gekomen om deze cheque te overhandigen”, aldus Koos. 


Fleur van der Meulen en Anouk van Loon winnen Cyprian Race

Afgelopen zondagmiddag organiseerde het Sint Jans Comité van Midsland de Cyprian Race, de jaarlijkse behendigheidsrace voor paarden en pony’s op het Noordzeestrand bij Midsland aan Zee. Er verschenen acht koppels, die bestonden uit  een amazone te paard en een amazone op een pony, aan de start. Er werd twee keer tegen elkaar gereden. Bij gelijke stand werd middels een kamprit bepaald wie er doorging naar de volgende ronde. In de meeste ritten viel de beslissing op het moment dat er in de branding een stok moest worden verruild bij een KNRM’er die daar had post gevat. In de krant van deze week vindt u de uitslagen


Tropische omstandigheden tijdens Dorpsfeest Oost-Terschelling

Na twee jaar afwezigheid kon afgelopen zaterdag eindelijk weer het jaarlijkse Dorpsfeest van de vijf oostelijke dorpen van Terschelling worden gehouden. Ondanks de tropische temperaturen was het de hele middag gezellig druk op het sportveld achter de kerk in Hoorn. Veel eilanders en badgasten brachten een bezoek aan de vrijmarkt en genoten - als toeschouwer of deelnemer – van de diverse vaak ludieke spelen, die door de mannen van het organiserende Oranje Comité Oost waren bedacht en ontworpen. Aan het eind van de middag streden de vijf oostelijke dorpen tijdens de Dorpenvijfkamp met ieder twee teams om de felbegeerde Dorpentrofee. Deze werd nipt gewonnen door Oosterend. 

Paardenreddingboot nu wel het water in

Op donderdagavond 4 augustus vond de tweede demonstratie van de paardenreddingboot van dit seizoen plaats. Onder toeziend oog van naar schatting zo`n tweeduizend toeschouwers werd de Secretaris Schumacher, in tegenstelling tot twee weken geleden, dit keer wel te water gelaten. In verband met onstuimig weer was er op 21 juli wel een demonstratie, maar kon de tewaterlating van de roeiboot niet plaatsvinden. Nu konden de belangstellenden dankzij het gunstige weer volop genieten van dit spectaculaire evenement op het Noordzeestrand.

Boskalis Cleanup Tour bij paal 8

Afgelopen vrijdag streek de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting de Noordzee neer op het Noordzeestrand van Terschelling. De campagne, waarbij door duizenden vrijwilligers de Noordzeestranden in dertig etappes worden schoongemaakt, is momenteel in volle gang. Het schoonmaken is een manier om aandacht te vragen voor het afvalprobleem in de Noordzee. Wethouder Gea van Essen verwelkomde namens de gemeente de ruim vijftig vrijwilligers bij strandpaviljoen West aan Zee. “Opvallend was het grote aantal heliumballonnen en witte geklonterde paraffine”, aldus milieujutter Guus Schweigmann. “In totaal is er 200 kilo afval door ons afgevoerd.”
Foto: Stichting De Noordzee

Omroep Lennard wordt onderdeel van Omroep Zilt 

Sinds maandag 8 augustus bestaat er een nieuw mediaplatform voor radio, video en internet in Noordwest-Friesland: Omroep Zilt. Het is het resultaat van intensieve samenwerking tussen Radio Eenhoorn, Omroep RSH en Omroep Lennard.  “Ik ben blij dat we nu met omroep Zilt kunnen starten”, zegt Lennard Geerts. Het proces om te komen tot Zilt is samen met het eilander team tot stand is gekomen, aldus Lennard. “En dat allemaal vrijwillig. We hebben meerdere vrijwillige videoverslaggevers in de hele regio, van de gemeente Waadhoeke tot Vlieland.” 

Tienerkamp SJT zeer geslaagd

Verleden week zaterdag vertrok SJT-beroepskracht Wim Bakker met zeven man begeleiding en dertig jongeren van 13 tot en met 16 jaar naar kamphuis De Flint op het recreatiepark Hunzepark te Gasselternijveen. Dit park heeft veel mogelijkheden voor activiteiten zowel op het park als in de wijde omgeving. Een van de hoogtepunten van de  week was het bezoek aan het ‘kleine’ pretpark Drouwenerzand. Naar de bioscoop in Stadskanaal en ook uiteraard winkelen in dezelfde stad stond hoog op de agenda van de jongeren. Ook was er een grote verrassing: oud-burgemeester Bert Wassink, die in de buurt woont van het park, bezocht spontaan de Terschellinger groep op het kamphuis. Het weer was ook nog de hele week uitstekend. Dit alles bij elkaar zorgde ervoor dat de SJT terug kan zien op een zeer geslaagd kamp.

Fokdag het Groninger Paard en KFPS

Afgelopen maandag organiseerde paardenhoudersvereniging Et Hossefolk een fokdag voor Groninger en Friese paarden in Hoorn. Het werd een zonovergoten dag met mooie veulens, paarden en een prachtig showprogramma. Als eerste waren de Groninger paarden aan de beurt, hierna kwamen de Friese paarden in de baan. Zeven hengstveulens lieten zich zien aan de jury, ze kregen allen een premie. 

Onder het zadel kwamen zes paarden in de baan. Ze lieten de drie basisgangen zien: de stap, de draf en de galop. Als laatste kwamen zes Friese paarden voor de concourswagen in de baan. De keuring werd onderbroken door een schitterende show van twee Friese paarden voor de Friese sjees. Het veeltallig aanwezige publiek genoot volop van deze prachtige aanspanningen.

 

Stoelendans te paard

Afgelopen donderdag vond in de manege van de Terschellinger Ruiters aan de Duinweg te Formerum de stoelendans plaats, een van de zomerevenementen die deze vereniging organiseert. Voor een enthousiast publiek deden 19 paarden en 18 pony’s mee aan deze wedstrijd. Onder prima weersomstandigheden werd het een felle strijd met veel spanning en een publiek dat de ruiters fanatiek aanmoedigde. 
Foto: Bram van Loon

 

Ringsteken in Hoorn

Afgelopen vrijdagavond organiseerde paardenhoudersvereniging Et Hossefolk een ringsteekwedstrijd voor aangespannen paarden op het Abt Folkertspad in Hoorn. Er verschenen twintig combinaties, van groot tot klein, aan de start, die elk vier rondes reden. Per ronde konden maximaal vier ringen worden gestoken. Ook de snelheid telde mee in het eindresultaat. Er waren speciale prijzen te winnen voor de deelnemende kinderen. 

Oka 18 wint Barrentoernooi 2022

Afgelopen weekend vond het 47-ste Barrentoernooi plaats op het complex van SC Terschelling  in Midsland. In de aanloop naar het evenement meldden twee ploegen zich af: de Schotse Vier en het Oud Hollands Restaurant. Er waren echter ook twee nieuwkomers: Heartbreak Hotel en Waddenfood, waarmee de organisatie erg blij was. Ook was de titelverdediger van 2021, de Rustende Jager, aanwezig. Het toernooi kreeg met Danscafé Oka 18 tegen Café de Zeevaart een mooie finale, waarbij Oka 18 met 2-0 de uiteindelijke winnaar werd. 

Streep door festival Eilân

Het muziekfestival ‘Eilân’, dat van 15 tot 18 september a.s. plaats zou vinden rondom het meertje van Hee, gaat definitief niet door. Burgemeester Caroline van de Pol heeft uit veiligheidsoverwegingen besloten om geen evenementenvergunning te verlenen. Organisator Daniël van Drunen van Chasing the Hihat is verbijsterd over het besluit. “Wij hebben een volstrekt uit de hand gelopen vergunningsproces zien ontaarden in een gigantische schadepost”, reageerde Van Drunen op TerschellingTV. Burgemeester Van de Pol zegt zich “heel zeker” te voelen over het genomen besluit. “Ik begrijp dat er zakelijke belangen meespelen en ik ben niet tegen evenementen, helemaal niet, maar het moet wel veilig kunnen.” 

Claudia Hek brengt nieuw boek uit

Eind mei verscheen ‘The art and story of Claudia Hek’, het tweede boek van eilander kunstenares Claudia Hek. Het fraai uitgegeven boek geeft niet alleen een overzicht van haar werk van de afgelopen tien jaar, maar vertelt ook het verhaal van haar persoonlijke ontwikkeling. “Ik heb in die tijd een enorme transformatie doorgemaakt”, vertelt Claudia. “En dat is terug te zien in mijn werk: het is veelzijdiger geworden en toont compleet nieuwe kanten van mij.”

 

Boekstartdag in de bieb in Midsland

Afgelopen zaterdag nam de bibliotheek in Midsland deel aan de Boekstartdag, een landelijke actie van de openbare bibliotheken die voor de tweede keer werd georganiseerd. De dag is bedoeld om kinderen kennis te laten maken met voorlezen.

Meer dan 35 kinderen kwamen met hun (groot)ouders op de activiteiten af. Er waren meerdere voorleessessies, er konden boekenleggers worden gekleurd, er werden theaterlessen gegeven die aansloten bij het thema van bekende prentenboeken en er was een schminkstudio ingericht. Al snel was er een vrolijke sfeer en fladderden de vlinders en gromden de tijgers door de bibliotheek. 

Geitenfokvereniging bestaat (ruim) 50 jaar

Op zondag 5 juni kon de Geitenfokvereniging Terschelling eindelijk, na twee jaar wachten vanwege de coronacrisis, alsnog haar 50-jarig jubileum vieren. Er werd afgelopen zondag een gezellige en feestelijke dag georganiseerd waar zo’n vijftig leden aan meededen. “Gezien het totaal van 88 leden een hele mooie opkomst”, zegt Neeke van Zwol, voorzitter van het bestuur van de Geitenfokvereniging. De groep verzamelde zich in de ochtend bij Jodi Kuipers in Hoorn voor koffie en taart. Daarna gingen de leden in groepjes op pad voor een puzzeltocht op de fiets. De dag werd afgesloten met een barbecue en een bingo op Kinnum bij de Gèskieker, waar ook de prijsuitreiking van de puzzeltocht plaatsvond.

Veefonds Terschelling: voor elkaar en met elkaar

Afgelopen vrijdag vond de jaarlijkse keuring plaats van het ‘Onderling Veefonds Oost Terschelling’. Dat betekende dat de vier commissarissen van het fonds, Egbert Zorgdrager, Henk van der Bij, Jort van Deelen en Patricia Buren samen met directeur Margreet de Bruin een tocht maakten over het eiland om de bij het veefonds ingeschreven paarden en pony’s te taxeren. “De directeur heeft geen stemrecht, maar alleen een uitvoerende taak en noteert de bevindingen van de commissarissen”, vertelt Egbert Zorgdrager. “Momenteel hebben we ruim dertig leden en zijn er ongeveer vijftig paarden verzekerd. Nieuwe leden en nieuwe paarden zijn van harte welkom, ook wanneer je een paard alleen voor de hobby hebt.”

Volksdansen in De Stilen

Afgelopen maandagmiddag werden de bewoners van zorgcentrum De Stilen getrakteerd op een bijna anderhalf durend volksdansoptreden op het Havenplein (de gemeenschapsruimte van het zorgcentrum) op West Terschelling. De zes paren waren gevormd door leden van de afdeling Midsland en Hoorn van de VTV. “Na een afwezigheid van ruim twee jaar is het ons een waar genoegen weer voor u te mogen optreden”, aldus Kees Jan Doeksen namens de groep. Onder begeleiding van de speelmannen Anne Abma en Jaap Smit en speelvrouw Boukje Swart werd er een gevarieerd programma afgewerkt. 

 

Breed aanbod bij TerschellingVerhuurt

Anderhalf jaar geleden begonnen Jeroen en Floor Dijksman uit Lies een nieuw bedrijf onder de naam TerschellingVerhuurt. Bedrijven en particulieren kunnen er terecht voor het huren van bijvoorbeeld partytenten, biertafels en statafels, stevige klapstoelen en koel-vriescombinaties. Maar ook worden er laser games, mobiele sanitair units en een bouwlaser verhuurd. En heb je een mini shovel of een houtversnipperaar nodig voor een klus of werk in de tuin? Ook dan ben je bij Jeroen en Floor aan het juiste adres. Kortom: een breed aanbod.

Kunstwerk De Streken is terug op het Wad  

Afgelopen maandagmiddag vond op de Waddendijk achter Oosterend op bescheiden wijze de opening plaats van De Streken, het landschapskunstwerk dat kunstenaar Marc van Vliet (Theater Tuig) samen met Oerol en Sense of Place ontwikkelde. Vorig jaar juli moest deze unieke getijdeninstallatie na een plotselinge zware zomerstorm voortijdig afgebroken worden. Dit jaar staat er een volledig nieuw kunstwerk, dat naar verwachting beter tegen de krachten van wind en water is opgewassen en tot half september zal blijven staan. 

 

Zonnedak op loods Trip-Hek

Het eerste zonnedak van Terschelling Energie met SCE-subsidie komt op het bedrijfsgebouw van loonbedrijf Trip-Hek. Onlangs tekenden beide eigenaren Henk Trip en Kille Hek en de bestuursleden van de coöperatie Jelle Cupido en Floor Lagerweij de akte van opstal. Hierin zijn de afspraken vastgelegd over het gebruik van het dak voor het plaatsen van bijna 200 zonnepanelen. De coöperatie hoopt het zonnedak in het najaar op te leveren. “We zijn heel blij met deze samenwerking op het eiland”, zegt bestuurssecretaris Jelle Cupido. “Door grote bedrijfsdaken in te zetten kunnen we op Terschelling nog heel veel zonnestroom opwekken. Daarmee dragen we direct bij aan de noodzakelijke CO2-reductie.” 

Arjen de Jong neemt afscheid van eerste elftal SCT

Afgelopen maandag zette Arjen (Oepie) de Jong (46) een punt achter zijn carrière als speler in de selectie van het eerste elftal van SC Terschelling. Hij deed dat op een manier die bij hem hoort: nadat hij de openingsgoal voor zijn rekening had genomen, leidde een assist van hem tot de 2-0. De wedstrijd werd uiteindelijk met 5-1 door SCT gewonnen. Arjen werd op zijn vierde lid van de club en 32 jaar geleden toegevoegd aan de selectie. “Als er een balletje getrapt kan worden, ben ik van de partij”, aldus Arjen. “Ik vind het een hele uitdaging om vanaf het nieuwe seizoen als coach samen met Bas, Michael, Gossen, Jan en Rik het eerste elftal te begeleiden en te proberen om te promoveren naar een hogere klasse.”

 

Geen HT-race, wel bungee-roeien

Voor de vierde keer in de geschiedenis van de HT-race moest het evenement worden afgelast. Net als in 2013 waren de weersomstandigheden daar debet aan; in 2020 en 2021 was corona de reden van afgelasting. “We hadden er met z’n allen enorm veel zin in om er dit jaar weer iets moois van te maken”, zegt Dirk de Boer, voorzitter van de Stichting HT-Roeirace. “Maar door de slechte weersvoorspelling en verwachte golfhoogtes waren we genoodzaakt de race te cancelen. Achteraf bleek de golfhoogte in het Schuitengat ongeveer twee meter te hebben bereikt, zodat onze beslissing meer dan gerechtvaardigd was.” Als alternatief werd besloten om het aantal teams dat aan het bungee-roeien kon mee doen, uit te breiden, zodat het feest op zaterdagavond (inclusief prijsuitreiking) toch nog heel gezellig werd. 

Avond vol poëzie en muziek in Midsland

“Het kan weer dit jaar, dus welkom allemaal bij het poëziefestival Dichter bij zee”, zo opende Ernst Zoomers afgelopen zaterdagavond in de Meslânzer Kerk het jaarlijkse eilander poëzie-evenement. Hij deed dit mede namens zijn medeorganisatoren Trix van Huystee, Noushka Lammers en Marianne Hart. Vorig jaar had de tiende editie van dit festival nog online plaats moeten vinden; dit jaar kon het gelukkig weer als vanouds in de kerk van Midsland worden gehouden. Voor de pauze traden er acht eilander dichters op, na de pauze was het podium voor gastdichteres Tjitske Jansen. De optredens werden muzikaal omlijst door Dick de Graaff.


Nieuw boek met oude foto’s aangeboden aan eeuweling

Vorige week vrijdagmiddag nam de 101-jarige Piet Kaspers in zijn achtertuin het recent verschenen boek ‘Terschelling, een tijdsbeeld uit het begin van de 20e eeuw’ in ontvangst uit handen van Frans Schot. Het 144 pagina’s tellende boek is uitgegeven door de 82-jarige Henk H. Dijkstra uit Sneek, bij velen bekend vanwege de bijzondere foto’s van Terschelling die hij plaatst op de populaire facebookpagina ‘Terschelling in vroeger tijden’. “Het nieuwe fotoboek geeft een tijdsbeeld weer van Terschelling uit de beginjaren van de twintigste eeuw’, vertelt Frans Schot. “Omdat sommige foto’s net zo oud zijn als de oudste inwoner van Terschelling, Piet Kaspers, stelde ik voor om het eerste exemplaar aan hem te overhandigen.”

Workshop Circus voor de schooljeugd

Afgelopen vrijdag verzorgde theatermaker en jongleur Marco Bonisimo in samenwerking met Oerol voor de eilander basisschoolleerlingen in de gymzaal in Midsland een workshop Circus. Hij liet de kinderen daarbij kennismaken met verschillende elementen uit het circus. Hij begeleidde hen bij het jongleren, evenwichtsoefeningen en behendigheidsoefeningen, zoals het draaiend houden van een bord op een stokje. Onderverdeeld in twee basisklasgroepen per keer vermaakte de jeugd zich prima en staken ze er bovendien nog wat van op. 

 

Mannenkoor en muziekvereniging trekken volle zalen

Afgelopen week konden twee Terschellinger muziekverenigingen eindelijk weer van zich laten horen. Op donderdagavond gaf het mannenkoor de West Aleta Singers in een nagenoeg uitverkocht ET-10 het eerste optreden sinds lange tijd. Onder leiding van dirigent Sjoerd de Boer bracht het koor achttien nummers ten gehore tijdens het concert dat de titel droeg van de laatst uitgebrachte cd ‘Syn Jeafde for See’. Zaterdagavond namen veertig blazers en vier slagwerkers hun plaats in op het podium van ET-10 om onder leiding van dirigent Andries de Haan de vrijwel volgepakte zaal te vermaken. “Het is een emotioneel moment om na zo’n lange tijd weer voor een goed gevulde zaal te mogen staan”, aldus Andries. 


Seinhuisje verbouwd tot luxe onderkomen

Vorige week woensdag waren belangstellen van harte welkom tijdens het open huis van het Seinhuisje op het Kaapsduin in West-Terschelling. Deze bijzondere en exclusieve tweepersoons accommodatie is de nieuwste aanwinst van Buitenleven Vakanties, een samenwerking van Natuurmonumenten, LandschappenNL en Staatsbosbeheer. Gastheer Michel van Driel, rayonmanager vastgoed en onderhoud bij Staatsbosbeheer, ontving de belangstellenden met gepaste trots. “Het Seinhuisje is al die jaren bewaard gebleven in de originele staat”, vertelde Van Driel. “Dit jaar is het gerenoveerd tot een plek waar je kunt overnachten met een van de mooiste uitzichten van het land.” 

Pen-pal Project ‘t Schylger Jouw

Op donderdag 12 mei had een groep leerlingen van ‘t Schylger Jouw een langverwachte ontmoeting met een groep internationale leerlingen van het IC Rijnlands Lyceum Wassenaar. In de week van 11 tot en met 15 april startten de klassen 1B en 2B een het Pen-pal Poject voor het vak Engels begeleid door docente Anna Gorter. Daarbij werden de leerlingen van ‘t Schylger Jouw gekoppeld aan een internationale leerling van de school uit Wassenaar. Ze schreven vervolgens ouderwets brieven naar elkaar per mail om elkaar te leren kennen, met als einddoel een ontmoeting op Terschelling. Op Terschelling werden er gezamenlijk diverse leuke (en soms maffe) opdrachten uitgevoerd. Tijdens het avondprogramma werden de leerlingen van ‘t Schylger Jouw uitgenodigd deel te nemen aan het sportprogramma van het IC Rijnlands Lyceum nabij het Groene Strand. 

Eerste bijeenkomst PPS-project Terschelling

Op woensdag 11 mei vond in de Landbouwschool in Lies de eerste bijeenkomst plaats in het kader van het PPS-project Handelingsperspectief Klimaatadaptatie Landbouw Terschelling. Zo’n twintig aanwezigen bogen zich die ochtend over de vele aspecten van het watersysteem op Terschelling. “De methodiek die we in het onderzoek gaan gebruiken is die van een Living Lab”, vertelt Ineke Baan van Hogeschool Van Hall Larenstein. “Dat betekent dat we samen met alle betrokken partijen, zowel van de wal als op Terschelling, kijken wat de problemen zijn en hoe we die kunnen oplossen.”

Terschelling tweede op Waddentoernooi

Na twee jaar uitstel kon op vrijdag 13 en zaterdag 14 mei eindelijk voor de 39e keer het Waddentoernooi worden georganiseerd met Schiermonnikoog als organiserend eiland. Er waren in totaal 255 sporters afkomstig van alle Waddeneilanden aanwezig. Op zaterdagavond reikte de burgemeester van Schiermonnikoog Ineke  van Gent de prijzen uit. Vlieland eindigde op de 5e plaats, Texel werd 4e en Schiermonnikoog 3e. Terschelling won op de onderdelen golf en herenvolleybal en eindigde op de 2e plaats, op geringe afstand van Ameland dat de winnaar werd van het 39e Waddentoernooi.

De sjouw terug in Hoorn

Sinds vorige week staat de sjouw weer fier overeind in de achtertuin van Ons Huis in Hoorn. Na een opknapbeurt die bijna een jaar heeft geduurd, is de oude scheepsmast met de zwarte korf terug op de plaats van bestemming. “De sjouw diende vroeger als tijdaanduiding voor de mensen die in het veld waren”, legt Jaap Smit van de Stichting Ons Schellingerland uit, samen met Jan van der Zee betrokken bij de ‘renovatie’. “De sjouw is jaren geleden door S.O.S. ‘geadopteerd’”, vertelt Jan van der Zee. “Hij was toe aan een grondige onderhoudsbeurt, waarop Jaap en ik het initiatief hebben genomen de mast en de mand te laten renoveren.”


Eilander roeiers succesvol in Grou

Afgelopen zaterdag werd de 22ste Roeirace in Grou georganiseerd. In een groot wedstrijdveld van maar liefst 88 sloepen was Terschelling sterk vertegenwoordigd met negen teams. De Benwyvis wist de overwinning bij de heren-Hoofdklasse en Overall te pakken. Ook de andere eilander teams deden het goed op het wedstrijdwater rondom Grou. Zo won de Arad de eerste prijs in eerste Klasse heren, werd de Lady Killer derde in de eerste Klasse dames, terwijl de West Arvada het Kuikensloep-klassement won en 4e overall werd.  

Open dag bij de KNRM 

Afgelopen zaterdag was het Reddingbootdag bij de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Bij 45 KNRM-reddingstations, waaronder West en Paal8, stonden de deuren de hele dag open om het publiek te ontvangen. Ook konden donateurs een tochtje te maken met een reddingboot. Over belangstelling had men op Terschelling bepaald niet te klagen. Op West maakten 570 mensen een tochtje over de Waddenzee met de Arie Visser of de historische reddingboot Brandaris, en ook bij reddingsstation Paal8 mocht men een paar honderd bezoekers verwelkomen. Daar kende de dag twee bijzondere momenten: de overhandiging van een cheque namens de Fjoertoer en een overlevingspak namens twee particuliere donateurs. 

 

1,5 miljoen euro voor Boschplaat

De provincie Fryslân, Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en gemeente Terschelling hebben het startsein gegeven voor het uitwerken van de Boschplaat 2050-plannen. De provincie Fryslân stelt 1,5 miljoen euro beschikbaar voor deze eerste fase van het project. Met het geld worden de eerste maatregelen genomen om dynamiek terug te brengen op de kwelders en in de duinen op de Boschplaat. Dit is goed voor de biodiversiteit en helpt het gebied om mee te groeien met de stijgende zeespiegel. 

‘Terschelling Doet’ in Ons Huis op West

Afgelopen zaterdag ging een groep van elf vrijwilligers aan de slag in dorpshuis Ons Huis in de Torenstraat op West in het kader van de, op Terschelling, door omstandigheden verlate editie van de ‘NL Doet’-dag, die wordt georganiseerd door het Oranje Fonds. Na de ontvangst en een kopje koffie ging men aan de slag en werden er diverse onderhouds- en reparatieklusjes uitgevoerd. Aan het eind van de dag kon het klusteam terugkijken op een gezellige en geslaagde dag.

 

Meivuren voor donker uitgebrand

Afgelopen maandagavond werden om zeven uur op zeven plaatsen van het Groene Strand tot Oosterend de traditionele meihopen aangestoken. Opvallend was dat de hopen dit keer hoofdzakelijk uit snoeiafval bestonden, met als gevolg dat de meeste hopen al zo goed als uit waren op het moment dat de duisternis intrad. De meihoop van Oosterend brandde het mooist, terwijl de hoop in Hoorn het langst en het laagst was. Het meivuur op het Groene Strand trok het meeste publiek. Daar bleef het ook het langst gezellig druk. 

Jeugdzeilclub weer van start

Na twee ‘coronajaren’ gaat het seizoen van de jeugdzeilclub, die 29 jaar geleden is ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen de Stichting Jeugdwerk Terschelling en watersportvereniging ’t Wakend Oog, dit keer weer normaal van start. Het zeilseizoen loopt van eind mei tot eind september en wordt onderbroken door de zomervakantie van de scholen. Er wordt, afhankelijk van het weer en het tij, gezeild op de Plaat bij de jachthaven en in het duinmeertje van Hee. 

Geen nieuwe lintjes, wel een reünie 

Op Terschelling worden traditioneel de lintjes uitgereikt op de verjaardag van de Koning. Omdat er dit jaar geen voordrachten waren, verviel deze plechtigheid. Op initiatief van Sonja Dijkstra van het bestuurssecretariaat en gemeentebodes Niels Bolderman en Lidy Tuil werden de gedecoreerden van de afgelopen dertig jaar uitgenodigd voor koffie met gebak en een oranjebittertje. Ruim dertig van hen kwamen afgelopen woensdag naar het gemeentehuis. Na een muzikale aubade van muziekvereniging Schylge vond de ontvangst plaats in de raadszaal, waar burgemeester Caroline van de Pol hen toesprak. Hierna werd er met een traditioneel oranjebittertje een toost uitgebracht op de verjaardag van de Koning. 

Nieuwe teamleider voor Staatsbosbeheer

Sinds januari dit jaar heeft het beheerteam van Staatsbosbeheer op Terschelling een nieuwe teamleider. Annelies van der Goot (54) was al werkzaam voor Staatsbosbeheer op provinciaal niveau, maar neemt nu op Terschelling het stokje over van Remi Hougee. Voordat de in Friesland geboren Annelies aan de slag ging voor Staatsbosbeheer, was zij langere tijd actief in de journalistiek. Daarna werd ze communicatieadviseur bij Staatbosbeheer en vervolgens teamleider advies en projecten voor de provincie Friesland. Toen kwam op Terschelling een vacature vrij als teamleider van het beheerteam en nu pendelt Annelies nu ieder weekend op en neer tussen het eiland en Leeuwarden, de plek waar haar partner en kinderen nog woonachtig zijn. 

 

‘t Schylger Jouw en De Jutter winnen Friese onderwijsprijs

Op woensdag 20 april ontvingen de twee eilandscholen ’t Schylger Jouw (Terschelling) en De Jutter (Vlieland) uit handen van gedeputeerde Sietske Poepjes in het Provinciehuis gezamenlijk de Friese onderwijsprijs in de categorie ‘voortgezet onderwijs’. Ze ontvingen deze prijs omdat beide scholen samen een vaarverbinding hebben gerealiseerd tussen de twee eilanden. Hierdoor kunnen Vlielander leerlingen uit de bovenbouw van het vmbo-basis/kader op Terschelling lessen volgen terwijl ze gewoon thuis blijven wonen. 

Jubilarissen SJT geëerd

Afgelopen zondag organiseerde de Stichting Jeugdwerk Terschelling (SJT) een lunchbijeenkomst voor de aan de stichting verbonden vrijwilligers bij de Wierschuur. Er hadden zich veertig personen aangemeld, onder wie vijf van de zeven jubilarissen. Bij elkaar opgeteld zijn deze vrijwilligers 255 jaar als vrijwilliger actief. Voorzitter Remi Hougee maakte van de gelegenheid gebruik om de jubilarissen te eren. “Vanwege corona was het de afgelopen drie jaar onmogelijk om met zijn allen bij elkaar te komen. Het bestuur vond het vandaag de hoogste tijd om de jubilarissen in het zonnetje en de wind te zetten.”


Verkeersexamen voor basisschoolleerlingen

Afgelopen maandagochtend namen 36 jongens en meisjes uit groep 7 van alle eilander basisscholen deel aan het praktijkgedeelte van het verkeersexamen. Het examen werd georganiseerd door de plaatselijke afdeling van Veilig Verkeer Nederland in samenwerking met de plaatselijke politie, de gemeente Terschelling en Germen de Groot van de gelijknamige rijwielhandel uit Midsland. Nadat de deelnemers een parcours door Midsland hadden afgelegd, bleek dat iedereen het examen met goed gevolg had afgelegd. Zes van hen deden dat zelfs zonder fouten.


De Lutine komt tot leven in ’t Behouden Huys

Sinds afgelopen vrijdag is cultuurhistorisch museum ’t Behouden Huys in de Commandeurstraat op West-Terschelling een bijzondere expositie rijker. In een gedeelte van het museum op de eerste verdieping dat werd gebruikt als opslagruimte, is het ruim van het in 1799 voor de kust van Terschelling gezonken ‘goudschip’ de Lutine nagebouwd. Bezoekers die in het donker plaatsnemen op een houten bankje, zijn er getuige van hoe het er aan toe ging aan boord van de Lutine ten tijde van het vergaan van het fregat in de nacht van 9 oktober 1799. Zij worden daarbij toegesproken door de enige overlevende van de ramp, John Rogers. 

Werelderfgoed-speldjes uitgereikt

Op woensdag 13 april reikte burgemeester Caroline van de Pol bij de Vogelwachterspost op de Boschplaat een Werelderfgoed-speldje uit aan drie vogelwachters: Jan Huneman, Leon Peters en Arjen Drost. Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat het Werelderfgoed-verdrag werd afgesloten met als doel om erfgoed dat van unieke en universele waarde is voor de mensheid, beter te kunnen bewaren voor toekomstige generaties. Vrijwilliger van het eerste uur, Jan Huneman, zei trots te zijn op de onderscheiding. “Ik voel me vereerd om deze speld in ontvangst te mogen nemen. Ik denk dat ik kan spreken namens de hele groep van 120 vogelwachters, eilanders én van de wal, die samen dit bijzondere gebied beschermen en de bezoekers informeren.” 
Foto: Neeke Smit


Nieuw Klimaatfonds steunt lokale, duurzame doelen

Inwoners van Vlieland en Terschelling kunnen met een duurzaam idee terecht bij het nieuwe Klimaatfonds Terschelling Vlieland. Het Klimaatfonds is een initiatief van Rederij Doeksen in samenwerking met de gemeentes Terschelling en Vlieland, en wordt gesteund door Terschelling Energie (TE) en de Energie Coöperatie Vlieland (ECV). Er kunnen tweemaal per jaar aanvragen worden gedaan voor een bijdrage uit het Klimaatfonds. Voor de eerste ronde moeten de aanvragen voor 15 juni bij de twee gemeentes ingediend worden. Hoe een en ander in zijn werk gaat, staat beschreven op www.klimaatfondsterschellingvlieland.nl.

Aukje Schol slaagt voor zwemdiploma

Op donderdag 14 april nam Aukje Schol uit handen van zweminstructrice Melinda Buitelaar het zwemdiploma-A in ontvangst, nadat zij tijdens het afzwemmen had laten zien aan alle examenvoorwaarden voor het diploma te voldoen. Op zich lijkt dat niet zo bijzonder, ware het niet dat Aukje pas op 39-jarige leeftijd over haar angst heen stapte en zich aanmeldde voor zwemles. “Begin van dit jaar heb ik de stoute schoenen aangetrokken en me over mijn angst voor het water heen gezet”, vertelt Aukje. “En zie hier het resultaat: mijn A-diploma.”

Mooi!Terschelling: ‘Het eiland als inspiratiebron’

Afgelopen woensdag zijn vrijwel alle beperkende maatregelen geschrapt, dus kan het seizoen nu echt beginnen. Dat betekent niet alleen dat de Fjoertoer - na twee jaar gedwongen pauze – komende zaterdag als vanouds van start kan gaan, maar ook dat u deze week de voorjaarseditie van de Mooi!Terschelling als bijlage aantreft bij de krant. Met als thema ‘Het eiland als inspiratiebron’ kunt u hierin lezen hoe ontzettend veel creativiteit er is op Terschelling. Schilderen, beeldhouwen, ideeën verzinnen, fotograferen, originele projecten ontwikkelen, er was voor ons als redactie keuze te over. 


Onderscheidingen voor KNRM-vrijwilligers

Vorige week vrijdagavond werden in strandpaviljoen West aan Zee een aantal vrijwilligers van de KNRM in het zonnetje gezet. Voor burgemeester Caroline van de Pol was het de eerste keer dat zij in haar rol als voorzitter van de plaatselijke commissie van de reddingsmaatschappij de certificaten uitreikte. Die eerste keer was meteen een bijzondere, want de eerste onderscheiding was er niet zo maar een. Het betrof een Koninklijke Onderscheiding in de Orde van Oranje Nassau aan vrijwilliger Henk Spanjer. Aansluitend werden er certificaten uitgereikt aan twaalf jubilarissen.


Verkiezingsuitslag definitief vastgesteld

Tijdens een openbare zitting van het centraal en hoofdstembureau werd op maandag 21 maart om 10.00 uur in de raadszaal van het gemeentehuis de voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart definitief vastgesteld. In totaal werden er op Terschelling 2.735 stemmen uitgebracht, een opkomstpercentage van 64,67%. Van de elf zetels gaan er drie naar winnaar Plaatselijk Belang Terschelling, drie naar de VVD, twee naar Samen Terschelling, twee naar de PvdA en één naar het CDA.


Et Hossefolk neemt afscheid van voorzitter

Vorige week zaterdag werd er tijdens de algemene ledenvergadering van paardenhoudersvereniging Et Hossefolk afscheid genomen van voorzitter Henk van der Bij. Na een periode van dertig jaar waarin hij de vereniging met ziel en zaligheid heeft geleid, draagt Henk het stokje over aan de nieuwe generatie. Vanwege die bijzondere staat van dienst werd hij tijdens de vergadering tot erelid van de vereniging benoemd.

Veel talent bij ‘Laatbloeiers’

De eilander muziekverenigingen Schylge en Jubal startten onlangs een project onder het motto “Ben jij een laatbloeier in de muziek?” Hierbij wordt aan volwassenen de kans geboden om een blaas- dan wel slagwerkinstrument te leren bespelen. Tijdens de introductiemiddag, die zaterdag 12 maart in ET-10 werd georganiseerd, kon de voorzitter van Schylge, Kees Jan Doeksen, een groep van achttien enthousiastelingen verwelkomen. “Iedereen, met of zonder muzikale bagage, die een blaas- of slagwerkinstrument wil bespelen of dat opnieuw wil leren, is van harte welkom”, aldus dirigent Andries de Haan. 


Nieuw prentenboek ‘Eilandkind’ 

Afgelopen zaterdagmiddag signeerden Tamara Spijkerboer en haar zus Daniëlle hun nieuwe boek  ‘Eilandkind’ bij Boekhandel Rosenberg in Midsland. Met teksten van Tamara en illustraties van Daniëlle is het een prachtig prentenboek geworden over Terschelling. “Het boek is zowel voor eilander kinderen als voor kinderen van gasten een feest van herkenning”, vertelt Tamara. “Er komen allerlei bekende plekken en activiteiten in voor, zoals de Pluktuin, het Drenkelingenhuisje, sleepnetvissen met de TS3-Viking en cranberries plukken.” 

Drenkelingen gered door de KNRM

Afgelopen zondagochtend, omstreeks 05.15 uur kwam via de Kustwacht een melding binnen bij reddingstation Paal 8 dat er een zeilschip was vastgelopen op een zandbank bij de Noordwestgronden boven het Stortemelk. Het zeiljacht was vanuit Emden (D) weggevaren met als eindbestemming Warns. De Frans Hogewind rukte onder commando van schipper Peter Terpstra uit en kon via de GSM-plaatsbepaling snel de plek des onheils bereiken. “We hadden niet veel later moeten arriveren”, aldus Terpstra. “De vier opvarenden hadden het jacht verlaten en dreven rond in een vlot. Zij werden overgebracht naar het KNRM station bij Paal 8 en zijn daar onderzocht door ambulancepersoneel. Op onderkoelingsverschijnselen na waren de opvarenden ongedeerd.”


Lokale partijen grote winnaars

Afgelopen woensdagavond werd in de ontvangsthal van het gemeentehuis de (voorlopige) uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen bekendgemaakt. Zoals ook landelijk de trend bleek, waren op Terschelling de plaatselijke partijen de grote winnaars. Plaatselijk Belang (PBT) was daarbij de koploper met 27% van de uitgebrachte stemmen, terwijl Samen Terschelling 19,3% van de stemmen kreeg. 23,1% ging naar de VVD, een daling van 2,5% ten opzichte van 2018. Grote verliezer was de PvdA, die 17,6% van de stemmen kreeg en daarmee een verlies leed van 15%. Het aandeel van het CDA bleef met 13% vrijwel gelijk aan 2018. Overigens stak Terschelling met een opkomstpercentage van 64,7% ver boven het landelijk gemiddelde uit.


Herdruk ‘Mysterie in Midsland’ 

Het boek ‘Mysterie in Midsland’, in 1996 geschreven door Ankie Schol, is al enige tijd niet meer te krijgen. “En dat was best vervelend voor mensen die hun serie compleet wilden krijgen”, zegt haar dochter Aukje Schol van de Boekenboer in Formerum. En dus besloten Aukje en haar moeder om het boek, nummer drie uit een serie van zeven, opnieuw uit te geven. “Met een hoop bloed, zweet en tranen is het gelukt om het boek in eigen beheer te laten herdrukken”, vertelt Aukje. Het nieuwe ‘Mysterie in Midsland’ is verkrijgbaar bij De Boekenboer, bij Rosenberg en binnenkort ook bij Funke.


Terschellinger hulp aan Oekraïners op gang

Dat velen meeleven met de door de oorlog getroffen inwoners van Oekraïne blijkt uit de vele acties die worden georganiseerd. Zoals wij vorige week reeds meldden worden er op Terschelling niet alleen goederen en geld ingezameld, maar wordt er ook onderdak aangeboden aan vluchtelingen door particulieren. Inmiddels zijn vier Oekraïense vrouwen met hun kinderen op het eiland gearriveerd. “Indien alles volgens planning verloopt kunnen we rond de vijftig vluchtelingen tijdelijk bij Terschellingers huisvesten”, zegt Arjan Berkhuysen namens de werkgroep. 


Rederij Doeksen schenkt prijs aan Terschellinger logeerhuis

Vorige week dinsdag overhandigde Annemieke van Brummelen, manager Commerciële Zaken bij Rederij Doeksen, in de veerterminal te Harlingen op symbolische wijze een bedrag van 250 euro aan Wim Meure van de Stichting Út en Thús. Deze stichting opende in 2021 een logeerhuis in Leeuwarden voor Terschellingers van wie hun geliefde in het ziekenhuis verblijft. Rederij Doeksen ontving dit bedrag vorig jaar voor het winnen van de Fryske Reklamepriis. “We waren zeer vereerd met de prijs en hebben destijds meteen besloten dat we het geldbedrag wilden schenken aan een goed doel”, aldus Annemieke van Brummelen.


Steven Klijn vindt eerste kievitsei

Voor het derde achtereenvolgende jaar is het Steven Klijn gelukt om op Terschelling het eerste kievitsei te vinden. Dit jaar trof hij het nestje met daarin één ei aan in het biologisch beheerde weiland va Annie Hek, tegenover de Kooibosjes. Om 14.45 uur meldde hij het in de speciale app, twee uur en een kwartier nadat Wietse Jan Dijkstra uit Sint-Annaparochie het eerste kievitsei van Friesland had gevonden. Nog nooit volgde Terschelling zo kort achter Friesland. Voor de 63-jarige Steven is het de tiende keer dat het vinden van het eerste ei hem ten beurt valt. 


Boogschieten

Vorig weekend reisden zeven leden van het Terschellinger Handboog Collectief af naar Oldambt om daar deel te nemen aan  een 3D-wedstrijd ‘Ronostrand’. Er was een mooi parcours uitgezet en de prima weersomstandigheden zorgden voor een geslaagd dagje schieten. Twee heren wisten op zaterdag beslag te leggen op de eerste plaats. Tinus van der Heide eindigde bovenaan in de klasse Bowhunter Recurve en Raoul Blanken werd eerste in de categorie Longbow. 

 


Strandzeilen

Afgelopen weekend organiseerde Strandzeilvereniging Terschelling een wedstrijd voor haar leden, de Brandaris Challenge. “Als gevolg van blessures en afzeggingen was de opkomst niet groot, slechts negen leden verschenen er aan de start, onderverdeeld in drie klassen”, aldus voorzitter en wedstrijdleider Floor Lagerweij. “Ondanks de slechte bodemgesteldheid zijn er toch nog acht manches uitgeperst. Er zijn veel nieuwe aanmeldingen, waaronder jeugdleden. Dat is een positieve ontwikkeling.”

 


Herman Kruizenga benoemd tot Lid van Verdienste SCT

Afgelopen zondagmiddag werd er op het complex van SC Terschelling volop gevoetbald door zowel SCT1 als SCT2. Na afloop van de (gewonnen) wedstrijd van SCT1 tegen SF Deinum, werd Herman Kruizenga in het bijzijn van de voltallige selecties en vele vaste supporters benoemd tot Lid van Verdienste. Voorzitter Rijk van Veen roemde Herman Kruizenga, in het bijzijn van echtgenote Annet, vanwege zijn grote verdiensten voor de club. “Geheel belangeloos zwaait Herman al 12,5 jaar de scepter in de kantine en is hij samen met zijn medewerkers het vertrouwde gezicht van de club voor de leden, de jeugd, ouders, supporters en de tegenstanders.” Terschelling in actie voor Oekraïne

Zoals overal in het land zijn er ook op Terschelling diverse acties en initiatieven voor Oekraïne. Zo deed vorige week dinsdag Douwe Wiegman sr. via Facebook een dringend beroep op alle Terschellingers. “Graag wil ik jullie steun inroepen voor humanitaire hulp aan de inwoners van de Oekraïne. Wij als Terschelling kunnen onze krachten bundelen en hulp op gang brengen. Het is vooral mijn bedoeling om onderdak te geven aan Oekraïense mensen op het eiland.” Zijn oproep resulteerde in tal van reacties van eilanders die hulp en/of woonruimte aanboden. Ook Rederij Doeksen zegde steun toe en bood aan de overtocht van de mensen te financieren. Om een en ander te coördineren is er inmiddels een werkgroep Opvang Oekraïne Terschelling opgericht.

 

Erfgoed Terschelling digitaal opgeslagen

Vorige week maandag werd in het Bunkermuseum op de Tigerstelling een nieuw online-platform gelanceerd onder de titel ‘Erfgoed Terschelling’. Wethouder Sietze Haringa belichtte in zijn openingsspeech het belang van het Terschellinger erfgoed. “Cultuurhistorie is van ons allemaal. Het mooie van dit project is dat het over het eiland gaat en voor het eiland bedoeld is. Deze website is een verbinding van allerlei groeperingen die bezig zijn met ons erfgoed. Ik ben erg blij dat Mirjam Pals en Dorine Vleeshouwer samen met Richard van der Veen de draad hebben opgepikt met dit platform als eindresultaat.” Dankzij de nieuwe website kan iedereen straks vanuit huis door de collecties en archieven zoeken.


Eerste vluchtelingen uit Oekraïne aangekomen op Terschelling

Vorige week zetten de eerste vluchtelingen uit Oekraïne voet op Terschellinger bodem. Na een lange tocht met de auto vanuit Kiev kwamen Natalja Lukyanova en haar 74-jarige moeder Liudmila aan in Oosterend waar zij werden opgevangen door Annemiek Waanders. Natalja is de schoonzus van Annemiek. Zij is getrouwd met Jan Edwin Waanders en woont samen met hun zoon Timur in Kiev. “Mijn man en Timur konden nog op tijd met KLM naar Nederland vliegen”, vertelt Natalja. “Op het moment dat ik dat ook wilde, waren alle vluchten van en naar Kiev gestaakt. Er restte mij niets anders dan vorige week maandag te proberen met de auto het land te verlaten.”


Bijzondere strandvondst

Twee weken geleden deed Renske Bergevoet van West Terschelling tijdens een strandwandeling in de nabijheid van het Drenkelingenhuisje een bijzondere vondst. Haar aandacht werd getrokken door een ronde steen met een diameter van 4 centimeter en een gewicht van ongeveer 80 gram. Zij nam de steen mee en informeerde bij strandjutter Hille van Dieren naar de aard van het voorwerp. Hille adviseerde om contact op te nemen met Nico Brinck. Aan de hand van de afmeting en het gewicht sprak Nico het vermoeden uit dat het ging om een stenen kogel, zoals die in de 15e en 16e eeuw werden verschoten uit lichte smeedijzeren kanonnen. 

Veel deelnemers aan mountainbiketocht

Afgelopen weekend werd de tweedaagse Noordsvaarder Cross Country mountainbiketocht georganiseerd. Er verschenen in totaal 250 deelnemers aan de start, die op zaterdag konden kiezen tussen een rit van 40 of 70 kilometer over onverharde paden. De route voerde de mountainbikers door het bos- en duingebied van Terschelling tot in het Hoornse bos. “De deelnemers vonden het een zware tocht in een prachtige omgeving”, zegt organisator Bart Wieringa. “Voor de strandrace die zondag werd gehouden hadden zich vijftig deelnemers aangemeld. Het terrein was over het algemeen goed te doen, maar vooral het stuk over de Noordsvaarder was weer zwaar. Bram Imming won de race voor de tweede keer.”


Terschelling speelt gelijk tegen Langweer 

Afgelopen zondag speelde Terschelling een thuiswedstrijd tegen hekkensluiter Langweer. Na twee teleurstellende resultaten tegen hoger gerangschikte ploegen was dit een uitgelezen mogelijkheid om weer drie punten bij te schrijven, maar niets was minder waar. Stond het bij de rust nog 2-0, in de laatste vijftien minuten scoorde Langeweer nog twee keer: eindstand 2-2.


Carolien Nonnekes wint ‘Blik in de Nacht’

Nadat de Land Rover Club Terschelling het tweejaarlijkse puzzel- en behendigheidsevenement ‘Blik in de Nacht’ meerdere keren had moeten afgelasten in verband met de coronamaatregelen, verschenen afgelopen zaterdag maar liefst veertig leden aan de start in het weiland van voorzitter Jaap Haan in Horp. Er waren twee parcourtjes uitgezet en er stond een wip opgesteld. Daarnaast moesten de deelnemers twee routes rijden met een totale lengte van 44 kilometer. Winnares werd Carolien Nonnekes.Samen met haar navigator Harold van den Oever eindigde ze met een puntentotaal van 124 op de eerste plaats. Op de tweede plaats eindigde ‘Team Kievits’ met 116 punten gevolgd door Sjoerd Bonnema met 108 punten. 


AVV verliest van Oldeboorn

Na een hele lange winterstop stond afgelopen zondag de wedstrijd AVV - Oldeboorn op het programma. Het was niet de eerste wedstrijd van het seizoen, maar wel de eerste wedstrijd in 2022 die doorging. AVV kon het verschil nog niet maken en na 90 minuten stond er een 0-3 nederlaag op het scorebord. 

Waarom u op ons kunt rekenen? Omdat ons bedrijf veel meer is dan alleen een bedrijf. Elk teamlid voegt iets bijzonders aan ons team toe, maar we hebben onze waarden met elkaar gemeen.

Houtzagers zorgen voor licht en ruimte in het bos

In het bos op West-Terschelling zijn al enkele weken professionele houtzagers met behulp van zware apparatuur bezig met het kappen en verwijderen van bomen. Ook elders op het eiland wordt op verschillende plekken driftig gezaagd, zij het iets minder grootschalig, door leden van de Vereniging van Terschellinger Houtzagers (VTH). Wij namen afgelopen zaterdag een kijkje in het Hoornse bos en troffen daar een drietal enthousiaste houtzagers aan: Albert Vis, Jort Bos en Huub Steegmans. 


Succes voor Terschellinger fokker

Tijdens de Groninger Paard Hengstenkeuring in Tolbert op zaterdag 19 februari waren hengsten van verwante stamboeken ook welkom in een aparte rubriek. Zo werd de hengst Leffe, gefokt door de familie Remi en Marjan Hoeve uit Hoorn getoond  tijdens de keuring voor het I.H.W.stamboek. “De hengst Leffe is een mooie royale zwarte hengst met een beste stap en draf. Hij is gefokt uit de Model, Preferente en Elite merrie Leda (v: Onno S.) en de Duitse hengst Lenard (v:Ludwig)”, aldus het juryrapport waarmee Leffe is goedgekeurd bij het I.H.W.stamboek. De hengst is nu in eigendom van de heer Zwarteveen uit Niekerk en staat daar ook ter dekking. Foto: Claudia Dermois

Vreemde vis in het Zeeaquarium 

Ook de ramen van het zeeaquarium in het Natuurmuseum (CNL) op West-Terschelling moeten regelmatig schoongemaakt worden. Daarom dook Frank van Nouhuys, lid van duikteam Ecuador, vorige week in het zeeaquarium en ging hij aan de slag. Zowel zijn neefje als de vissen keken  belangstellend toe. 


Milieujutten op Noordzeestrand

Tussen 18 februari en 2 maart werd voor de 31e keer ‘Milieujutten opTerschelling’ georganiseerd. Via een speciaal arrangement bij Stayokay kon men meehelpen om het strand en de duinen afvalvrij te maken. “Na al die jaren is het gedachtengoed nog springlevend en meer dan noodzakelijk”, zegt Albert Wiegman, manager van Stayokay Terschelling. “Zo doe je iets goed voor de natuur en verblijf je tijdens de voorjaarsvakantie een paar dagen op Terschelling.”


De Zeekraal genomineerd voor Agrarisch Ondernemer van het jaar 2022

Een paar weken geleden kon u in De Terschellinger lezen dat biologische schapenboerderij De Zeekraal van Gerben en Jolanda Bakker in Oosterend een van de tien kandidaten is voor de titel Agrarisch Ondernemer van het jaar 2022. Uit deze tien kandidaten heeft een vakjury inmiddels vijf ondernemers genomineerd die gaan strijden om de titel, en daar hoort ook De Zeekraal bij. Op donderdag 31 maart wordt in De Basiliek te Veenendaal door minister Henk Staghouwer bekendgemaakt wie door de jury gekozen wordt tot winnaar. 

 

Boer zoekt Vrouw krijgt op Terschelling online vervolg

Afgelopen zondagavond ging het twaalfde seizoen van Boer zoekt Vrouw van start. En al was de respons dit jaar wat minder dan anders, toch werden er in totaal nog 884 reacties ontvangen, variërend van ‘gewone’ brieven tot grote pakketten. Opmerkelijk daarbij was dat één boer, de 31-jarige Jouke Huitema uit Witmarsum, maar liefst 434 reacties ontving, bijna de helft van het totaal. Boerin Hilda Lok (34) uit Landerum ontving 31 reacties, en dat betekent dat zij de komende maanden, samen met vier andere boeren die niet genoeg brieven kregen om de wekelijkse uitzendingen te halen, online wordt gevolgd. 
Foto: Linelle Deunk


Storm Eunice zorgt voor overlast en schade

Met een verwoestende kracht trok afgelopen vrijdag storm Eunice over Europa. De storm was dermate heftig dat het KNMI voor het westelijk deel van ons land code rood uitriep. Op Terschelling bleef de aangerichte schade beperkt tot een aantal omgewaaide bomen, schade aan het wegdek van het fietspad bij Dellewal en weggewaaide dakpannen. Daarbij sprong de schade aan het fietspad bij Dellewal het meest in het oog. Over een lengte van ongeveer twintig meter brak het wegdek en waaiden de brokstukken weg. Personeel van de gemeentelijke buitendienst zetten de beschadigde plek af met rood/wit lint.

Foto’s: Sytse Schoustra (haven), Peter van Suijlekom (fietspad) 


Burgemeester verleent vergunning aan Eilân

Burgemeester Caroline van de Pol heeft afgelopen maandag besloten om de aanvraag voor het festival Eilân ter inzage te leggen. Er zijn volgens haar geen belemmeringen om het festival te organiseren. In een videoboodschap, die te zien is op de gemeentelijke website en facebookpagina, legt de burgemeester haar keuze uit. “Zoals bekend moet ik als burgemeester een besluit nemen over de evenementenvergunning”, aldus de burgemeester in haar boodschap. “En dat besluit heb ik vanmorgen officieel genomen: de vergunning kan worden verleend.”


Terschellinger bankje spoelt aan op Friese kust

Afgelopen zondag deed Alco de Jong, akkerbouwer uit Sint Annaparochie, een bijzondere vondst op de waddendijk vlak bij zijn boerenbedrijf aan de Nieuwebildtdijk: een houten plank met daarop een koperen plaquette. “Op het plaatje stonden de namen Cupido en Swart, dus ik vermoedde meteen dat de plank van Terschelling kwam”, vertelt hij. Aangezien Alco de Jong betrokken is bij Stichting de Zilte Smaak op Terschelling, stuurde hij foto’s van zijn vondst naar de leden van de stichting. En die herkenden het meteen: het was het bankje van Ariën en Tjebbe Cupido. Beide broers hadden het bankje begin augustus vorig jaar op het stukje land geplaatst dat hun vader samen met Gerrit Swart ooit op de Grië had gekocht, vlak bij de Horrekooi. 


Terschellinger hengst dagkampioen bij keuring

Op zaterdag 19 februari vond de 40ste hengstenkeuring van het Groninger Paard plaats in Tolbert. Het was een succesvolle dag voor het stamboek, met twaalf aanwezige hengsten uit verschillende rubrieken en maar liefst vier nieuw gekeurde hengsten, die allen zijn aangewezen voor veterinair onderzoek. Bij de goedgekeurde hengsten werden Epke en Maximus beide geselecteerd voor de titel dagkampioen, waarna de hengst Epke van stal Terpstra door de jury werd aangewezen als dagkampioen.

Foto: Claudia Dermois 


Boer zoekt Vrouw op Terschelling

Op zondagavond 27 februari gaat het twaalfde seizoen van Boer zoekt Vrouw van start. Er doen dit jaar acht boeren en twee boerinnen mee, die werden geselecteerd uit maar liefst 466 aanmeldingen. Bijzonder is dat een van de deelnemers van dit seizoen afkomstig is van Terschelling, te weten boerin Hilda Lok (34) uit Landerum. In een eerdere uitzending, die eind augustus vorig jaar werd uitgezonden, stelde zij zich, evenals de andere negen boeren, voor aan mogelijke kandidaten. 

Foto: Linelle Deunk 

 

Schaatspret voor eilander jeugd

Op donderdag 3 en woensdag 16 februari 2022 reisden de leerlingen van groep 7 en 8 van alle eilander basisscholen naar Leeuwarden voor het schoolschaatsen en een museumbezoek. Het eerste bezoek aan de Elfstedenhal viel bijna letterlijk in het water doordat precies op het moment dat de groep het ijs betrad, alle verlichting uitging in de hal vanwege een stroomstoring. Een kleine twee weken later reisde het hele gezelschap vol goede moed voor de tweede keer af naar Leeuwarden. Dit keer bleef het ijs in tact en werd het alsnog een geslaagd schaatsuitje, dat werd afgesloten met een bezoek aan het Natuurmuseum.  


Terschelling krijgt pak slaag van MKV

De weersomstandigheden waren zwaar afgelopen zondag. Storm Eunice was het land nog niet uit, of Franklin stond alweer klaar om het land binnen te trekken. Het slechte weer weerhield 22 voetballers van Terschelling en MKV echter niet om een potje te gaan ballen. De eerste tien minuten konden de eilanders aardig meekomen met de koplopers uit Leeuwarden, maar die namen daarna het heft in handen. Bij de rust stond het al 0-4 was bij rust, de eindstand zou 0-6 worden. MKV was de dik verdiende winnaar, al blijft het wonderbaarlijk dat er gevoetbald werd onder deze weersomstandigheden. 


Zaagwerkzaamheden draaien op volle toeren

Het kan wandelaars en fietsers in het bos op West Terschelling niet ontgaan dat sinds 7 februari de machinale kapwerkzaamheden in volle gang zijn. Langs de Longway zijn de eerste indrukwekkende stapels gezaagde bomen ontstaan, die door menig voorbijganger worden gefotografeerd. Op de informatiepanelen van Staatsbosbeheer is uitgebreide informatie  te lezen over het boswerk terwijl men online op excursie kan op de site van Echt Terschelling. Eind februari hoopt men de klus te kunnen afronden.


Nieuwe eigenaren Brasserie Brandaris

Eline de Boer en Thomas Swieringa zijn de nieuwe eigenaren van Brasserie Brandaris op West. Ze nemen het roer over van Maarten en Cecil Bloem. Eline (29), die hiervoor al tien jaar in het restaurant werkte, coördineert als chef-kok de keuken en Thomas (30), de schoonzoon van Maarten en Cecil, is de nieuwe gastheer. Hij is samen met zijn gezin voor deze uitdaging naar Terschelling verhuisd. Aan het bestaande concept zullen de nieuwe eigenaren niet veel veranderen, vertellen ze. “Iedereen kan bij ons komen eten: mensen die even snel een hapje willen eten, gezinnen met kinderen , maar ook gasten die wat uitgebreider willen dineren”, aldus Thomas.


Eerste gasten verwelkomd bij Landal Kaap West 

Bij Landal Kaap West, de nieuwste uitbreiding van Landal GreenParks op West-Terschelling, zijn de eerste gasten welkom geheten. Het gloednieuwe complex bestaat uit achttien luxe recreatie-appartementen. “Vanaf de start van de boekingen, in september vorig jaar, is er veel belangstelling voor deze nieuwe Landal-bestemming”, zegt Jeannette ten Kate van Landal GreenParks. “De komende twee maanden zijn al volgeboekt en ook de maanden erna zien er goed uit.”


Programma ‘Helder Terschelling’ ondertekend

Vijftien partijen (van Verslavingszorg Noord Nederland en de eilander basisscholen tot aan de studentenvereniging van de Hogere Zeevaartschool) tekenden afgelopen week voor een ‘Helder Terschelling’, een programma van de gemeente Terschelling waarin lokale en regionale partners samenwerken aan het verminderen van alcohol- en drugsgebruik op het eiland. “Terschelling wil voor iedereen, van jong tot oud, een gezond eiland zijn”, aldus wethouder Jeltje Hoekstra. “Na een brandbrief van de ambulancezorg en hoge cijfers van de GGD besloten we dat er actie nodig is. Ik ben heel trots dat zoveel partijen hun handtekening onder dit programma hebben gezet.” 


Jeugd Natuur Vereniging in actie tegen rupsen

Afgelopen zaterdag gingen leden van de Natuurclub van de Stichting Jeugdwerk Terschelling aan de slag in het duingebied bij de tweede vogelwachterskeet ter hoogte van strandpaal 22,4. Gewapend met grijpers, snoeischaartjes en emmers trokken ze langs de Duindoornstruiken waarin zich de nesten van de bastaardsatijnvlinder bevinden. “Op plaatsen waar veel wandelaars komen knippen we de nesten weg uit de struiken”, vertelt boswachter Remi Hougee. “Bij aanraking kunnen de haartjes van de rups ernstige jeuk tot gevolg hebben. In een later stadium gaan we met een groepje vrijwilligers aan de slag bij de derde keet bij het Amelander Gat.” 

Terschelling sloopt

In het verleden informeerden we in deze krant over nieuw gebouwde woningen of bedrijfspanden in de rubriek ‘Terschelling bouwt’. In de rubriek ‘Van Dellewal tot Dwarsdijk’ gaf de Cultuurhistorische Vereniging Schylge myn Lântse’ in hun tijdschrift jarenlang informatie over alle langs de Hoofdweg gelegen panden. Deze rubriek werd verzorgd door de in 2016 helaas te vroeg overleden ‘historicus’ Teunis Schol. In de laatste twee maanden van 2021 was het opvallend dat er in elk van de drie oostelijk gelegen dorpen enkele  beeldbepalende boerderijen uit het straatbeeld aan de Hoofdweg verdwenen: Lies 46, Dorpsstraat 21 en Oosterend 22.


Veel positieve energie bij Oerol

De voorbereidingen voor het Oerol Festival, dat staat gepland van vrijdag 10 tot zondag 19 juni, zijn in volle gang. “We gaan ervan uit dat er in juni een volledig Festival kan worden georganiseerd”, zegt Sabine Pater, binnen Oerol verantwoordelijk voor de programmering. “En daar kijken we enorm naar uit.” Inmiddels heeft Oerol de conceptaanvraag ingediend voor de evenementenvergunning. “Deze ligt vanaf 10 maart ter inzage”, vertelt Sabine. “De komende tijd gaan we verder met het zetten van de puntjes op de i en overleggen we intensief met alle betrokken partijen, zoals de gemeente, Staatsbosbeheer en politie.” 

SC Terschelling wint van ONB

Afgelopen zondag speelde SC Terschelling eindelijk weer eens voor het thuispubliek. In Midsland werd er na een degelijke wedstrijd met 2-0 gewonnen van de bezoekers uit Drachten. In de beginfase van de wedstrijd was het spel aan beide zijden wat rommelig. Lang leek het op een 0-0 ruststand uit te lopen, echter na een snelle uitval belandde de bal plots voor de voeten van Maarten Pals. Hij twijfelde niet en schoot vijf minuten voor rust de 1-0 binnen. In de tweede helft pakten de gastheren het anders aan. ONB werd wat lager op het veld opgevangen en wist hier eigenlijk niet goed mee om te gaan. Twintig minuten voor tijd viel de 2-0, waarmee de drie punten voor Terschelling waren. 


Digitaal Café in de bibliotheek

Iedere woensdagmiddag kun je bij de bibliotheek in Midsland terecht met vragen over het werken met laptop, mobiele telefoon of tablet. Tijdens dit Digitale Café zijn er vrijwilligers aanwezig om vragen te beantwoorden en eventuele problemen direct op te lossen. In de krant van deze week een sfeerverslag van een zo’n woensdagmiddag, waarbij Lysbeth Rijf en Esther Cupido aan het woord komen, beiden vanaf het begin als vrijwilligers bij het project betrokken. “Iedereen kan hier op woensdagmiddag tussen half twee en half vier uur terecht voor gratis hulp”, zegt Esther. “Het is heel laagdrempelig en het verplicht tot niets. Aanmelden kan via de medewerkers van de bieb of door gewoon op woensdagmiddag binnen te wandelen.”

De Bedstied: van winkel naar webshop

De afgelopen 25 jaar hebben Jacky en Hans Hartog de winkel De Bedstied gerund in Midsland. Omdat Hans van origine stoffeerder is, richtten zij zich in het begin op woninginrichting en stofferen onder de naam Woninginrichting Hans Hartog. Gedurende de jaren verschoof het aanbod steeds meer van woninginrichting en bedden naar uiteindelijk alleen outdoor kleding voor mannen en vrouwen. Inmiddels hebben Jacky en Hans afscheid genomen van de fysieke winkel en komt daar een webshop voor in de plaats: www.debedstied.nl. Ook vind je De Bedstied op Facebook en Instagram. 

De Zeekraal kandidaat voor Agrarisch Ondernemer van het jaar

Biologische schapenboerderij De Zeekraal van Gerben en Jolanda Bakker in Oosterend is een van de tien kandidaten voor de titel Agrarisch Ondernemer van het jaar 2022. Uit deze tien selecteert een vakjury vijf genomineerden die uiteindelijk strijden om de titel. Het is de 26e keer dat deze prijs wordt uitgereikt. De winnaar, die op donderdag 31 maart bekend wordt gemaakt, ontvangt naast de titel een geldbedrag van €12.500. 


Vervolg boswerkwerkzaamheden West

Sinds maandag 7 februari zijn de machinale werkzaamheden in het bos bij West hervat. In de gebieden die wat verder van het dorp vandaan liggen, worden in opdracht van Staatsbosbeheer vooral dennen gezaagd. Zo krijgen de overgebleven bomen meer ruimte en krijgen andere boomsoorten de kans te ontkiemen. De werkzaamheden duren ongeveer drie weken. De houtstapels aan de Longway en de Badweg West blijven wat langer liggen, deze worden in een later stadium opgehaald. 

 

Politieke partijen stellen zich voor

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, die op woensdag 16 maart worden gehouden, worden in de Terschellinger de plaatselijke fracties in de gelegenheid gesteld zichzelf en hun verkiezingsprogramma voor te stellen aan de lezers. Vanaf deze week treft u de komende vijf weken in elke editie twee pagina’s aan waar een politieke partij zich presenteert. Het CDA opent deze week als eerste de serie.


Puntendeling bij Terschelling tegen De Walden

Na een langere winterstop dan gebruikelijk mocht Terschelling afgelopen zondag aantreden tegen De Walden in Damwoude. Zeker in de eerste helft kregen de eilanders voldoende mogelijkheden om de score te openen, maar dat werd nagelaten. Door een knullig tegendoelpunt en een late treffer in de tweede helft eindigde de eerste wedstrijd in 2022 in een gelijkspel: 1-1. 


SJT Jeugdbowlingtoernooi

Ter afsluiting van de competitie organiseerde Stichting Jeugdwerk Terschelling afgelopen zaterdag voor de 26ekeer een Jeugdbowlingtoernooi. Het jeugdbowlen vindt plaats in Westcord Hotel Schylge, waar deze leuke activiteit voor de Terschellinger jeugd een doorstart kon maken na het sluiten van Bowling Bornholm. Naast de bekers voor de winnaars kregen alle deelnemers een mooie medaille. Bovendien waren er wisselbekers voor de hoogste game bij de jongens en meisjes en de ‘Overall beker’ voor de allerbeste bowler van het toernooi.


Storm en hoog water zorgen voor overlast

Vanaf afgelopen zaterdagavond zorgden de stormachtige wind en de verhoogde waterstand voor veel overlast in het land, met name in de kustgebieden. Terschelling bleef daarbij niet gespaard. De verhoging van de waterstand was op de hoogst gemeten stand + 2,57 boven NAP terwijl de storm Corrie uitschieters had van boven de 100 km/uur. De vooraf afgegeven waarschuwing om geen voertuigen te parkeren op het Havenplein werd niet door iedereen opgevolgd, met als resultaat dat diverse auto’s in het  opkomende water kwamen te staan en blijvende schade opliepen. Voor zover bekend bleven persoonlijke ongelukken en verdere  grote materiële schade achterwege. Foto: Sytse Schoustra 

Floor Buren stopt met krantenbezorging 

Maar liefst 28 jaar lang bezorgde Floor Buren (inmiddels 70 jaar) van maandag tot en met zaterdag de krant bij abonnees in Oud-West. Door weer en wind stapte ze op de fiets en maakte ze haar ronde. Vanaf 1 januari dit jaar heeft ze de krantenbezorging opgezegd. “Aan de ene kant vind ik het jammer om te stoppen”, zegt Floor. “Ik heb het met liefde gedaan want door mijn krantenwijk heb ik enorm veel sociale contacten opgedaan. Maar het is goed zo. Ik heb nu alle tijd om lange wandelingen te maken met onze hond Joep, ik puzzel graag en Albert en ik kunnen genieten van ons pensioen.” 

Inspectie op hoog niveau

Vorige week vond er een inspectie plaats van de Brandaris. Met behulp van een hoogwerker die tot aan het hoogste punt van de 52,5 meter hoge kolos kon reiken, werd het voegwerk van de toren aan een nauwgezette inspectie onderworpen.

Door inwerking van weer en wind en zoute zeelucht is regelmatig onderhoud aan de Brandaris noodzakelijk. 
Foto: Peter van Suijlekom

VVV Terschelling zet donkerte op de kaart

Om gasten nog beter te kunnen laten genieten van de donkerste plek van Nederland,  Dark Sky Park de Boschplaat, is er een nieuwe nachtkaart van de Boschplaat ontwikkeld. Op de kaart worden drie wandelroutes uitgelicht, vind je de beste plekken om sterren te kijken en krijg je bovendien informatie over het belang van het donker.

Initiator van Dark Sky Park de Boschplaat, Melis de Vries, ontving het eerste exemplaar van de nachtkaart uit handen van VVV-directeur Michel Aaldering. “Het Dark Sky Park-predicaat is aan Melis te danken”, sprak Aaldering. “Melis zet zich al jaren in voor meer aandacht voor duisternis. Dat zie je ook op zijn Vakantiepark Tjermelân, waar van alles is gedaan om de lichtvervuiling te beperken.” 

Nieuwe eilander gedichtenbundel 

Al een tijdje liep Jacob Buist, een van de drie zonen van de eilandse Trijntje Buist-Schaap, met het idee om de gedichtjes van zijn moeder uit te brengen. In een schriftje schreef Trijntje, op het eiland beter bekend als Trijnie, haar vele versjes, allemaal in het Westers. De titel van de gedichtenbundel is: ‘Myn jeafhabberi is fèskes meitse’, oftewel ‘Mijn liefhebberij is versjes maken’. Er is bewust voor gekozen om de gedichtjes in het Westers niet te vertalen naar het Nederlands. “Dat is zonde, dan haal je de kracht uit de boodschap”, vindt Jacob uit. De boekjes worden gemaakt bij minimaal honderd voorinschrijvers à 15 euro. 

Gert en Carla stoppen met pension In de Witte Handt 

Op 31 januari a.s. is het zover: dan trekken Gert Zeevat en Carla Damink voor de laatste keer de deur achter zich dicht van pension In de Witte Handt in Midsland. Voor Gert betekent het dat hij bijna veertig jaar het pension heeft gerund. Op zich lag het niet voor de hand dat Gert, die begin jaren tachtig een goede baan had als gymnastiekleraar op een middelbare school in Gouda, een pension op Terschelling zou overnemen. Maar toen tijdens de kerstdagen van 1982 bleek dat de oom en tante van Gert, de toenmalige eigenaren van In de Witte Handt, ermee wilden stoppen, dacht hij: dit is mijn kans. “Ik wilde altijd al naar Terschelling. Dus heb ik mijn baan opgezegd en ben ik met mijn toenmalige vrouw naar Terschelling verhuisd.”

Willy en Jolle de Jong 65 jaar getrouwd

Op zaterdag 12 januari 1957 stapte de toen 20-jarige Willy Dijker in het huwelijksbootje met haar vijf jaar oudere verloofde Jolle de Jong. Zij woonden destijds op de Parnassiaweg in het huis dat zij zelf hadden laten bouwen. Inmiddels hebben zij deze woning verruild voor een appartement in zorgcentrum De Stilen op West. Helaas was Jolle op hun 65-jarige trouwdag wat hoesterig en niet helemaal fit. “Om geen risico te nemen kon het bezoek van de burgemeester helaas niet doorgaan”, zegt hij. “Ook hebben we geen visite kunnen ontvangen, dat vonden we jammer.” Het bruidspaar kijkt dan ook uit naar het moment dat ze deze bijzondere mijlpaal in goede gezondheid met hun naasten kunnen vieren. 


Gratis winkelen bij Jumbo Mier

Eind november vorig jaar won een inwoonster van Terschelling, die anoniem wenst te blijven, de hoofdprijs in de kassabonnenactie van de Jumbo. Zij stelde haar prijs, een minuut gratis winkelen bij de Jumbo in Formerum ter beschikking van zorgboerderij de Jonge Jan in Formerum. Een van de vaste bewoners, Frank Ruig, wilde wel een boodschappenkarretje vullen met allerlei lekkers voor een gezellige avond met zijn medebewoners. Vorige week woensdagavond vulde Frank zijn boodschappenwagen gedurende een minuut met allerlei lekkere dingen zoals chips, koek, chocolade en frisdrank.


Filmfestival Terschelling stopt

Het Filmfestival Terschelling, dat vanaf 2009 jaarlijks werd georganiseerd in november, komt ten einde. In de afgelopen tien jaar groeide het festival van ruim driehonderd filmtickets in 2009 naar bijna vijfduizend filmtickets in 2019, het jaar dat het Filmfestival Terschelling – vanwege de coronapandemie – voor het laatst kon worden georganiseerd. Aan dit besluit om te stoppen liggen verschillende redenen ten grondslag in de financiële, tijds- en energiesfeer, zegt organisator Walter Visser. “We moeten concluderen dat de rek er een beetje uit is.” De organisatie stopt echter niet met films vertonen. Integendeel, de organisatie is van plan om - voornamelijk tijdens het zomerseizoen - Terschelling met meer films dan ooit te overspoelen. 


Geen Whoznext Jeugdsurvival in maart 

De jeugdsurvival die jaarlijks door de Stichting Jeugdwerk Terschelling (SJT) wordt georganiseerd en die op de agenda stond voor zaterdag 12 maart a.s. gaat niet door.

 “Het jaarlijkse evenement voor de Terschellinger jeugd vervalt in ieder geval op die datum”, aldus SJT-beroepskracht Wim Bakker. “De voorbereidingen, waarmee we altijd in de kerstvakantie beginnen, zijn in verband met de coronamaatregelen nog niet opgestart. Indien er een snelle versoepeling komt, gaat de organisatie kijken of het eventueel haalbaar is om eind april of begin mei toch nog een survival te organiseren.”


Volop vernieuwing bij ‘De dokters van West’

In het nieuwe jaar zijn er bij de Huisartsenpraktijk West heel wat zaken veranderd. Zo werd er afscheid genomen van huisarts Jeroen van Helsdingen en staat sinds 1 januari Jojanneke Kuhlmann aan het roer. Daarnaast zijn er diverse nieuwe mensen aan de slag gegaan en bovendien heeft de praktijk een nieuwe naam gekregen: ‘De dokters van West’. Jojanneke Kuhlmann blaakt van de energie als we haar spreken. “Sinds 1 januari ben ik de nieuwe eigenaar, oftewel praktijkhouder. Dat betekent dat ik naast dokter nu ook manager en troubleshooter ben. Voor mij is het een logische stap, het komt precies op het goede moment en ik heb er dan ook heel veel zin in.”


Extra covid-19 testlocatie

Sinds vorige week woensdag kan men zich op afspraak ook in ET-10 in Midsland-Noord laten testen op de aanwezigheid van het coronavirus. De firma Tunica heeft hier een testlocatie ingericht waar men voor 95 euro een Fast-PCR-test kan laten uitvoeren. Na een negatief resultaat ontvangt u al na een uur een certificaat met de uitslag die maximaal 48 uur geldig is en gebruikt kan worden bij het reizen naar een buitenlandse bestemming. Overigens is het ook mogelijk om een reguliere PCR-test voor reizen te laten uitvoeren bij de twee eilander huisartsenpraktijken. 

 


Nieuws van de Buren van Midsland

Traditioneel vindt het Burenbier van Midsland altijd plaats op de derde vrijdag van januari. Dat gaat dit jaar helaas niet gebeuren, maar mogelijk wel op een later tijdstip deze winter of in het vroege voorjaar, zo laat secretaris Rob Mier weten. “We willen zó graag weer eens die sfeer proeven: met zijn allen aan de warme ketel en ouwehoeren over van alles en nog wat met speelmannen die de sfeer bepalen. Zodra de mogelijkheid zich voordoet laten we dat weten.” In de krant van deze week geeft hij een overzicht van wat er zich het afgelopen jaar heeft afgespeeld in Midsland. Ook doet hij een voorstel om als buurtschappen meer te overleggen met elkaar en samen te werken.


Gemeenteraad beslist over nieuwe griffier

Als nieuwe griffier van de gemeenteraad van Terschelling wordt de heer Teun de Jong aangedragen. Dit heeft de selectiecommissie besloten op vrijdag 17 december nadat er meerdere gesprekken met verschillende kandidaten zijn gevoerd. De gemeenteraad neemt tijdens de raadsvergadering van woensdag 26 januari het doorslaggevende besluit. Teun de Jong is nu nog raadsgriffier van gemeente Dantumadiel. Teun de Jong is de opvolger van Janny Hofman die per 1 januari 2022 plaatsvervangend griffier is in de gemeente de Fryske Marren.


Friezen met goede ideeën gezocht

Friezen met een goed idee om de leefbaarheid in hun dorp, stad of op hun eiland te verbeteren, kunnen van 10 januari tot en met 3 februari 2022 weer subsidie aanvragen bij het Iepen Mienskipsfûns. Er is voor deze eerste tender 1,3 miljoen euro beschikbaar voor heel Fryslân. Een belangrijk uitgangspunt is dat inwoners zelf bepalen wat belangrijk is voor de leefbaarheid in hun gebied en ook de projecten opzetten. Adviescommissies met betrokken inwoners van de regio’s beoordelen de projectaanvragen op draagvlak, continuïteit, samenwerking, empowerment, ecologie en uniciteit. 


KNRM zoekt Lifeguards

In de zomermaanden houden de Lifeguards van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) dagelijks toezicht op het strand en in de zee op Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Als lifeguard word je ingezet om de strandbezoekers een leuke en vooral veilige stranddag te geven. Dit doe je door ze te informeren, toezicht te houden en door reddingacties uit te voeren wanneer mensen in de problemen komen. Wie op zoek is naar een actieve vakantiebaan kan zich aanmelden voor de selectiedagen die op zondag 13 en zaterdag 19 maart 2022 plaats vinden in het Sloterparkbad in Amsterdam. De KNRM zoekt voor deze vakantiebaan sportieve jongeren vanaf 18 jaar. 


Anemoon Elzinga wint fotowedstrijd

De kerstvakantie is altijd een uitgelezen periode om mee te doen aan een speciale puzzel, een puzzeltocht of een fotowedstrijd. De lezers van deze krant kwamen wat dat betreft ruim aan hun trekken. In de editie van 23 december was de traditionele cryptische rebus opgenomen en de redactie nodigde de lezers uit om een zelfgemaakte foto met het thema ‘Kerst’ of ‘Winter’ te mailen. In beide gevallen ontvingen we een ruim aantal inzendingen. In de krant van deze week vindt u alle prijswinnaars en de oplossing van de kerstpuzzel.
Foto happy tree: Anemoon Elzinga
Foto wad: Ria Baldee
Foto haven: Jacoba de Graaf


Op een eenwieler rond de Brandaris 

De 10-jarige Madelief de Groot uit Midsland kwam in december op het idee om haar vrije tijd in de kerstvakantie nuttig te besteden aan een goed doel. Ze bedacht de actie ‘Aapje voor aapjes’ ten behoeve van de Stichting AAP. Gekleed in een aap-kostuum fietste zij van 27 tot en met 31 december iedere dag minimaal honderd rondjes om de Brandaris op haar eenwielige fiets. Hierbij konden voorbijgangers haar per rondje sponsoren. Na vijf dagen stond de teller op het mooie bedrag van € 1.133,=. Vorige week dinsdag reisde Madelief met haar moeder Femke af naar Almere en overhandigde ze het bedrag aan een medewerker van Stichting AAP in Almere. 

Hoofdprijs puzzeltocht Hoorn voor familie Van Oosterhout 

Afgelopen zaterdagmiddag ontvingen Paulien en Michiel van Oosterhout uit handen van Remi Hoeve de hoofdprijs van de fotopuzzeltocht die door de Buren van Hoorn was georganiseerd: een fiets ter waarde van 750 euro. “Na twee dagen door Hoorn te hebben rondgescharreld hadden we alle antwoorden ingevuld”, lachte Paulien nadat ze de fiets van Remi had gekregen. “Het was erg leuk om te doen en je komt nog eens ergens.” Organisator Remi Hoeve kijkt zeer tevreden terug. “Van de honderd verspreide boekjes is ruim de helft ingeleverd. Ik denk dat driekwart van de inwoners heeft meegedaan.”

Gratis winkelen bij de Coop

Jessica Tot won tijdens de Oudjaarseditie van de BunkerBingo de hoofdprijs: een minuut gratis winkelen bij de Coop in Midsland. Afgelopen vrijdagavond heeft ze na sluitingstijd haar prijs verzilverd. Jessica verzamelde voor € 243,45 aan boodschappen binnen 60 seconden, een resultaat waar ze erg blij mee was.

Praatavonden voor het Schylingers 

Eigenlijk worden de drie Terschellinger dialecten, het Schylingers, het Meslânzers en het Aasters, alleen nog gesproken door de oudere generatie. En dat is erg jammer, vindt Edith de Witt – Roos. En dus is ze in 2020 gestart met Facebookpagina ‘De Mimmetaal’, komen er dit jaar een aantal ‘Preitse mar Schylingers’-avonden en is er inmiddels ook een werkgroep opgericht. “De bedoeling van de praatavonden is om op een laagdrempelige manier de dialecten onder de aandacht te brengen, mensen er (weer) eigen mee te maken en het te leren spreken”, vertelt Edith. “Het is een pilot. Na afloop gaan we inventariseren wat de reacties zijn en hoe we het verder kunnen uitbouwen.”


Nieuwe stal voor De Kudde van Terschelling

In 2001 begon Wietse van Deelen met zestig schapen. Deze kudde is inmiddels uitgegroeid naar zo'n 350 ooien. Ook de 45 Hereford runderen, die jaarrond grazen op de Boschplaat, een aantal paarden en paar varkens horen bij De Kudde van Terschelling. Tot voor kort ​werd de stal van de familie Zorgdrager gehuurd, maar dit was eindig. “Daarom ontstond de wens voor een grote, eigen stal op Formerum waar we al onze schapen kunnen laten lammeren en waar we ook jaarrond dieren in kunnen stallen. Vorig jaar september konden we gaan bouwen en op 30 december vorig jaar konden we de stal in gebruik nemen. Op wat installatiewerk na is de stal helemaal af. Als ik ons bedrijf bekijk vanuit de polder ben ik erg blij met het eindresultaat.”


Schepen in de haven feestelijk verlicht

Al was 2021 een bijzonder jaar, toch blijven sommige tradities gehandhaafd. Zo hebben de schippers van de boten die liggen afgemeerd in de passantenhaven van West-Terschelling de masten en tuigage weer volop van verlichting voorzien, waardoor bij duisternis een prachtig schouwspel ontstaat. Albert Wester maakte hiervan een mooie foto. Een andere traditie is het jaaroverzicht, dat u deze week in de eerste krant van het nieuwe jaar vindt.
Foto: Albert Wester


Knallend het oude jaar uit

Het zal weinig mensen op het oostelijke deel van het eiland zijn ontgaan dat de mannen van de Carbidclub Terschelling op de camping van Staatsbosbeheer in Lies knallend het oude jaar zijn uit gegaan. Onder leiding van ‘vuurmeester’ Henk Hazet werden onder strikte veiligheidsregels tussen 10.00 uur en 17.00 uur enkele honderden knallen geproduceerd vanuit melkbussen. Oorspronkelijk was het de kunst om de deksel van de melkbus zover mogelijk weg te schieten, maar sinds de jaren tachtig is de deksel uit veiligheidsoverwegingen vervangen door een bal. 
Foto: Marjolein van Roosmalen

Afscheid peuterjuf Marijke de Koe

Op vrijdag 24 december nam Marijke de Koe afscheid van de peuterspeelzaal Ieniemienie in de Brede School op West. Bijna 28 jaar heeft Marijke met veel plezier, liefde en passie als peuterjuf op Terschelling gewerkt. “Ik heb heel wat eilander kinderen en later ook weer hun kinderen begeleid op de peuterspeelzaal”, vertelt Marijke met een lach. “Toen ik zelf nog klein was, zei ik al dat ik later juf zou worden. Ik vind kinderen prachtig, het zijn zulke mooie en unieke wezentjes. Dat vind ik het mooiste van mijn vak, om met zoveel verschillende kinderen te werken.”

Jubilarissen gehuldigd bij de West Aleta Singers

Vorige week donderdag huldigde mannenkoor de West Aleta Singers

in kleine kring drie zangers die meer dan veertig jaar lid zijn. Normaal gesproken vinden deze huldigingen plaats tijdens het najaarsconcert, maar dat ging als gevolg van de coronamaatregelen zowel in 2020 als 2021 niet door. De drie jubilarissen, Cor Swart, Anne Abma en Herman Veldhuizen, waren uitgenodigd om naar de reddingbootschuur van de KNRM bij paal 8 te komen. Hier werden de oorkondes overhandigd, het insigne van het KNZV opgespeld evenals de zilveren speld met het logo van de West Aleta Singers.


Inwoners van Lies en Hoorn getrakteerd

Vorige week werden de inwoners van de buurtschappen Lies en Hoorn vanuit de Buren getrakteerd. Waar het in Lies uitsluitend een eet- en drinkbare traktatie betrof, werden de inwoners van Hoorn ook aangemoedigd om in beweging te komen. Op woensdagmiddag trokken de inderslui van Lies langs de deuren om bij de bewoners een banketstaaf en een kruikje Juttersbitter te bezorgen. In Hoorn werd bij alle inwoners – naast een kerstkrans – een boekje bezorgd met een fotopuzzeltocht door de Buren van Hoorn. Hiermee beoogde de fotopuzzelcommissie de inwoners tijdens de kerstvakantie uit de huizen te krijgen en daarnaast te testen hoe goed men de eigen omgeving kent. 

Bijzonder geschenk voor het Bunkermuseum

Tijdens de kerstvakantie mocht het Bunkermuseum Terschelling een mooi geschenk in ontvangst nemen. Rick Veringmeier uit Schiedam, vaste eilandgast en vaste bezoeker van het museum, schonk een viertal schaalmodellen van vliegtuigen die werden gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naast twee typen van de Focke-Wulf 190 en een model van de Messerschmitt BF 109 ontving het museum ook een Amerikaans model: de Flying Fortress B-17, ook wel de ‘Texas Bronco’ genoemd, van de US Air Force. 

Veel plezier en prijzen bij Bunkerbingo

Vorige week donderdagavond organiseerde Omroep Lennard voor de tweede keer een avondvullende Bunkerbingo. Via YouTube kon iedereen die een (of meer) bingokaart(en) had aangeschaft live in de uitzending meespelen. Er werden zes rondes gespeeld waarbij fraaie prijzen waren te winnen. Tussendoor werden er bonusprijzen uitgedeeld aan deelnemers met een bepaald stempel achterop hun bingokaart. Nog tijdens de uitzending werden de hoofdprijzen thuisbezorgd door Jan Leenstra en zijn assistente Sonja Dijkshoorn. De winnaars werden tevens getrakteerd op een schot uit een confettibom en een reuzenplant van Johny Ronda. 

Lichtjes op oorlogsgraven geplaatst

Sinds 2015 worden op veel plaatsen in Nederland op kerstavond lichtjes geplaatst bij de oorlogsgraven uit de Tweede Wereldoorlog als eerbetoon aan diegenen die de hoogste prijs hebben betaald voor onze vrijheid. Ook op West Terschelling wordt dit jaarlijks gedaan op initiatief van de Stichting Bunkerbehoud Terschelling. Zo werden er op de Algemene Begraafplaats van West-Terschelling, waar zich 84 graven bevinden van geallieerde militairen, lichtjes geplaatst, evenals op de oude begraafplaats op West, bij het kruis ter nagedachtenis aan 25 oorlogsslachtoffers en op de begraafplaatsen in Midsland en Hoorn.
Foto's: Marjolein van Roosmalen  


Bibliotheek geopend tijdens lockdown

De deuren van de bibliotheken blijven geopend tijdens deze lockdown, zo ook die van de vestiging in de Driemaster in Midsland. Door de hulp die de bibliotheek biedt bij het online inplannen van een afspraak voor een boosterprik, het installeren van de CoronaCheck-app en andere vragen over de digitale overheid, is de dienstverlening van de bibliotheek essentieel. De service is gratis voor iedereen, je hoeft dus niet lid te zijn van de bibliotheek. 


Actie voor Relax Chair geslaagd

Sinds vorige week donderdag beschikt zorgcentrum De Stilen over een volledig geautomatiseerde Wellness Nordic Relax Chair. Deze stoel prikkelt meerdere zintuigen en biedt degene in de stoel een rustgevende ervaring. “Nadat we een stoel in bruikleen hadden gekregen, bleek direct het positieve effect”, zegt activiteitenbegeleidster Saskia Pals. “Maar hij was erg prijzig. Dankzij diverse acties, giften en donaties hebben we hem kunnen bestellen. Er zat amper vier weken tussen de start van de inzamelingsactie en de aanschaf. Namens de bewoners en personeel willen we iedereen die aan deze actie heeft bijgedragen hartelijk danken!” 


Kerstpakkettenactie van Janneke Langerak

Janneke Langerak van West organiseerde dit jaar voor de derde keer een kerstpakkettenactie. Op donderdag 23 december kon ze maar liefst zestien kerstpakketten uitdelen aan mensen die dit om wat voor reden dan ook hard kunnen gebruiken. “Net als vorig jaar heb ik aan iedereen die een lootje had getrokken een pakket kunnen geven”, vertelt Janneke. “Er waren weer heel veel gulle gevers, echt fantastisch. Bedrijven, eilanders, maar ook eilandgasten die van de actie hadden gehoord wisten me te vinden. Mijn hele woonkamer stond er vol mee: van levensmiddelen tot schoolspullen, doucheartikelen en schoonmaakmiddelen.”

Onderwijsprijs voor ’t Schylger Jouw 

De twee scholen voor voortgezet onderwijs op Terschelling en Vlieland, ‘t Schylger Jouw en de Jutter, hebben de Friese Onderwijsprijs 2021 gewonnen. Jannie Docter, directeur/bestuurder Openbaar Onderwijs Terschelling, reageert trots en verheugd op het nieuws. “De prijs is ingesteld om de creativiteit en inventiviteit in het onderwijs onder de aandacht te brengen”, zegt ze. “De twee eilandscholen hebben er voor gezorgd dat er dagelijks een schoolboot tussen de eilanden vaart voor leerlingen van het voortgezet onderwijs. Inmiddels varen ook leerlingen van de basisschool met de schoolboot mee. Het project toont aan dat we samen sterker staan en dat samenwerken loont.”


Schoonmaakactie in Cupido’s polder

Vorige week woensdag en donderdag is in de Cupido’s polder op de Boschplaat een vloedmerk dat vervuild was met veel plastic afval (waaronder duizenden plastic bolletjes) weggehaald en afgevoerd. Een vloedmerk is een langgerekte strook op het strand die overeenkomt met de laatste vloedstand. Het was de eerste machinale schoonmaakactie die na de containerramp in januari 2019 met de MSC Zoe is uitgevoerd en werd betaald uit het door MSC beschikbaar gestelde bedrag van 800.000 euro. 

Mooi!Terschelling: ‘Eiland tussen licht en donker’

Deze week vindt u bij De Terschellinger de wintereditie van Mooi!Terschelling, waarin het contrast tussen licht en donker op Terschelling centraal staat. We nemen een kijkje bij de imposante lampen van de Brandaris, Melis de Vries vertelt over het ontstaan en het succes van het Dark Sky Park, Marjolein van Roosmalen legt uit hoe je ook ’s nachts mooie foto’s maakt, Colin de Beer komt aan het woord over het belang van de juiste verlichting en Dirk de Boer vertelt over de betonning in de winter. Natuurlijk kunt u ook weer genieten van de vaste rubrieken en de columns. 

Extra boosterprikken op Terschelling

In eerste instantie werd door de GGD gemeld dat op 13, 14 en 15 januari inwoners van Terschelling in de leeftijd van 50 jaar en ouder een boosterprik zouden kunnen ontvangen tegen het coronavirus. Vorige week vrijdag werd bekend gemaakt dat het ministerie de boostercampagne heeft versneld. Waar het eerst niet mogelijk leek, is het de GGD toch gelukt een extra vaccinatiedag op Terschelling in te plannen op woensdag 29 december. “Inwoners tussen de 60 en 74 jaar kunnen dan een boosterprik krijgen”, aldus de GGD. 


Afscheid griffier Janny Hofman

Tijdens de laatste (digitale) raadsvergadering van dit jaar, woensdagavond 15 december, stond het eervolle ontslag van griffier Janny Hofman op de agenda. Janny gaat per januari werken als griffier in de gemeente De Friese Meren. Burgemeester Caroline van de Pol schetste Janny als een hele vriendelijke, maar ook zeer besluitvaardige griffier. “Onze samenwerking heb ik altijd als heel prettig ervaren. Ik wens je veel succes en geluk aan de vaste wal en ik hoop dat je nog een keer terugkomt.”  Loco-griffier Renske van Zwol-Peters zal de functie van griffier uitoefenen gedurende de periode waarin deze functie vacant is. 


Walrus Freya duikt op bij de Shetland Eilanden

Het walrusvrouwtje dat eind september rondzwom in de Nederlandse Waddenzee en ook op Terschelling werd gezien, is onlangs opgedoken op de Shetlands, een eilandengroep in de Atlantische Oceaan ten noordoosten van Schotland. De walrus, inmiddels Freya genoemd, werd meerdere dagen lang gespot door medewerkers van Shetland Wildlife, een organisatie voor ecotoerisme. Het betekent dat het walrusvrouwtje weer onderweg is naar haar oorspronkelijke leefgebied, de Noordelijke IJszee. 
Foto: Hugh Harrop, Shetland Wildlife

Et er oer ha

Tijdens de online bijeenkomst editie van Et er oer ha op woensdagavond 8 december werden twee plannen gepresenteerd. De eerste initiatiefnemer was Jort Spanjer. Als voorzitter van Stichting Bunkerbehoud Terschelling presenteerde hij de plannen voor de uitbreiding van het bezoekerscentrum op de Tigerstelling. De tweede initiatiefnemer was landschapsarchitect Lodewijk van Nieuwenhuijze. Hij presenteerde het schetsplan voor de herinrichting van de Margotstelling in Formerum namens een aantal partijen: de aankoper van dit gebied Erwin Miedema, Staatsbosbeheer en de bunkerbewoners die op dit moment in de Margostelling verblijven. 

 

Prima prestaties van EDO turnsters tijdens finale

Tijdens de finale van het NNKT (Noord Nederlands Kampioenschap Turnen) die op zondag 12 december plaatsvond in Stiens, leverden de turnsters van gymnastiekvereniging EDO uitstekende prestaties. Anna Smit werd kampioen, Emma Smit eindigde op de tweede plaats terwijl Hedwig Schaap 7e werd.

SC Terschelling JO13 Winterkampioen

Vorig weekend werd het elftal JO13 van SC Terschelling al officieus kampioen door met 1-0 te winnen van de directe concurrent ONS Sneek, maar er stond afgelopen weekend nog een wedstrijd tegen SV Urk op het programma voor de winterstop.

In een spannende wedstrijd werden de gasten met 4-1 verslagen. Het was jammer dat ouders en supporters vanwege de coronamaatregelen niet welkom waren op het sportpark om dit kampioenschap mee te vieren. Na de winterstop mag SCT JO13 het gaan proberen in de 2e klasse.

 

Volop kerstsfeer op Terschelling

Verspreid over het hele eiland is de kerstsfeer duidelijk zichtbaar. Het lijkt wel of er ieder jaar meer en mooiere kerstverlichting langs de wegen opdoemt. Huizen worden fraai verlicht terwijl in vele tuinen het hekwerk is verlicht of een boom staat te schitteren. Ook de traditie van het zagen van je eigen den wordt dit jaar in stand gehouden. Tot 25 december stelt Staatsbosbeheer iedereen in de gelegenheid om op het duin achter camping Wulp een boom met een maximale hoogte van 2,5 meter te zagen en mee te nemen. 


Base Security verder zonder Bas 

Per 1 januari 2022 neemt eigenaar en oprichter Bas Boelhouwer afscheid van het beveiligingsbedrijf Base Security. Bas gaat een nieuwe uitdaging aan: hij wordt buurtbeheerder op de campus van de hogere zeevaartschool. Zijn twee huidige compagnons, Roelof Boelhouwer en Bart Zijlstra, worden de nieuwe eigenaren en zetten het bedrijf op dezelfde voet voort. “In mijn nieuwe functie krijg ik na al die jaren regelmaat in mijn dagelijkse leven en krijg ik meer tijd voor mijn gezin”, aldus Bas. “Ik draag de zaak met een goed gevoel over en heb alle vertrouwen in de toekomst.” 


Muziekexamens bij SMOT

Afgelopen zaterdag werden bij de Stichting Muziek Onderwijs Terschelling examens afgenomen. Onder de vijftien kandidaten bevonden zich dit keer opvallend veel volwassenen. Meerdere van hen zijn begonnen met het maken van muziek op het moment dat muziekvereniging Schylge het project ‘Muziek voor volwassenen’ opstartte. Ze vervolgden daarna hun muziekopleiding bij de SMOT en gingen op voor het A-examen voor slagwerk of het A-examen voor blazers. Alle leerlingen, onder wie vier jeugdleden, deden het uitstekend en dus konden de examinatoren alle kandidaten feliciteren met hun diploma.


Trusan Knop wint Lutineprijs

Op voordracht van de Lutineprijs-jury hebben burgemeester en wethouders van Terschel­ling de Lutineprijs 2021 toegekend aan mevrouw Trusan Knop, zo laat de gemeente Terschelling weten. De Lutineprijs-jury beoordeelt het werk van auteurs met Terschelling als onderwerp. Trusan Knop krijgt de prijs voor haar boek ‘Eiland van Hoop. Een Terschellinger Familiegeschiedenis 17e - 20e eeuw’. De jury is van mening dat zij er in is geslaagd een belangrijk deel van het eilander dagelijks leven, met name in de negentiende en de eerste helft van de twintigste eeuw, in haar boek te beschrijven. 


All-inclusive campagne Terschelling wint award

De satirische online promotiecampagne ‘Terschelling All-Inclusive’ heeft verrassend de prestigieuze X. Festival Award gewonnen in de categorie ‘Best Digital Marketing Campaign’, zo werd op vrijdag 10 december bekendgemaakt. Deze internationale onderscheiding is een erkenning voor creativiteit, talent en innovatie in de toerisme-industrie. "Het is een prachtig eerbetoon voor de kortlopende maar kernachtige campagne, die met een bescheiden budget tot stand kwam", zegt Isabel Mosk, die in opdracht van de marketingorganisatie TerschellingPartners verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de campagne. 

 

Toch een beetje Sundrum in Hoorn

In het weekend voorafgaand aan 6 december ontvingen de bewoners van Lies en Hoorn een brief van Sundrum. Hierin vertelde ‘Oppersundrum’ dat hij, om de boze geesten ondanks de geldende coronamaatregelen toch uit de huizen te kunnen verdrijven, zijn vier beste Sundrums de straat op stuurde. Inwoners die van de diensten van de Sundrums gebruik wilden maken, werden verzocht in plaats van de voordeur de gordijnen wagenwijd open te houden. En zo trok er maandagavond een door een paard voortbewogen platte wagen door het dorp waarop ‘de Fjoertoer van Sundrum’ stond. Door met een felle lamp in huis te schijnen, werden de boze geesten verjaagd.
 Foto: Jolande Cupido


Terschellinger glühwein

Sinds begin december is er een glühwein te koop met een typisch Terschellinger ingrediënt: de cranberry. Martijn Doorneweerd en Jeroen van der Plas van drankenhandel ‘Isle of Schylge’ kwamen afgelopen zomer op het idee om deze ‘winterspecial’ geheel in eigen beheer te produceren en te bottelen. “Deze glühwein is gestimuleerd door de enthousiaste reacties van de klanten op onze Saint Brandarius whisky, waarbij cranberry’s zijn toegevoegd aan de task”, vertelt Martijn. “Zo ontstond het idee om een glühwein te ontwikkelen waaraan we eveneens cranberry’s toevoegen.”


Prijswinnaars TOV-Sinterklaasactie getrokken

Afgelopen maandagmiddag werden in de raadzaal van het gemeentehuis op West Terschelling de winnaars getrokken van de Sinterklaaslotenactie die jaarlijks door de Terschellinger Ondernemers Vereniging (TOV) wordt georganiseerd. In klein comité werden door burgemeester Caroline van de Pol en voorzitter van de TOV Willem Mier de winnende loten uit de grote berg loten getrokken. “Dat de actie na al die jaren nog steeds een succes is, blijkt uit het feit dat er ruim 88.000 loten zijn ingeleverd”, aldus Willem Mier.

GGD zet boosterprikken

Na een bezoek aan Ameland streek de ‘GGD prikkaravaan’ onder leiding van projectleider Jolanda de Jong (clusterhoofd vaccinatieprogramma bij GGD Fryslân), vorige week woensdag en donderdag neer op de vertrouwde plek, ET-10 in Midsland-Noord. “We kwamen naar het eiland voor de bewoners van 75 jaar en ouder en de verzorgenden. In twee dagen tijd werden er 786 prikken gezet: 721 boosterprikken en 65 tweede vaccinaties. Omdat er een aantal ampullen over waren, hebben we ook nog de 74-jarigen gebeld en uitgenodigd.” De actie krijgt in januari 2022 een vervolg.


Huurdersvereniging De Brandaris en WoonFriesland bereiken akkoord 

De verhuur en het beheer van sociale huurwoningen op Terschelling is sinds 2019 de verantwoordelijkheid van het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland. Op dat moment spraken huurdersvereniging De Brandaris en WoonFriesland met elkaar af om het bestaande beleid en afspraken uit de voorgaande jaren in eerste instantie te handhaven. De afgelopen periode hebben WoonFriesland en De Brandaris alle zaken die tussen huurder en verhuurder van belang zijn tegen het licht gehouden. Het goede is behouden. Over een aantal onderwerpen zijn nieuwe, actuele afspraken gemaakt in het belang van de 414 huurders op het eiland.


Jubilerende slager reikt hoofdprijs uit in Hoorn

Gedurende de maand november vierde Keurslager Schaafsma het 30-jarig jubileum met stempelkaart-aanbiedingen. Klanten die een volle stempelkaart inleverden, maakten kans op het winnen van de hoofdprijs: een barbecue ter waarde van € 999,=. Vorige week werd uit de vele inzendingen de winnaar van de hoofdprijs getrokken: Sigrid en Martin Kooyman uit Hoorn. Frank Schaafsma en Jacob Bergsma leverden de ‘Grizzly grill elite large’ afgelopen vrijdag af in Hoorn. 

Papegaaiduiker gevonden op Noordzeestrand

Vorige week donderdag trof Remmert Ruijg een papegaaiduiker aan op het strand tussen Formerum en Oosterend. ”Ik zag hem liggen op de vloedlijn”, aldus Remmert. “Het beestje is vermoedelijk uitgeput op het strand terecht gekomen tijdens de zware storm van afgelopen woensdag. Ik zag dat hij niet gewond was en heb hem meegenomen.” Monique Reinders van de Vogelopvang heeft zich vervolgens over de papegaaiduiker ontfermd. 

Huisarts Jeroen van Helsdingen neemt afscheid

Na bijna twintig jaar huisarts te zijn geweest op Terschelling, neemt huisarts Jeroen van Helsdingen afscheid van de praktijk op West. Per 1 januari begint hij aan de wal als waarnemer. Hij kijkt uit naar de nieuwe uitdaging, maar zal het werk en de mensen op Terschelling ontzettend missen. “Ik heb altijd enorm genoten van het fijne en directe contact met iedereen.” Als huisarts op een eiland ben je heel veelzijdig, vertelt Jeroen. “Niet alleen qua werkzaamheden, maar ook door de grote verscheidenheid aan mensen die langskomen. Dat maakt mijn werk als huisarts zo aantrekkelijk. Het is heel afwisselend, iedere dag weer anders en nooit saai.”

 

Sinterklaasfilm Terschelling TV groot succes

Vorige week donderdagmiddag ging de Sinterklaasfilm 2021, gemaakt door Terschelling TV, in première op YouTube. Sinds vijf jaar een - inmiddels enigszins uit de hand gelopen - traditie binnen het Terschelling TV-team. Elk jaar wordt een nieuw verhaal bedacht. Zo dreigt in de Sinterklaasfilm van dit jaar pakjesavond op Terschelling in het water te vallen doordat de vreemde snuiter Boris Sinterklaas opzettelijk dwars zit. “De Sinterklaasfilm 2021 viel in goede aarde”, vertelt Gerrit-Jan Moes van Terschelling TV. “We krijgen veel leuke reacties, ook van ouders die het verhaal al uit hun hoofd kennen omdat de kinderen de film al meerdere keren hebben bekeken.” 


Golf voor het goede doel

Afgelopen zaterdag waaide het stevig en was de gevoelstemperatuur vijf graden Celsius. Desondanks trotseerden zeven dames van de Golf Club Terschelling weer en wind om al golfend geld in te zamelen voor de Nederlandse Hartstichting. De spelers moesten niet alleen ‘betalen’ nadat de bal slecht werd geslagen, maar ook bij het behalen van een par. Na de wedstrijd was het nagenieten met heerlijkheden uit een verrassingsdoos samengesteld door Lidy Tuil. Om 17.00 uur gingen de dames huiswaarts, na niet alleen een supergezellige middag te hebben gehad maar ook na een bedrag van € 250,= bij elkaar gespeeld te hebben voor de Hartstichting.
Foto Lian Muijskens 

Oliebollenactie voor Wellness Relax-stoel

Vorige week donderdagmiddag werd er tussen drie en vijf uur een inzamelingsactie gehouden op het plein voor de hoofdingang van zorgcentrum De Stilen op West. Door oliebollen en warme chocolademelk te verkopen werd er geld ingezameld voor de aanschaf van een ‘Wellness relaxstoel’. Over aanloop had men niet te klagen: de oliebollen waren niet aan te slepen. Het wachten werd verzacht door de chocolademelk met slagroom die werd geserveerd vanuit de food-truck van Kris en Eloise. In de keuken van De Stilen bakte het ‘goede doelen gelegenheidsduo’ Geertje Lok en Donald Wijnalda die middag honderden oliebollen. 


Gemeentehuis kleurt oranje

Op donderdag 25 november startte de internationale campagne #OrangeTheWorld tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. In meer dan negentig landen wereldwijd wordt tussen 25 november (internationale dag tegen geweld tegen vrouwen) en 10 december (internationale mensenrechtendag) actie gevoerd. Omdat de gemeente Terschelling deze campagne van harte steunt, kleurt vanaf 25 november tot en met 10 december het gemeentehuis oranje. Kijk voor meer informatie op www.orangetheworld.nl.

Project over verzilting en verdroging van start 

Afgelopen vrijdagmiddag was de kick-off bijeenkomst van het nieuwe PPS-project ‘Handelingsperspectief klimaatadaptatie landbouw Terschelling’. In een PPS-project zoeken kennisinstellingen, lokale ondernemers, overheden en bewoners samen naar innovatieve oplossingen voor toekomstige problemen op het gebied van landbouw, water en voedsel. In het project op Terschelling, dat vier jaar gaat duren, staan verdroging en verzilting van het landschap centraal. Een van de betrokken partijen bij het project is Agrarisch Belang Terschelling.  “Als bestuur zagen we dat er rondom het thema water en verzilting diverse projecten liepen, op allerlei locaties en door allerlei organisaties”, vertelt secretaris Renske van Zwol. “Om het effect te vergroten hebben wij eraan meegewerkt deze projecten en partijen samen te brengen.”

Eerste editie van festival Eilân in september 2022

Een nieuwe eerste editie van Eilân ziet van 15 tot en met 18 september 2022 het levenslicht. “De idyllische omgeving van het Duinmeertje van Hee dient als festivalterrein”, zegt Timo Kragting namens de organisatie. “Op diverse locaties op het eiland is een aanvullend programma gepland. We werken hiervoor samen met zoveel mogelijk eilanders. Het evenement kon in 2019 op het laatste moment geen doorgang vinden, maar droom en ambitie bleven springlevend. Het concept blijft hetzelfde als in 2019: een kleinschalig festival te midden van bos en duin en naast een meertje op Terschelling. De kaarten gaan op 15 december in de voorverkoop via www.eilan.nl.”


Ella Cupido wint voorleeswedstrijd

Ieder jaar wordt er door de basisscholen in samenwerking met boekhandel Funke op Terschelling een voorleeswedstrijd georganiseerd. Dit jaar vond de eilander finale in verband met de coronamaatregelen op een andere wijze plaats dan normaal. 

Na de voorrondes die in de klas werden gehouden, koos elke school een finalist van wie filmopnames werden gemaakt die door de jury werden beoordeeld. “Alle finalisten hebben het super goed gedaan, maar één leerling sprong er bovenuit. Dat was Ella Cupido van CBS ’t Jok”, aldus Jolande Hartendorp-Cupido. De winnares ontving een mooie beker en uiteraard een boek. Alle overige finalisten kregen ook een boek aangeboden door Boekhandel Funke.

Liesbeth de Haan net buiten de prijzen

Afgelopen zaterdag kwam onze eigen ‘Sterkste Vrouw’ Liesbeth de Haan uit Hoorn uit in de finale om het Open Frans kampioenschap Sterkste man/vrouw. Daarvoor reisde ze af naar de plaats Gray in de Bourgogne. Het was de laatste wedstrijd uit een reeks van vijf, die bepalend was voor de eindstand in het algemeen klassement. 

Liesbeth eindigde zaterdag op de vierde plaats. Ze had, naast deze finale, alleen aan de eerste en de vierde wedstrijd meegedaan, waarbij ze beide keren een tweede plaats had gehaald. Dit had tot gevolg dat ze in het totaalklassement op de vierde plaats eindigde. 

Geslaagd voor survivalzwemmen

Vorige week maandag zwommen twee 13-jarigen, Siem Kooijman en Sverre de Jong, af voor hun eerste survival-certificaat. Dit certificaat kun je gaan halen na het behalen van je C-diploma. Tijdens het survivalzwemmen leer je met name hoe je overleeft in het water en wat je kunt verwachten als je bijvoorbeeld ergens onder komt of uit een boot valt. Je draagt tijdens de lessen een shirt met lange mouwen, een spijkerbroek en schoenen. Tijdens de les leer je hoe je kan drijven op een spijkerbroek of een jas.

Warm welkom voor Sinterklaas 

Afgelopen zaterdagochtend meerde de pakjesboot van Sinterklaas af aan de steiger aan de Willem Barentszkade op West. Vanaf de kade werd hij luidkeels toegezongen door de eilander jeugd. Voor burgemeester Caroline van de Pol was het de eerste keer dat zij de Sint op deze feestelijke wijze mocht ontvangen en daar had ze erg naar uitgekeken, zei ze in haar welkomstwoord. Ook was ze blij dat het, met enige aanpassingen in het programma, mogelijk was een echte intocht te organiseren. Sinterklaas was op zijn beurt minstens net zo blij, sprak hij na aankomst. Daarna verklapte hij aan de kinderen dat er veel lekkers en cadeautjes aan boord waren.


Oudste en jongste muzikant

In de groep muzikanten die afgelopen zaterdag de intocht van Sinterklaas begeleidden (en was samengesteld uit leden van muziekverenigingen Schylge en Jubal) bevonden zich de oudste en de jongste muzikant van Terschelling.

De oudste is de 76-jarige Cees Zeeders, die op 7-jarige leeftijd lid werd van de muziekvereniging. De jongste uit het muzikale gezelschap is de 12-jarige Marije Bakker uit Lies. 


Een echo van overzee

Afgelopen week verscheen het boek ‘Een echo van overzee’, dat werd geschreven door Loes Dijk. Loes woont en werkt op Terschelling als schooldirecteur en praktijkleerkracht. Het verzamelen, schrijven en vertellen van verhalen loopt als een rode draad door haar leven. In ‘Een echo van overzee’, met als ondertitel ‘Het leven van mijn grootmoeder’, neemt ze de lezer mee naar de vorige eeuw en naar Hindelopen, waar ze op zoek ging naar het verleden van haar grootmoeder. 

Jan Smit vertrekt bij Plaatselijk Belang

Het bestuur van Plaatselijk Belang Terschelling heeft afscheid genomen van fractievoorzitter Jan Smit. In een brief aan de leden van de partij belicht Jan Smit zijn kant van de zaak. “Sinds 2018 maak ik namens Plaatselijk Belang Terschelling (PBT) deel uit van de gemeenteraad van Terschelling”, zegt Jan Smit. “Ik heb deze raadsperiode als zeer boeiend ervaren en getracht mij in te zetten voor het belang van de burgers van Terschelling. Er waren echter ook negatieve aspecten en die waren er met name binnen de fractie van PBT. Met een 5e plek op de groslijst van VVD Terschelling heb ik de kans toch nog verbonden te zijn met de Terschellinger politiek en dus ook het wel en wee van Terschelling.”

 

Geertje Lok-Terpstra 44 jaar vrijwilliger

Geertje Lok-Terpstra uit Landerum is dit jaar 44 jaar EHBO-vrijwilliger Eerste Hulp. Ook is ze al 25 jaar collectant voor de Nederlandse Brandwonden Stichting en het epilepsiefonds EpilepsieNL. “Iemand die het druk heeft met zijn werk, kan altijd vrijwilliger worden want dat doet hij erbij. Zo ben ik opgevoed, ik heb dat van huis uit meegekregen”, aldus Geertje. 

Opbrengst gerookte zalm voor goed doel

Vorige week maandag ontvingen Klaas Otten en Wilma Hoogeslag van ‘Stichting52Terschelling’ een cheque van € 1.014,= uit handen van Hans en Quirina Ditzel van visrokerij ’t Olde Ambaecht in Hoorn. Het mooie bedrag was de opbrengst van de actie die Hans en Quirina elk jaar op hun trouwdag (22 oktober) organiseren voor het goede doel. 

AVV onderuit tegen Aengwirden

Afgelopen zondag ging AVV op bezoek bij Aengwirden. Op het kunstgras van de gastheren kon AVV het verschil niet maken en werd er uiteindelijk met 3-0 verloren. 

De eerste helft gingen beide ploegen onzeker van start. Na 15 minuten maakte  Aengwirden dankbaar gebruik van een aantal dekkingsfouten in de verdediging van AVV wat de stand op 1-0 bracht. In de tweede helft ging AVV nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker en lang leek het erop dat het slechts een kwestie van tijd was totdat deze viel. Helaas bracht de thuisploeg in de 82e minuut via een counter de stand op 2-0. Niet veel later scoorden de gastheren nog een keer en werd de eindstand op 3-0 bepaald.

Strandzeilers strijden om Euro Trophy 2021

Afgelopen weekend verscheen op Terschelling een internationaal deelnemersveld strandzeilers aan de start in de strijd om de Euro Trophy 2021. Er werd gezeild in vier klassen: naast de Standart-klasse ook klasse 2, 3 en 5. Op vrijdag en zondag werd er gezeild voor het algemeen klassement. Voor zaterdag stond er een wedstrijd op het programma van 100 kilometer, maar die moest in verband met het ontbreken van wind worden geannuleerd. Met in totaal 31 deelnemers keek Floor Lagerweij terug op een geslaagd weekend. “Terschelling heeft zich dit weekend weer van z’n beste kant laten zien. Mede dankzij de medewerking van de leden van onze vereniging is alles vlekkeloos verlopen.” 


Houtsnede verruild voor boek

Afgelopen zaterdagochtend vond er een toevallige ontmoeting plaats tussen Jan Heuff, André Brink en oud-Terschellinger Pieter Cupido. Pieter had een afdruk bij zich van een houtsnede die in 1924 was gemaakt ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Noord- en Zuid-Hollandsche Redding Maatschappij. De plaat toont het uitrukken van de reddingboot voortgetrokken door paarden. Pieter wilde het een goede bestemming geven en kwam kijken of er iemand aanwezig was van de KNRM. Jan Heuff deed het voorstel om de reproductie te ruilen voor het door Heuff geschreven en met de Lutineprijs bekroonde boek ‘Bravo Terschellingers’ over het Terschellinger reddingwezen. En zo geschiedde.

Sinterklaasloten bij winkels en horeca 

Afgelopen maandag ging de Sinterklaaslotenactie van start. Tussen 15 november en 6 december 12.00 uur krijgen klanten bij deelnemende ondernemers per besteding van elke ‘volle’ 10 euro een lot. De loten kunnen tot maandag 6 december 12.00 uur worden ingeleverd bij alle supermarkten op het eiland. De loten worden vervolgens verzameld waarna burgemeester Caroline van de Pol die middag om 13.30 uur de trekking verricht van de winnaars van de cadeaubonnen, de geldprijzen en de belevingsprijzen. De cadeaubonnen worden meteen die middag rondgebracht, terwijl de overige prijzen op een later moment op feestelijke wijze worden toegekend. 


300e lid bij Terschelling Energie

Tinus en Marjon van der Heide uit Hoorn zijn het 300e lid van Terschelling Energie. Om deze mijlpaal te vieren, bood Willemijn Steentjes, algemeen bestuurslid van de coöperatie, hen mede namens de Stichting Duurzame Buurtschappen een energiescan aan en overhandigde ze een krans van lokale droogbloemen van Juul uit Lies. “Met deze energiescan kunnen jullie een volgende stap zetten in de verduurzaming van jullie huis”, aldus Willemijn. “Het rapport dat voortkomt uit de scan laat zien waar de kansen liggen voor in de toekomst.”

Veel kleding ingezameld voor Lesbos 

Aan de oproep om winterkleding en verzorgingsartikelen in te leveren voor de vluchtelingen die op het Griekse eiland Lesbos in tentenkampen verblijven, is door velen gevolg gegeven. “Tussen 8 en 12 november is er bijna een record aan goederen ingeleverd in de loods van Kooyman Grootverbruik”, zegt Sippy Bakker, de drijvende kracht achter deze actie. “Een team van dertien vrijwilligers heeft alle goederen verpakt in bananendozen die door de plaatselijke supermarkten speciaal voor ons waren opgespaard.” Lachend: “Als je ziet hoeveel kleding er is ingeleverd, is het een wonder dat er nog Terschellingers aangekleed over straat lopen.”

Henry Drost schrijft boek over 100 jaar sleepboot Holland

“De meest gefotografeerde boot van het land.” Die bewering durft de Harlinger fotograaf en journalist Henry Drost aan in zijn nieuwste boek over de zeesleepboot Holland. Hij heeft hoogstwaarschijnlijk gelijk, want in navolging van gerenommeerde (zee)fotografen als Cor Swart sr. en Cees van der Meulen was het Henry Drost zelf die duizenden keren de Holland van binnen en buiten vastlegde en er ook veelvuldig over publiceerde. De eerste exemplaren van het boek, waarin alle vier de sleepboten van Doeksen die de naam Holland droegen staan beschreven, werden donderdagmiddag overhandigd aan de kapiteins Klaas van der Wielen en Luut Bolt en aan burgemeester Ina Sjerps van Harlingen.

 

AVV verliest van FFS

Afgelopen zondag stond er slechts één wedstrijd op het programma in de 5e klasse B. AVV speelde thuis in een lege Ouse Dôbe tegen FFS. Het werd een wedstrijd waarin veel kansen onbenut bleven en er uiteindelijk met 0-2 werd verloren. Het eerste tegendoelpunt viel na 60 minuten, het tweede vlak voor tijd. Volgende week speelt AVV uit tegen Aengwirden, waar men hopelijk het net weer weet te vinden. 


Prima prestaties turnsters EDO 

Zaterdag 6 november vond in Franeker de tweede plaatsingswedstrijd plaats voor de halve finale. Er kwamen negen meiden van de Terschellinger gymnastiekvereniging EDO in actie. “We kunnen terugkijken op een relaxte wedstrijd waarbij we pittige tegenstanders troffen”, aldus begeleidster Petra Jongsma. “Doordat er deze keer geen publiek werd toegelaten, moesten de kinderen voor elkaar klappen en elkaar op de nodige momenten aanmoedigen. De meiden van EDO namen deel in de levels 10, 9, 8 en 7 in de categorie instap, pupil en junior.”


Golfclinic op camping De Kooi

Afgelopen zaterdagmiddag organiseerde Golfclub Terschelling een golfclinic voor geïnteresseerden op camping De Kooi. Voorzitter Cees de Breed kon om 14.00 uur een viertal nieuwsgierigen verwelkomen, waarna golf-teacher Meine de Boer zich over hen ontfermde. Nadat hij hen de basisprincipes had uitgelegd nam hij de aspirant golfers mee over het negen holes parcours dat de golfclub gedurende de wintermaanden aanlegt op de camping. 

24e Berenloop: een grote uitdaging voor iedereen

Het was geen eenvoudige editie, de 24e Berenloop van afgelopen weekend. In de aanloop naar het loopevenement had de organisatie te maken met aanscherping van de coronamaatregelen, en op de dag van de hele en halve marathon, afgelopen zondag, was er sprake van extreem hoog water op het strand tussen Midsland aan Zee en West aan Zee. Dankzij het snelle handelen van de organisatie en de medewerking van alle betrokken instanties en vrijwilligers, konden de 5000 lopers op zondag gewoon van start gaan op beide afstanden. Ondanks de zware omstandigheden (harde wind en buien) verliep het evenement zonder grote problemen en waren de deelnemers na afloop unaniem enthousiast over de organisatie, de vrijwilligers en de geweldige sfeer langs de route.
Foto's: Neeke Smit 


Zagen en knippen bij de Kooibosjes

Afgelopen zaterdag werd, na een jaar van afwezigheid, de Landelijke Natuurwerkdag georganiseerd. Ook op Terschelling ging een groep enthousiaste vrijwilligers aan de slag onder begeleiding van Staatsbosbeheer. Zoals gebruikelijk vonden de werkzaamheden plaats in de Kooibosjes nabij Hee. Zo’n 25 vrijwilligers, onder wie tien kinderen van de Jeugd Natuurvereniging van de Stichting Jeugdwerk Terschelling, hebben zich de hele dag bezig gehouden met het slepen van takkenafval, het omzagen van bomen en het afknippen en opruimen van Japanse duizendknoop.

Hoofdrol voor redders van Terschelling in nieuw boek

Vorige week vond de presentatie plaats van een nieuw boek, getiteld ‘Mayday!! Redders in nood’, van de hand van maritiem journalist Hans Beukema uit Delfzijl. Op nieuwjaarsdag 1995 kwamen op de Noordzee voor de Eemsmond meerdere redders in nood tijdens een poging anderen te helpen. Bij de uitzonderlijk zware reddingactie die volgde, speelde de Terschellinger reddingboot Jan van Engelenburg een belangrijke rol. Hans Beukema uit Delfzijl maakte een reconstructie waarin de Terschellinger redders van de  KNRM een hoofdrol spelen.


Nieuw Hoofd Productie bij Oerol

Per 1 november is Anne van Dooren de opvolgster van Ada Plinck als Hoofd Productie bij Oerol. Voorheen werkte Anne als productieleider bij Nationale Opera & Ballet. Het Hoofd Productie werkt een groot deel van het jaar voorbereidend voor het Oerol Festival en is dan onder andere verantwoordelijk voor de keuze van locaties in overleg met de makers en betrokkenen, het plannen van de festivalterreinen en de vergunningsaanvraag. Tijdens evenementen en gedurende het festival in juni stuurt het Hoofd Productie een team van productieleiders aan. 
Foto: Tim Stet

Polsbandjes in de horeca groot succes 

Tijdens het Berenloopweekend werden er door de gemeente Terschelling in samenwerking met de plaatselijke horeca een tweetal ‘coronacheckpoints’ ingericht. Voor het VVV-kantoor op West en in de Oosterburen in Midsland kon men na het tonen van een QR-code een polsbandje laten omdoen.  Met dit bandje kon je iedere horecagelegenheid op het eiland betreden zonder elke keer een coronapas te moeten tonen. Velen maakten gebruik van die mogelijkheid. In totaal werden er ruim 5.000 polsbandjes verstrekt. 


Lang in de rij voor de griepprik

Afgelopen vrijdagmiddag stonden er lange rijen wachtenden voor de deur bij zowel de huisartsenpraktijk op West als in Midsland. De reden hiervan was de grote toeloop van mensen die een griepprik kwamen halen. In totaal werden er op West 377 en in Midsland 360 personen gevaccineerd, terwijl er op een later tijdstip nog ongeveer 200 prikken zullen worden toegediend aan personen die een afspraak op een later tijdstip hebben gemaakt. 


Filmfestival 2021 gaat niet door

Helaas heeft de organisatie van Filmfestival Terschelling moeten besluiten dat het filmweekend in november ook dit jaar niet door kan gaan. Het weekend van 19 t/m 21 november zou in het teken staan van film, diverse locaties op West zouden voor deze gelegenheid omgetoverd worden tot kleine bioscoopzalen. Helaas gooiden de oplopende coronabesmettingen roet in het eten. “We zitten dit jaar wederom in een slechte film” zegt filmprogrammeur Walter Visser. “Het vooruitzicht op korte termijn is dat het de komende tijd nog ingewikkelder wordt. En daarmee wordt het ons onmogelijk gemaakt een waardig festival neer te zetten” Kleintje Berenloop kent recorddeelname

Bij Kleintje Berenloop, de hardloopwedstrijd van 5 of 10 kilometer door de bossen en duinen bij West-Terschelling, stond afgelopen zaterdagochtend onder prima weersomstandigheden een recordaantal deelnemers aan de start: 650 lopers op de 5 kilometer en het dubbele aantal, ruim 1300, op de 10 kilometer. Onderweg was duidelijk te merken hoe blij iedereen was dat er weer gelopen kon en mocht worden in georganiseerd verband. Niet alleen de lopers waren enthousiast en positief, ook waren er duidelijk meer toeschouwers dan anders. Traditiegetrouw ontvingen de vier overall winnaars naast bloemen en bekers ook een grote knuffelbeer. 


Jeugdberenloop 

Dat de hardloopsport niet alleen populair is onder volwassenen bewezen afgelopen zaterdagmiddag zo’n 200 kinderen in de leeftijd van zes tot vijftien jaar. Verdeeld in drie categorieën namen zij deel aan de Jeugdloop van de Berenloop. Dit keer vond de Jeugdloop niet plaats op zondagochtend maar op zaterdagmiddag. Ook de locatie was nieuw: er werd gelopen door de nieuwste wijk van West-Terschelling. 

Na een warming up ging de jongste groep rond 14.00 uur van start voor een ronde van 600 meter. Vervolgens legden de jongens en meisjes in de leeftijdsgroepen 9 t/m 12 en 13 t/m 15 jaar de dubbele afstand af. 


Zeeliedenherdenking ter ere van Jan Ruijg

De jaarlijkse herdenking van alle omgekomen Terschellinger zeelieden, op zaterdag 30 oktober, stond dit jaar in het teken van de veertig jaar geleden omgekomen reserveschipper Jan Ruijg. “Niet eerder kozen we voor een relatief recent onderwerp als de ramp met de strandreddingboot Nicolaas Marius als thema voor de herdenking”, zei organisator Jan Berghuis. “De ramp staat bij veel Terschellingers  in het geheugen gegrift. De littekens zijn in deze kleine gemeenschap nog steeds voelbaar en zichtbaar. Het offer van Jan Ruijg en van degenen die achterbleven mag niet worden vergeten.”


Extra vaccinatieronde op Terschelling 

Op dinsdag 9 november en donderdag 2 december komt er opnieuw een team van GGD Fryslân naar Terschelling voor het vaccineren van eilandbewoners tegen het coronavirus in samenwerking met lokale huisartsen en zorgpartners. Alle inwoners die nog geen vaccinatie hebben ontvangen, worden van harte uitgenodigd alsnog hun eerste vaccinatie te halen. Speciale aandacht gaat hierbij uit naar jongeren (12 tot 18 jaar), studenten van Maritiem Instituut Willem Barentsz (Zeevaartschool Terschelling) en arbeidsmigranten die werken in de horeca. 


Nieuwe vestiging voor notaris Wietske Cupido-Smit 

Per ingang van 1 november is het notariskantoor van Wietske Cupido-Smit van de Longway op West verhuisd naar Midsland. Het nieuwe kantoor bevindt zich aan de Oosterburen 70, in het voormalige Rabobankgebouw. De nieuwe locatie voelt goed en vertrouwd, aldus Wietske. “Een voordeel is dat Midsland voor veel mensen een centraal punt is. We wonen zelf in Formerum dus mijn fietsritje is wel wat korter geworden.” Het werk als notaris ziet ze zichzelf nog wel jaren doen. “Het werk is leuk en heel afwisselend: van onroerend goed tot familierecht en van ondernemingsrecht tot nalatenschappen.”

Zeeliedenherdenking op basisscholen

In de week voorafgaand aan de Zeeliedenherdenking op zaterdag 30 oktober, stonden ook de leerlingen van groep 5 en 6 van alle eilander basisscholen stil bij de ramp met de reddingboot Nicolaas Marius, waarbij reserveschipper Jan Ruijg om het leven kwam. Deze herdenking vond plaats in het boothuis van de KNRM bij paal 8. Het speciale schoolprogramma was bedacht door Geesje Lettinga, Janny Wortel, Marianne Gantzert en Astrid Gentevoort, die het ook begeleidden. 


Bob en Eva Visser gestopt met krantenbezorging

De afgelopen bijna 35 jaar waren Bob en Eva Visser verantwoordelijk voor de bezorging van de Nederlandse kranten en dagbladen op Terschelling. Zij haalden het laatste nieuws op, vroeger direct vanaf de boot en de laatste jaren bij de overslag. Ze verdeelden de kranten over hun eigen wijken en die van andere bezorgers en brachten de kranten bij de verkooppunten en bedrijven op het eiland. Bob, als krantenbezorger vanuit zijn bus, mag je dan ook bijna wel een bekend eilander fenomeen noemen. Vanaf 1 november zijn Bob en Eva gestopt met de krantenbezorging, zodat er meer tijd is voor vrije tijd en flexibiliteit. 

Bijzondere strandvondst 

Tijdens een mountainbikerit over het strand op zondag 24 oktober deed Martin van der Pol een bijzondere vondst bij het Amelander Gat: een kunststof, waterdicht containertje gevuld met noodvuurwerk. “Toen ik het containertje oppakte, viel me op hoe zwaar het was”, zegt Martin. “Eenmaal geopend ontdekte ik de vuurpijlen en twee krantenknipsels van een Engelse krant uit januari 1974. Een aardig tijdje terug dus. Ik steek de vuurpijlen niet af hoor. Als alles gedroogd is, komt het containertje mooi bij de rest van mijn juttersspullen te staan.”   


Portemonnee zwemt van Texel naar Terschelling

Een groepje van vier eilander dames werd vorige aangesproken door een wandelaarster die kort daarvoor een portemonnee had gevonden. Annie Feenstra vond in de portemonnee een bankpasje dat naar de eigenaresse, Willemijn van Nifterik uit Opheusden, leidde. De portemonnee bleek  eind augustus op Texel in de haven te zijn gevallen. “Ik vind het heel bijzonder dat iemand hem vorige week op Terschelling heeft gevonden en heel fijn dat men de moeite heeft genomen hem op te sturen”, aldus Willemijn. 

AVV wint van Wispolia

Afgelopen zondag ging AVV op bezoek bij Wispolia, dat na vier wedstrijden op de tweede plek stond met 10 punten. In een fysieke wedstrijd en op een zwaar bespeelbaar veld werd de eindstand 3-4 en kon AVV uiteindelijk de drie punten mee naar huis nemen.  


Terschelling wint van fc Harlingen

Afgelopen zondag speelde Terschelling thuis tegen fc Harlingen. Op een herfstachtige middag werden de Harlingers met 3-1 teruggestuurd naar huis.

In de nacht van zaterdag op zondag ging de klok een uur achteruit en dus kon er een extra uurtje geslapen worden. Echt uitgeslapen waren de Harlingers echter niet, want na vier minuten lag de eerste treffer er al in voor Terschelling. Na de rust, met een stand van 1-1, kreeg Terschelling letterlijk en figuurlijk de wind in de rug wat leidde tot een klinkende overwinning. 

Herdenking verongelukte redders van de Brandaris

Afgelopen zaterdagochtend vond er bij het station van de KNRM in de Klaas van Stevenstraat op West Terschelling een herdenkingsplechtigheid plaats. De aanleiding hiervoor was het feit dat 100 jaar geleden de reddingboot Brandaris met aan boord de vier redders Albert Tot, Ferdinand Kies, Rink Dijkstra en Steven Wiegman met man en muis verging. Ter herinnering aan deze ramp werd een plaquette onthuld door mevrouw Kies, de echtgenote van de kleinzoon van Ferdinand Kies. Ook werd er op zee een bloemenhulde gebracht met witte anjers. 


Jaarlijkse griepprik op West en in Midsland

Ieder jaar krijgen in oktober en november zo'n 6 miljoen mensen in Nederland een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik. Deze griepprik is bestemd voor mensen van 60 jaar en ouder en voor volwassenen en kinderen met bepaalde medische aandoeningen. Ook op Terschelling kun je, als je tot deze groep behoort, jaarlijks een griepprik halen bij een van de twee huisartsenpraktijken. Op vrijdag 5 november kun je hiervoor in beide huisartsenpraktijken van het eiland terecht. De exacte tijden per locatie staan vermeld in de advertentie in de Terschellinger van vorige week.

Ecoplant Solar bij gemeentehuis Terschelling 

Vorige week woensdag is er bij de publieksingang van het gemeentehuis op West een zogenaamde ‘Ecoplant Solar’ geplaatst. Een Ecoplant Solar is een vrijstaand, zonvolgend apparaat in de vorm van een bloem. De zonnepanelen zitten verwerkt in de ‘bladeren’ van de bloem. De solarbladen draaien continu automatisch met de zon mee, waardoor de opbrengst optimaal is. De opbrengst van het apparaat gaat overigens niet alleen naar de energieopwekking van het gemeentehuis, maar bezoekers kunnen hier hun telefoon ook opladen.

Nieuwe evenementenvisie: uitgaan van de behoefte op het eiland

Op dinsdagavond 19 oktober werd tijdens een speciale uitzending van TerschellingTV de concept evenementenvisie gepresenteerd. Tijdens dit ‘webinar’, zoals het door de gemeente werd genoemd, kon iedereen thuis meekijken en meeluisteren naar de resultaten van het onderzoek dat de afgelopen maanden middels een enquête en vele gesprekken werd uitgevoerd door ZKA Leisure Consultants. De belangrijkste conclusies die getrokken konden worden, is dat nieuwe evenementen alleen bestaansrecht hebben als er behoefte aan is vanuit Terschelling, en ze worden georganiseerd met respect voor cultuur en natuur.


Veel bezoekers bij Inspiratiefestival 

De kerken op het eiland verzorgden het afgelopen weekend het tweejaarlijkse Inspiratiefestival voor kerkelijk betrokkenen uit het hele land. Het werd voor de ongeveer 750 deelnemers, afkomstig uit diverse plaatsen in Nederland, een geslaagd feest van ontmoeting, experiment, bezieling en verbinding. Men kon deelnemen aan bijna 70 workshops, lezingen, kerkelijke vieringen, theatervoorstellingen, bezinnende wandelingen en andere inspirerende programmaonderdelen. Ze vonden plaats op diverse plekken op West, Midsland en Hoorn, maar ook in het bos, in de duinen en op het strand. 

Ringsteken

Afgelopen zondagmiddag organiseerde paardenhoudersvereniging ‘et Hossefolk’ na een onderbreking van 2,5 jaar eindelijk weer een ringstekerij in de Oosterburen in Midsland. Op deze mooie zonnige herfstmiddag verschenen er zeventien combinaties aan de start. Er werden vier rondes gereden waarbij per rit als gemiddelde tijd 45.25 seconden werd geklokt. Die tijd is belangrijk, want wanneer een deelnemer langer deed over de rit, volgde er aftrek van ringen. Om 17.00 uur reikte voorzitter Henk van der Bij in bar/dancing WYB de prijzen uit.
Foto: Jacoba de Graaf

Golf

Afgelopen zaterdag werd bij de Golf Club Terschelling het winterseizoen geopend met een wedstrijd op ‘De Kooische’. Met een blauwe lucht, zon, een golfbaan die er weer top bij lag en tien enthousiaste leden van de club, aangevuld met een gastspeler uit Taiwan, waren alle ingrediënten aanwezig om er een gezellige openingswedstrijd van te maken. De wedstrijdcommissie had dit keer voor de spelvorm Texas Scramble gekozen. Bij deze spelvorm worden teams gevormd en komt het aan op samenspel. 


AVV verliest van Blauwhuis

Afgelopen zondag nam AVV het in een uitwedstrijd op tegen Blauwhuis. Voor de wedstrijd werd scheidsrechter Visser gehuldigd in verband met zijn 30-jarig jubileum als scheidsrechter bij de KNVB. Hij fluit al die jaren met plezier en ook zondag floot hij een prima wedstrijd. Het werd een sportieve en gelijk opgaande wedstrijd, waar beide ploegen even streden om de winst. Uiteindelijk trok de thuisploeg aan het langste eind met een eindstand van 3-1. 


Liesbeth de Haan wint in Heerlen

Vorig weekend werd in Heerlen het Nederlands kampioenschap Tractortrekken  georganiseerd. Onder prima weersomstandigheden werd er door zestien enthousiaste atleten een tractor tegen een  helling opgetrokken. Terschellingse Liesbeth de Haan eindigde op de eerste plaats en nam een mooie beker mee naar huis. 

Kunst in de kerk van Midsland

Afgelopen maandagmiddag werd de 15e editie van de expositie Kunst in de Kerk geopend. De organisatoren, Anneke Buitenwerf, Arie van Keulen en Auke Venema, hebben elf exposanten bij elkaar gebracht: Jetty Akkerman, Eke van Mansvelt, Gertia Sikking, Arjen Aalmoes, Ina Schoustra, Ralph Lambertz, Claudia Hek, Frans Schot, Loes Vredeveld, Caroline Schot en Jacoba de Graaf-Meuldijk. De presentatie van de werken is ruim opgezet, wat de overzichtelijkheid ten goede komt. 


Twee waterleidingbreuken in Baaiduinen

Afgelopen vrijdag waren ongeveer 200 huishoudens in Baaiduinen een groot deel van de dag afgesloten van het waternet. De oorzaak was een spontane leidingbreuk van een grote leiding die onder het fietspad naast de Hoofdweg loopt. Drie dagen vond er op enkele meters afstand van de eerste breuk weer een spontane leidingbreuk plaats. Beide keren kwam Hessel Rozenga van Vitens in actie, om samen met Loonbedrijf Hoekstra de breuk te lokaliseren en te repareren. De leidingbreuken zijn vermoedelijk ontstaan als gevolg van ‘bodemzetting’, druk die ontstaat door zware belasting van de grond om de leiding heen.

Zeeliedenherdenking in teken van ramp met de Nicolaas Marius 

Dit jaar is het veertig jaar geleden dat de strandreddingboot Nicolaas Marius omsloeg tijdens een reddingactie. Hierbij kwam stuurman en reserveschipper Jan Ruijg jammerlijk om het leven. Ook lieten drie opvarenden van het jacht Stormvogel III het leven. “Veel Terschellingers kennen het verhaal van de ramp en betrokkenen van dichtbij”, vertelt organisator Jan Berghuis. “Om alle Terschellinger zeelieden te herdenken en Jan Ruijg in het bijzonder, is deze ramp dit jaar tot thema gekozen voor de jaarlijkse Zeeliedenherdenking.” 


Extra auto voor Milieujutter

De Milieujutter Terschelling heeft, naast de bekende tractor met aanhanger, sinds kort de beschikking over een auto met vierwielaandrijving, een Hyundai Santa Fe. “Deze occasion is vooral aangeschaft voor jutacties die ver van de strandovergangen liggen”, zegt Jan Boy Bosma, oprichter van de Milieujutter. “Op de aanhanger is het niet mogelijk om personen te vervoeren”, vult vrijwilliger Flip Tocila aan. “Met deze auto kunnen er nu meer vrijwilligers mee. Een tweede reden is dat het ophalen van zakken vuilnis die door eilanders of badgasten bij strandpalen worden achtergelaten met deze auto minder omslachtig is.” 

Badgast maakt prentenboek over lepelaars

‘Kuif en de lepelaars van het wad’ heet het fraaie prentenboek dat Judith Zadoks bedacht en Bea Oostenenk illustreerde. Het boek is deze maand uitgegeven. “Ik was met mijn kinderen van vijf en zes jaar op Terschelling”, vertelt Judith. “In het natuurhistorisch museum draaide een film over lepelaars. Toen we op de film zaten te wachten in het filmzaaltje bedacht ik het. Het verhaal heb ik nog vaak moeten vertellen aan mijn kinderen.” Ze besprak met Bea Oostenenk, vormgever en ook liefhebber van het eiland, het plan om er samen een boek van te maken. “Zij heeft gezorgd voor de vrolijke illustraties. Zo ontstond het kinderboek ‘Kuif en de lepelaars van het wad’.”

 

Oliebollen voor De Stilen

De bewoners van zorgcentrum De Stilen op West werden afgelopen zaterdagmiddag blij verrast door Koos Untied en Dik van Grinsven, de organisatoren van de kermis. Tijdens het ‘middagbakje’ werden de bewoners door het tweetal getrakteerd op heerlijke oliebollen met of zonder krenten en rozijnen. Ook aan de bewoners die niet waren aangeschoven werd gedacht. Personeel en vrijwilligers bezorgden de oliebollen bij hen thuis. Als klap op de vuurpijl deelde Dik na de koffie ook nog knuffels rond die in dankbaarheid werden aangenomen. 


Goud en zilver voor turnsters EDO 

Vorige week zaterdag namen de turnsters van EDO voor het eerst na alle lockdowns deel aan turnwedstrijden die werden georganiseerd in Franeker. Er kwamen zes turnsters van EDO in actie op de levels tien, negen en zeven in de categorie instap, pupil en junior. Trainster Petra Pals en assistente Nicole Smit waren na afloop heel trots op de meiden. Debutanten Juul van Ravenswaaij en Nora Haantjes wonnen goud. Ook Amber Postma, Emma Smit en  Anna Smit gingen met goud om hun nek naar huis, terwijl Hedwig Schaap zilver won. 


AVV verliest van Blue Boys

Afgelopen zondag speelde AVV een thuiswedstrijd tegen de ploeg uit Nij Beets. In tegenstelling tot AVV begon Blue Boys ontzettend scherp aan de eerste helft. De thuisploeg wist zich geen raad met het hoge druk zetten van Blue Boys en het lukte AVV dan ook niet om de bal lang in de ploeg te houden. Met een achterstand in de rust van 0-4 zag het niet goed uit. De tweede helft was het spel van AVV iets beter, maar dat kon niet voorkomen dat er uiteindelijk met 2-6 werd verloren.


Dressuurwedstrijd 

Op zondag 17 oktober organiseerde Vereniging De Terschellinger Ruiters een dressuurwedstrijd, die werd verreden onder toeziend oog van de heer Wim Goossen. 

Dit jaar zijn er maar weinig wedstrijden doorgegaan. Eerst mocht niets, toen weinig en dat betekent dat er soms iets minder deelnemers zijn. De vereniging besloot daarom om deze keer de wedstrijd wel door te laten gaan. Omdat ook de ponyclubleden dit jaar weinig wedstrijden hadden, kwamen er afgelopen zondag na de vier officiële starts ook nog vier ponyclubleden in de baan.


Terschelling verliest van De Sweach

 Na de dramatische nederlaag uit tegen Zevenhuizen (7-2) mocht Terschelling afgelopen zondag proberen om revanche te nemen tegen De Sweach uit Beetsterzwaag. Een hoog niveau werd nooit bereikt door beide ploegen, maar de gasten gingen er wel vandoor met een magere 0-1 overwinning.


Hille van Dieren erelid CHV Schylge myn Lântse

Op woensdagavond 6 oktober hield de cultuurhistorische vereniging Schylge myn Lântse haar uitgestelde ledenvergadering in een nieuwe zaal op de bovenverdieping van Hotel de Walvisvaarder in Lies. Na het presenteren van de jaarstukken over 2020 nam Hilda Zeeders afscheid als bestuurslid en werd Saskia Vis-Smit voorgedragen en gekozen als haar opvolger. Nadat de redactie en de commissies hadden verteld hoe zij het jaar 2020 hadden ervaren, werd de vergadering onderbroken voor een bijzonder moment: de benoeming van Hille van Dieren tot erelid. Hille ontving een speciaal voor hem gemaakte penning met opdruk van het logo van SML en een inscriptie.  

Gezellig druk bij kermis op West

De kermis op West-Terschelling draait momenteel weer als vanouds op volle toeren. “Vanaf het moment dat we vorige week vrijdagmiddag open gingen is het gezellig druk”, zegt organisator Koos Untied. “De kermis op Terschelling is voor ons ook altijd een beetje vakantie. Het weerzien met ‘oude bekenden’ zorgt altijd voor een gezellige sfeer. We zijn dit jaar een weekje eerder, maar we blijven een dag langer. We sluiten maandagavond af met de trekking van de prijswinnaars van de grote verloting.” 


Doortraproute Terschelling getest

Vorige week donderdag werd door de Friese Fietsschool een testdag georganiseerd voor de nieuwe, 24 kilometer lange, Doortraproute op Terschelling. Bij de Natuurschuur van Staatsbosbeheer in Lies konden de deelnemers een beoordelingsformulier invullen (en eventueel toelichten) bij de bedenksters van de route, fietsdocenten Jetty de Vries en Karin Broer. “De reacties op de uitgezette route zijn over het algemeen goed”, vertelt Karin. “Er worden twee punten van aandacht genoemd: het oversteekpunt bij West aan Zee en de kwaliteit van het polderpad achter de dijk bij Midsland.”

Dameskoor Wadvocaal zoekt nieuwe zangvogels

Dameskoor Wadvocaal zingt al ruim twaalf jaar elke donderdagavond, vanaf september tot Oerol, in Dorpshuis de Stoek in Hoorn. “Wij zingen allerlei genres, van pop en jazz tot musical en Nederlandse liedjes”, vertelt Petra van Keulen. Na anderhalf jaar stilte mag Wadvocaal na de zomervakantie eindelijk de zangavonden weer oppakken. “Omdat we meerdere afmeldingen binnenkregen, zijn we op zoek naar nieuwe zangvogels”, zegt Anneke Groeneveld-Cnossen. “Dankzij een advertentie in de Terschellinger hebben we er maar liefst twaalf geïnteresseerden bij. Daar zijn we heel blij mee, maar nieuwe aanmeldingen zijn ook nog steeds welkom.”

Walrus gespot in haven West Terschelling 

Het walrusvrouwtje dat sinds enkele weken in de Nederlandse Waddenzee rondzwemt, werd afgelopen dinsdag gezien in de buurt van de haven op West. Sytse Schoustra maakte een foto terwijl het dier lag uit te rusten. “Ik kreeg vanochtend een appje van Laura Conijn met het nieuws over de walrus”, zegt Sytse. “Bij laag water kwam ze duidelijk zichtbaar in beeld. De dam is vervolgens afgezet met een hek om het publiek op afstand te houden.”
Foto: Sytse Schoustra

Nieuwe escaperoom op Terschelling

Terschelling is sinds kort een nieuwe escaperoom rijker. De eigenaren van het Klimbos op West, Nairn Smith en Regina Orsel, kwamen op dit idee als invulling van de bovenruimte van het ontvangstgebouw van het Klimbos. Een escaperoom is een leuke en spannende groepsactiviteit waarbij je met een aantal mensen binnen een bepaalde tijd uit een gesloten kamer moet zien te komen door het oplossen van puzzels, clues en raadsels. “Vanaf zaterdag 16 oktober kun je deze activiteit boeken”, vertelt Regina. “We zijn heel benieuwd naar de reacties van de deelnemers.”

Duurzame dag op ‘t Schylger Jouw

Op woensdag 6 oktober organiseerde ‘t Schylger Jouw samen met het Instituut voor Natuureducatie (IVN) en de gemeente Terschelling een ‘Duurzame dag’. Tijdens deze dag werd de ‘We-Energy Game’ gespeeld (een spel dat de discussie over de energietransitie op gang brengt) en kreeg ieder leerjaar diverse opdrachten. “Er werd weer eens bewezen dat leerlingen veel beter ‘out of the box’ kunnen denken dan menig volwassene”, aldus Dirk-Jan van Schie.

Educatievoorstelling Wat ’n Wad van Pier21

Afgelopen vrijdag 8 oktober werd de educatievoorstelling ‘Wat ’n Wad’ van Pier21 aangeboden door Staatsbosbeheer aan alle basisschoolkinderen van de bovenbouw. Staatsbosbeheer verzorgt al jaren een educatief programma voor alle eilander basisscholen. Zo gaan alle kinderen drie keer per jaar met de boswachter mee op excursie. “Deze voorstelling was een extraatje voor de bovenbouw”, zegt Wanda. “Hiermee willen we bijdragen aan de bewustwording van ons mooie eiland en het besef dat we hier zuinig mee om moeten gaan. Zeker in deze tijd waar het belangrijk is een goede balans te krijgen in toerisme en natuur.”

AVV wint van Tijnje

Afgelopen zondag was het eindelijk weer eens tijd voor een thuiswedstrijd van het eerste elftal. De mannen van hoofdtrainer Jan Jongsma waren er dan ook klaar voor om de toeschouwers iets goeds te laten zien. De wedstrijd ging in de openingsfase gelijk op. Beide teams zochten de aanval maar er ging veel fout in de passing. Na 15 minuten spelen was het raak voor AVV. Cedric Hartendorp schoot de bal keurig uit de draai bij de tweede paal binnen waardoor de 1-0 op het scorebord kon worden gezet. Ook hierna bleef het gelijk opgaan, wat uiteindelijk een stand van 3-2 opleverde. Zo werd het harde werken van de spelers van AVV beloond met drie punten. 

Jitze Landman finisht bij Ironman Barcelona

Op zondag 3 oktober vond op het Spaanse strand van Callela (onder de rook van Barcelona) de Ironman triatlon plaats. Hierbij moeten de deelnemers, waaronder Jitze Landman van West Terschelling, 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,2 kilometer hardlopen. Jitze zou in 2020 al aan de start verschijnen, maar als gevolg van covid werd het evenement afgelast. “De omstandigheden waren zwaar”, vertelt Jitze. “Harde wind zorgde ervoor dat de zwemroute moest worden ingekort tot 950 meter. Het was een gevecht tegen de golven.” Tijdens het fietsen en het hardlopen liep de temperatuur op naar maar liefst 27 graden. Onder toeziend oog van zijn vrouw Cora en dochter Yara finishte Jitze in 10 uur, 14 minuten en 19 seconden.

Nieuw management Résidence Terschelling

Per 15 september heeft Wellness Waddenresort Résidence Terschelling in Midsland twee nieuwe parkmanagers. Anouk de Vries en Saskia Zeijlemaker hebben deze taak overgenomen van Ingrid en Henry van Heemskerk. Zonder dat ze het van elkaar wisten, ontstond zowel bij Anouk (27) als bij Saskia (53) direct het idee om samen het beheer over te nemen toen ze hoorden dat Ingrid en Henry gingen stoppen. “We vullen elkaar goed aan”, zegt Saskia. “We hebben de taken zo verdeeld dat Anouk meer de frontoffice doet, oftewel de operationele taken. Ik neem de backoffice, zoals de financiële administratie, voor mijn rekening.” 

Cranberry-oogst naar recordhoogte

De cranberry-oogst lijkt dit jaar een recordhoogte te bereiken. Waarschijnlijk niet zoveel als in het topjaar 2019, toen de oogst van deze rode bessen ruim 300 ton bedroeg, maar een plaats in de top drie zit er volgens plukker André Lambregts dit jaar wel in. Samen met Albert Vis en Bart van Zandwijk is hij dagelijks te vinden in het veld. “De oogst is prima dit jaar”, zegt André. “Ik verwacht dat we zeker boven de 250 ton uitkomen. Dankzij de aanhoudende droogte konden we afgelopen vier weken heel veel bessen plukken.”

Abseilen van de Brandaris

Vorige week verbleef een groep politiemensen van de Technische Eenheid Midden Nederland op het eiland voor een meerdaagse oefening. Een onderdeel hiervan bestond uit abseilen vanaf de vuurtoren de Brandaris. De oefening werd geleid door Dennis Liesbeek. “Tijdens ons driedaagse verblijf op het eiland werden we in de gelegenheid gesteld om op een unieke locatie het abseilen te oefenen”, vertelt hij. “Een kans die we ons natuurlijk niet lieten ontnemen. Ondanks de toenemende wind konden we het trainingsprogramma prima afwerken.” Ook vuurtorenwachters die de uitdaging aandurfden, werden in de gelegenheid gesteld hun werkplek op bijzondere wijze te verlaten. 

Stayokay Terschelling wint Award

Tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam zijn op dinsdag 21 september de Gaia Green Awards 2021 uitgereikt. Op het inspiratiepaviljoen rondom duurzaam ondernemen in de horeca vielen diverse bedrijven – verdeeld in verschillende categorieën – in de prijzen. Onder de prijswinnaars bevond zich ook Stayokay Terschelling. Het hostel, dat wordt geleid door Albert Wiegman, kreeg de Plasticvrij Award, een award die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt. “We zetten ons al geruime tijd met het hele team in om zo weinig mogelijk plastic te gebruiken”, aldus Albert. “Het niet gebruiken van plastic is belangrijker dan het gescheiden inzamelen en afvoeren van afval.”

Ms Willem Barentsz wint award

Vorige week dinsdag 28 september is aan de LNG-catamaran Rederij Doeksen de internationale ‘Shippax Technology and Design Award 2021’ toegekend. Shippax Awards worden sinds 1996 uitgereikt als onderscheiding voor bijzondere innovaties en exceptioneel design in de ferry-wereld. Rederij Doeksen werd eenmaal eerder vereerd met een award. In 2006 kreeg het ms Vlieland de 'Shippax Award for Ferry Lounges' toegekend. Directeur Dirk Spoor reageerde zeer verheugd. “We zijn super trots en vereerd, dat het ms Willem Barentsz, de allereerste veerboot op LNG in Nederland, deze award heeft gewonnen.”


MBO Groenopleiding op Terschelling

Jacoba Haan, werkzaam bij Duinhof BV, nam een paar weken geleden contact op met Jannie Docter van ‘t Schylger Jouw met de vraag of het opzetten van een MBO Groenopleiding op Terschelling mogelijk is. Tijdens een eerste vergadering op 28 september jl. werd duidelijk dat eilander ondernemers, Staatsbosbeheer en de gemeente Terschelling (buitendienst) enthousiast zijn over dit plan. “De betrokken partijen willen graag hun mooie vak aan jongeren en zij-instromers overbrengen en zijn beschikbaar als leerbedrijf”, legt Jannie Docter uit. “Daarnaast ervaren zij in de dagelijkse praktijk dat er flinke tekorten zijn op de arbeidsmarkt. Sommige bedrijven willen mede daarom aankomende studenten een baangarantie bieden.” 


Politieteam Waddeneilanden genomineerd voor ‘Beste politieteam 2021’

Op dinsdag 21 september werden de politiemannen en -vrouwen van het team Waddeneilanden verrast met het nieuws dat hun team meedingt naar de WEP-award-2021 voor het beste team van 2021. “De Eenheid Noord Nederland geeft al jaren invulling aan de politietaak op de Waddeneilanden”, aldus Joop de Schepper (Eenheidsleiding Hoofd Operatiën Noord Nederland). “Door toerisme is er sprake van wisselende groepen mensen op de eilanden, maar ook een beperkte gezondheidszorg. De teams hebben samen met de extra gedetacheerde collega´s de afgelopen periode heel adequaat en mooi politiewerk geleverd.”

Basisschool Het Hunnighouwersgat wint ANWB Verkeersplein

Om kinderen te helpen bij de ontwikkeling van hun fietsvaardigheden, startte de ANWB de landelijke actie ‘Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’. Openbare basisschool ‘t Hunnighouwersgat in Midsland werd hierbij als winnaar van de provincie Friesland uitgeroepen en dus werd op donderdag 23 september het verkeersplein van ‘t Hunnighouwersgat geopend. Na een openingswoord van locatiedirecteur Esmé Bijlsma en Sytse van der Wal, voorzitter ANWB Bondsraad Friesland, knipten zij samen het lintje door. Daarna was de weg vrij voor een zestal leerlingen die op de fiets het verkeersplein officieel openden.

“Strand lijkt schoner dan het is”

Op zaterdag 25 september werd door Stayokay Terschelling, VVV Terschelling, de Waddenvereniging en de Milieujutter het JutXL-weekend georganiseerd. Deelnemers konden kennismaken met de wildernisnatuur van Terschelling en tegelijk het eiland nog mooier achterlaten. In één dag werd het hele eiland rondgegaan: van Noordsvaarder tot Boschplaat, van wad tot strand. “Op het eerste gezicht ziet het strand er pico-bello uit”, zei milieujutter Guus Schweigmann tegen de deelnemers. “Maar schijn bedriegt, het strand lijkt schoner dan het is. Het gevaar zit hem in de kleine plastic deeltjes die zich in het zand bevinden.”

Strandrijden tussen Hoorn en Oosterend beperkt

Op donderdag 23 september organiseerde Staatsbosbeheer een excursie voor strandrijders naar aanleiding van het nieuwe strandrijseizoen. Op de Noordsvaarder verandert nagenoeg niets. Belangrijkste wijziging dit seizoen is de duinontwikkeling op het strand ter hoogte van Hoorn en Oosterend. “Tussen paal 15 en paal 17 wordt het duingebied komend seizoen gemarkeerd met gele palen”, vertelde boswachter Wanda Bakker. “Dat betekent dat het daar niet meer is toegestaan om tussen de jonge duinen en de zeeduinen door te rijden. Op die manier kan de natuur zich verder ontwikkelen en houden we ons aan de Natura 2000-afspraken rondom het strandrijden.”

Springtij Forum: “Luister naar elkaar”

Al was het minder spannend dan vorig jaar, toch was het zeker geen vanzelfsprekendheid dat het Springtij Forum, dat van woensdag 22 tot vrijdag 24 september op Terschelling werd gehouden, door kon gaan. Maar binnen de landelijk geldende voorschriften bleek het, tot opluchting van de organisatie, ook dit jaar mogelijk om voor maximaal 750 deelnemers een driedaags duurzaamheidscongres te organiseren met als thema: ‘Luister naar elkaar’. 
Foto: Anna van Kooij

Berenloop Terschelling gaat door in originele vorm

De 24e editie van de Berenloop Terschelling op zaterdag 6 en zondag 7 november gaat in principe door in zijn originele vorm. Dat betekent dat de deelnemers geen coronapas hoeven te laten zien. In de komende weken wordt samen met de gemeente Terschelling en de Veiligheidsregio gekeken hoe het evenement er verder uit komt te zien. “We gaan ervan uit dat we de Berenloop op de gebruikelijke manier, dus zonder coronamaatregelen, kunnen organiseren”, zegt werkgroepvoorzitter Willem Gerrits. “We volgen daarbij dezelfde lijn als de marathons van Leiden, Eindhoven, Amsterdam en Rotterdam, die allemaal in oktober worden georganiseerd.”


Liesbeth de Haan op één de sterkste

Op zaterdag 25 september deed onze plaatselijke ‘Sterke vrouw’ Liesbeth de Haan mee aan de vierde (uit een serie van vijf) wedstrijd om het open nationaal kampioenschap van Frankrijk. De eerste wedstrijd werd begin juni gehouden; in november is de laatste wedstrijd. Afgelopen zaterdag vond de wedstrijd plaats in Sens, aan de rivier de Yonne. Ook dit keer eindigde Liesbeth na een spannende strijd op een tweede plaats. 


AVV begint competitie met nederlaag

Na anderhalf jaar speelde AVV afgelopen zondag weer de eerste officiële wedstrijd, een uitwedstrijd tegen Langezwaag. AVV beschikt over een selectie waaraan veel jonge jongens zijn toegevoegd. De vier jonkies zijn Lars Koomen, Gerlof Dijkstra, Martin Cársky en Karel Lubberts. Er kwamen ook twee ‘oude strijders’ in het veld: Maarten Buren en Hessel Hek. De eindstand van 6-0 liet zien dat AVV duidelijk nog wedstrijdritme mist. 


Lutineprijs uitgereikt aan Jan Heuff

Vorige week donderdagmiddag mocht Jan Heuff, schrijver van het boek ‘BRAVO, Terschellingers’, de Lutineprijs 2020 in ontvangst nemen uit handen van wethouder Sietze Haringa. De prijs bestaat uit een enveloppe met bescheiden inhoud, een oorkonde en een schilderij van de Lutine. De 35ste uitreiking van de prijs had eigenlijk in december 2020 plaats moeten vinden, maar kon toen vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan. In het bijzijn van familieleden en enkele genodigden vond er vrijdag alsnog een kleine plechtigheid plaats in de raadzaal van het gemeentehuis op West. 

Bronzen eilandmaquette onthuld op Kaapsduin 

Op het uitzichtpunt op het Kaapsduin staat sinds vrijdag een bijzondere maquette van Terschelling. Op initiatief van Stichting Sporen in het Zand is onder de naam ‘Tastbaar Terschelling’ het eiland op een schaal van 1 op 10.000 minutieus nagemaakt in brons. Op deze manier kunnen blinden en slechtzienden alle dorpen, markante gebouwen en natuurgebieden van Terschelling voelen in brons. Samen met de wind, de geuren van het wad en de geluiden van de natuur vormt de maquette zo voor hen een uniek ‘uitkijkpunt’. Cabaretier Vincent Bijlo onthulde de maquette samen met kunstenares Eke van Mansvelt en bronsgieter Joep van der Kleij. 

Rabobank keert 2.500 euro uit aan Hunnighouwersgat

Uit een enquête die door de leerlingenraad van het Hunnighouwersgat werd gehouden, bleek dat er een wens leefde voor een voetbalkooi. De kinderen mogen op het plein namelijk niet voetballen in verband met overlast. Samen met het naastgelegen VMBO en Stichting Jeugdwerk werden plannen gesmeed om deze voetbalkooi te realiseren. Stichting Ouderraad van obs Hunnighouwersgat diende een aanvraag in bij het Rabobank Coöperatiefonds, die werd gehonoreerd met een bijdrage van 2.500 euro. Namens de Leerlingenraad namen Amber Postma, Sanne Haarsma, Esmee Elkhuizen en Aemke Spanjer de cheque van het Rabobank Coöperatiefonds enthousiast in ontvangst.. 

Jamaar! - Jongeren verbinding Terschelling

Afgelopen donderdag vond de eerste ‘Jamaar!’-avond plaats in hotel De Walvisvaarder. Het doel van Jamaar! is om een netwerk op te zetten voor jongeren tussen 20 en 40 jaar die op het eiland wonen en werken. Dit netwerk moet zorgen voor een eilandbrede kruisverbinding tussen de sectoren onderwijs, overheid, ondernemingen en zorg. In vier bijeenkomsten per jaar (indien nodig vaker) wordt gediscussieerd over onderwerpen die met name op het eiland spelen. Niet alleen over problemen die worden ervaren, maar vooral ook over de kansen die er zijn. 

 


Weer een ‘echte’ eilandse geboren

Op woensdagochtend 8 september om 05.16 uur kwam Fenna Mare Tjepkema ter wereld in de huisartsenpraktijk te Midsland. De dochter van Pieter en Sanne Tjepkema en zusje van Sjors en Guusje was er sneller dan de helikopter kon vliegen, en werd gezond en wel geboren op Terschellinger grond. Een bijzondere en inmiddels bijna unieke gebeurtenis. 

Topdrukte bij jeugdsoos 'De Bunker' 

In de jeugdsoos van de Stichting Jeugdwerk Terschelling werd tijdens het openingsweekend afgelopen zaterdagavond geheel volgens traditie het spel ‘Archery Tag’ georganiseerd, een actief spel met pijl en boog waarbij twee teams van vier of vijf personen de strijd met elkaar aangaan. Wim Bakker en zijn team vrijwilligers kunnen terugkijken op een zeer geslaagde avond. “Het was bijzonder druk op de soos die bestemd is voor de jeugd van 12 tot en met 16 jaar”, zegt Wim. “De jeugdsoos wordt sinds de opening, dertien jaar geleden, altijd goed bezocht, maar zo’n druk openingsweekend heeft de leiding in al die jaren niet vaak meegemaakt.”

Motorcross

Afgelopen weekend kwam Daan Elferink in actie in Markelo en Reusel. Op zaterdag startte Daan in Markelo bij een uitwisselingswedstrijd. In de eerste manche eindigde Daan op plaats 22 en in de tweede op plaats 17. In Reusel werd op zondag voor het Open Nederlands Kampioenschap 125cc de laatste wedstrijd van het seizoen verreden. Hier werd hij 20e in het eindklassement. Zoals het nu lijkt, eindigt Daan op een prima 23e plek in het ONK tijdens zijn eerste jaar bij de Nederlandse top


Dressuurweekend 

Afgelopen weekend stond het Dressuurweekend 2021 op het programma bij vereniging De Terschellinger Ruiters. Om verschillende redenen was de animo voor deelname aan de wedstrijden niet zo heel groot. Desalniettemin startten er vrijdagmiddag onder het toeziend oog van jury mevrouw B. van der Eijken vijf zeer gemotiveerde combinaties in de klassen L en M. Alle combinaties reden nette proeven en dat was terug te zien aan het aantal behaalde punten.
Foto's: Anouk Schepenaar

Tradities herleven in Midsland 

Nadat het twee jaar niet mogelijk was geweest, organiseerde paardenhoudersvereniging ‘et Hossefolk’ op woensdag 8 september weer een marktdraverij voor paarden en pony's op de Heereweg. Het bestuur van de vereniging was blij dat er in samenwerking met de gemeente Terschelling weer wat georganiseerd mocht worden en sprak na afloop van een groot succes. Een dag later, op donderdag 9 september, werd rondom de kerk van Midsland de 43e editie van Tentoonstelling de Beestemerk georganiseerd. Er werden in alle vroegte in totaal 168 dieren aangevoerd: elf paarden, tien koeien, negen geiten, een os, een stinkbok en 136 schapen en lammeren. “Ondanks de coronamaatregelen was het zeer geslaagd”, aldus marktmeester Henk van der Bij.
Foto's: Neeke Smit

Rock and roll op de basisscholen 

Toen duidelijk werd dat het jaarlijkse Rock and Roll-weekend in Midsland niet kon worden georganiseerd, ontwikkelde de werkgroep een plan om de kinderen van de basisscholen rock and roll-dansles te geven. De afgelopen week kreeg het plan gestalte en kregen alle kinderen uit de bovenbouw les van Anuschka Coumou. Sommige kinderen dansten in echte rock and roll-jurk met petticoat, hetgeen voor vrolijke gezichten en een leuk eindresultaat zorgde. 

Liesbeth de Haan in Zeeman-reclame

Sinds 3 september is Liesbeth de Haan uit Hoorn regelmatig te zien in tijdens de televisiereclame in de commercial van  de bekende winkelketen Zeeman textielSupers. Ze staat aan boord van de kotter HD5 waarmee zij samen met haar man Willem op de Noordzee op garnalen vist. Liesbeth is in het filmpje gekleed in een vest uit de Basics-collectie van Zeeman. “Via mijn Facebook-pagina werd mij gevraagd of ik wilde meewerken aan een promotiefilmpje van Zeeman omdat ik een ‘zeevrouw’ ben”, vertelt Liesbeth. “Ik dacht eerst aan een grap, maar het bleek serieus te zijn.” 

Bijzonder fotoboek van Peter van Riessen

Onlangs is er een boek verschenen dat 221 foto’s bevat van Terschellingers die ons in de loop der jaren zijn ontvallen. De foto’s zijn gemaakt door Peter van Riessen uit Midsland. Het bijzondere boek is samengesteld met de hulp van Tiny en Steven Brandenburg en heeft de titel ‘Eilanders die ons voorgingen’ meegekregen. “Ik ben ruim 45 jaar drager geweest bij De Laatste Eer”, vertelt Peter. “Eerst bij uitvaartverzorger Dirk de Boer en later bij de familie Van de Beek. Vandaar mijn interesse om een fotoboek te maken van eilanders die ons zijn ontvallen.”

All-inclusive vakantie Terschelling thema najaarscampagne

Waarom zou je op all-inclusive vakantie naar het zuiden gaan als je het ook dichterbij huis kunt zoeken? Die vraag staat centraal in een nieuwe online marketingcampagne die op 7 september van start is gegaan. Het filmpje dat hiervoor is gemaakt, over een onvergetelijke trip naar Terschelling, leidt naar de landingspagina TerschellingAllinclusive.nl als onderdeel van de website Terschelling.site.


Kerkblad Op ‘e Riid bestaat 50 jaar

In mei 1972 verscheen het eerste exemplaar van ‘Op ‘e Riid’, het gezamenlijke kerkblad voor de kerken op Terschelling. Dat betekent dat het kerkblad dit jaar toe is aan de vijftigste jaargang. We spraken de jubilerende redactie, die bestaat uit Jetty Akkerman, Francis Huls, Renske van Zwol-Peters en Ernst Zoomers. 

“Vanuit de gedachte om te kijken naar wat kerkgemeenschappen onderling met elkaar gemeen hebben is de Op ‘e Riid ontstaan”, zegt Ernst, als predikant sinds 2009 redactielid. “De naam Op ‘e Riid geeft ook aan dat het een soort trektocht is die we met elkaar zijn aangegaan.” 

Drenthina wint Veteranentoernooi SCT

Op zaterdag 4 september jl. vond op het sportcomplex van SC Terschelling in Midsland het jaarlijkse Veteranentoernooi plaats. De zes deelnemende teams streden onder perfecte weersomstandigheden om de felbegeerde eerste plaats. 

Titelverdediger Drenthina ging ook deze editie met de eerste prijs aan de haal. Alle wedstrijden werden overtuigend gewonnen, al moet gezegd worden dat SC Terschelling een geduchte tegenstander bleek. 

Motorcross

Afgelopen weekend werden er zowel in Marum als in Harfsen wedstrijden verreden. 

Yorick Sieperda startte afgelopen zondag voor het eerst in de DMX regio Noord competitie. Met 33 rijders achter het hek was het allemaal geweldig spannend. Uiteindelijk werd hij 16e in het dagklassement. Daan Elferink werd in de 125 cc 18e en Marcel Conijn werd in de 250 cc klasse zelfs dagwinnaar. Ook in de tussenstand deed hij goede zaken en staat hij op de tweede plaats. “Niks is zeker, maar het Nederlands kampioenschap is geen utopie”, aldus een trotse Piet Huisman.


Bijzondere schenking aan Bunkermuseum

Sinds vorige week is de collectie van het Bunkermuseum op de Tigerstelling uitgebreid met een viertal bijzonder fraaie modelvliegtuigen. Vrijwilligers Jaap Spits en Sietze Hamstra namen de pronkstukken in ontvangst van een gever die anoniem wenst te blijven. Het betreft een Boeing B-17 Flying Fortress, een North American B-25 Mitchell, een ‘vliegboot’ Catalina of Canso en een Havilland Mosquito. Jaap Spits beloofde de schenker dat de modelvliegtuigen een mooi plekje zullen krijgen aan het plafond van het bezoekerscentrum.


Loodzware Happy Stone

Langs het fietspad dat vanaf De Walvis richting West aan Zee loopt, ter hoogte van ‘de Landjes’, kun je een gigantische Happy Stone aantreffen. Deze steen, met een doorsnede van zo’n 40 centimeter en een gewicht van ruim 200 kilogram, werd  tijdens een bergingsklus in het Engelse Kanaal door Rederij Bakker naar boven gehaald. “Toen ik de bijzondere vorm van de steen zag, zag ik meteen het beeld van een Happy Stone voor me”, zegt Tjalf-Jan Bakker. “Dus heb ik Frans Schot gevraagd om hem te beschilderen.” Tjalf-Jan is van plan om de steen regelmatig te verplaatsen, zodat je in de toekomst op verschillende plaatsen kan worden verrast door deze ‘Heavy Happy Stone’. 

Opening Breeklokaal OBS ’t Jok

Sinds vorig jaar werkt OBS ’t Jok in Hoorn iedere woensdag met een ‘Breek in de Week-dag’. Op deze dag worden wekelijks leuke en leerzame activiteiten georganiseerd waarbij steeds een ander thema of onderwerp centraal staat. Vlak voor de zomervakantie kwam, tijdens de evaluatie van het eerste ‘Breekjaar’, de wens voor een eigen ‘Breeklokaal’ naar voren. Mede dankzij Island Woods werd afgelopen zomer in een mum van tijd het Breeklokaal gerealiseerd en op woensdagmiddag 1 september werd de nieuwe ruimte feestelijk geopend.

Militaire oefening aangepast 

De meerdaagse oefening van het 41e Pantsergeniebataljon, die afgelopen weekend op Terschelling plaatsvond, is eerder beëindigd dan oorspronkelijk was gepland. Door het wegvallen van eenheden en het schrappen van een gedeelte van de oefening, is besloten om de activiteiten op Terschelling in aangepaste (afgeslankte) vorm te laten plaatsvinden. De activiteiten die nog wel werden uitgevoerd op Terschelling betroffen ‘verkenningsactiviteiten’ door een groep van dertig militairen.
Foto: Laura Conijn

Lichaam vermiste man geïdentificeerd

De politie hield vorige week woensdagochtend nog een slag om de arm toen er een lichaam van een overleden persoon werd aangetroffen in de zee bij West-Terschelling. Afgelopen donderdag werd bevestigd dat het inderdaad het lichaam was van de zwemmer die sinds een week werd vermist. Het lichaam werd, nadat het was geborgen, naar het vasteland overgebracht voor identificatie. Hierna is  het lichaam vrijgegeven en overgedragen aan de familie.


Motorcross

Afgelopen weekend reed Daan Elferink zijn derde wedstrijd voor het Open Nederlands Kampioenschap 125 cc. Na een 30ste plaats in Arnhem en een 32ste in Halle was het doel een plek rond plaats 20. In de tijdtraining ging het 

prima en reed Daan naar de 20ste tijd. In de eerste manche ging hij goed van start, maar eindigde uiteindelijk op plaats 23. Bij de start van de tweede manche

kwam hij helaas klem te zitten. Vervolgens zette hij alles op alles om er weer bij

te komen met als resultaat plek 23 en de 24ste plaats in het dagklassement.

Anouk van Loon en Torill Meijer winnen Cyprianrace

Afgelopen zondagmiddag organiseerde het Sint Jans Comité van Midsland de Cyprianrace, de jaarlijkse race voor paarden en pony’s op het Noordzeestrand bij Midsland aan Zee. Er meldden zich mede als gevolg van de herfstachtige omstandigheden slechts vijftien deelnemers bij de wedstrijdleiding aan, van wie  het grootste deel afkomstig was van paardenverhuur Lok uit Landerum. Er werden koppels gevormd van een paard en een pony die het tegen elkaar opnamen. De finale bestond uit twee ritten. Anouk van Loon en Torill Meijer wonnen met een totaaltijd van 4 minuten en 42 seconden nipt van Lianne Smit en Evi Zeeders.


De Koffiepot strijdt tegen zwerfafval

Op 18 september aanstaande gaan Olaf en Maamke Pheifer van restaurant De Koffiepot in Midsland samen met Bird Brewery de strijd tegen zwerfvuil aan. In het kader van World Cleanup Day 2021 stropen ze de mouwen op om samen met hun gasten de wereld een beetje mooier te maken. Voor iedere volle vuilniszak plant De Koffiepot samen Bird Brewery bovendien ook nog een boom. “Tijdens World Cleanup Day wordt er wereldwijd, in 180 landen, zwerfvuil opgeruimd”, vertelt Olaf. “Het is een initiatief waar wij helemaal achter staan, omdat het mensen aanzet om samen iets te doen en het bewustzijn creëert.” 

Zoekactie naar vermiste zwemmer 

Vijf reddingboten zijn donderdagavond 26 augustus ingezet voor een zoekactie naar een vermiste zwemmer in de Noordzee boven het strand van Terschelling. Ruim drie uur na de alarmering werd de zoekactie beëindigd. De vrijwillige redders aan boord van de reddingboten hebben hun uiterste best gedaan om onder onstuimige omstandigheden te zoeken naar de vermiste persoon, maar helaas werd niemand aangetroffen. De omstandigheden in de branding en op zee waren onstuimig met een straffe noordenwind, wat het zoeken erg lastig maakte. Zo kapseisde de reddingboot Maria Hofker van KNRM Ameland Nes zelfs, gelukkig zonder nadelige gevolgen voor de redders.
Foto: Laura Conijn 

Staatsbosbeheer start met verwijderen dennen Noordsvaarder

Begin september start de Vereniging van Terschellinger Houtzagers (VTH) in opdracht van Staatsbosbeheer met het verwijderen van vrijstaande dennen uit het duingebied van de Noordsvaarder. Doel hiervan is om het duingebied open te houden en op andere plekken de natuurlijke duinbossen met loofbomen te ruimte te geven. In honderd jaar tijd is het gebied veranderd van kale zandplaat tot duingebied met duinbos. Boswachter Joeri Lamers: “We zien dat grote delen van de duinbossen bestaan uit dennen terwijl een bos in de duinen van nature bestaat uit loofbomen. Doen we niets, dan bestaat een groot deel van de Noordsvaarder straks uit dennenbos.” 

Logeerhuis Út en Thús bij MCL geopend

Op vrijdag 27 augustus vond in Leeuwarden de opening plaats van het logeerhuis Út en Thús, een logeervoorziening voor eilanders die een familielid in het MCL willen bijstaan. Met een ferme ruk werd de Terschellinger vlag door Maaike Duursma en Christa Oosterbaan van de deur van het appartement aan de Trosdravik getrokken. Een heuglijk moment, want waar ze zich de afgelopen twee en half jaar met hart en ziel voor hebben ingezet, is nu eindelijk gerealiseerd. Het gemis dat ontstond door het sluiten van het Ronald McDonaldhuis, wordt door de opening van deze logeervoorziening opgelost. 
Foto: Lennard Geerts


Nieuwe yogastudio in Landerum

Ada Plinck geeft al achttien jaar Iyengar yoga op Terschelling, een pittige yogavorm waar inspanning en ontspanning elkaar ontmoeten. Onlangs heeft ze een yogastudio geopend in haar eigen huis in Landerum. De nieuwe yogazaal is een lichte ruimte die groot genoeg is les te kunnen geven aan kleine groepen van maximaal zes personen. De studio heeft verder een ruime kleedkamer, een toilet- en doucheruimte en een materialenruimte. “De studio is al in de vroege zomer in gebruik genomen, maar nog niet officieel geopend”, vertelt Ada. “Daarom organiseer ik zondag 19 september een open dag voor iedereen die nieuwsgierig of geïnteresseerd is.”

Het huisje met de handschoenen

De twee vierpersoonsappartementen van Liesbeth de Haan in Hoorn heten ‘Huisje Elsloo’ en ‘Huisje Elslooërhof’, al kent bijna iedereen ze als ‘het huisje met de handschoenen’. Het omheinende hekje langs de Duinweg wordt namelijk gesierd met vele plastic handschoenen, veelal in de kleuren oranje en groen. “Het zijn meer dan 200 vissershandschoenen en ze zijn allemaal gejut van het strand of uit de zee gevist”, vertelt Liesbeth. Zo af en toe vervang ik er een paar omdat ze vergaan in de zon en er staat ook wel wat ander gejut spul tussen. Ik vind het een vrolijk gezicht al die zwaaiende handjes. We krijgen er veel reacties op, het hoort echt bij ons.”

De heide bloeit dit jaar volop! 

Op de ‘grote stille’ heide kunnen we dit jaar, met dank aan een redelijk natte zomer, genieten van de overdadige en prachtig paarse bloei. Met name de Landerumer heide geeft een aanblik alsof het is weggeplukt uit een schilderij van Hendrik Willem Mesdag. Naast de regen heeft ook de begrazing er de afgelopen jaren wonderen gedaan: het houdt de heide open en voorkomt het dichtgroeien met bos. Het contrast is groot vergeleken met de afgelopen drie kurkdroge jaren. En niet alleen mensen worden hier blij van, maar zeker ook de insecten. Het zoemt in de heidevelden van Terschelling dan ook van de vele honingbijen, en als je over de heide wandelt, ruik je overal de geur van heidehoning.
Foto: Peter van Suijlekom 

Welkom ‘Bij Suuz’

Een klein jaar geleden startte Suzanne de Boer haar winkel ‘Bij Suuz’ op West. “Het is een conceptstore voor groot en klein met een mix van onze favoriete, eigentijdse Scandinavische en Nederlandse merken”, vertelt Suzanne. “Je shopt bij ons een leuk (kraam)cadeautje, iets voor je interieur of een outfitje voor je zoon of dochter. We hebben kinderkleding van nul tot twaalf jaar. De winkel is een mooie mix geworden van de dingen die ik echt leuk vind. We krijgen veel enthousiaste reacties en horen regelmatig dat mensen het een mooie winkel vinden met een warme en huiselijke sfeer. Dat zijn fijne complimenten.”   

De Krea+ verkoopkast voor het goede doel

Als het goed weer is, zet Nel Wiegman elke middag vanaf een uur of één de verkoopkast van Krea+ Terschelling buiten naast de voordeur, met daarin handgemaakte Terschelling-slingers, sleutelhangers, tasjes, kleding voor groot en klein en andere accessoires. De opbrengst ervan gaat naar de Ronald McDonald Hoeve in Beetsterzwaag, een aangepast vakantiehuis voor zorgintensieve kinderen. Normaal gesproken organiseert Krea+, een groepje van tien dames met handwerken als hobby, vier keer per jaar een grote verkoop in Dorpshuis Ons Huis, maar dat lukte de afgelopen tijd niet vanwege de coronacrisis. “Van mijn buurman, Peter Berghuis van de Spar, kreeg ik deze kast. Zo ontstond dit voorjaar het idee om onze spullen naast mijn huis te verkopen.”

Klein feestje met De Mannen van Hee

Met inachtneming van een aantal stringente voorwaarden gaven De Mannen van Hee vorige week donderdag een optreden in ET-10. Met liedjes waarin Terschelling veelal centraal staat, trakteerden de mannen hun jeugdige fans en overige aanwezigen op een gezellig uitje. Met het – samen met het publiek – zingen van het ‘officieuze’ Terschellinger volkslied, werd het mini-concert afgesloten. Het vormde de afsluiting van een bijzonder zomerseizoen zonder de gebruikelijke optredens op de verschillende locaties. “Maar beter iets dan niets”, stelde Chris Oelmeijer, een van de drie ‘mannen’, na afloop van het optreden.

Nest jonge slechtvalken in duin 

Boswachter Anno Smit trof onlangs, tot zijn grote vreugde, in de duinen vlak bij het strand een nest met twee kuikens van een slechtvalk aan. “Het is heel bijzonder dat slechtvalken nestelen in de duinen”, vertelt hij. “Normaliter nestelen ze op hoge gebouwen of zendmasten. De plek waar ze nu hebben gebroed heeft als voordeel dat het voedsel, talloze wad- en strandvogels, zich als het ware voor de deur bevindt. Na enige tijd zullen de kuikens zich ontwikkelen tot ware snelheidsduivels. Slechtvalken kunnen in een duikvlucht namelijk een topsnelheid van meer dan 300 kilometer per uur behalen.” 
Foto: Anno Smit

Volop belangstelling voor eerste ‘Dag van het Eilandboek’ 

Er was afgelopen zaterdag tijdens de eerste editie van de ‘Dag van het Eilandboek’ de nodige aanloop bij boekhandel Rosenberg in Midsland. Verdeeld over twee sessies werden er heel wat boeken gesigneerd door de schrijvers van eilandboeken.

Zowel de schrijvers als de bezoekers waren zeer te spreken over deze speciale dag voor de vele, vooral recent verschenen, eilandboeken. Voor de boekenliefhebbers was het een ‘uitgelezen’ moment om met de persoon achter het boek kennis te maken. Daarnaast vonden de auteurs het erg leuk om elkaar, soms voor het eerst, ‘in het echt’ te ontmoeten. 

Bijzondere vangst bij paal 17

Vorige week meldde Henri de Vries uit Sleeuwijk bij de redactie de vangst van een zeeforel. In Scandinavië, Schotland en Ierland is – volgens Wikipedia – de zeeforel een gebruikelijke verschijning. Voor vaste Terschelling-ganger Henri is het echter een bijzondere vangst. “Na 23 jaar platvissen en zeebaarzen gevangen te hebben op het Terschellinger strand, beleefde ik vorige week woensdagochtend een primeur”, vertelt hij. “Links van Heartbreak Hotel haalde ik een zeeforel binnen met een lengte van 65 centimeter. Ik heb de vis aan een kennis van me gegeven, die er wel raad mee wist.” 

Depot TS: industrieel en vintage

Alfred Mulder, van het gelijknamige timmerbedrijf op Terschelling, werkt sinds  2000 als zelfstandig vloerenlegger en bouwspecialist, met als specialiteit houten vloeren, interieurbouw en op maat gemaakte meubels. “Daarnaast heb ik een fascinatie voor industriële lampen en vintage”, vertelt hij. “Zo is Depot TS ontstaan.” Bij Depot TS kun je terecht voor fraaie en bijzondere industriële lampen, maar er is ook een grote verscheidenheid aan vintage items voor binnenshuis. “Ik heb een

website, Facebook en Instagram, maar mensen moeten vooral komen kijken en zich laten verbazen.” 

Expositie 'Noorderbreedte viert de vrijheid' bij de Stilen

In de foto-expositie ‘Noorderbreedte viert de vrijheid’ delen 44 bewoners van Noorderbreedte, onder wie vier bewoners van de Stilen, hun meest intieme en ontroerende herinneringen aan de bevrijding. De foto-expositie reist een jaar lang langs alle Noorderbreedte-locaties, om op 5 mei 2022 te eindigen in De Blokhuispoort in Leeuwarden. Op dinsdag 10 augustus verhuisde de expositie vanuit Harlingen naar De Stilen op Terschelling. De foto’s, met daarbij een kort fragment uit de bijbehorende persoonlijke herinnering, zijn daar te bezichtigen tot en met maandag 30 augustus. De foto’s staan opgesteld in het restaurant en aan weerszijden in de hal.

Nieuw in Midsland: Patatelier Prell

Onderweg naar Midsland aan Zee, aan de Duinweg 21, waar voorheen O’Kees zat, vind je sinds kort Patatelier Prell. De jonge ondernemers Gideon Prell (34) en zijn vriendin Jelica Brzic (28) openden er half juli de deuren. Gideon werkte hiervoor in de zaak van zijn ouders toen ’t Wapen nog van hen was. “Ik werkte er eerst voornamelijk in de bediening. Toen iemand wegviel in de keuken vroeg mijn vader of ik dat op wilde vangen. Zo heb ik de laatste zes jaar, tot de verkoop, in de keuken gestaan. In april van dit jaar hoorde ik dat O’Kees te koop kwam, ik werd getipt door een kennis. We hebben contact opgenomen met Olaf en Kitty Smit en dat gesprek ging goed. Een dikke maand later was alles rond. Super natuurlijk!”

Gevarieerd aanbod bij geitenkeuring

Vorige week donderdagavond vond de jaarlijkse geitenkeuring plaats in het weiland tussen Kinnum en Baaiduinen. In de ring kwamen 27 geiten en één bok ter keuring. Ze werden, verdeeld in vier categorieën, beoordeeld door de geitenkeurmeesters Theo van Herwerden en Dick Noordhuis. De beste voorbrengers van dit jaar werden de voorbrengers van de kampioen, Ise en Nore Wessels, die met hun dwerggeiten en lammeren de harten van de keurmeesters stalen.   

24 uur natuur op Terschelling 

Op zaterdag 14 augustus organiseerde SoortenNL (de koepel van negen natuurorganisaties) vanaf 10.00 uur ’s ochtends een 24 uur durende natuurmarathon op Terschelling. De aanleiding hiervoor was het 100-jarig jubileum van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN), een vereniging voor

jongeren van 11 tot en met 25 jaar. Tijdens meer dan twintig natuurexcursies werd in kaart gebracht welke planten en dieren op het eiland te zien zijn. Het resultaat hiervan, het rapport ’24 uur natuur’ werd maandagmiddag op het plein van het gemeentehuis aangeboden aan burgemeester Caroline van de Pol en Remi Hougee van Staatsbosbeheer. 

Workshop speksteen met Karin Winter

Tijdens de zomervakantie organiseert Karin Winter tot en met eind augustus elke dinsdag een workshop speksteen bewerken bij de Volkshogeschool in Hoorn. Karin werkte als leerkracht op de CBS Vossersschool op West en op CBS ’t Jok in Hoorn. Ze is deze zomer met pensioen gegaan en volgt momenteel een opleiding tot nieuwetijdstherapeut. “Tijdens mijn opleiding kwam ik in aanraking met het bewerken van speksteen. Het is ontzettend leuk om te doen en je hoeft er echt geen kunstenaar voor te zijn. Het is bedoeld als leuke en laagdrempelige activiteit voor volwassenen en kinderen vanaf ongeveer 8 jaar.”

Boskalis Beach Cleanup Tour

Vorige week donderdag vond de achtste editie van de Boskalis Beach Cleanup Tour plaats, een jaarlijks terugkerend evenement waarbij delen van de Nederlandse kust worden schoongemaakt door duizenden vrijwilligers in dertig etappes. De organisatie van deze enorme milieu-jutactie ligt in handen van de Stichting De Noordzee. Op Terschelling deden naast de Milieujutter ook de Waddenvereniging, de Jut Fabriek en Eco Safari Terschelling mee. Burgemeester Caroline van de Pol was om 10.00 uur aanwezig bij de start. Het gevonden afval wordt na afloop onderzocht, waarbij dit jaar de focus ligt op sigarettenfilters. 

Nieuw in Midsland-Noord: Verhalenatelier Eilandwijs

Eilandmeisje Marloes Fopma heeft sinds kort haar werkzaamheden én haar werkgebied uitgebreid met Verhalenatelier Eilandwijs in Midsland Noord. “Eilandmeisje is gericht op Terschelling, met Eilandwijs sla ik mijn vleugels uit naar het hele waddengebied”, vertelt Marloes. “Het Verhalenatelier is onder meer een galerie, want er hangen schilderijen die te koop zijn. Ook is het een winkel waar je boeken, ansichtkaarten en de vachten van Terschelling kunt kopen. Daarnaast is het een uitgeverij, maar ik wil vooral dat het een ontmoetingsplaats wordt.” 

Gele onderzoekscapsule aangespoeld 

Op donderdagavond 15 juli is de 'Plastic in a Bottle'-capsule na een rondreis van anderhalve maand aangespoeld op het meest oostelijke puntje van Terschelling. De door Wageningen University & Research gelanceerde capsule zal binnenkort weer in zee losgelaten worden om te kijken of het zijn verwachte reis naar het noorden voort zal zetten. De capsule werd in eerste instantie op woensdag 14 juli gevonden door een toerist die de capsule op dat moment niet mee kon nemen op de fiets naar huis. De volgende middag werd de capsule voor de tweede keer gevonden door Jan van der Bij van Staatsbosbeheer en Niek Atsma. 


Laatste vaccinatieronde GGD in ET-10

Met het bezoek dat de ‘prik-karavaan’ van de GGD Fryslân vorige week donderdag aan Terschelling bracht, kwam er een einde aan de vaccinatiecampagne op het eiland. Onder leiding van Jolanda de Jong, clusterhoofd vaccinatieprogramma Noord, werden vorige week in ET-10 in totaal 223 prikken gezet, grotendeels bij jongeren tussen de 12 en 18 jaar. “Het was voor ons een fijne ervaring om op het eiland te werken”, zegt Jolanda de Jong. “Ik ga al die fijne mensen op Terschelling missen, met wie we zo goed hebben samengewerkt. Met elkaar hebben we de vaccinatiecampagne op het eiland tot een groot succes gemaakt.” 

Nieuwe bedrijfsleider bij Coop Midsland

Vorige week woensdag reed in de Oosterburen bij supermarkt Coop de verhuiswagen voor bij bedrijfsleider Rense Nieuwhof en zijn gezin. Rense draagt het stokje over aan Ernst-Jan Freie, die tot nu toe de rol van tweede man vertolkte in de supermarkt. Vanaf de opening van het nieuwe pand in november 2017 heeft Rense met veel plezier gewerkt in de moderne supermarkt in Midsland. “Zowel mijn vrouw als ik kijken met veel plezier terug op onze tijd op het eiland”, aldus Rense. “Terschelling zal altijd een speciale plaats innemen in ons leven.”

 

Nieuwe winkel in Hoorn: De Nieuwe Tijd

Aan de Dorpsstraat 42 in Hoorn, waar vroeger het winkeltje ‘Marietje van Neeltje’ zat, is Famke Driessen (32) haar winkel ‘De Nieuwe Tijd’ begonnen. Je kunt bij haar binnenstappen voor babykleding, baby-accessoires en de babyuitzet, waaronder kinderwagens. Daarnaast ontwerpt en bedrukt ze duurzaam geproduceerde kleding onder haar eigen merk ‘Fam Lifestyle’. “Ik ontwerp producten van duurzaam textiel”, legt Famke uit. “Mensen kunnen kleding laten bedrukken met een persoonlijke tekst of ontwerp, maar ik kan ook werkkleding bedrukken voor ondernemers.” 

Rustende Jager wint Barrentoernooi

Na een onderbreking van een jaar vanwege de covid-pandemie, werd afgelopen weekend de 46e editie van het eilander Barrentoernooi georganiseerd op het complex van SC Terschelling in Midsland. Onder leiding van scheidsrechters Bert Kamstra, Jacob Hettinga, Henk de Wit, Denis de Vries en Ariën Schaap streden acht teams om de hoogste eer waarbij het team van de Rustende Jager titelverdediger was. Het toernooi was over twee dagen verdeeld, waarbij elk team één keer tegen elkaar speelde. Na een spannende finale prolongeerde de Rustende Jager de titel met OKA 18 op de tweede plaats.
Foto: Peter van Riessen

Waterpret in Duinmeertje van Hee

Vorige week donderdag kon de jeugd van 12 tot en met 18 jaar zich vermaken tijdens kanovaren, suppen, vlotbouwen, zakmeppen of boogschieten in en nabij het Duinmeertje van Hee. De activiteiten werden georganiseerd door evenementenbureau MooiWeer in het kader van het project Vakantiepret. De opkomst was niet zo groot als de week daarvoor in Midsland, maar het plezier dat werd beleefd bij de onderdelen kanovaren en suppen was er niet minder om.

TOK 2021: “Het was een fantastische week” 

Het Terschellinger Open Kampioenschap (TOK), dat plaatsvond op het complex van Tennisvereniging Oost en West (TOW) aan de Sportlaan op West, werd afgelopen zaterdagavond na zeven dagen afgesloten met de prijsuitreiking. Het waren dagen geweest vol sportieve en – ondanks de coronabeperkingen – gezellige strijdvaardigheid. Ten huize van de familie Cop uit Haarlem was het feestje achteraf het grootst. De vaste eilandbezoekers en deelnemers aan de TOK namen vijf prijzen mee naar huis. “We kunnen terugkijken op een fantastische week”, zei Henk Klompmaker, voorzitter van de TOK-commissie, na afloop van de prijsuitreiking. 


Bingo in ET-10 trekt volle zaal

Vorige week woensdagavond was de grote zaal van ET-10 aan de Heereweg in Midsland-Noord tot en met de laatst beschikbare stoel bezet. Het maximale aantal van honderd bezoekers was naar het kerkgebouw gekomen om mee te doen aan de bingo. Na een gedwongen afwezigheid van een jaar organiseert het recreatieteam in de zomervakantie op een achttal woensdagavonden het spel dat vooral families met kinderen naar ET-10 trekt. De 12-jarige Stan Boog meldde de eerste “Bingo!” van de avond en mocht uit handen van Tonny Ruijg een piratenvlieger in ontvangst nemen. 


SJT-tienerkamp zeer geslaagd

Vorige week zaterdag vertrok SJT-leider Wim Bakker met 39 jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 16 jaar en zeven vrijwilligers naar kamphuis ‘De Flint’ op het Hunzepark te Gasselternijveen (Drenthe). Vooraf had de kampleider er veel vertrouwen in, want het was een erg leuke groep jongeren die zich had opgegeven. Die vermoedens bleken uit te komen. Het werd een leuke en gezellige week vol activiteiten, en toen na woensdagmorgen (de coronatestdag) duidelijk werd dat het kamp de hele rit zou uitzitten tot en met vrijdag, was iedereen in een nog betere stemming. 

Vakantiepret in Midsland

In samenwerking met de gemeente Terschelling en het Lokaal Sportakkoord organiseert evenementenbureau MooiWeer deze zomer ‘Vakantiepret’. Tijdens een tweetal ochtenden worden de jeugdige deelnemers onder begeleiding op sportief gebied bezig gehouden. Afgelopen zaterdagochtend leefden tientallen kinderen in de leeftijdscategorie 6 t/m 11 jaar zich uit op het springkussen of op de stormbaan of deden ze mee met boogschieten, zakmeppen, Archery Tag of Discogolf en op donderdag 5 augustus vermaakte de jeugd van 12 tot en met 18 jaar zich tijdens kanovaren, suppen, vlotbouwen, zakmeppen of boogschieten. 


Vrijwilligers rapen peuken langs de Noordzeekust

Zondag 1 augustus startte Stichting De Noordzee de achtste editie van de Boskalis Beach Cleanup Tour. Vijftien dagen lang rapen vrijwilligers in weer en wind afval langs de hele Noordzeekust. Elke dag wordt het strand zowel in het noorden als in het zuiden van het land opgeruimd, te beginnen in Cadzand en op Schiermonnikoog. De vrijwilligers ruimen al het afval op dat ze tegenkomen, en hebben daarbij dit jaar in het bijzonder aandacht voor peuken. “Lang niet iedereen weet dat de filter van een sigaret grotendeels uit plastic en giftige stoffen bestaat die wel acht liter water kunnen vervuilen,” legt afvalexpert Marijke Boonstra van Stichting De Noordzee uit. “Voor een schone en gezonde Noordzee zijn peukenvrije stranden nodig. Het strand is geen asbak!”

Nieuw sanitairgebouw op kampeerterrein Hoorn

De gasten van het natuurkampeerterrein Hoorn kunnen inmiddels gebruikmaken van spiksplinternieuwe sanitaire voorzieningen. “De hoofdaannemer, BanBouw uit Nuenen, heeft bij de bouw gebruik gemaakt van eilander bedrijven”, vertelt boswachter Hessel Hek. “Loonbedrijf Trip-Hek, klusbedrijf Van Deelen, Sander Werner en Sake Minnema en Bakker Installaties hebben de klus in minder dan vier maanden geklaard.” De bouw liep enigszins vertraging op door levertijd van de spanten en het douchemeubilair, maar op maandag 19 juli vond de informele opening plaats. Namens een aantal bouwers en gasten ontving Hessel Hek een bord met daarop de tekst ‘Hessels plak’, hetgeen de naam wordt van het nieuwe gebouw. 

Verbod om ballonnen op te laten succesvol

Bijna 80% van de gemeenten, waaronder de gemeente Terschelling, verbiedt of ontmoedigt het oplaten van ballonnen. Stichting De Noordzee presenteerde vorige week de nieuwste cijfers van jaarlijkse Ballonnenmonitor. De stichting monitort sinds 2018 het aantal gemeenten met beleid tegen het oplaten van ballonnen. In 2018 gold slechts bij 5% van de gemeenten een dergelijk verbod. Anno 2021 is dat percentage gegroeid naar 56%, waar ook Terschelling onder valt. Daarbovenop hanteert 24% van de gemeenten een ontmoedigingsbeleid. Dit betekent dat een ruime meerderheid (282 van de 352 gemeenten) in actie komt tegen ballonnenvervuiling op het land en in zee.

Opruimactie op Noordzeestrand

Van 1 tot en met 15 augustus organiseert Stichting De Noordzee voor de achtste keer de Boskalis Beach Cleanup Tour waarbij de gehele Noordzeekust wordt opgeruimd. Vorig jaar ging de Tour niet door in verband met covid-19, dus is men zeer verheugd dat de opruimactie dit jaar weer kan doorgaan. Het concept is aangepast zodat het zo veilig mogelijk is voor de deelnemers en organisatie.

Op donderdag 5 augustus strijkt de karavaan neer op Terschelling met als verzamelpunt strandpaviljoen West aan Zee. 


Gemeente zet in op meer en vaker testen 

De gemeente Terschelling zet samen met GGD Fryslân vol in op meer en vaker testen. Dat betekent dat jongeren die een bezoek brengen aan één van de twee jongerencampings op het eiland, alleen toegang krijgen met een negatief testbewijs.  De afgelopen week werden veel jongeren positief getest op het coronavirus. Bron- en contactonderzoek van de GGD wijst uit dat een aantal jongeren verbleven op de jongerencampings op Terschelling. Waar zij precies de besmettingen hebben opgelopen – thuis of op Terschelling – is niet duidelijk. Om de besmettingen terug te dringen en te monitoren heeft de gemeente Terschelling op dringend advies van GGD Fryslân en het RIVM besloten om de maatregelen aan te scherpen. 


Tennistoernooi in aangepaste vorm van start

Afgelopen zondagmiddag ging de 33ste editie van het Terschellinger Open Kampioenschap (TOK) van start op het complex van TOW aan de Sportlaan op West-Terschelling. De wedstrijdcommissie kon na een onderbreking van een jaar 81 deelnemers verwelkomen die in vier verschillende disciplines tot en met zaterdag 31 juli zullen strijden om het eremetaal. Na een grondige voorbereiding kreeg men van de gemeente groen licht om het jaarlijkse toernooi onder strikte voorwaarden te organiseren. “Het is fijn dat er dit jaar toch ruim tachtig deelnemers zijn”, sprak Henk Klompmaker, voorzitter van de TOK-commissie. “We zijn blij dat we ook een aantal nieuwe gezichten kunnen verwelkomen.” 

IMF-subsidies voor vier projecten op Terschelling

Via het Iepen Mienskipsfûns (IMF) verstrekt de provincie Fryslân tijdens meerdere  openstellingen  per jaar subsidie aan initiatieven vanuit de gemeenschap. Vorige week zijn de achttien leefbaarheidsprojecten bekendgemaakt die naar aanleiding van de tweede ronde van 2021 een bijdrage krijgen uit het totaal van € 266.328,= op de Friese eilanden. Op Terschelling zijn er vier initiatieven die in totaal € 20.645,= krijgen toegewezen: een logeerhuis bij het MCL, een project op de Grië, een opbergplek voor materiaal vopr het Handboogcollectief Terschelling en buitenverlichting bij de St. Janskerk in Hoorn.

Motorcross

In het weekend van 10 en 11 juli verscheen de eilander motorcrosser Daan Elferink in Halle twee keer aan de start. “In overleg was ervoor gekozen om op zaterdag mee te doen aan de wedstrijd in de UMX-klasse en daags daarna op hetzelfde circuit aan de wedstrijd voor het Open Nederlands Kampioenschap”, vertelt vaste begeleider Piet Huisman. Op zaterdag startten er 31 deelnemers. Daan finishte in de eerste manche op plek 21 en in de tweede manche op plek 14, met de 17e plek in het dagklassement tot gevolg. Op zondag stond een internationaal veld met alle 125 cc toppers uit Nederland aan de start en eindigde Daan in het dagklassement op plaats 32 in een veld van 41 deelnemers.

Jan en Fokje Jonker vieren diamanten huwelijk

Op dinsdag 11 juli 1961 gaven Jan Jonker en Fokje Lamfers elkaar het ‘jawoord’ in het gemeentehuis van Emmen. Dat was vorige week zondag op de dag af 60 jaar geleden en dus reden voor een feestje. In het diepste geheim was er door zoon Wim en dochter Simone een feestelijk programma in elkaar gedraaid waarbij, met inachtneming van de coronaregels, een groot aantal familieleden aanwezig was. Na afloop van de speciale kerkdienst in ET-10 bracht wethouder Sietze Haringa namens de gemeente de gelukwensen over en overhandigde hij een boeket bloemen aan Fokje.

Theater Snater weer terug in ET-10

Na een afwezigheid van twee jaar zijn Chris Oelmeijer en Inge Besaris van Theater Snater terug van weggeweest. Afgelopen maandag speelden ze de eerste voorstelling in ET-10 te Midsland-Noord van de familievoorstelling ‘Ridder Tim’. Het spelen van de voorstelling op Terschelling geeft hen altijd een vertrouwd gevoel, zegt Chris. “Na zoveel jaar voelt het een beetje als een ‘thuiswedstrijd’. Het is geeft veel voldoening om die vrolijke kinderkoppies in de zaal te zien. Wij vinden het op onze beurt fijn om een bijdrage te leveren aan een geslaagde vakantie van de kinderen op dit mooie eiland.” 

Nieuw in Midsland aan Zee: Food Nomads

Sinds de meivakantie staat de gloednieuwe foodtruck met houtskooloven van Food Nomads bij de strandovergang van Midsland aan Zee. De foodtruck wordt gerund door Tjalling Visser en Nadall Hoogendijk. Ze zijn samen met Sander Hoogendijk eigenaar zijn van Food Nomads, dat naast de foodtruck ook beschikt over een barbecuetruck en een productiekeuken in Lies. In de foodtruck worden take away gerechten geserveerd die zijn geïnspireerd op de keuken van het Midden-Oosten. “Er is van alles voor iedereen, zowel vlees, vis en vega, met als bestseller de Turkse pizza met kipshoarma”, zegt Tjalling.

SJT-kinderkamp groot succes 

Vorige week bivakkeerden 81 kinderen, 18 vrijwilligers en SJT-kampleider Wim Bakker in kampeerboerderij 'De Bosrand' te Hellendoorn. Deze grote kampeerboerderij was tot het laatste bedje bezet, het was dan ook het grootste kinderkamp ooit in de geschiedenis van de SJT. Wim Bakker kijkt terug op een geslaagde week. “Het was de meeste tijd droog, af en toe een bui en temperaturen van 20 tot 25  graden, kortom prima kampweer. Tijdens deze editie was er geen enkel bezoekje aan een dokter noodzakelijk, en dat met zo’n grote groep.”

‘Het festival’, een thriller op Terschelling

Afgelopen woensdagavond vond de presentatie plaats van de achtste thriller uit de pen van schrijver Peter J.L.M. Bernink. Het bijzondere aan het boek is dat Terschelling de plaats delict is. Het verhaal speelt zich af rond het grote jaarlijkse festival van Terschelling ‘Waar’. Het festival wordt voor het tweede jaar achtereen afgeblazen als gevolg van een pandemie. De wanhoop slaat toe. Als Johan Barg, de directeur van ‘Waar’, spoorloos verdwijnt met het totale festivalvermogen, is de ontreddering totaal. 

Tennistoernooi gaat door

“Zoals het er nu voor staat gaat het jaarlijkse tennistoernooi, de Terschellinger Open Kampioenschappen, na een tussenjaar dit jaar wel door”, aldus Angelique Brethouwer namens de organisatie. “Nog niet in de oude vorm met een onbeperkt aantal supporters op het terras en een spetterende feestavond om de week af te sluiten, maar er kan getennist worden en daar zijn we blij om.” Het toernooi begint op zondag 25 juli en eindigt op zaterdag 31 juli. De wedstrijden starten dagelijks om 13.00 uur. Op zaterdag 31 juli worden de finales gespeeld. 

Lifeguards: ‘Zwem tussen de vlaggen!”

Sinds afgelopen zaterdag zijn de lifeguards weer actief op het strand van Terschelling. De lifeguards zullen tot en met 4 september toezicht houden aan de waterlijn, in een met vlaggen gemarkeerd zwemgebied. Dat gebied strekt zich uit van West aan Zee tot en met Formerum aan Zee en bevat drie posten. ‘Zwem tussen de vlaggen’ is daarbij hun dringende advies, hetgeen duidelijk wordt gemaakt door middel van waarschuwingsborden.

Kunstwerk De Streken vroegtijdig verwijderd 

Het landschapskunstwerk De Streken van Marc van Vliet, dat dit jaar tijdens Oerol als eerbetoon aan Joop Mulder was opgebouwd op het Wad achter Oosterend em tot september zou blijven staan, moet vanwege stormschade eerder worden afgebroken. Door een hogere waterstand dan verwacht stond de installatie tweemaal per dag 20 centimeter of meer onder water. Bovendien werd het kunstwerk in de nacht van dinsdag 6 op woensdag 7 juli door de zuidwesterstorm in combinatie met springtij een meter opgeschoven naar het noorden. Het was daarom niet langer verantwoord het kunstwerk te laten staan. Voor volgend jaar wordt een semipermanente versie gemaakt die hoger is en stabiel genoeg om drie maanden te blijven staan. 

Kunst van het strand bij Ieders Plak

In de zomermaanden juli, augustus en september exposeert kunstenaar Rob van Niekerk uit Hedel bij Ieders Plak zijn ‘kunst van het strand.’ Je kunt er zijn ‘krachtwielen’ bekijken die hij maakte op het strand van Terschelling. De kunstwerken van zand en schelpen worden vastgelegd op de foto en vervolgens fraai afgedrukt op ‘aluminium brushed’ panelen. Rob creëert zijn krachtwielen puur op gevoel. “Als ik begin, weet ik niet wat het wordt, ik laat het ontstaan. Als ik de eerste schelpen heb gelegd ontstaat er een soort organisch ritme. Het worden altijd ronde of golvende vormen, vierkanten bestaan immers niet in de natuur.” 


Nieuw op Terschelling: Natuurlijk Linnengoed

Esther van Scheppingen uit Hoorn verhuurt met haar nieuwe bedrijf ‘Natuurlijk Linnengoed’ sinds kort duurzame en ecologische linnengoedpakketten op het eiland. “Ik draag zorg voor het milieu en de wereld waarop wij leven”, vertelt Esther. “Daarom laat ik mensen graag kennismaken met bed-, bad-, en keukenlinnen dat duurzaam en ecologisch is gemaakt. Ik gebruik het merk Damai Organics met het GOTS-certificaat. Daar worden strenge eisen aan gesteld op het gebied van het milieu en de arbeidsomstandigheden. Het katoen wordt biologisch verbouwd, dat betekent zonder gebruik van kunstmest en pesticiden. Op die manier voorkom je dat er chemische middelen in het milieu terechtkomen.”

.

Nieuwe eigenaar restaurant De Zee

Sinds 1 juli is Sjoerd Lemstra (31) de trotse nieuwe eigenaar van restaurant De Zee op West. Na een maand meedraaien met de voormalige eigenaren Lammert Miedema en Anne-Marie Kaale, heeft hij het stokje nu van hen overgenomen. Hij neemt het bestaande concept over, vertelt hij. “Vanwege de coronacrisis hebben Lammert en Anne-Marie de keuze gemaakt zich alleen te richten op pizza’s uit de zelfgebouwde houtoven. Dat ga ik in ieder geval dit seizoen eerst voorzetten. Daarnaast heb ik ook lekkere voor- en nagerechtjes op de kaart staan. Je kunt komen eten, maar je kan ook afhalen. En als de keuken dicht is, sluit ik niet meteen, dus je mag ook binnenlopen voor een drankje.”

Karin Winter met pensioen

Voor ‘Juf Karin’ kwam er vorige week vrijdag niet alleen een eind aan het schooljaar, maar ook aan haar 39-jarige loopbaan als onderwijzeres in het christelijk basisonderwijs op Terschelling. Was ze in het begin de jongste leerkracht, inmiddels is ze de oudste. “Het leuke is dat heel veel ouders van de kinderen zelf ook bij mij in de klas hebben gezeten. Dat geldt ook voor sommige collega’s.” Tijd om stil te zitten is er wat Karin betreft niet bij. Ze volgt een opleiding tot Nieuwetijdstherapeut. Na afronding daarvan wil ze zich als zzp’er inzetten. Ook gaat Karin in samenwerking met de Folkshegeskoalle in Hoorn workshops ‘werken met speksteen’ organiseren.

Ludieke diploma-uitreiking

Vorige week woensdagavond vond de uitreiking van de diploma’s aan de geslaagden van ’t Schylger Jouw plaats op een bijzondere manier. De geslaagden werden verzocht met de auto naar het parkeerterrein te komen bij West aan Zee, waar net als vorig jaar in de vorm van een drive-in de diploma’s zouden worden uitgereikt. Op het laatste moment moest er in verband met de harde wind worden geïmproviseerd. Er werd een Arriva-bus geregeld waarin de overhandiging en ondertekening van de diploma’s plaats kon vinden. Dankzij de technische ondersteuning van Terschelling TV kon men in de auto’s alles live volgen.


Buren van Oosterend op excursie met SBB

Op donderdag 1 juli zijn de Buren van Oosterend op uitnodiging van Staatsbosbeheer met de boswachters op excursie geweest door het duingebied rondom het dorp. Tijdens de excursie zijn de Buren en Staatsbosbeheer in gesprek gegaan over de geplande werkzaamheden aan de Bloedsloot, de sanering van een vuilstort en het aanbrengen van stuifplekken in de duinen. Er waren dertien bewoners aanwezig.